Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Історична подія: у селі Денисів стоголосий хор виконав Гімн України (фото, відео) - читати далі...

23 серпня 2021

У цю неділю в Денисові відбудеться перший фестиваль врожаю та мистецтв - читати далі...

20 серпня 2021

Сільський хор із Денисова 100 років тому першим виконав пісню «Ще не вмерла Україна» - читати далі...

20 серпня 2021

22 серпня у Денисові – гучна забава! - читати далі...

18 серпня 2021

«Фест Господар» запрошує у Денисів - читати далі...

12 серпня 2021

«Фест Господар» запрошує у Денисів - читати далі...

11 серпня 2021

«Фест Господар» запрошує у Денисів - читати далі...

11 серпня 2021

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
12 травня 1651 року - відбувся бій між козаками та поляками поблизу сіл Купчинці та Денисів (нині Тернопільська область України), біля річки Стрипи, яка була своєрідною фортифікацією зі своїм природним положенням. 
У цьому бою загинуло немало поляків, а ще більше - козаків та їх спільників татар. Після великого побоїща на околиці двох невеликих сіл висипали козаки могилу, яка збереглася на денисівських полях і донині                                                 

Ось як описує ці події у своїй публікації "Козацькі битви між Купчинцями і Денисовим" Володимир Хома: - "...Б. Хмельницький ставив завдання повного розгрому Польщі. Він мав намір знищити королівське військо навесні 1651 року в західних регіонах України, а також перенести війну вглиб Польщі. Гетьман так звертався до славного запорізького війська: - "Або загину і все запорізьке військо пропаде, або з вами, братією моєю, буду за Віслою". 
Ці слова взяті із зізнання канівського сотника Б. Шебельниченка, який 12 травня 1651 року був захоплений в Денисові у польський полон. Український гетьман задумав не допустити з'єднання військ Потоцького і Калиновського з королівськими. Осаула Демка Лисівця, він послав з полковниками Филоном Джалалієм і Семеном Савичем з 40 тис. козаків, а сам пішов на Тернопіль з 80 тисячами. Але М. Потоцький довідався від молдавського господаря про похід Б. Хмельницького і 7 травня 1651 року вийшов з Кам'янця, щоб якнайшвидше з'єднатися з королівськими військами.

9 травня перейшли містечко Пробіжну (нині Чортківський район), а 10 травня переправилися з великими труднощами через ріку Серет біля Янова (село Теребовлянщини) і тут чекали на військо Хмельницького. Але воно не з'являлося. Послані гетьманом Б. Хмельницьким полки до Кам'янця не застали вже там польського війська. Тому Джалалій зупинився під Кам'янцем і здобув його, а Демко із Савичем рушили швидко за Потоцьким і Калиновським і наздогнали їх 12 травня біля Купчинців.

Поляки поспішно переправлялися через Стрипу з Купчинців на денисівський берег, бо на них вже налягали козаки з татарами (на той час їх спільниками). Але польський гетьман наказав своїм військам не вступати в бій з козаками. Ось що писав польський мемуарист Станіслав Освєнцім з цього приводу: "Але коли козаки почали налягати густою масою, декотрі хоругви помимо наказу гетьмана кинулися на них, другі ж одразу відрізали їх від лісу, вони були притиснені до ріки і тут їх, багато побито і потоплено. Кілька татарів і козаків було взято в полон, у тім числі Нечитаймурза із знатної родини Мурз лаврських і канівський сотник 

Шебельниченко, що займав перше місце полковника. Зігнавши їх таким чином з поля, військо наше простояло цілу ніч у строю під сильним і холодним дощем». У цьому бою загинуло чимало поляків,зокрема начальник піхоти і обозу Бутлєр та багато українських козаків та їх спільників - татар. За історичними легендами, в цій битві пропало 300 козаків.
Між Купчинцями і Денисовом було у визвольну війну Б. Хмельницького кілька битв, бо Стрипа відігравала своєрідну роль фортифікації зі своїм природним положенням. Та і в Купчинцях був добротний замок, з якого підземні ходи йшли аж на Денисів. Це потребує сумлінних досліджень у майбутньому. Кажуть, що на денисівських полях було дві козацькі могили. Залишилась тепер одна - мабуть, з битви 12 травня 1651 року.

Напевно, з часів визвольної війни гетьмана Б. Хмельницького на денисівському полі над Стрипою в сторону Плотичі збереглася назва "Козацький клин", бо козаки проти поляків йшли у бій так званим клином. А в Купчинцях над Стрипою в бік Плотичі й Городища є поле, яке носить назву "Козацька долина"". 

ПАМЯТАЙМО НАШУ СЛАВНУ ІСТОРІЮ! 
ПАМЯТАЙМО НАШИХ КОЗАЦЬКИХ ЛИЦАРІВ-ГЕРОЇВ! 
СЛАВА УКРАЇНІ!!!  
https://s.ukropen.ne...>

12 травня 2019

Ночью на Тернопольщине неизвестные напали на ромский табор, где находились 7 взрослых и более 30 детей, - Денисова - читати далі...

23 травня 2018

Ночью на Тернопольщине неизвестные с огнестрельным оружием напали на ромский табор, где находились 7 взрослых и более 30 детей, - Денисова - читати далі...

23 травня 2018


1


  Закрити  
  Закрити