Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

У Чинадійові на Мукачівщині відбулося урочисте відкриття пам'ятних дощок героям-захисникам

7 грудня 2023

Сьогодні в Чинадійові прощатимуться з полеглим Героєм Ярославом Желізняком (ФОТО)

24 жовтня 2023

У Чинадійові навколішки, з квітами та прапорами прощалися з Героєм війни з росією Владиславом Швецем (ФОТО)

10 січня 2023

ФОТОФАКТ. У Чинадійові зіткнулися мікроавтобус і ВАЗ

8 червня 2022

В Ужгороді та у Чинадійово в останню путь провели трьох полеглих воїнів (ФОТО)

17 травня 2022

Чинадійово прощатиметься з полеглим Героєм Юрієм Кручаницею

14 травня 2022

Чинадійово занепадає: стверджують місцеві з огляду на закриття у селищі багатьох підприємств - читати далі...

16 липня 2020

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Замок Сент Міклош у селі Чинадієво
https://s.ukropen.ne...\' align=\'left\'>

10 грудня 2018

ДТП на трасі Київ – Чоп у Чинадійові: зіткнулися VW і Dacia - читати далі...

23 вересня 2018

Ip: 92.112.69.98 (Засновано 1214р., 6.8 тис. мешканців)
Мукачівський р-н. В одному невеликому селі Чинадійово можна побачити відразу два замки. Це унікальний випадок для України.
У центрі села зберігся похмурий замок-фортеця. Він охороняв карпатський перевал «Руська брама» з XIV ст., коли його побудував барон Перені. Чинадійово (з 1214 по 1944 рр. - Сент-Мікпош) було в той час центром домінії трохи випереджаючи в економічному розвитку сусіднє Мукачеве Непривітного вигляду будинок з мурами метрової товщини і двома кутовими вежами пережив багато чого: руйнівний напад військ польського графа Любомирського у 1657р., перебудови 1734 і 1839 рр., а в роки Другої світової війни фортецю перетворили на в'язницю. Тепер споруда оживає завдяки старанням закарпатського художника Йосипа Бартоша, що взяв замок в оренду. На жаль, небагато залишилося від пре красного парку, закладеного на замкових валах у 1749р. Через дорогу від фортеці - готичний храм (XIV ст.), дещо постраждалий від численних перебудов. Другий замок у Чинадієвому набагато популярніший від свого се редньовічного похмурого сусіда у стінах мисливського замку графа Шенборна з 1946р. розмістився популярний санаторії 'Карпати'. Він спеціалізується на лікуванні серцево-судинних патологій. Хрест на родовому гербі Шенборнів нагадує про прабатька роду, Лотара Шенборна, єпископа Бамберзького і архієпископа Майнського.
Зустріч з архітектурним дивом обіцяє вже залізнична станція 'Санаторій 'Карпати', сама схожа на мініатюрний замок. Відразу біля неї починається чудовий парк, засаджений більш ніж 40 видами дерев, серед яких вишня японська, самшит, ялина канадська, катальпа, бук рожевий. І казковим видінням з'являється серед зелених крон висока вежа з гербом і годинником, а за нею і весь замок. Розкішний ансамбль господарі місцевих угідь графи Шенборни звели на місці дерев'яного мисливського будиночка в 1890р. Спору-джували із вигадкою: у палаці 365 вікон, 52 кімнати і 12 входів. Зарослий лататтям ставок колись мав форму Австро-Угорщини. В інтер'єрах палацу збереглися і дубові сходи, і камін, і люстра з оленячих рогів ('Мелюзина'), і вітражі в замковій каплиці. А прогулянка парковими алеями з чудовим краєвидом на казковий замок сприятливо впливає на всіх відвідувачів Чинадійового.

19 лютого 2008


1


  Закрити  
  Закрити