Форум Язловця

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 92.113.133.71

(XIV ст. колиш. Яблунівка, 586 мешканців) Бучацький р-н. на р. Вільховець. На вузькому перешийку високого пагорба видніється масивна громада замку (ХІ-ХVIII ст.). Вражає уяву найбільша західна надбрамна вежа у гострокутному заломі стін старого дитинця (1550-60). Вона налічує чотири яруси, а товщина її стін сягає 4 мі Особливо незвичайним здається в'їзд у громадину: він розташований на рівні третього ярусу і дуже гарно прикрашений різьбленим ренесансним порталом. До в'їзду колись вів підйомний міст.

Фортеця пережила безліч реконструкцій, під час однієї з них (1644-59) була побудована напівкругла бастія біля північної стіни, а сам замок оточений ще одним кільцем мурів (Нижнім замком). Це зробило язловецьку твердиню одним з найміцніших форпостів Поділля. Дотепер збереглися південний і північний мури нижнього оборонного кільця, північна бастія (на висоту трьох ярусів), східний корпус (на висоту одного ярусу). Уже наприкінці XVII ст. Нижній замок починає відігравати роль палацу. 1747р. до нього прибудовують два бічні крила, які з оборонними мурами Нижнього замку замкнули замковий двір Наскрізний проїзд у Нижньому замку сполучає двір-курдонер із замковим парком. І сьогодні чарують ренесансні різьблені портали Нижнього замку 3 1863 по 1946 рр. у ньому - монастир сестер Непорочного Зачаття Діви Марії, заснований Марцеліною Даровською. В 1990 рр. монастир відновив свою діяльність. Сестри ділять приміщення замку з обласним пульманологічним санаторієм. На другому поверсі палацу діють домовий костел і музей М. Даровської. У глибині замкового парку біліє склеп-усипальня сестер. Тут похована і засновниця ордену, блаженна Марцеліна. У середньовіччя Язловець славився своїми ярмарками. Тут проживала велика вірменська громада, про що свідчить тричастна вірменська Миколаївська церква (XVII ст. за іншим даними - 1551. вул. Вірменська). До її південного фасаду прибудована чотириярусна оборонна вежа-дзвіниця.

У центрі села стоїть величезний однонефний ренесансно-готичний Успенський костел (1589-90), прикрашений різьбленими порталами. З обох боків храму в XVII ст. були прибудовані дві напівкруглі каплиці. Шкода, що тепер ця найцікавіша пам'ятка перетворилася на забуту всіма руїну. У костелі в 1609р. був похований відомий польський композитор Микола Гомулка. Є Петропавлівська церква (1904). На старому сільському цвинтарі стоїть витончена неоготична каплиця.

2 березня 2008


1


  Закрити  
  Закрити