Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

СергійС Сергій

Дідова Гора, Дідогора (https://uk.wikipedia... title='Чеська мова'>чеськ. D?dahora) — https://uk.wikipedia... title='Село'>село в Україні, https://uk.wikipedia... title='Славутський район'>Славутському районі https://uk.wikipedia... title='Хмельницька область'>Хмельницької області. Населення становить 80 осіб. Орган місцевого самоврядування — https://uk.wikipedia... title='Лисиченська сільська рада (Славутський район)'>Лисиченська сільська рада (село https://uk.wikipedia... title='Лисиче (Славутський район)'>Лисиче).

Село виникло в середині 19 століття, коли ці землі викупили чеські переселенці. За переписом 1925 року у селі проживало 280 осіб, 272 з яких були https://uk.wikipedia... title='Чехи'>чехами. Серед них були, як https://uk.wikipedia... title='Православ'я'>православні, так і https://uk.wikipedia... title='Католицизм'>католики.

10 березня 1925 року у селі створена Чеська сільська рада, до якої увійшли також https://uk.wikipedia... title='Німці'>німецько-https://uk.wikipedia... title='Чехи'>чеське село https://uk.wikipedia... title='Новий Кривин'>Мощанівка, а також теж населене https://uk.wikipedia... title='Чехи'>чехами село https://uk.wikipedia... title='Нижні Головлі'>Нижні Головлі.

В Дідовій Горі https://uk.wikipedia... title='Чехи'>чехи створили фахове кооперативне товариство 'Господар' по вирощуванню https://uk.wikipedia... title='Хміль'>хмелю, яке стало одним із центрів пивоваріння в https://uk.wikipedia... title='УРСР'>Радянській Україні.

Чехи були виселені з села наприкінці 40-х років.

У https://uk.wikipedia... title='1994'>1994-https://uk.wikipedia... title='1996'>1996 роках землі Дідової Гори увійшли до підсобного господарства https://uk.wikipedia... title='ХАЕС'>ХАЕС. У https://uk.wikipedia... title='2000'>2000 році селяни вирішили повернути право власності на землю, і в https://uk.wikipedia... title='2003'>2003 році https://uk.wikipedia... title='Хмельницький'>Хмельницький обласний Господарський суд задовольнив їх позов. У https://uk.wikipedia... title='1997'>1997 році села з’єдналися дорогою з твердим покриттям із https://uk.wikipedia... title='Лисиче'>Лисичим. Сьогодні майже всі селянські села обробляються фірмами «Інсеко» та «Грін ленд – Славута».

Станом на https://uk.wikipedia... title='1 січня'>1 січня https://uk.wikipedia... title='2011'>2011 року у Дідовій Горі проживали 54 жителі у 34 дворогосподарствах, з них пенсіонерів – 45, дітей шкільного віку - 2, дошкільного – 1, працездатних – 6.

Джерело: https://uk.wikipedia...Дідова_Гора

 

11 листопада 2014


1


  Закрити  
  Закрити