Форум Кальника

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

3

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

29 вересня по 3 жовтня 2014 року

Описание: IMAG0046.jpghttp://mukrayon.gov.... width='284' align='left'>З 29 вересня по 3 жовтня 2014 року в закладах культури Мукачівського району проведено ряд заходів з нагоди відзначенняДня ветерана та Міжнародного дня людей похилого віку.

1 жовтня на базі Мукачівської центральної районної бібліотеки відбулася зустріч читачів – ветеранів «Бібліотека скликає друзів», де велика увага була приділена індивідуальній роботі з даною категорією читачів. Відроджено послугу обслуговування користувачів людей похилого віку за місцем проживання: один раз на тиждень працівник бібліотеки обмінює книги та періодичні видання.

Описание: C:UsersUSERDesktopКальник 02.10.14 ветераниIMG_6586.JPGhttp://mukrayon.gov.... width='284' align='left'>В закладах культури сіл Іванівці, Кальник, Чинадійово, Макарьово, Горонда, Пістрялово проводилися зустрічі з ветеранами та старожилами села на тему: «Сивина Вам до лиця», де старожили села поділилися досвідом роботи по відродженню народно-звичаєвих традицій та обрядів села. Між старшим та молодшим поколінням, проведено спілкування збереження народної пісні, розвитку краєзнавства, збагачення самобутності. У процесі тематичних заходів прозвучали Закарпатські народні пісні, оповідки та народні прислівя.

Також для відвідувачів бібліотек сіл Медведівці та Пузняківці була проведена краєзнавча година «Мудрі і багаті літами».


13 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

Владика Мілан відвідав рідне село єпископа Петра Гебея

У неділю, 9 грудня, владика Мілан відвідав з пасторальним візитом село Кальник деканату Мукачево-район. Це був його перший офіційний візит до цієї парафії. Владика відслужив Архієрейську Службу Божу у церкві Різдва Пресвятої Богородиці, збудованій 1929 року. 
У Кальнику народився владика Петро Гебей (1864 – 1931) – єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії з 1924 до 1931 року. Батьки єпископа були поховані біля старої церкви, а нині їхні могили знаходяться безпосередньо під храмом. 

http://www.mgce.uz.u... alt='' width='300' height='433' align='left'>

 Біографічна довідка:

Петро Гебей – син сящ. Михайла й Сузанни Микитович, нар. 20 липня 1864 р. в Кальнику (Березького комітату). Гімназію закінчив в Ужгороді, богослов’я – у Будапешті. Після висвячення на священика (1889 р.) єпископ Пастелій назначив його префектом семінарії, а також професором церковного права й історії. У 1892 р. він став ще й духовним управителем дівочої учительської семінарії. У 1906 р., коли на Закарпатті постала загроза повної мадяризації шкіл, єпископ Фірцак назначив його катехитом при Ужгородській гімназії захищати права української мови. Тоді ж він став директором хлоп’ячої бурси „Алумнеум”. У 1912 р. єпископ Папп іменував його каноніком і парохом кафедрального храму. 
П. Гебей надзвичайно любив свій обряд і народ та відігравав чільну роль у звільненні Закарпаття 1919 року. У 1922 р. в розпалі релігійної боротьби він став генеральним вікарієм і прелатом. З того часу стояв на чолі оборони єпархії від насилля православних. Виславши єпископа Паппа до Угорщини, Апостольський Престол іменував Гебея Мукачівським єпископом. Його хиротонія відбулася під час Уніоністичного Конгресу на Велеграді 3 серпня 1924 року у присутності Апостольського нунція Ф. Мармаджі. 
З приходом єпископа Гебея в Мукачівській єпархії настала нова ера. Він припинив релігійну боротьбу і привів єпархію до повного ладу. За те, що опирався на народ, багато мусив витерпіти від змадяризованого духовенства, яке хотіло змусити його до димісії. Але Апостольський нунцій оправдав становище єпископа Гебея й не прийняв димісії. 
Помер в Ужгороді 26 червня 1931 року на 67-му році життя. (За матеріалами праці Атанасія В. Пекаря, ЧСВВ «Нариси історії Церкви Закарпаття». – Т. 1. – Рим: Видавництво Отців Василіан «Місіонер», 1997).


13 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко
18.04.2014  |  С. Кополовець, заступник директора - начальник відділу надання соціальних послуг Мукачівського районного центру зайнятостіверсія для друку
http://www.dcz.gov.u... width='2' height='5'>

Копи P4150008.JPGЗ метою забезпечення доступності сільського населення до послуг служби зайнятості, на запрошення сільського голови, Мукачівським районним центром зайнятості 15 квітня 2014 року проведена виїзна акція в село Кальник з використанням Мобільного центру зайнятості.

На території села не має виробничих підприємств, КП радгосп-завод «Кальницький» господарську діяльність призупинив, тому питання працевлаштування мешканців села є досить складним: дехто доїжджає на роботу у місто Мукачево, хтось в Ужгород, є можливість працевлаштування на сезонні роботи у Ракошинську філію СТОВ ім. Шевченка, яка надає транспортні послуги працівникам з села.

Заступник директора-начальник відділу надання соціальних послуг Світлана Кополовець та сільський голова Андрій Рошко ознайомили учасників акції зі станом ринку праці як місцевого так і регіонального, перспективами соціально-економічного розвитку села та послугами державної служби зайнятості.

Під час спілкування з населенням були надані консультації щодо можливості працевлаштування, організації власної справи шляхом отримання одноразової допомоги по безробіттю, отримання ваучерів для підтримки конкурентоспроможності осіб на ринку праці, реєстрації у центрі зайнятості, участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру, про можливість проходження професійного навчання, в тому числі на базі центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Акцію центру зайнятості відвідали різні категорії населення, але найактивнішими учасниками були школярі. Вони із зацікавленістю знайомилися з «Барометром професій», визначаючи, куди відноситься професія, про яку вони мріють. Фахівцем центру зайнятості акцентувалася увага на свідомому виборі майбутньої професії чи спеціальності, які б відповідали потребам ринку праці, інформувалося про професійно-технічні навчальні заклади регіону, де можна здобути робітничі професії, що користуються попитом та ринкоутворюючі підприємства району, куди можна працевлаштуватися після навчання.

Під час роботи мобільного центру всім учасникам були надані інформаційні матеріали: буклети, брошури. Сільський голова та директор Кальницької ЗОШ І-ІІІ ст. подякували спеціалістам центру зайнятості за проведену роботу та запросили й надалі проводити подібні заходи.

 

http://www.dcz.gov.u... width='1' height='30' style='font-family: verdana, sans-serif; font-size: 11px;'>

13 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

У селі Кальник, що на Мукачівщині, взялися за відновлення дитячого садка. Свого часу будівлю, зведену 1965¬го року, закрили через аварійний стан – у садочку почала завалюватися покрівля. Самотужки дотаційне село не могло вирішити проблеми. Але відкладати її на завтра не дозволило життя: набув чинності закон про обов’язкову дошкільну освіту.

http://zakarpattya.n... width='240' alt='На закарпатській Тячівщині і Рахівщині до школи освіту здобуває лише кожен четвертий дітвак' style='border-style: none solid solid none; border-right-width: 10px; border-bottom-width: 10px; border-right-color: rgb(255, 255, 255); border-bottom-color: rgb(255, 255, 255); border-radius: 4px; float: left;'>

Крім того, останніми роками, хвала Богу, в селі народжується багато дітей. Коли садочок закривали, в Кальнику нараховувалось 30 малюків, зараз їх майже 60. Приємно, що вже незабаром, якщо обійдеться без форс-мажорних обставин, селяни знову зможуть віддавати своїх чад до дошкільного закладу. 

За відновлення садка взялася районна й обласна влада. Колись навчальний заклад збудував знаменитий у радянський час радгосп-завод 'Кальницький'. Але на початку 90-их для аграрного господарства настали важкі часи. Врешті, не маючи коштів на 'соціалку', в 92-му році радгосп-завод передав ДНЗ на баланс сільської ради. Зрозуміло, скільки грошей могла виділити на садок дотаційна сільрада – правдами й неправдами проводили хіба що поточні ремонти, аби підтримувати споруду в більш-менш пристойному стані. Але, врешті, працювати в аварійній будівлі стало вкрай небезпечно. І садок закрили.

'У серпні минулого року з районного бюджету нам виділили 298 тисяч гривень на капітальний ремонт даху, – розповідає кальницький сільський голова Андрій Рошко. – Перекрили будівлю ще торік. Та коли взялися за внутрішній ремонт, стало зрозуміло, що чергове латання дірок не допоможе і приміщення треба практично заново відбудовувати'.

Проблему не стали відкладати в довгу скриню. У лютому голова Мукачівської районної державної адміністрації Ілля Токар та очільник районної ради Іван Михайло побували з робочою поїздкою в Кальнику і переконалися, що цьому селу потрібна допомога. Одразу ж садок був включений до переліку об'єктів соціальної сфери, які планували відремонтувати в районі цьогоріч.

Як повідомив 'Замку' начальник відділу освіти Мукачівської РДА Василь Бігунець, кошти на капітальний ремонт Кальницького садка знайшли: 300 тисяч гривень виділила сесія районної ради, така ж сума прописана у видатках обласного бюджету. Зараз триває тендерна процедура, далі початок ремонту і наступного року очікують відкриття відновленого садка.

Нагадаємо, що 2011-ий має стати роком дошкільної освіти на Закарпатті. В області заплановано збудувати чи кардинально оновити одинадцять дошкільних навчальних закладів. На це обласна рада на лютневому пленарному засіданні виділила майже 4 мільйони гривень. Відзначимо, що наша область поки не дотягує до загальноукраїнського рівня охоплення дітей позашкільною освітою: на Закарпатті цей показник становить 51 %, загалом по державі – 57 відсотків. Цікаво, що у процентному відношенні найбільше дітей, які охоплені дошкільним вихованням, – у Мукачеві (78 %), найменше – на Тячівщині та Рахівщині, де в садок ходить лише кожен четвертий дітвак (відповідно 27 та 28 %).

Голова обласної ради Іван Балога питання розширення мережі дошкільних навчальних закладів тримає на особистому контролі. Скажімо, під час останнього засідання громадської ради при чільнику крайового парламенту, що недавно пройшло в Хусті, керівник області ще раз нагадав: кожній дитині – місце в садку.

'Важливо, щоби малеча, яка піде до школи, відвідувала садки, адже саме тут з нею працюють педагоги, які допоможуть підготуватися до шкільних умов. Зростання народжуваності, приріст населення, що котрий рік поспіль фіксується в нашому краї, призвели до того, що щороку збільшується й кількість діток, яких батьки хочуть віддати у дитсадки. Хочеться, щоб наші діти завжди відчували турботу про них', – наголосив Іван Балога.

На сьогодні в нашій області працюють 533 садочки. Цьогоріч відкрити нові дошкільні заклади мають у селах Дюла Виноградівського, Червеньово Мукачівського та Дубриничі Перечинського районів. Ще 13 садків, серед яких і Кальницький, капітально відремонтують. Окрім того, планується поновити роботу 94 груп у діючих ДНЗ, що дозволить не лише охопити дошкільною освітою більше дітей, а й створити сотню нових робочих місць.

Ярослав СВІТЛИК, фото автора    
 

Старий Замок Паланок, http://zakarpattya.n... style='color: rgb(0, 137, 115);'>Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
31 травня 2011р.

Теги: http://zakarpattya.n... style='color: rgb(0, 137, 115);'>Тячівщина, http://zakarpattya.n... style='color: rgb(0, 137, 115);'>дитсадок, http://zakarpattya.n... style='color: rgb(0, 137, 115);'>діти

13 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

Сьогодні на озеро села Кальник -- відпочивальникам зась! Тут зібралося два десятки професійних рибалок, котрі змагаються за кубок кращого.

Вже о 6 ранку мисливці за рибою обрали собі місця та повикладали кожен не менш як по три спінінги. В наживках тут справжнє королівське меню для риби – окрім магазинного варіанту кожен риболов удома ретельно проявив свій кулінарний хист.

Пан Василь з Мукачева, який наразі в лідерах змагання, ловить карпа на спеціально замішене тісто, що пахне медом. Рибалка поділився: -  в складі  пропозиції для риби ще й горох, манка, яйця та ванільний цукор. Для ласунчиків карасів та карпів на гачок  насаджують  і цукрову кукурудзу. Всі учасники  розставили вудиці з різними приманками, більшість ловлять  на гнійних черв’яків та понуру.

Один з наймолодших -- Михайло. Лише одним уловом  зі  свого спінінга він може виграти змагання – червоний буйок на поверхні чекає товстолобика. Приманкою в нього служить планктон.

Однак вже за дві години після початку змагань рибалки зрозуміли, що на повні торби риби їм нічого сподіватися. Орендар рибника Сергій Шкоба розповідає, що регулярно годує тутешню рибу три рази на тиждень, тож на вудицю вона йде рідко.

Організатор вже шостого турніру зі спортивного рибальства начальник відділу з питань сім’ї, молоді та спорту РДА Микола Бобинець запевнив, що сьогоднішнього улову точно вистачить   на приготування  справжньої ухи. А переможці отримають грамоти, кубки та грошові призи. Перемогу відзначатимуть  бограчем та шашликами. 

http://uzhgorod.in/v... width='620' height='465' class='img-responsive' alt='Наймаститішого рибалку визначають в Мукачівському районі (рыбаки) (P8180044)' title='Наймаститішого рибалку визначають в Мукачівському районі (рыбаки) (P8180044)' style='box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; display: block; max-width: 100%; height: auto; margin: 0px auto;'>
http://uzhgorod.in/v... width='620' height='465' class='img-responsive' alt='Наймаститішого рибалку визначають в Мукачівському районі (рыбаки) (P8180050)' title='Наймаститішого рибалку визначають в Мукачівському районі (рыбаки) (P8180050)' style='box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; display: block; max-width: 100%; height: auto; margin: 0px auto;'>
http://uzhgorod.in/v... width='620' height='465' class='img-responsive' alt='Наймаститішого рибалку визначають в Мукачівському районі (рыбаки) (P8180031)' title='Наймаститішого рибалку визначають в Мукачівському районі (рыбаки) (P8180031)' style='box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; display: block; max-width: 100%; height: auto; margin: 0px auto;'>
http://uzhgorod.in/v... width='620' height='465' class='img-responsive' alt='Наймаститішого рибалку визначають в Мукачівському районі (рыбаки) (P8180035)' title='Наймаститішого рибалку визначають в Мукачівському районі (рыбаки) (P8180035)' style='box-sizing: border-box; border: 0px; vertical-align: middle; display: block; max-width: 100%; height: auto; margin: 0px auto;'>

12 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

«У селі Кальник, урочище називається Бозятин-Березники, де на площі 50 га посаджено горіх із ущільненням слив,-  і ще у цьому році засіяли третікали – по типу пшениці. А весною у міжряддях була посаджена картопля. Схема посадки горіха 12 на 12. Він вступає у повне плодоношення через 20 років. Посаджений тут сорт горіха молдавської селекції і 10% сорту Костюжанського. На Закарпатті це єдина плантація, де посаджений горіх. Сливи є, але горіхи – ні. Тут є представники із Виноградова, Ужгорода, Тячева, які хочуть займатися висадкою цієї культури. Але, на жаль, у нас в Україні немає вітчизняних саджанців горіха», — ділиться Андрій ЧОНКА, агроном, представник плантації горіха

Наразі Україна третя у світі за експортом горіхів за кордон, поступаючись тільки Китаю та США. Учасники міжнародної конференції визначили також перспективи щодо реалізації, переробки та додаткового експорту горіхової продукції. Стверджують: при правильному підході у розподіленні коштів та створенні горіхових садів, Закарпаття у цьому напрямку може стати одним із лідерів галузі.

12 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

с. Кальник
(Закарпатская область)


Кальник - село в Мукачевском районе Закарпатской области. Центр сельсовета, которому подчинены Кузьмино, Медведивцы, Русская Кучава, Шкуратовцы.

http://www.heraldicu... vspace='6' hspace='12' alt='' border='0' style='color: rgb(128, 0, 128);'>http://www.heraldicu... vspace='6' hspace='12' alt='' border='0' height='200' style='float: left; margin-left: 0px;'>

На печати села Кальник изображен бегущий вправо конь. Надпись 'Печать села Кальник. 1876'.

Материалы книги Б.Мариконь, В.Ньорба 'Геральдика За

12 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

3 березня святкує свій сімдесятилітній ювілей випускник УжНУ, доктор історичних наук, голова крайового товариства «Просвіта», відомий учений-етнолог, історик, музеєзнавець, громадський, культурний і політичний діяч Павло Михайлович Федака. Людина-патріот, що звик ставити перед собою мету і наполегливою працею прямувати до неї.

Народився Павло Федака 1945 року в селі Кальнику на Мукачівщині у працьовитій сім’ї. Закінчив місцеву середню школу, а потім, за прикладом двох братів, з відзнакою закінчив філологічний факультет УжДУ. Починаючи ще зі студентських років, активно цікавився забороненою на той час літературою, формував проукраїнський світогляд.

Невдовзі став одним із дієвих учасників Народного руху України (НРУ), депутатом міськради, очолюючи комісію з питань культури і духовності, сприяв реабілітації греко-католицької церкви, відродженню символіки Ужгорода, заснуванню газети «Ужгород», спричинився до появи в місті вулиць, що увіковічнюють імена А.Бачинського, М.Лучкая, А.Волошина, М.Грушевського та багатьох інших.

Як людина обдарована й працьовита, Павло Федака впевнено піднімався й кар’єрною драбиною. Майже все його життя пов’язане із музейними закладами. Так, 1968 року ювіляр став старшим співробітником відділу етнографії Закарпатського краєзнавчого музею і долучився до створення унікального музею просто неба – скансену, самотужки обійшов більше 300 населених пунктів краю, дослідив, придбав і привіз низку пам’яток народного будівництва  ХVІІІ–ХІХ ст.

http://mediacenter.u... id='thumb1' style='outline: none; text-decoration: none; color: rgb(76, 77, 75);'>http://mediacenter.u... title='Павло Федака' width='300' style='border: 2px solid silver; cursor: url("/highslide/highslide/graphics/zoomin.cur"), pointer !important; margin-left: 10px; margin-top: 4px; margin-bottom: 1px;'>

Будучи в 1982–2009 роках на посаді заступника директора з наукової роботи Закарпатського краєзнавчого музею, сприяв розвитку науки, виданню фахових збірників, організовував конференції, розширював колекцію музею раритетними експонатами, став автором створення музею Президента Карпатської України Авґустина Волошина.

З 2009 року Павло Федака у результаті конкурсного відбору очолив http://uk.wikipedia.... target='_blank' style='text-decoration: none; color: rgb(15, 159, 63) !important;'>Національний музей народної архітектури та побуту в Пирогові, що є найбільшим скансеном у Європі, займаючи площу понад 150 га. Продовжував розвивати музейну справу України. За словами засновників і ветеранів музею, ювіляр був найкращим директором музею за всю його історію.

Як науковець, вивчив народну архітектуру Закарпаття, геральдику, історію «Просвіти», музеєзнавство, пам’яткознавство, багато іншого. За багато років невтомної праці Павло Федака видав 30 книжок і брошур, 43 наукові збірники, матеріали конференцій, календарів-альманахів, сотні й тисячі наукових та науково-популярних статей – загалом півтори тисячі публікацій, серед яких «Нарис історії товариства «Просвіта» Карпатської Русі-України» (Ужгород, 1991), «Народне житло українців Закарпаття ХVІІІ–ХІХ століть» (Ужгород, 2005; 2008), «Народний дім товариства «Просвіта»» (Ужгород, 2008) та інші.

Понад 15 років життя Павло Федака присвятив головуванню крайової «Просвіти». Ювіляр сприяє її розвитку, укладає і видає щорічні календарі, наукові збірники, організовує концерти.

Багаторічна праця ювіляра не залишилася поза увагою: Павло Федака є лауреатом Всеукраїнської премії ім. П.Чубинського, лауреатом просвітянської премії ім. Президента Карпатської України А.Волошина, кавалером ордена «За заслуги» ІІІ ст., Почесним громадянином Ужгорода.

Павло Михайлович невтомно працює на благо України, рідного краю та народу. Бажаємо йому доброго здоров’я, етузіазму та Божого благословення на продовження такої благородної місії! 

- See more at: http://mediacenter.u...

12 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

Кубок на честь полеглого в Афганістані Гудивок М.М. за участю команд з с.Кальник, Копинівці, Кузьмино, Пацканьово @Мукачево НКН Закарпатська обл. 29.07.2014

01.08.2014 08:55

12 листопада 2016

Рошко Андрій, користувач 1ua
Андрій Рошко

Амбулаторію загальної практики сімейної медицини у селі Кальник, що на Мукачівщині, відкривали після капітального ремонту та реконструкції.

Будівля, в якій розташована амбулаторія – історична, якраз сьогодні їй виповнилося 80 років. Амбулаторію, яка крім мешканців Кальника, обслуговує ще й жителів прилеглих сіл, зокрема, Медведівців та Кузьмина, почали реконструювати ще в 2013 році. Тоді з районного бюджету виділили 70 тисяч гривень. Проте бажаного продовження ремонту в 2014 році не відбулося – суспільно-політичні події, в тому числі антитерористична операція, - внесли свої корективи у фінансові можливості районного бюджету. Роботи по ремонту та реконструкції будівлі були відновлені в 2015 році. Наразі – і пацієнти і медичний персонал лікарні перебувають у сучасній медичній установі, яка забезпечена всім необхідним для надання первинної медичної допомоги: є приміщення реєстратури, оглядові кімнати, затишний кабінет педіатра, гінекологічний кабінет, приймає лікар-стоматолог.

На відкриття АЗПСМ села Кальник завітав голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай, - повідомляє прес-служба Мукачівської РДА.

Сергій Володимирович привітав всіх з новорічними святами та висловив вдячність медичному персоналу, який професійно, незважаючи на умови, в яких доводилося працювати, - виконував свою роботу.

Здоров’я людей – понад усе, тому професія лікаря, медичної сестри, акушерки, - всіх, хто задіяний у медичному забезпеченні мешканців Мукачівщини – займають надзвичайно важливу ланку у житті району. – підкреслив Сергій Володимирович. – ФАПи, амбулаторії, - це ті важливі медичні установи, увага до яких повинна приділятися в першу чергу. Від себе додам, що для покращення умов функціонування медичних установ працюватиму над пошуком небюджетних джерел фінансування. Це – різноманітні фонди, грантові проекти. Більше того, - результативні напрацювання в цьому напрямку вже є – у минулому році за рахунок грантових проектів ЄС профінансовано ремонтні роботи ряду освітніх установ, на черзі – медицина. Мешканці Мукачівщини повинні отримувати якісне медичне обслуговування, а медперсонал – працювати у хороших умовах.

Згадує нелегку дорогу реконструкції АЗПСМ села Кальник головний лікар «Центру первинної медико-санітарної допомоги Мукачівського району»Вікторія Лані:

Нам вдалося завершити ремонтні роботи амбулаторії в останні дні 2015 року. Дуже важливо, що амбулаторія має всі умови для роботи медиків, адже від цього залежить рівень медичного забезпечення: маємо окремі просторі оглядові, кабінет педіатра, дотримані всі санітарні вимоги ( внутрішній сучасний санітарний блок), є окрема оглядова кімната для акушерки, амбулаторія має свого лікаря-стоматолога, установа забезпечена машиною санітарної допомоги, - констатує Вікторія Юріївна.

Амбулаторія загальної практики сімейної медицини села Кальник – це лікувальний заклад з сучасними умовами, який є важливою ланкою всієї системи медичного забезпечення Мукачівщини.

12 листопада 2016


3


  Закрити  
  Закрити