Форум Буртів

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

 http://shpola.gov.ua... alt='ehnb1' width='300' height='225' style='margin: 5px; float: left;'>   Першим, що приємно вразило районного очільника при в’їзді в село – це зупинка. Не всі населені пункти Шполянщини можуть таким похизуватись. Крім того, всюди обкошено: і цвинтар, і в середмісті, навіть знак - перед селом. 

  - Тутешній сільський голова, завжди був справжнім господарником, - сказав голова райдержадміністрації Володимир Потапенко. – На Олега Волошина майже немає нарікань. Виконання бюджету серед найкращих в районі, порівняно з минулим роком збільшився акцизний збір. Приємно зазначити й те, що серед орендарів тамтешніх земель немає жодного «чорного нелегала». Тобто, господарства і фермери-одноосібники вчасно сплачують податок за користування землею.


 http://shpola.gov.ua... alt='ehnb4' width='300' height='225' style='margin: 5px; float: right;'>    Під час візиту до Буртів голова РДА Володимир Потапенко і голова районної ради Олександр Кузуб побували й в сільському будинку культури. Наразі, там йде капітальний ремонт. Кошти виділили з місцевого бюджету. Нині, відремонтовано концертний зал, замінено вікна, перекрито дах. 
    Також, керівники зайшли до Буртівського ФАПу. Натепер медичний заклад повністю підготований до акредитаційної перевірки закладів охорони здоров’я, що відбудеться восени. В приміщенні чисто, підведене водопостачання. Окрім того, нещодавно встановили бойлер. Тепер заклад забезпечений і гарячою водою. 
   - Таке не велике село стає приміром якісної співпраці керівництва, орендарів і громади. Це - позитивний результат для життя і комфорту всіх мешканців Буртів, - підсумував голова районної ради Олександр Кузуб.

 

 

На фото: О. Кузуб (зліва) В. Потапенко (справа)      ФАП села Бурти

http://shpola.gov.ua... alt='ehnb2' width='300' height='225' style='margin: 5px; float: left;'>  

5 липня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>ГОТУЮЧИСЬ ДО СВОГО ЮВІЛЕЮ, ВІДРОДЖУЄТЬСЯ БУРТІВСЬКА ЦЕРКВА

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='Храм Покрови Пресвятої Богородиці у Буртах.' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

Храм Покрови Пресвятої Богородиці у Буртах.

Друга кам’яна
церква в районі

За збереженою історичною довідкою, церква Покрови Пресвятої Богородиці, що у с. Бурти, заснована 1828 року і побудована у формі пізнього класицизму. Розповідають, що на той час таких церков було збудовано три — у Матусові, Куцівці та у Буртах, і що нібито високопоставлений священик побудував їх своїм синам. Зведені вони із цегли, яку робили із місцевої сировини, і церква Покрови була другою цегляною церквою у Шполянському районі, побудована одноглавою, у формі хреста, з продовженою західною частиною. Мала вона і дзвіницю над притвором у західному крилі, з шістьома дзвонами, які було чути майже на 30 км навкруги.

У 1930 році церкву закрили, зняли хрест з купола, дзвони і перетворили її на комору.

У 1941 році, в період окупації, селяни зробили у церкві ремонт і відновили богослужіння. А під час визволення села від фашистських загарбників снарядом була зруйнована дзвіниця.

Та Буртівська церква працювала і після війни. Приблизно у 1955 році силами селян та за їхні кошти був зроблений ремонт церковної покрівлі. Приблизно у 1958—1960 роках під час сильного урагану дах церкви був частково зруйнований, після чого її закрили.

У наступні роки було декілька спроб відремонтувати церкву, але роботу до кінця так і не було доведено.

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>0013http://shpolyanochka... height='400' width='259' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: right;'>Допомогу надають меценати

Як розповів «Шполяночці +» нинішній настоятель церкви Покрови Пресвятої Богородиці — отець Павло, нині служба проходить в іншому приміщенні церкви (під церкву було переобладнано колишню їдальню школи). Раніше настоятелем цієї церкви був батько отця Павла — Петро Чуйченко.

За сприяння небайдужих людей та меценатів церква Покрови Пресвятої Богородиці, яка є пам’ятником архітектури, почала відроджуватися. Значну фінансову допомогу надали меценати Олександр Маштепа, Григорій Ситник, земляк Анатолій Ковтун із Америки. Постійний вклад у відродження цього храму вносить місцеве господарство СТОВ «Україна». Його директор Сергій Бовсун з початку ремонтних робіт постійно забезпечує всіма необхідними матеріалами та технікою, допомагає й робочою силою. Як розповідає отець Павло, постійна допомога йде й від сільського голови Олега Волошина.

Парафіяни церкви за своїми можливостями вносять вклад у відродження храму, є й серед них одна бабуся, яка постійно вносить пожертву на храм. Вже кілька років поспіль будівельні роботи з відродження храму виконує бригада сумлінних майстрів із Тернопільщини. Працює на будівництві і сам отець Павло.

За сприяння усіх цих людей вже відновлено купол храму, його колони, зроблено штукатурку та встановлено вікна. І ось зовсім нещодавно нарешті відновлено дах церкви. До Покрови —14 жовтня, тут планують зробити підлогу і внутрішню штукатурку. Дуже мріється і настоятелю, і всій громаді села Бурти зустріти ювілей свого відновленого храму у гарному оновленому приміщенні.

Отець Павло виносить щиру подяку всім, хто переймається долею храму, допомагає та підтримує за своїми можливостями і підносить свої щирі молитви до Господа, сподіваючись, що з його допомогою все обов’язково вдасться. Отець Павло через газету «Шполяночка+» надсилає свої щирі вітання усім парафіянам із величним святом Воскресіння Христа!

Лариса БАЧИНСЬКА.

5 травня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>КОЛИ ПРОБЛЕМИ СЕЛА ВИРІШУЮТЬСЯ СПІЛЬНО

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='Бухгалтер сільської ради Тетяна Петрівна ШТЕЛЬМАХ надає консультацію в оформленні заяви на субсидію жительці села Майї Миколаївні ГОРОВІЙ.' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

Бухгалтер сільської ради Тетяна Петрівна ШТЕЛЬМАХ надає консультацію в оформленні заяви на субсидію жительці села Майї Миколаївні ГОРОВІЙ.

Нинішнього року сільським головою села Бурти громада вже втретє обрала Олега Івановича Волошина. Із 330 жителів села, які брали участь у голосуванні, майже всі віддали за нього свої голоси. Довіра людей і те, що зроблене в Буртах сьогодні, свідчить, що стиль роботи Олега Івановича ? разом у тісній співпраці з громадою та соціальними партнерами вирішувати всі сільські проблеми.

Кожну добру справу сільський голова ставить у заслугу своїм односельцям. Бо вміють буртівці зорганізуватися і разом вирішити будь-яку проблему. Приклад цьому ? газифікація села. Свого часу саме за участі місцевого господарства та жителів села всього за дев’ять місяців було збудовано газопровід до с. Бурти та газифіковано оселі його жителів.

Так само організовано вирішувалося питання і з під’їзною до села дорогою, на яку витрачено близько 800 тисяч грн. Окрім вкладених коштів соціальних партнерів, самі жителі Буртів зібрали 28 тисяч грн.

А за останні кілька років в селі відремонтовано дорогу по вулиці Щорса, частина якої була повністю зруйнована. Її зробили за кошти місцевого товариства та сільради. Також відремонтовано дорогу й по вул. Першотравневій. По селу проведено вуличне освітлення, відремонтовано обеліск Слави, зведено огороджу навколо сільського кладовища, проведено косметичний ремонт фойє клубу.

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='aa05' width='400' height='344' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: right;'>Упорядковано в’їзд у село та облаштовано зупинку в центрі Буртів.

В приміщенні сільської ради замінено всі вікна, встановлено котел, який опалює всі його приміщення. Тривають роботи з ремонту сільської церкви.

Сільська рада нині оплачує харчування усіх учнів школи та під’їзд дітей до Сигнаївської школи.

Багато чинників впливають на злагоджену роботу сільської ради. І, мабуть, кожен сільський голова знає і бачить можливі шляхи для вирішення проблем свого села. Буртівська сільська рада, бюджет якої в основному наповнюється від надходжень за оренду землі, могла б вирішувати усі питання оперативно та конструктивно, якби на законодавчому рівні було вирішено питання щодо можливості розпоряджатися землями, які знаходяться поза межами села. Це дало б змогу залучати в бюджет більше коштів, а людям, які хочуть реалізувати себе в підприємницькій діяльності, реалізувати своє право на це, ? вважає голова села Буртів Олег Волошин.

І переконаний, що будь-які сільські проблеми можна вирішити лише за підтримки громади села, довіри та розуміння односельців.

4 грудня 2015

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

ело Бурти розташоване за 21 кілометр від Шполи (на північ). Центр сільської ради. Кількість населення - близько 900 осіб.

http://ukrainaincogn... alt='Покровська церква' title='Покровська церква' height='381' width='550' style='border: 0px;'>

Покровська церква

Дорога до Буртів іде лише від Надточаївки. Вона не найкращої якості, але чотири кілометри потерпіти можна. Буртами раніше називали великі насипи. Таких в селі було два – звідси і назва Бурти. У 1862 році в одному із насипів місцевий селянин викопав 25 гарматних ядер, що свідчить про те, що в давніші часи насипи служили фортечними валами.

У ХІХ столітті Бурти були містечком, яке належало родині Орлових. У 1829 році генерал-майор Олексій Орлов збудував тут кам’яну церкву з дзвіницею. Дзвіницю зруйнували у радянські часи, а типова класицистична хрестоподібна в плані будівля церкви збереглася. Правда, не скажеш, що вона у гарному стані. Богослужіння тут не проводяться – ремонт. Церква стоїть облуплена й світить голою цеглою. Частина будівлі схована під риштування.

Текст та фото Романа Маленкова     УКРАЇНА  ІНКОГНІТА

http://ukrainaincogn... alt='Покровська церква' title='Покровська церква' height='353' width='550' style='border: 0px;'>

http://ukrainaincogn... alt='Покровська церква' title='Покровська церква' height='366' width='550' style='border: 0px;'>

23 січня 2015


1


  Закрити  
  Закрити