Форум Бучача

Теми для публікацій та розмов


17.05.08 Обожнюю Бучач! Найкраще місце ...
17 травня 2008 ˲˲ (студентка)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

У Бучачі 18-річний хлoпець пoбив і пoграбував мoлoдoгo чoлoвіка

13 грудня 2022

У Бучачі 18-річний юнак пограбував жителя Білобожницької громади

На Бучаччині для внутрішньо-переміщених осіб організували соціальну кухню

12 грудня 2022

Жителів Бучача закликають зробити запас води

5 грудня 2022

У Бучачі батьків та працівників дитячих садочків змушують здавати гроші на генератори

23 листопада 2022

Бучач: Майже 2 мільйони гривень роздадуть в якості грошової допомоги ВПО

Любов до своєї справи та повага до клієнтів: так працюють фермери на Бучаччині

22 листопада 2022

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Чи багато безпритульних тварин?
Відповідь
Ip: 178.133.176.187 - Ні

30 вересня 2022

Запитання
список кандидатів на вибори 2015
Відповідь
-

8 березня 2022

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Бучач\n - маленьке місто в Тернопільській області, добре відоме за межами \nУкраїни. Його прикрашає старовинна архітектура, і не менш старовинні \nдерева.

Бучач був Бучачем ще із самого початку. Так називає його \nперша письмова згадка 1260 року. У різні часи це невеличке, але \nсамобутнє містечко входило до Галицько-Волинського князівства, до \nГабзбурзької монархії, належало до Угорщини та Польщі. Двічі \nотримувало магдебурзьке право. Був і час, коли Бучач на могли поділити \nміж двома державами. Тоді, у 1672 році під деревом Золота Липа (яке досі\n росте на околиці міста) було підписано мирний договір між Туреччиною та\n Річчю Посполитою. Як розповідає легенда, тоді Бучач насправді розірвали\n на два шматки. За кордоном по річці Стрипа було відділено східну і \nзахідну частину, які відповідно були турецькою та польською. \nПольсько-турецькі війни на стільки поруйнували Бучач, ймовірно через це \nйого навіть не позначили на мапі 1700 року.
https://s.ukropen.ne...\" align=\"left">

16 березня 2019

³
історик

(1260 року заснування, 12,5 тис. жителів)

Мамонько й чарівне місто Буча-розкинулося на крутих схилах каньйону р. Стрипи (притока Дністра). Це дивне місце населяли ще люди епохи палеоліту (40-25 тис. років тому), а на горі Федір знайдено поселення VI-IIІ тис. до н.е. Назва міста походить від слов'янського слова 'буча' -'швидка весняна вода'. Припускають, що місто засноване 1260р. Наприкінці XI от. воно переходить до Польщі. Володіли містом литовські феодали Бучацькі герба Абданк. які в 1379р. на плоскогір'ї із крутими схилами починають будувати замок. У наші дні ці стародавні укріплення становлять північну частину фортеці. На початку XVII ст. Бучач із посагом Катерини Бучацької переходить до Потоцьких. 1631р. дружина Стефана Потоцького Марія Могилянка (сестра Київського митрополита Петра Могили) розширює замок і зміцнює його двома напівкруглими башнями-бастеями. Замок споруджено з міцного і типового для цих місць темно-червоного каменю-піщаника, звідси походить стародавня назва Галичини - Червона Русь. Товщина мурів перевищувала 3 м. На території фортеці стоїть палац, від якого збереглися залишки стін і службових приміщень. Центр двору прикрашав чудовий фонтан. У 1665-му і 1667 рр. фортецю не змогли захопити татари, і лише 1672р. Бучач окупувала турецька армія. Тоді ж тут між Польщею і Туреччиною укладено Бучацький мир. Його, за легендою, підписали під старою липою, яку і зараз можна побачити на вулиці С. Бендери. За умовами мирного договору, місто розділили по р. Стрипі на дві частини. Західна відійшла до Польщі, а східна частина разом з Поділлям була оголошена самостійною Українською державою під протекторатом Туреччини. 1515р. Бучач одержав Магдебурзьке право і прославився великими ярмарками. 1610р. коштом Марії Могилянки почали будувати кам'яну Миколаївську церкву-фортецю із бійницями на другому ярусі. Марія подарувала храмові ікону Богородиці (XV ст.), а в 1660р. церкву прикрасив чудовий різьблений іконостас. Його вінчає ікона П'єти.

Бурхливе будівництво переживає Бучач у середині XVII ст. 1683р його відвідує польський король Ян III Собеський, про що нагадує 'джерело Собеського'. У центрі міста на замовлення Потоцьких львівський архітектор Б. Меретин будує елегантну Ратушу заввишки 53 м. На жаль, 18-метровий шпиль не зберігся, як і багато чудових скульптур Й. Пінзеля. Але навіть у такому стані будівля вражає. Тоді ж, 1751р., за проектом архіт. /. Шильцера на горі Федір почали будувати комплекс монастиря св. Хреста чину св. Василія Великого: величну Здвиженську церкву, дзвіницю, келії і корпуси гімназії З другого боку р. Стрипи, коло підніжжя Замкової гори в 1761-1763 рр. почали будувати Успенський костел (Троїцький, із чудовими скульптурами Й, Пінзеля). Його портал прикрашає герб Потоцьких – Пілява. Він є і на сучасному гарбі міста. Також слід звернути увагу на витончену церкву Покрови Пресвятої Богородиці (1764, арх. /. Шіпьцер). На південь від міста на скелі є мальовниче урочище Монастирок з руїнами церкви XVI ст. і 3-метровим водоспадом

До кінця XIX ст. близько 65% населення Бучача становила єврейська громада. Вона подарувала світу лауреата Нобелівської премії Шмуеля Йосифа Агнона (1888-1970). Тут народився і торговець текстилем Соломон Фрейд - дід засновника психоаналізу Зигмунда Фрейда (Фройда). Зауважимо, що мати Фрейда - Амапія - народилася в м. Броди (Львівська обл.). Залишились синагога (XVIII ст.) і єврейський цвинтар З північно західного боку Бучач захищала фортеця у Підзамочку. Історико-краезнавчий музей (вул. Галицька, 52, т. 8 (03544) 2-13-60).

Підзамочок

У мальовничому місці на високому лівому пагорбі каньйону р. Стрипи можна побачити залишки замку Яна Бучацького. На оформленій у ренесансному стилі арці в'їзних воріт - герб із двома левами і картушем.

Замок був побудований в 1600р. як допоміжний для захисту підступів до Бучацького замку. Він являє собою прото-бастіонний тип фортеці полігональної трикутної форми. Замкові мури метрової товщини досягають висоти 6 м. З півночі замок захищали дві вежі, вони збереглися на висоту двох ярусів. З півдня в'їзні ворота розміщувалися між двома вежами, одна з яких була висунута за лінію оборони для розширення зони флангового обстрілу. На заході за фортецею стояли допоміжні укріплення. А підземний хід з'єднував фортецю із Бучацьким замком.

2 березня 2008

Ip: 91.124.80.172 Я народилася, проживаю. Наше місто має досить цікаву історію. Приїхавши сюди можна побачити руїни старовинного замку, ратушу, монастир оо'Василіан', ну і звичайно саме місто, яким воно є сьогодні. В нашому місті народилися такі видатні постаті Йосип Агнон, Соломія Крушельницька

7 грудня 2007


... 1


  Закрити  
  Закрити