Форум Буймера

Теми для публікацій та розмов


История
22 вересня 2009 Сергей Гиенко

Фото Буймер — невелике спортивне се...
16 жовтня 2008 ó (Студент)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Гиенко Сергей, користувач 1ua
Сергей Гиенко
Тема: История
Історія

Перша писемна згадка про Буймер датується 1740 роком. До початку ХХ століття село мало також паралельну назву Михайлівка. Наприклад, у переліку населених пунктів Харківського намісництва 1779 року зазначено: «генералъ-порутчика Зорича село Буймеръ, тожъ Михайловка». В селі на той час було 276 «владѣльческихъ подданныхъ», тобто кріпаків[1].

В першій половині XIX століття в селі працювала суконна мануфактура на дев’ять верстатів, що належала титулярному раднику Маркову. Працювало там від двадцяти до сорока кріпаків (відомості на 1811–1812 роки); завдяки цій мануфактурі існували інтенсивні господарчі зв’язки Буймера з іншими регіонами імперії. Так, клей та фарби для виробництва закуповували в Москві, а конопляну олію — в Курській губернії; продукція постачалася, зокрема, до Воронезького та Кременчуцького комісаріатств, а також на потреби царського двору[2].

У 1826 році в селі було заарештовано декабриста Андрія Борисова.

1905 року в селі відбулося заворушення.

Під час Великої Вітчизняної війни 290 мешканців села билося на фронті та в партизанських загонах, з них 186 загинуло, 195 осіб нагороджено радянськими орденами та медалями, а уродженцю села Г. С. Шаповалу присвоєне звання Героя Радянського Союзу (за бойові дії під час захоплення та утримання плацдарму на правому березі Дніпра).

22 вересня 2009


1


  Закрити  
  Закрити