Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 4

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
У катеринопільчанина в барі поцупили 900 гривень

До чергової частини Катеринопільського райвідділу міліції звернувся 57–річний місцевий житель, який повідомив про крадіжку.

Під час відпочинку в одному з місцевих барів невідома особа шляхом вільного доступу викрала гроші в сумі 900 гривень.

Проведеними оперативно–розшуковими заходами працівники міліції встановили, що кримінальне правопорушення скоїв 37–річний, непрацюючий місцевий житель. Подію внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України.

Перевірку проводить Катеринопільський райвідділ міліції.
Підготував: Сергій ДАНИЛОВ

2 червня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Катерино?піль (до 1795 року — Калниболото або Кальниболото) — селище міського типу в Україні, районний центр Катеринопільського району Черкаської області, центр селищної ради. Розташований в долині річки Гнилий Тікич за 124 км від обласного центру — міста Черкаси та за 7 км від залізничної станції Звенигородка. Населення — 6 092 чоловік.

На території селища виявлено залишки поселень трипільської культури.

Історія 

На території селища виявлено залишки поселень 2-4 ст. до н. е. Перша письмова згадка про Калниболото належить до середини XVI ст. На той час селище входило до складу Брацлавського воєводства й одержало від польського короля Сигізмунда II Августа привілей, згідно з яким жителям поселення дозволялося займатися ремеслами, торгівлею, маги самоврядування. З переказів старожилів та козацьких літописів, це був хутір Берибіси, заснований козаком-характерником, який сам собі присвоїв таке прізвисько, від якою й пішла назва хутора. А нижче по річці Тікич ще один хутір став позиватися Берибіси (Гуляй Поле). Втікачі від панською гніту збільшували чисельність поселень, незважаючи на загрозу піддатися нападу татар з Дикого степу, що вже починався за річкою Велика Вись. Назва Калниболото з'явилося з наданням польським королем Магдебурзького права (привілею) з одночасним перейменуванням назви поселення Неберибіси. Є думка, що надання привілею одночасно із замком Звенигора та перейменування поселення Неберибіси пов'язані з особистістю козака Калниболотка, який був не лише відважним воїном, а й організатором та господарем, і, певно, політиком, щоб заслужити подання поселенню такого права і назви.
17 століття 

За часів визвольної війни українського народу 1648-1654 років Калниболото — сотенне містечко Корсунського полку[5]. В цей час тут проживало 317 козаків і 62 міщанина. Основним заняттям козаків було землеробство.

Після Андрусівського перемир'я 1667 року Калниболото знову відійшло під владу Польщі. Польська шляхта, проводячи політику, спрямовану на колонізацію й покатоличення населення. Населення чинило опір цій політиці, всіма засобами боролося за збереження своєї рідної мови, культури, віри.
18 століття 

Після організації 1734 року на берегах річки Підпільної Нової Січі, до неї потяглися калниболотські втікачі. Тут виник Калниболотський курінь. Соціальне, національне і релігійне гноблення з боку польської шляхти викликало невдоволення жителів, піднімало їх на боротьбу проти своїх гнобителів. У гайдамацькому русі, що охопив Правобережжя, активну участь брали й калниболотські селяни. 1751 року гайдамаки взяли Калниболото й, поповнивши свій загін селянами і козаками, вчинили розправу над місцевими шляхтичами. В реєстрі претензій до гайдамаків, переданих Польськими комісарами російському урядові, зазначається, що в Калниболоті гайдамаками завдано шкоди на 10 612 злотих.

1768 року єзуїти, підтримані шляхтою, напали на Калниболото й вчинили розправу над селянами, схопили православного попа Василя Шумовецького, завезли його до 3венигородки і там закатували. Це викликало велике обурення жителів містечка, і коли спалахнула Коліївщина, в Калниболоті організувався загін повстанців під проводом Лопати. Поблизу Калниболота діяв у цей час і гайдамацький загін на чолі а козаком Калниболотського куреня Макаром. Під тиском регулярних військових частин загін відступив у запорізькі степи. Коли бугогардівський полковник зажадав, щоб Калниболотський курінь взяв участь у переслідуванні ватажка Макара, козаки відмовили це робити. Не припинили жителі Калниболота боротьби проти шляхти й єзуїтів і після жорстокої розправи над учасниками повстанського руху, підтримували зв'язок з калниболотськими козаками, які знаходилися в Новій Січі, та населенням Лівобережжя.

У 1775 році Калниболото переходить до володінь Ф. Солтика, який посилює визиск селян, збільшує побори з населення.

Щоб прихилити мешканців Калниболота на свій бік, польський король Станіслав Авґуст Понятовський 1792 року вдруге надав містечку привілей, згідно з яким воно одержало право вільної торгівлі, а також геральдичний знак містечка: зображення голови зубра на світлому блакитному тлі.

1793 року правобережні землі України у наслідок Другого розділу Речі Посполитої відійшли під владу Російської імперії. Містечко Калниболото ввійшло до Брацлавського намісництва. 3 1795 року воно стало повітовим містом Вознесенсього намісництва, а з 1797 року — Київської губернії. 1795 року Калниболото перейменоване на Катеринопіль.

1797 року тут налічувалося 458 дворів і проживало 2174 чоловіка. Основним заняттям мешканців Катеринополя було землеробство, ремісництво, торгівля. Містечко мало винонурню, 3 кузні, 3 корчми, 10 торговельних лавок. Тут працювало 36 ремісників.

1798 року повітовий центр переводиться до 3венигородки, а Катеринопіль перетворюється в центр волості. Катеринопільські селяни потрапляють у залежність до О. Потоцької, яка визискувала їх не менше за своїх попередників. На Вільховецькому цукрозаводі, де закріпачені селяни відробляли оброк робочий день тривав по 14-16 годин при жорстокій паличній дисципліні.
19 століття 

Після переходу містечка в 1853 році в розпорядження Київської палати державних маєтностей катеринопільські селяни стають державними. В містечку розміщувалася квартира помічника начальника Черкаського округу, до відання якого належали селяни, волосна управа, очолювана старшиною, що вирішував всі адміністративні справи.

Церковно-парафіяльне однокласне училище в Катеринополі відкрито 1843 року. Навчалося у ньому 100 хлопців і 30 дівчат. Далеко за межами містечка славилися катеринопільські рукодільниці, які 1857 року на виставці в Києві за високохудожні роботи були нагороджені грамотами і грошовими преміями.

В містечку 1859 року проживало 3477 чоловік, у тому числі дворян — 309, однодвірців —174, міщан — 107, військових — 178, державних селян — 1798[9]. Головним заняттям населення було землеробство. Селяни сіяли пшеницю, жито, коноплі та інші культури. Агротехніка вирощування культур була надзвичайно відсталою. Земля не удобрювалася, оброблялася несвоєчасно. Врожаї збиралися низькі, особливо на піщаних землях. Великої шкоди сільському господарству завдавала сарана, що налітала з херсонських степів. У 1855, 1856, 1858 роках сарана повністю знищила посіви, а також трави, очерет, листя дерев. Поверхня землі лишилася чорною. Важко переносили це лихо селяни. Не маючи змоги прожити з свого господарства, вони йшли на заробітки в Подільську, Херсонську губернії або наймалися до заможніх селян, зазнаючи всюди нещадної експлуатації. Так, за повний день роботи на молотьбі селянин заробляв 20 копійок.

Велика роль у господарстві містечка належала чумацькому промислу. Багато катеринопільських селян з валками підвід відправлялися на Дон та в Крим, звідки привозили сіль, рибу й продавали на ярмарку та в сусідніх селах. Чимало катеринопільців жили з чинбарства, кушнірства, кравецтва, ковальства, бондарства, столярства. Особливо на високому рівні стояло виробництво гончарних виробів домашнього й декоративного посуду. В багатьох селянських родинах гончарством займалися з діда-прадіда, передаючи із роду в рід свою майстерність.

у Катеринополі періодично відбувалися ярмарки. На них збиралося до десяти тисяч чоловік. Тут продавалися сільськогосподарська продукція та вироби ремісників. Значне місце на цих ярмарках займав продаж великої рогатої худоби і коней, яких пригонили з херсонських степів.

Промисловість, що інтенсивно почала розвиватися в другій половині XIX століття, будівництво залізниць, все це вимагало палива. 1857 року поблизу Катеринополя знайдено поклади бурого вугілля[10]. 1861 року тут Закладено шахту, на якій видобувалося для цукрових заводів 700-800 тисяч пудів вугілля на рік. Для вуглепромисловців шахта давала великий прибуток, який одержувався насамперед за рахунок найжорстокішої експлуатації робітників. Робочий день на шахті тривав 12-13 годин на добу, техніка безпеки була відсутня, внаслідок частих обвалів гинуло багато робітників.

Після реформи 1861 року селяни одержали 4966 десятин землі, в тому числі непридатної (яри, піски, болота, дороги й межі) — 399 десятин. Сума щорічних викупних платежів за наділену землю становила 4138 карбованців 25 копійок, які селяни мали вносити до 1913 року.

Розвитк ремесла й торгівлі, видобуток бурого вугілля сприяли зростанню населення Катеринополя. 1864 року тут мешкало 4487 чоловік [11]. Велике значення для економічного розвитку містечка мала залізниця, перша частина якої (Цвіткове — Шпола) була збудована в 1885 році, а друга (Шпола-Тальне) — 1889 року.
20 століття 

Становище селян ще більше погіршало на початку ХХ століття. Майже в кожній родині панували злидні. І з 5194 десятин земельного фонду селянам належало 4977 десятин, церквам — 110, казні і залізниці 62 десятини. В середньому на двір приипадало по 3 десятини. Але куркулі мали по 15-20 десятин, а бідняки — по 1-2, а то й нічого. Тому вони змушені були поповнювати Шполянський, Смілянський, Новоукраїнський робітничі ринки. Багато з них наймалося до заможніх селян, зазнаючи великого визиску. Поступово Катеринопіль і сам стає великим робітничим ринком[12]. Тут з'являються приватні підприємства. Протягом 1909—1912 років побудовано млин на кутку Студінка. Рушійною силою в ньому був «дизель», що працював на нафті. Це був перший механічний млин у Катеринополі, який перемелював за добу 5-7 тонн зерна. 1913 року почала працювати олійниця з гідравлічним пресом.

Політичне безправ'я і тяжке матеріальне становище трудящих Катеринополя викликало їх невдоволення. 3а заклик селян до повстання 1877 року царські саттрапи засудили мешканця Катеринополя В. Тердзивола. 10 квітня 1902 року в кииївську в'язницю посаджено жителя містечка Г. В. Коханенка. 1906 року жителі Катеринополя разом із мешканцями сусідніх сіл Новоселиці та Розсохуватки розгромили Стебнянську економію. Група катеринопільців підтримала страйкарів села Радчихи під час нападу на економію поміщика Протопопа.

У роки столипінської реформи ще більше посилився процес класового розшарування населення. 1912 року в містечку налічувалося 1021 господарство, з яких 51 зовсім не мало землі.

Не кращим було й соціально-побутове становище трудящих. 1900 року в Катеринополі працювала лікарня з 1 лікарем і фельдшером; діяло 2 аптеки. Розвиток містечка, ріст його населення вимагали дальшого розвитку народної освіти, але царський уряд не поспішав з виділенням коштів для цього. 1869 року в Катериноополі відкрито однокласну парафіяльну школу, в якій навчалося 80 учнів у чоловічому відділенні і 22 — у жіночому. 1905/06 навчального року школа стає двокласною, де три вчителі вчили 95 хлопців і 35 дівчат. Наступного року при ній організовано бібліотеку, яка налічувала 752 книги та журнали. 1911 року почало працювати чотирикласне училище на 180 місць для навчання дітей з 20 населених пунктів.

Перша світова війна завдала великих збитків трудящим Катеринополя. В селян забрали на фронт до 40 % тягла. 1916 року з 5 тисяч десятин землі засіяли тільки 1935 десятин. Це було наслідком масової мобілізації на фронт усього дорослого чоловічого населення містечка.
Громадянська війна 

В листонаді 1917 року в Катеринонолі був сформований загін вільного козацтва.

В першій половині березня 1918 року Катерипоніль окупували австро-німецькі війська. Під час 3венигородсьного повстання в червні 1918 року партизанський загін очолив боротьбу селян Катериноноля і навколишніх сіл проти ворога. Повстанці руйнували залізничні колії, псували телеграфний і телефонний зв'язок, пошкодили залізничний міст через річку Гнилий Тікич біля станції 3венигородка. Активну участь у взятті станції і міста 3вепигородни брали й катеринонільські селяни Д. Воснний, Д. Гпіденно та інші. Але переважаючими силами ворога виступи повстанців були придушені.

Після вигнання в кінці листопада 1918 року німецьких загарбників Катеринопіль було звільнено збройними силами Української Народної Республіки.

5 березня 1919 року частини Червоної Армії захопили Катерипоніль.

Влітку 1919 року, коли Червона Армія змушена була відступити під натиском білогвардійських військ, відійшов з боями в напрямку до Києва. Наприкінці грудня 1919 року Червона Армія знову захопила Катеринопіль.
Перші роки Радянської влади 

На початку січня 1920 року на сільських зборах обрали новий склад волревкоиу і волпарткому. 25 лютого відбулися вибори до сільської Ради. Переважну більшість обранців становили селяни-бідняки. Влітку 1920 року створено сільський комітет незаможних селян, яий об'єднав сільську бідноту і частину середняків.

З березня 1923 року Катеринопіль — районний центр Уманського округу.

Катеринопіль постраждав в роки колективізації. Під час голодних років 1932-1933 років померло від голоду та пропало безвісти більше триста мешканців.
Друга світова війна 

Напад фашистської Німеччини на Радянський Союз перервав мирне життя. Для боротьби з німецько-фашистськими парашутистами й диверсантами в селі створено винищувальний батальйон. 29 липня 1941 року ворожі війська захопили Катеринопіль. Німецько-фашистські загарбники пограбували і знищили МТС, зруйнували виробничу базу колгоспів, спалили багато адміністративних і житлових будинків. 6 вереспя було розстріляно 30 чоловік, в тому числі голову сільської Ради М. С. Пономаренка, голову колгоспу Морозюка.

8 березня 1944 року війська 2-го Українського фронту відвоювали Катеринопіль у ворога.

930 жителів села боролися на фронтах Другої світової війни, 497 з них не повернулися до рідних осель, 25З нагороджено орденами і медалями.

9 квітня 1944 року 525 дітей знову сіли за шкільні парти. Почала виходити газета «Колгоспник».
Післявоєнні роки 

1947 року створено нову артіль «Побутремонт», до якої через рік приєднується артіль «Іскра». Вона виконувала замовлення трудящих району щодо ремонту одягу, взуття, годинників. При артілі працювало фотоательє.

1948 року при МТС стає до ладу електростанція, машинний парк поповнюється 26 новими машинами.

1950 року МТС обслуговувала 13 колгоспів району, обробляючи 21,5 тисяч га орної землі. В 15 тракторних бригадах працювало 98 трактористів.

У жовтні 1950 року загальні збори колгоспників артілей ім. Петровського, ім. Карла Маркса, ім. Сталіна ухвалили рішення об'єднатися в одну артіль «Дружба».

1959 року до колгоспу 'Дружба' приєдналася Шостаківська артіль ім. Фрунзе.

В січні 1963 року відбулося об'єднання артілей ім. Леніна та 'Дружба' в одну ім. Леніна.

1965 року Катеринопіль віднесено до категорії селищ міського типу, а з грудня 1966 року селище стає районним центром.

У 80-х роках колгоспи об'єднали в один.Сталися зміни в охороні здоров'я. Якщо в 1929 році працювали 15 медичних працівників, то в ці роки - їх більше сотні. Робітнича молодь навчалася в заочній школі та училищі.

У селищі працювали дві середніх школи, будинок піонерів, будинок юнацької творчості, музична школа. При 'Сільгосптехніці' керуючим С.С. Пономаренком організовано чоловічий хор (хормейстер A.M. Волинець, концертмейстер - B.C. Лихолат). За успішне виконання концертних програм хор нагороджено дипломом і ступеня Міністерства культури КРСР, а за рішенням республіканської профради хору присвоєно звання народної самодіяльної чоловічої хорової капели. Звання заслуженого працівника культури удостоїлася директор районної бібліотеки Валентино Олександрівна Зозуля.

У 90-х роках присвоєно звання народної чоловічій капелі 'Калниболотський курінь' (керівник Олександр Миколайович Луцишин). Повторне підтвердження цього звання капела удостоєна при керівництві Анатолія Михайловича Волинця. Постановою колегії управління культури Черкаської облдержадміністрації від 29.04.2003 року №5/2, враховуючи високий рівень майстерності, присвоєно почесне звання 'Народний аматорський ансамбль' вокальному жіночому ансамблю 'Ностальгія' (керівник - Монахова Ніна Володимирівна) та ансамблю народної музики 'Гойда' (керівник - Коваль В'ячеслав Іванович).

У кінці 90-х років окрасою селища стала новозведена Свято-Михайлівська церква.
Персоналії 

В селищі народилися:
Гризло Семен Григорович — Військовий і громадський діяч часів УНР; організатор Вільного Козацтва, Генеральний осавул Вільного козацтва, повстанський отаман. Брав участь у повстанні на броненосці «Потьомкін». Військове звання — сотник Армії УНР, полковник Вільного козацтва.
Лисенко Олександр Євгенович — завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України.
Олійников Василь Семенович — Герой Радянського Союзу.
Пономаренко Анатолій Федорович — український художник. Заслужений художник України.
Шуляченко Олексій Романович (1841 - 1903) - вчений-хімік.
Посилання 
? world-gazetteer.com
? Погода в Україні
? maps.vlasenko.net(рос.)
? Сайт Верховної ради
? Історичні джерела та їх використання, вип. 2, етор. 138.
? Гайдамацький рух на Україні в 18 ст., стор. 202.
? Погода в Україні
? maps.vlasenko.net(рос.)
? Сайт Верховної ради
? Історичні джерела та їх використання, вип. 2, етор. 138.
? Гайдамацький рух на Україні в 18 ст., стор. 202.
? Архив Юго-3ападной России. ч. 1, т, 3, стор. 551-555.
? Гайдамацький рух на Україні в 18 ст., стор. 462-463.
? Газета «Киевские губернские ведомости», 31 січня 1859 р.
? О. О. Нестеренко. Розвиток промисловості на Україні, ч. 2, стор. 43, 45.
? Л. Похилевич. Сказание о населенных местностях Киевской губернии, стор. 380.
? Історія робітничого класу Україської РСР, т. 1, арк- 223.

Кулик О.В. місцевий діяч
Література [ред.]
Історія міст і сіл Української РСР. — Київ: Головна редакція УРЕ АН УРСР.
Бурій В. Топонімічний словник Катеринопільщини : смт Катеринопіль / Валерій Бурій // Авангард (Катеринопіль). - 1985. - 21 вересня.
Бурій В. Герої Радянського Союзу - наші земляки (П.Г. Волков, М.Т. Ніковський, В.С. Олійников) / Валерій Бурій // Катеринопільський вісник. - 2011. - 27 верес. - С. 3.
Бурій В. Видатні вчені-хіміки : О.Р. Шуляченко, А.Т. Пилипенко / Валерій Бурій // Туристичні меридіани (Черкаси). - 2001. - №5(13). - С. 4.
Бурій В. Видатний вчений-хімік - учень Д.І. Менделеєва (О.Р. Шуляченко) / Валерій Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). - 2000. - 25 берез. - С. 4.
Бурій В. Видатний вчений-хімік (О.Р. Шуляченко) / Валерій Бурій // Катеринопільський вісник. - 2000. - 29 січ. - С. 5.
Ресурси інтернету [ред.]
Інформаційно-довідковий сайт селища Катеринопіль
who-is-who.com.ua

30 травня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

СЕМЕН ГРИЗЛО

Завдяки Івану Макаровичу Гончару до наших днів дійшла незвичайно цікава групова світлина, найпевніше з 1917 року, – світлина драматичного гуртка с. Гусакового Звенигородського повіту. На ній 19 козаків і козачок, а також мала дитина. Всі одягнуті святково: у вишиваних сорочках, хлопці у шароварах і високих козацьких шапках, дівчата у намисті та вінках, в очіпку лише одна – дружина вчителя з с. Моринців. Всі молоді та юні, середній вік – коло 20 років. Збереглися і їхні імена: Грицько Оксененко, Параска Сіваченко, Павло Русалівський, Юхим Котенко, Сергій Вавела, Настя Русалівська, Купріян Козоріз, Оксана Русалівська, Грицько Харсун... Обличчя – чисті, спокійні. Молодь певна себе, своєї краси і чистоти. У 3-му ряду в центрі: учасник гуртка з Кальниболота Семен Гризло. На лавці ліворуч сидить майбутня його дружина – Ярина Русалівська.

Яку виставу грали в той день гуртківці? Може, про нещасну любов?
Чи знали вони, що доля готує їм не мелодраму, а багатоактову трагедію? Чи розуміли, що стоять вони на межі, коли треба брати до рук зброю і стріляти першим? Навряд чи.
Які їхні долі? Чи всі вони після революції 1917 р. опинилися по один бік барикад? Чи, може, хтось, піддавшись на більшовицьку агітацію, підняв руку на Батьківщину? В останнє повірити важко, адже з фотографії дивляться такі прекрасні обличчя української молоді.
Певно знаю лише, що учасник гуртка, Семен Гризло з Кальниболота, козак із неслухняним русявим волоссям та закрученими догори вусами, став значною постаттю в історії нашої Батьківщини – першим кошовим відродженого українського козацтва.

Народився він орієнтовно наприкінці 1880-х років. За непідтвердженими даними, служив Семен на Чорноморському флоті і брав участь, в юному віці будучи, у повстанні на броненосці “Потьомкін” 1. Належав до партії соціалістів-революціонерів. Мав організаторський талант, був енергійним та діловим. Звенигородський отаман Іван Лютий-Лютенко характеризував його як “дуже толкового, розумного чоловіка” 2.
Учасник революційних подій на Звенигородщині Іван Тримайло давав таку оцінку: “Гризло був здорової будови, красень-козак, чуприну носив підстрижену “під макітру”, тобто по вуха. Він був сміливий і хоробрий – правдивий козарлюга… Гризло був щирої, доброї натури – бився за Україну, ніколи не числячись зі своїм життям. Коли дістане вістку, що вороги грабують селян, то не питає, багато ворожої сили чи ні, а зараз же кличе: “Брати, готуйтеся до бою бити нашого ворога!” 3.
А ось яку оцінку дав Гризлові інший його земляк – Юрко Тютюнник, який із великою ревністю ставився до успіхів отамана: “Невисокого зросту, русявий, дуже рухливий; років коло 30; до того часу був писарчуком при волості й, здається, деякий час учителем “школи грамоти”. Він мав неабиякий організаторський хист, але малоосвічений, кар’єрист і недалекозорий. Служив при війську в обозі писарем та каптернамусом” 4.
Даючи цю характеристику, Тютюнник не зумів приховати своєї недоброзичливості: оце “писарчуком при волості” та “в обозі каптенармусом” він, зрозуміло, сказав не з метою підняти престиж українського воїна Семена Гризла, а якраз щоб принизити враження про діяння звенигородського кошового на фронтах великої вітчизняної війни проти російських окупантів.

Як би не ставився до свого земляка Юрко Тютюнник, так чи інакше Семен Гризло ввійшов в українську історію, як один із перших організаторів Українського вільного козацтва: вже в березні 1917 р. він очолював Кальниболотський курінь Вільного козацтва.
У березні (за н. ст. у квітні) 1917 р. у Звенигородці відбувся повітовий з’їзд Вільного козацтва. На ньому кальниболотського курінного було обрано кошовим отаманом Звенигородського повіту. На з’їзді прийнята постанова, в якій зазначалося, що Вільне козацтво організується для оборони вольностей українського народу та охорони ладу, що Вільне козацтво є територіальною військовою орга¬нізацією, до якої мають право вступати громадяни повіту, не молодші як 18 років. Зверталася увага, що до Вільного козацтва не можна приймати людей, ворожих українській справі, а також караних судом за злочини 5.
Юрій Тютюнник зазначав, що “вже тоді Вільне козацтво досить радикально підходило до питання українсько-російських взаємних відношень”. У той час, коли соціалістичні вожаки Центральної Ради визнавали над собою юрисдикцію Петрограду, Вільне козацтво вважало Тимчасовий уряд Керенського урядом чужої держави. “Вільне козацтво весь час робило натиск на органи влади в бік якнайрадикальніших рішень у національному питанні” 6.
Як делегат від Звенигородського вільного козацтва, Гризло брав участь у
2-му Всеукраїнському військовому з’їзді, на який з’явився у старокозацькому строї: жупані, шапці зі шликом, із шаблюкою, зрозуміло, з оселедцем. Інший делегат від Звенигородщини дід Шаповал виступив на з’їзді з промовою. “Вільне козацтво, – говорив він, – не просило дозволу (у Тимчасового уряду – Р. К.) організовуватися, він нам не потрібний. Ми тільки відберемо наше... Якщо Вільне козацтво одержить наказ приїхати до Києва і взяти під охорону наші інституції, то ми це зробимо...” 7.
“Масу з’їзду складали т. зв. “мартівські українці”, – згадував делегат з’їзду Юрко Тютюнник. – Революція зірвала полуду з їхніх очей, і вони побачили всю кривду, яка творилася над ними як над українцями... Любов свою вони вже віддали Україні. Для Росії залишалася одна ненависть. Любов до України не була ніжною любов’ю дитини. О, ні! То була гаряча, не знаюча компромісу любов... Один натяк із боку вождів, що треба загинути в ім’я досягнення ідеалу – і маси готові були жертвувати своїм життям знайденій Батьківщині... Та понад усім панувала ненависть до Росії. То була ненависть, що виникла наслідком до краю ображеного почуття власної гідності, ненависть наслідком образи найсвятіших, найідеальніших почувань масової душі... Революція зірвала тогу шляхетності з Росії і замість ідеалу наші очі побачили потвору...
Національна революція набирала титанічного розмаху. Вона зовсім не хотіла рахуватися з майбутньою долею Росії. “Мартівські українці” з посвятою і навіть із фанатизмом неофітів чекали моменту, коли можна буде увігнати ніж не “в спіну рєволюціі”, а в серце Росії... Інстинктивно вони відчували, що це треба зробити. Увігнати ніж в серце Росії негайно... таке було бажання. Хіба можна видобути з людської душі більшу ненависть?
У стихійній ненависті до Росії була найбільша сила нашої революції” 8.

Не дивно, що звенигородське Вільне козацтво на чолі з кошовим Гризлом, не вагаючись, відгукнулося на заклик полуботківців Миколи Міхновського скинути російську владу в Україні.
16 липня 1917 р. (за н. ст.) у Петрограді підняли повстання більшовики. Кращої нагоди, щоб скинути російське ярмо (на цей раз демократичне), годі було чекати. Ще вночі 16 липня Микола Міхновський – організатор збройного виступу полуботківців – вислав гінця до штабу коша звенигородського Вільного козацтва з наказом у ніч на 18 липня роззброїти московські ешелони, які на той час перебуватимуть на їхньому терені, і вирушити до Києва на допомогу. Меншу частину козаків звенигородці повинні були вислати в напрямку Христинівки і Знам’янки – з метою захопити залізничні вузли і не допустити передислокації окупаційного війська.
Козаки виконали завдання: роззброївши росіян, вони поспішили до Києва. Трохи не доїхавши до столиці, на ст. Мотовилівка (згідно з іншими інформаціями – на ст. Пост-Волинський), звенигородці дізналися, що вже немає потреби їхати далі. Вони, повні енергії і національного ентузіазму, змушені були повернути назад. По дорозі їм зустрілися ще кілька ешелонів вільних козаків, які поспішали на допомогу полуботківцям... Завернули й цих.
“Цим першим наступом села на Київ кермував штаб Звенигородського коша на чолі з Гризлом” 9.
Зрозуміло, що агресивні національні меншини прихильно ставитися до української сили не могли. “Представники меншостей у Центральній Раді Рафес, Балабанов, Крупнов, Фрумін та інші при одній згадці про Вільне козацтво тратили рівновагу. Рафес говорив, що Вільне козацтво буде громити жидів. Він заклинав українську демократію Марксом і всіма святими, щоб вона знищила “ето шовіністічєскоє поґромноє казачєство” 10.
Долаючи неприхильність росіян та євреїв, повінь української стихії заливала села і міста.
Тим часом Звенигородський кіш Вільного козацтва ініціював проведення Першого всеукраїнського з’їзду Вільного козацтва. З’їзд розпочався в Чигирині 3 жовтня 1917 року. Він перетворився на потужну маніфестацію українських національних почуттів, демонстрацію української сили. “Між прибувшими я зустрів декількох старшин в козацьких історичних одягах з кривими шаблями і пістолями за поясом, – згадував один із делегатів Яків Водяний. – Це були полковник звенигородський Гризло, полтавський полковник (прізвища не тямлю) та ще кілька невідомих мені сотників” 11.

На цьому з’їзді Семена Гризла було обрано Генеральним осавулом Вільного козацтва. Ярослав Пеленський стверджує, що в Чигирині Гризла обрали Генеральним хорунжим.

Вже на початку зими 1917 – 1918 років особовий склад Звенигородського коша Вільного козацтва сягнув 20000 козаків і старшин 12. Така велика сила українського воїнства свідчить про рідкісний організаторський хист і великий авторитет полковника Гризла, який не марнував часу, як керівники Центральної Ради, а талановито оформлював “стихійний гін українських мас до організування українських збройних сил як єдиної запоруки національних прав” 13.
Звенигородщина стала військовим центром українського козацтва. До неї з усіх усюд тяглися зв’язки. Не дивно, що невдовзі штаб Звенигородського коша Вільного козацтва перетворився на штаб об’єднаного Вільного козацтва південних повітів Київщини та північної Херсонщини.
В лютому 1918 р. через Звенигородський повіт пробивалися гарматні частини 2-го корпусу російської гвардії. Вільні козаки приневолили росіян скласти зброю та передати військове майно. Пізніше козацтво примусило демобілізуватися 6-й та 7-й драгунські полки російської кавалерійської бригади. Росіяни здали до 2000 коней, сідел і силу іншого майна та зброї.
“Особливо видатна операція Вільного козацтва (була) проти 8-ї російської армії в районі станції Бобринська, – згадував Юрко Тютюнник. – Тут були скупчені ліпші курені Звенигородщини, Черкащини та Єлисаветщини. Кількість скупченого поблизу станції Бобринської козацтва перевищувала 8000. Звенигородців було 4620; вони прибули з власною артилерією і кавалерією.
Бій тривав цілий день, при цьому обидві сторони зазнали значних втрат; він закінчився нічною атакою на росіян, по якій останні були розбиті й розбіглися в різних напрямках. Тут мало не був захоплений командант російських військ на Україні Муравйов...
Під час операції звенигородцями командував Хведот Бондар (с. Кирилівка), черкасцями – Водяний, єлисаветцями – Кульчицький; всією операцією кермував штаб Звенигородського коша” 14.
Згодом в інтерв’ю газеті “Известия В.Ц.К.” Муравйов сказав: “Революційна російська армія пройшла Україну, змітаючи на своєму шляху все, що носило на собі ознаки буржуазно-шовіністичного сепаратизму. Одне наближення червоних військ примушувало повіти, а то й цілі губернії визнавати нашу владу. На Україні довелося натрапити на оригінальну організацію буржуазної самооборони. Особливо дався взнаки Звенигородський повіт, де український шовіністичний націоналізм збудував собі фортецю у формі так званого Вільного козацтва. Ця організація не тільки не допустила нашої влади в повіт, а навпаки, сама перейшла до наступу, чим зробила чималу шкоду нашим військам. Я дуже шкодую, що мені не довелося зруйнувати це гніздо, втопити в крові тих, що посміли підняти руку на червону армію...” 15.
Ідеологію вільних козаків Звенигородщини пізніше – чітко і лаконічно – сформулював отаман Козацького куреня Звенигородського коша Вільного козацтва дід Шаповал: “Зметемо всю кацапню... Із землею змішаємо... І всім зрадникам те буде” 16.
На жаль, “кацапня” потопом розливалася нашою землею. Центральна Рада, знищивши зав’язь українського війська в 1917 р., тепер змушена була звертатися по допомогу до чужого війська – німецького. “Не погоджуючись із такою політикою, яку я вважав контрреволюційною і антинаціональною, – писав пізніше Юрко Тютюнник, – я вийшов зі складу членів Центральної Ради, виїхавши на батьківщину у Звенигородський повіт...” 17. Насправді, Тютюнник напередодні вступу червоних втік із Києва.
На батьківщині Тютюнника повним господарем був кошовий Вільного козацтва Семен Гризло. Амбіційний і авторитарний Юрко Тютюнник із таким станом речей погодитися не міг. Йому, як виглядає, буквально не давала спати слава земляка. Принаймні, подальші кроки Юрка Тютюнника свідчать про це. Тютюнник у своїй автобіографії назвав Гризла – авторитетного українського діяча, організатора українського війська – “людиною з кримінальними нахилами”. “За нього, – писав далі Тютюнник, – я взявся в першу чергу. Мені допомагав Демерлій (також член Центральної Ради), який поділяв мої погляди”. Оце “також член Центральної Ради”, свідчить, що Тютюнник, хоч і “вийшов зі складу членів Центральної Ради”, все ж виступав на Звенигородщині від її імені. Авторитет представників державної влади і допоміг Тютюннику та Демерлію скликати повітовий селянський з’їзд “із представниками від робітників і вільного козацтва” та провести через нього рішення про арешт Гризла. Вільне козацтво залишилося без кошового і почало швидко розкладатися. Це призвело до безвладдя на Звенигородщині. Ним скористалися комуноєврейські душі. У Звенигородці з’явився якийсь Кац і почав організовувати більшовицькі революційні комітети й т. зв. червоногвардійські загони. Його праця посувалась незвичайно повільно – причиною цього неуспіху були “націоналістичний настрій селянських мас”, відсутність робітничого класу та “повне незнання Кацом місцевих умов” 18.
Оскільки Кацу ніхто не заважав, він осмілів до того, що вирішив скликати “з’їзд селян і робітників Звенигородщини”. І скликав його. Мета була прозора: оголосити на Звенигородщині “совєтскую власть”.
Тоді Вільне козацтво розігнало це збіговисько. Під виглядом ярмаркового дня козаки в’їхали до Звенигородки, на базарі організувались у відділ, який несподівано атакував ворога, роззброївши загін червоного верховіття та арештувавши “товарища предревкома Каца”... Здійснив цю операцію курінний Антін Шкільний із с. Вільхівець, до речі, член Центральної Ради та Всеукраїнської ради військових депутатів 19.
Визволили вільні козаки з в’язниці і свого кошового – Семена Гризла 20.
Невдовзі вияснилося, що був убитий голова революційного комітету Кац і тіло його лежить на березі р. Тікича. І Тютюнник кинувся “відновлювати порядок у місті”. А оратор був він знаменитий. До того ж говорив він як член Центральної Ради. Дехто, чухаючи лоби, почав прислухатися до нього. Що пропонував народний трибун? Пропозиція була одна: “врятувати” Звенигородку від єврейського погрому. Для цього він закликав вільних козаків вийти за місто. “Після зусиль мені вдалося, – писав він пізніше, – вивести за місто озброєний натовп. Зібраний тут натовп обрав мене отаманом Вільного козацтва”. Отак Юрко Тютюнник “став” отаманом Звенигородського вільного козацтва, створеного Семеном Гризлом... 21. Не козацька рада, а саме натовп, за визнанням самого Тютюнника, зрозуміло, без дотримання елементарних процедур, “обрав” його отаманом...
І першим чином Юрка Тютюнника у новій якості була найактивніша участь у похороні “видатного комуністичного діяча Звенигородщини тов. Каца”...
 В 1919 р. Семен Гризло воював на Волині у складі Північного фронту Армії УНР під командуванням отаман Оскілка. Борис Мартос стверджував, що Гризло брав участь у перевороті, який вчинив Володимир Оскілко в ніч на 29 квітня 1919 року 22. І це дійсно було так. Ось спогади про це самого Оскілка: “О 23-й годині ночі план був готовий і викликаним на ту годину учасникам перевороту було дано наказ при такій диспозиції: “Сотникові Гризлу з кінною сотнею в 92 чоловіка (це була штабна сотня, зорганізована з б. лейбгвардійців царської армії) о 2 год. ночі нагло напасти на станцію Здолбунів і заарештувати С. Петлюру; Галицькому полкові розташуватися на станції в повній бойовій готовності і бути в моєму розпорядженні; 2 бронепотягам бути готовим до маршу; кінній сотні на чолі з сотником Лєгіном утримувати рух в місті; Луцькому полку о 6 год. відправитися на фронт під Коростень в резерв 1-го корпусу!
На обличчях учасників і в розмові видно було радісний настрій... Всім усміхався крутий поворот до ліпшого, урятування Батьківщини підбадьорювало, змушувало з більшою силою працювати.
О 1 годині ночі, згідно з наказом і військовим регулямінам сотник Гризло доніс, що сотня виступила на Здолбунів. О 2 год. ночі Галицький піший полк, котрий мав під багнетами 2900 чоловік, зайняв станцію і тут розташувався. О 3 год. ночі політичний відділ доніс про арешт кабінету міністрів... О 3 год. 20 хв. було послано бронепотяга до Здолбунова на розвідку, бо від сотника Гризла не було жадних відомостей про арешт Петлюри. Нарешті розвидніло. Настав день 29 квітня, ясний, теплий... О 7 год. ранку повернувся бронепотяг із сотником Гризлом, котрий доклав, що арештувати Петлюру не вдалося з тих причин, що, коли сотня прибула до Здолбунова, то натрапила на міцно обставлений двірець, а потяг Петлюри по зближенню сотні до двірця одійшов до Дубна, а коли сотня увійшла, не говорячи нікому про свою місію, яка була на неї положена, два баталіони піхоти хотіли сотню обеззброїти і він (Гризло) примушений був вивести сотню зі Здолбунова” 23.
Які причини змусили Гризла взяти участь у державному перевороті? Напевно він поділяв думку Володимира Оскілка, що саме на Петлюрі лежить вина за невдачі на фронті, власне за катастрофу, яка ставала вже очевидною для всіх. Петлюру Оскілко вважав “ліквідатором нашої державності” 24.
Цікавий факт: під час арешту соціалістичного уряду були затримані й однопартійці Семена Гризла (може, вже колишні?) – есери “з Аркадієм Степаненком на чолі” 25...
Після невдалого перевороту Гризло мусив тікати з армії. І рушив він у рідні краї...
Повернувшись на Звенигородщину, де в той час твердої влади не було, Гризло організував партизанський загін, який базувався неподалік Мокрої Калигірки. Невдовзі до нього в ліс на розмову прийшов сотник Армії УНР Іван Лютий-Лютенко із Товмача. Розповівши йому про своє “лісове мистецтво” і переконавшись, що перед ним гідний чоловік, Гризло несподівано запропонував гостю очолити загін. Отаман пояснив, що сам хотів би зайнятися суспільно-політичною працею серед селян та обіцяв постачати загін новими кадрами...
Лише через деякий час Лютий-Лютенко погодився і став на чолі відділу, взявши собі псевдо Ґонта. А Гризло і його “права рука” Карась пішли селами вербувати свідомих українців. Налагодив Гризло й співпрацю з місцевими євреями – кравцями та шевцями, які шили повстанцям обмундирування й чоботи. Розплачувався з ними цукром, який брав із цукроварень.
Зненацька у звенигородські села прийшла червона дивізія. Почалися екзекуції “неблагонадійних”, зокрема у містечку Мокра Калигірка окупанти розстріляли 17 українців і 5 євреїв, які шили повстанцям чоботи та одяг.
Подібні розправи були здійснені більшовиками і в інших звенигородських селах та містечках – червоні виводили за село мешканців і розстрілювали кожного десятого – на пострах живим.
За ці злочини Лютий-Лютенко і Семен Гризло вирішили відплатити большевикам несподіваним і жорстоким ударом. “Гризло нашвидкуруч зібрав у Сухій Калигірці 300 озброєних і добре муштрованих повстанців. Послали десяток козаків на вивідки... Здобувши дані про розташування каральної дивізії... вдосвіта вирушили на помсту. Десь о 3-й годині, знявши тихцем застави червоних, наскочили... на ту каральну дивізію сплячу і розторощили її вщент. Мало кому з червоноармійців, що втікали в білизні (деякі зі своїми дівками), пощастило врятувати своє життя, бо й тих, що поховалися в ярах і по кущах... добивали, розшукавши, як зійшло сонце” 26.
Після гучної перемоги до Гризла і Ґонти з довколишніх сіл почали сходитися гайдамаки: повстанський загін бурхливо збільшувався. Передавши командування Івану Лютому-Лютенку, Гризло зайнявся суспільно-політичною роботою та вербуванням свідомих українців до повстанських загонів.
Бої з червоними продовжилися. “Ми з Гризлом та ще кілька отаманів зі своїми загонами опинилися аж на Херсонщині”, – згадував пізніше Іван Лютий-Лютенко 27. Далі він оповів драматичну історію, яка сталася в жовтні 1920 р.
Через територію, де оперували звенигородські отамани Гризло, Ґонта та Яблучко, мали пройти частини Кінної армії Будьонного, що верталися із західного фронту на боротьбу проти Врангеля. На нараді більшість отаманів висловилася за те, “щоб зійти з дороги”. Логіка старих партизанів була зрозуміла: їхня тактика полягала у несподіваних наскоках на запільні частини та малі відділи червоних, а не у фронтовій боротьбі з арміями. Лютий-Лютенко обстоював іншу думку. Він стверджував, що будьоннівці вимотані в тяжких боях проти українсько-польського війська та довгим переходом – із заходу України на південь. І якщо несподівано на них наскочити з кількох боків, можна сподіватися на успіх 28.
Рішення на нараді прийняте не було. Сподіваючись таки на підтримку побратимів, отаман Ґонта – на свій страх і ризик – загоном у 800 козаків атакував червоних. Бій був упертий. І хоч повстанці виявили винятковий героїзм, їх було розтрощено. Допомога не прийшла, – Ґонта відчув себе зрадженим... Після бою він розшукав Гризла та “полаявся з ним на смерть” 29. Так розійшлися стежки отаманів – далі вони діяли окремо.
Отож Гризло на чолі нового відділу продовжив збройну боротьбу. За свідченням ад’ютанта Симона Петлюри Олександра Доценка загін Гризла налічував 100 кінних та 2000 піших 30. А от Іван Тримайло стверджував, що загін Гризла сягав 3000 козаків і старшин 31. Діяли у Холодному Яру, Уманщині, на Звенигородщині. Співпрацювали з отаманами Петром Дерещуком, Пилипом Хмарою, Яблучком (Цвітковським). Згідно з “Советской военной энциклопедией” (1933 року видання) на кінець 1920 р. об’єднаний загін Гризла і Цвітковського нараховував 4000 бійців 32.
Загинув Семен Гризло героїчно – в бою. Ось свідчення про його останні дні.
“Коли большевицька навала залила Звенигородщину, то Семен зі своїм загоном козацьким перейшов на Уманщину у село Іванківці. Там була цукроварня й винокурня. Гризло їх зайняв, наче свою певність. Большевики спершу наступали меншими відділами, а потім цілим полком, та ніяк не могли перемогти козаків. Тоді перекинули під Іванківці цілу червону дивізію, оточили тим військом ціле село і нікого з нього не пускали. Наш отаман, побачивши, що проти такої сили він не встоїть, вирішив прорватись крізь большевицький фронт.
На його команду кинулись козаки в такий закуток, де була невелика застава червоних, і таки прорвалися, хоч і по тяжкому бою. Але там загинуло майже половина наших козаків, що були з Гризлом в Іванківцях. Сам Гризло вискочив із невеликим гуртком – козаків із двадцять, а решта, що прорвалися, подалися, хто куди.
Сталося це в 1922-му чи 1923-му році, коли большевицька Москва вже запанувала над Україною. Був лютий місяць. Стояла люта зима, а в ту ніч, коли Гризло відступав зі своїм гуртком, мело снігом так, що й світу Божого не було видко. Він не оглядався назад, бо надіявся, що в таку завірюху ворог не буде переслідувати.
До нашого містечка Мокра Калигірка не завернув, бо не знати, чи, бува, не було в ньому большевицького війська, а зупинився зі своїми козаками на одному хуторі. Удосвіта, коли завірюха притихла, козаки посідлали коні. Але щойно виїхали з хутора, як большевицький кінний відділ, що, видко, слідкував за ними, обстріляв їх. Козаки, відстрілюючись, почали відступати. В цей момент Семена Гризла було тяжко поранено в коліно правої ноги так, що ногою не міг ворухнути. Було убито під ним і коня. Козаки хотіли отамана посадити на іншого коня, але він рішуче відмовився і сказав: “Ні! Мені не жити, а ви рятуйтеся, я вже тут помру, але живим ворогам не дамся!”...
Козаки поїхали. Большевики ж, здоганяючи їх, зупинились коло Гризла. Він же мав ще стільки сили волі й духу, що навлежки застрелив трьох большевиків, а сам собі пустив кулю в голову під бороду і так загинув геройською смертю.
Лежав він на тому місці до вечора, коли тіло забрали комуністи й привезли до нашого містечка. Від сильного морозу Його тіло замерзло. Було видно Його три рани. Видко, що большевики стрілили ще в мертвого. Замерзле Його тіло поставили до стіни під конюшню і всяко над ним знущалися: кидали в нього каміння та гноєм – кізяками. Так стояв Він замерзлий два дні під охороною міліції. Потім міліція відвезла Його тіло до Звенигородки і там скинула на вулиці. І знову наші вороги обкидали замерзле Його тіло купою каміння та кізяками. Хоч большевики й стерегли тлінні мучені останки нашого Отамана, але сильні морози і завірюхи допомогли нашим людям викрасти Його тіло і таємно поховати в Звенигородці на старому цвинтарі” 33.
Вічна слава полковнику Вільного козацтва Семену Гризлові, який від перших і до останніх днів Української революції оформлював українську збройну стихію в організаційні рамці!

Роман КОВАЛЬ

Джерела
1. Шатайло О. Генерал Юрко Тютюнник. – Львів: в-во Світ, 2000. – С. 13.
2. Лютий-Лютенко І. Вогонь з Холодного Яру. – Детройт, 1986. – С. 24.
3, 31, 33. Тримайло І. Геройська смерть Семена Гризла – першого організатора УВК (спогад співучасника подій і його побратима) // Українське козацтво. – Чикаго, 1971. – Жовтень – грудень, ч. 4 (18). Знайшов Михайло Ковальчук.
4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 14, 15. Юртик Г. Звенигородський кіш Вільного козацтва. – Млиновецький Р. Нариси з історії українських визвольних змагань (1917 – 1918 рр.). – Чужина, 1970. – С. 420 – 432.
8. Тютюнник Ю. Революційна стихія // Дзвін. – Львів, 1991. – №7. – С. 93.
11. Водяний Я. Вільне Козацтво в Чигирині // Літопис Червоної Калини. – Львів, 1930. – №10.
13. Мірчук П. Українська державність. 1917 – 1920. – Філадельфія, 1967.
16. Юртик Г. Стихія (зі споминів). – Млиновецький Р. Нариси з історії українських визвольних змагань 1917 – 1918 рр. – Торонто, 1970. – С. 432 – 451.
17, 18. Тютюнник Ю. Автобіографія. З архівів ВУЧК, ҐПУ, НКВД, КҐБ. – Київ: Сфера, 1998. – Ч. 1 – 2 (6 – 7). – С. 35 – 36.
19. Верстюк В. Осташко Т. Діячі Української Центральної Ради. Бібліографічний довідник. – К., 1998. – С. 218.
20. Тютюнник Ю. Автобіографія. З архівів ВУЧК, ҐПУ, НКВД, КҐБ. – Київ: Сфера, 1998. – Ч. 1 – 2 (6 – 7). – С. 37.
21. Там само. – С. 38.
22. Мартос Б. Оскілко і Болбочан (спогади). – Мюнхен: в-во Петро Белей, 1958. – С. 15.
23, 24, 25. Оскілко В. Між двома світами. Частина перша. Рівне: накладом управи Української народної партії (С. С.), 1924. – С. 54 – 56.
26. Лютий-Лютенко І. Вказана праця. – С. 29.
27. Лютий-Лютенко І. Вказана праця. – С. 44.
28. Лютий-Лютенко І. Вказана праця. – С. 45.
29. Лютий-Лютенко І. Вказана праця. – С. 46.
30. Доценко О. Зимовий похід. – Варшава, 1932. – СХХХ с.
32. Советская военная энциклопедия. – М., 1933. – Т. 2. – С.182 – 183.

29 травня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

Перелік пам’ятників та пам’ятних знаків жертвам голодомору та політичних репресій на території Черкаської області

 

№ п/п

Назва об'єкта

Місцезнаходження

 

м.Черкаси

1

Памятне місце поховань жертв репресій 30-х, 40-х, та поч. 50-х років

м. Черкаси, вул. Пролетарська, цвинтар

 

2

Памятник жертвам голодоморів та політичних репресій на Черкащині

м.Черкаси,парк 1-го травня

 

м.Ватутіне

3

Пам‘ятний знак жертвам голодомору та політичних репресій.

м.Ватутіне

 

м.Канів

4

Пам‘ятний знак жертвам голодомору та політичних репресій.

м.Канів

 

5

Пам‘ятний знак жертвам голодомору та політичних репресій.

м.Канів

 

м.Золотоноша

6

Пам’ятний знак  жертвам голодомору та політичних репресій

м.Золотоноша

 

м.Сміла

7

пам. знак жертвам Голодомору

м.Сміла

 

м.Умань

8

Пам’ятник жертвам сталінських репресій

м.Умань

 

Городищенський район

9

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Буда-Орловецька

 

10

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Валява

 

11

Пам’ятний знак у вигляді хреста, монумент жертвам голодомору

смт.Вільшана

 

12

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Вербівка

 

13

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Воронівка

 

14

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.В'язівок

 

15

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Журавка

 

16

Пам’ятний знак у вигляді хреста, пам’ятник жертвам голодомору та політичних репресій

с.Дирдино

 

17

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Зелена Діброва

 

18

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Калинівка

 

19

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Ксаверово

 

20

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Мліїв

 

21

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Мліїв (садстанція)

 

22

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Петрики

 

23

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Сегединці

 

24

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Петропавлівка

 

25

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Старосілля

 

26

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Товста

 

27

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Орловець

 

28

Пам’ятний знак у вигляді хреста

с.Хлистунівка

 

29

Пам’ятний знак у вигляді хреста

смт.Цвиткове

 

30

Пам’ятний знак у вигляді хреста

м.Городище

 

Драбівський район

31

Пам'ятний знак

смт. Драбів

 

32

Пам'ятний знак

смт. Шрамківка

 

33

Пам'ятник

с. Безпальче

 

34

Пам'ятник

с. Безбородьки

оцінка запису: 1оцінка запису: 2оцінка запису: 3оцінка запису: 4оцінка запису: 5
оцінка запису: 5
(0|0)
Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

Катеринопільський район

ГОЛОДОМОР 1932-33 РР.

 

Отак зопалу і не осмислиш, як змінилась вся подальша історична доля наша, коли пройшли через небувалий в цивілізації геноцид. Вибити з селянських голів часи НЕПу можна було тільки сильним стресом. Минулий десятирічної давності голодний 1921 для радянських ідеологів був чудовим прикладом впливу на маси. Краще палицю перегнути трохи — любив це повторяти Каганович. Його і направили з Кремля в Україну. І перегнули.Тому сприяв для прикриття ще і недорід врожаю 1932 року. На всяк випадок шанс вижити селянину давали, відкривши в райцентрах магазини-'торгсини'. Це такі собі обмінні пункти коштовностей, зокрема срібла та золота на хліб в необмеженій кількості. Тільки де ж те в колгоспника золото, срібло. Хіба обручки та серги. Коли вже все збіжжя з сіл на планову хлібозаготовку вивезли, по селах пішли 'валки' контрольних зачисних загонів. Ці вибирали все, навіть квасолю.

Для підсилення ролі колективізму кожен колгосп мав право варити у великому казані баланду для тих, хто ходив на колгоспну працю. А ще підтримувались з цього ж казана дитячі майданчики і садки. В тих селах району, де були дуже запопадливі виконавці вказівок зверху, вимерло найбільше. Там, де розуміли, що необхідно 'пережити' цю 'хвилю', — вимерло найменше.

Померлих         голодною смертю в той трагічний 1932-33 рік за даними опитування, у селах  Катеринопільського району сягнуло більше 5-ти тисяч чоловік. Відомі 48 випадків   канібалізму.    Ці часи людиноненависті необхідно пам'ятати, аби лихо не повторилося. Людський розум, не обрамлений формами внутрішньої моралі порядності, совісті та сорому,  нашої християнської етики, здатний на все. То ж пам'ятаймо про тих, хто пішов із життя в ті далекі 30-ті роки від голоду.

Кількість жертв у районі, внаслідок Голодомору 1932-33 років (за офіційними даними).

 

Населений пункт

Кількість жертв

 

смт.Катеринопіль

200

 

смт Єрки

320

 

с. Кайтанівка

600

 

с. Вербівець

250

 

с. Гончариха

200

 

с. Бродецьке

500

 

с. Гуляйполе

200

 

с. Пальчик

300

 

с. Ямпіль

200

 

с. Петраківка

170

 

с. Потоки

15

 

с. Стійкове

50

 

с. Лисича Балка

200

 

с. Суха Калигірка

500

 

с. Мокра Калигірка

100

 

с. Єлизоветка

80

 

с. Ярошівка

500

 

с. Ступичне

170

 

с. Киселівка

350

 

с. Вікнине

200

 

с. Радчиха

150

 

с. Розсоховатка

300

 

с. Новоселиця

150

 

 

Всього:

5705

 

 

Бібліографічний покажчик

 

1. Яковенко В. Нелегкі 30-ті... : [Катеринопіл. р-н] //Катеринопіл. вісн. – 2003. – 1 квіт. – С. 3.

2. Кононенко С. Голод у Єрках //Рідна земля. – 2003. – 25 верес. – С. 6.

29 травня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Отец русского цемента.


Одной из примет наступления лета в старом Петербурге был повсеместно распространявшийся запах стройки. 'Опять пыль, кирпич и известка...' - в раздражении, помнится, реагировал Родион Раскольников на доносящиеся до его носа 'ароматы' жаркого петербургского дня.

Что ж, с приходом в город тепла царская столица превращалась в гигантскую строительную площадку. Но не потому, что в летние месяцы работалось комфортнее. Просто известковые растворы, применявшиеся тогда в качестве скрепляющего материала, долго сохли. За лето раствор успевал схватиться, и уже с весны следующего года приступали к отделочным работам. Как и требовали того предписания Строительного устава, одна из статей которого гласила: 'Не дозволяется в городах каменные дома, построенные в одно лето, штукатурить до истечения года от окончания постройки и, вообще, предписывается соблюдать другие надлежащие правила по архитектуре и просушке стен'.

Так продолжалось десятилетиями. Хотя уже во времена Достоевского в арсенале строителей имелся материал, который мог избавить от обозначенных выше 'напастей'. Это хорошо был всем известный цемент: раствор из него, 'застывая', не отдает воду, а наоборот - вбирает ее! И быстрее сохнет. Несомненен выигрыш во времени; заметна и экономия материалов. При использовании цемента кирпичей требовалось чуть не вдвое меньше, а надежность каменной кладки при этом была выше...

Промышленный способ получения чудо-порошка был изобретен в Англии примерно полтораста лет назад. Новинка постепенно привилась во всех цивилизованных странах, а основным производителем портландцемента на материке стала Германия.

Россия, увы, от других стран отставала долго - пока не нашелся человек, который стал настоящим подвижником, пионером цементного дела в нашей стране. Это был выдающийся химик и технолог, генерал-майор корпуса военных инженеров, заслуженный профессор Алексей Романович Шуляченко.

Личность 'отца русского цемента' столь примечательна, что о нем следует рассказать несколько подробнее. Уроженец Малороссии, он волею отца стал военным. Годы обучения в кадетском корпусе, затем в Константиновском училище столицы обнаружили в нем тягу к знаниям, науке. Так юноша оказался в числе слушателей Императорской Военной инженерной академии, где приобрел не только специальность военного инженера-строителя, но и сделал первые шаги на научном поприще. И стал в конце концов 'и знатоком науки, ученым профессором, и тесным объединителем начал науки с практикой'.

Стоит отметить, что опыты Шуляченко по неорганической химии и взрывчатым веществам помогли зарождению в России науки, изучающей изготовление и хранение взрывчатки. Настольной книгой для многих специалистов стал написанный Шуляченко 'Курс о взрывных составах'. Оставил Алексей Романович след и в других областях науки. Написал объемные учебники по органической и неорганической химии, технологии строительных материалов, материаловедению, исследованию металлов. И во всех этих сферах проявил себя основательным специалистом...

И все-таки делом всей жизни ученого стали работы по изучению, а затем и внедрению цементов. Он писал об этом еще в самой ранней своей научной работе под скучным для простого смертного названием 'О гидравлических свойствах магнезии'. Образно говоря, Шуляченко стал 'Менделеевым' в цементном деле. Если Дмитрий Иванович определил оптимальный состав воды и спирта в известном национальном русском напитке, то его ученик (и, кстати, младший коллега по химической лаборатории Петербургского университета) обозначил оптимальный состав смеси для получения портландцемента.

Профессор на практике доказал жизнеспособность своих изысканий, возглавив технологический отдел созданного при его участии в Петербурге Глухоозерского завода по производству портландцемента. Это был первый цементный завод в стране!

Через несколько лет заработал и второй цементный завод товарищества 'Глухоозерские заводы' - в городе Вольске на Волге. К тому времени цементы производились у нас уже на нескольких цементных заводах. Продукция их завоевала медали на Всемирной Парижской промышленной выставке в 1900 году.

Достижения свидетельствовали о том, что Россия по части цемента стала задавать тон всей Европе.

Труднее всего было сдвинуть сознание соотечественников. Для насаждения в России 'туземного цемента' А. Р. Шуляченко выступал с докладами, печатал статьи. Организовал съезды специалистов по производству и испытаниям цементов. Создал научно-технический журнал 'Цемент' и стал его главным редактором.

Но увы, еще и в начале XX века в российском строительстве преобладали известковые растворы. Цемент, даже собственного производства, был еще дорог: сооружение цементного фундамента хотя бы первых двух этажей, могли себе позволить лишь состоятельные люди. В Петербурге среди первенцев такого рода - особняк фон Дервиза на Английской набережной, построенный по проекту архитектора А. Ф. Красовского в 1889 - 1890 гг.

Шуляченко стал размышлять над удешевлением цементных растворов. И нашел решение сколь простое, столь же и гениальное: добавлять к цементу песок! Мало того, он научно обосновал преимущества таких растворов, и именно это достижение ученого способствовало наступлению в Петербурге эпохи бурного строительства рубежа ХIХ - ХХ веков. Так что теперь сонм каменных громад той поры предстает перед нами своеобразным памятником этому выдающемуся человеку.

Нельзя не сказать и еще об одном. Отец русского цемента А. Р. Шуляченко в равной степени является и отцом русского бетона. Трудно переоценить его разработки в области использования железобетона. Обратил он внимание и на отходы промышленного производства, шлаки, кирпичный лом - и впервые предложил создавать бетон с различными наполнителями...

Успех на Всемирной Парижской промышленной выставке 1900 года оказался последней вершиной в многотрудной жизни петербуржца. Напряженный труд, многочисленные поездки и командировки подорвали его здоровье. В конце апреля 1903 года на 62-м году жизни ученого настиг инсульт, а в мае - после юбилейных торжеств по случаю 200-летия Петербурга - Шуляченко скончался...

После ухода Алексея Романовича из жизни коллеги единогласно назвали его отцом русского цементного производства. А на траурном заседании Русского технического общества один из выступавших предложил установить на могиле учителя простую бетонную плиту, которая должна была служить наилучшим памятником и выразителем деятельности покойного.

Решено было, впрочем, украсить место последнего упокоения Шуляченко надгробием, более подобающим его заслугам. Около двадцати архитекторов представили на суд авторитетной комиссии свои проекты. В итоге автором гранитного саркофага стал известный петербургский архитектор А. И. фон Гоген.

Увы, сегодня надгробие Шуляченко находится в заброшенном состоянии. Утрачены украшавшие саркофаг чугунные цепи, исчез с задней гранитной стенки-стелы бронзовый барельеф. Поверхность саркофага сплошь покрыта толстым слоем мха.

Алексей Романович Шуляченко никогда не стремился к славе, к получению наград и званий. Все, чем он занимался в жизни, делалось ради процветания Родины, которую он, по воспоминаниям коллег, 'нежно и трогательно любил'. И Родина, думается, должна отплатить ему благодарностью за все, что он сделал. Хотя бы сегодня, спустя век после его кончины.





 

25 травня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Шуляченко, Алексей Романович


(17 марта 1841 — 29 мая 1903) — рус. химик, специалист в области технологии строительных материалов, генерал-майор. По окончании в 1864 Военно-инженерной академии в Петербурге был назначен преподавателем в инженерном училище (Петербург), а затем также в Военно-инженерной академии (с 1880 — проф.). Одновременно вел н.-и. и педагогич. работу по неорганич. химии, химии взрывчатых веществ и технологии строительных материалов в Ин-те инженеров путей сообщения (с 1882), Технологич. ин-те (в 1872—79) в Петербурге и в Минном офицерском классе в Кронштадте. Осн. труды Ш. посвящены теории твердения гидравлич. вяжущих (гидравлич. известь и портландцемент), изучению причин разрушения бетона в морских портовых сооружениях и изысканию мер борьбы с этим явлением. Участвовал в разработке первых в России технич. условий на цемент и научной номенклатуры вяжущих. Ш. впервые предложил и научно обосновал преимущества смешанных (известково-цементных) строительных растворов для каменной кладки. Энергично содействовал созданию отечественной цементной пром-сти. Был одним из организаторов и председателем съездов цементной пром-сти.

Соч.: Об основной углекислой извести в гидравлических цементах, 'Инженерный журнал', СПб, 1871, № 12; Учебник неорганической химии, вып. 1, СПб, 1882; О портландских цементах и значении их в строительной технике настоящего времени... Два доклада... 1-му съезду русских зодчих в С.-Петербурге, [в 1892 г.], СПб, 1894; Действие морской воды на цементы и влияние на прочность морских сооружений, СПб, 1902.

Лит.: Выдающийся русский ученый Алексей Романович Шуляченко, 'Вестник Акад. наук СССР', 1950, сентябрь [№ ] 9; 'Записки имп. Русского технического общества', 1904, № 1 (Посвящен жизни и творчеству Ш.); Значко-Яворский И. Л., Алексей Романович Шуляченко, в кн.: Материалы по истории отечественной химии. Доклады, М.—Л., 1954 (имеется библиография работ Ш. и литература о нем).



Шуляченко, Алексей Романович

(29.III.1841—11.VI.1903)

Русский химик. Р. в Екатеринополе (ныне Черкасской обл.). Окончил Военно-инженерную акад. в Петербурге (1864). Работал там же (с 1880 проф.), одновременно — в Петербургском технол. ин-те, Петербургском ин-те путей сообщения (с 1871) и Минном офицерском классе в Кронштадте.

Осн. работы посвящены теории твердения гидравлических вяжущих, изучению причин разрушения бетона в морских портовых сооружениях и изысканию мер борьбы с этим явлением. Активно содействовал созданию отечественной цементной пром-сти. Участвовал в разработке первых в России техн. условий на цемент и научной номенклатуры вяжущих. Научно обосновал преимущества смешанных известково-цементных строительных р-ров для каменной кладки. Одним из первых предложил способ пуццоланизации (внесения активных минеральных добавок) портландцемента, используемого для возведения морских сооружений.

Один из основателей (1901) и первый редактор журнала 'Цемент'.


Большая биографическая энциклопедия. 2009.
Шулятьева, Надежда Александровна

Шумаев

См. также в других словарях:

Шуляченко, Алексей Романович — (17 марта 1841, г. Екатеринополь, ныне Звенигородского района Черкасской области  

Шуляченко Алексей Романович — [17(29).3.1841, Екатеринополь, ныне Звенигородского района Черкасской обл., ? 29.5(11.6).1903, Петербург], русский химик. Окончил Николаевскую инженерную академию в Петербурге (1864). Преподавал в Инженерном училище, затем в Николаевской… … Большая советская энциклопедия

Шуляченко — Алексей Романович [17(29).3.1841, Екатеринополь, ныне Звенигородского района Черкасской обл., 29.5(11.6).1903, Петербург], русский химик. Окончил Николаевскую инженерную академию в Петербурге (1864). Преподавал в Инженерном училище, затем … Большая советская энциклопедия

25 травня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Шуляченко, Алексей Романович (17 марта 1841, г. Екатеринополь, ныне Звенигородского района Черкасской области — 29 мая 1903, Санкт-Петербург) — русский химик, «отец русского цемента», Генерал-майор, военный инженер и заслуженный профессор. 

Биография

Образование получал в Александровском Брестском кадетском корпусе (1859) и Константиновском военном училище (1860). Высшее образование получил окончив Николаевский Военный инженерно-технический университет в Санкт-Петербурге в 1864, став военным инженером.

Становится Капитаном в 1871, Подполковником в 1875, и Генерал-майором в 1889.

Преподавал в Николаевском Инженерном училище и Инженерной Академии (стал профессором в 1880), с 1890 — одновременно инспектор классов, с 1899 — также член Конференции Инженерной Академии.

Основные труды посвящены теории твердения вяжущих (гидравлическая известь и портландцемент), изучению причин разрушения бетона в портовых сооружениях и изысканию способов его предупреждения.

Участвовал в разработке первых Российских технических условий на цемент и научных номенклатур вяжущих.

Первым предложил и научно обосновал применение смешанных (известково-цементных) строительных растворов для каменной кладки.

Активно содействовал возникновению и развитию отечественной цементной промышленности. Он стал одним из организаторов и председателем многих съездов цементной промышленности. Он также преподавал неорганическую химию, химии взрывчатых веществ и технологии строительных материалов в Институте инженеров путей сообщения с 1882 года, в Санкт-Петербургском Технологическом институте с 1872, и в Минном офицерском классе в Кронштадте.

Он был учеником Дмитрия Менделеева и, в свою очередь, стал учителем для многих, в том числе для учёного Бориса Галёркина, который не был химиком, но влияние генерала Шуляченко оставило неизгладимый позитивный след на его научной судьбе.

Скончался 29 мая 1903 года, похоронен на Волковском кладбище в Петербурге.
Труды 
Об основной углекислой извести в гидравлических цементах, «Инженерный журнал», СПб, 1871, № 12
Учебник неорганической химии, вып. 1, СПб, 1882;
О портландских цементах и значении их в строительной технике настоящего времени… Два доклада… 1-му съезду русских зодчих в С.-Петербурге, [в 1892 г.], СПб, 1894
Действие морской воды на цементы и влияние на прочность морских сооружений, СПб, 1902
Литература 
Значко-Яворский И. Л., Алексей Романович Шуляченко, в кн.: Материалы по истории отечественной химии, М.— Л., 1954
Выдающийся русский ученый Алексей Романович Шуляченко, «Вестник Акад. наук СССР», 1950, сентябрь [№ ] 9

25 травня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

ПАМЯТНІ ДАТИ КАТЕРИНОПІЛЬЩИНИ У 2013 РОЦІ

 

-          155 років від дня народження Євгена Івановича Борисова ( 1853 – 1900 ), вченого-літературознавця, етнографа, уродженця с. Вербовця

ТРАВЕНЬ

20        - 55 років від дня народження Миколи Васильовича Калниболотчука, письменника, уродженця с. Гуляйполя

26        - 90 років від дня народження Миколи Пилиповича Мельниченка (1923), члена Національної спілки журналістів України, який з 1967 до 1985 року працював редактором Катеринопільської районної газети

27        - 45 років від дня народження Юрія Анатолійовича Косюка (1968), Героя України, колишнього жителя смт Катеринополя

19 травня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

ВАЛЕРІЙ БУРІЙ,

 

член національної спілки журналістів

України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ХРАМИ КАТЕРИНОПІЛЬЩИНИ



Правда людська мінлива й непостійна. І тільки

                                Церква навчає нас Правди Божої, - вічної й

                               незмінної. Без сонця й повітря не виросте

                               рослина, а без Церкви не виросте правдива

                                   людина.

 

Іван Огієнко (митрополит Іларіон )

 

  Відновлення історичної памяті, утвердження духовних і моральних цінностей є стрежневою тенденцією в духовному житті Катеринопільщини. Однією з ознак сьогодення стало пожвавлення релігійного життя: утворюються нові християнські громади, будуються православні храми, збільшується число віруючих людей.

  Довгі й темні десятиліття атеїстичного режиму не змогли ні знайти гідної заміни християнському вченню, ні витрати з людських душ прагнення знайти

керівництво Боже в повсякденному житті.

   Відповідно з тими відомостями, що ми маємо, за 50 років, з 1919 по 1969 рік,

на теренах сучасної Черкащини органами Радянської влади було закрито 10

православних і 2 староброобрядських монастирі, близько 700 православних та

5 старообрядських храмів, 10 католицьких костелів і близько 60 синагог. На

Катеринопільщині було закрито всі православні храми. Уціліли лише дві дерев'яні церкви: Свято-Дмитрівська у с. Залізнячка та Свято-Богославська у Сухій Клигірці ( 1; 17 ).

  З того часу, як наша земля просвітилася світлом віри Христової, у нас почали

будувати храми. Наші предки любили Божі храми і нам заповіли берегти цю

любов. Храм Божий називається також церквою і домом Божим, і домом моли-

тви. Крім цього. Церквою називається 'від Бога встановлена громада людей,

об'єднаних Православною вірою, законом Божим, священним керівництвом і

таїнствами' (2).

  Коли ми наближаємося до міста чи села, зразу ж впадає в очі храм Божий,

Котрий своїм зовнішнім виглядом різниться від інших будівель. Але чому дім

Божий не подібний до інших домів? Певно, тому що зовнішній вигляд має по-

казувати його особливе призначення і що людина має згадувати про Бога, на

славу котрого цей дім побудований. Покрівля церкви заокруглена на ознаку

Того, що це є дім Всевишнього, котрого небо і земля обняти не можуть, а заок-

руглення зображає небо. Куполів може бути один, або п'ять. Один купол зо-

бражає єдиного Бога, три куполи - Святу Трійцю, п ять куполів - Ісуса Христа

з чотирма євангелістами. На куполах е святий хрест, як знак перемоги правди-

вої віри над язичництвом, правди і чистоти над неправдою і злобою Хрести мовби посередники між небом і землею, кажучи кожному, що тільки через Ісу-

са Христа ми зможемо врятуватися. На вежі знаходиться дзвони, призначення

яких скликати вірних на всі відправи. У нас багато Божих храмів, і ми часто

чуємо, як по-різному їх називають. Ви, звичайно, знаєте про храмові свята: це

дні тих священних подій або тих Божих угодників, пам'яті яких присвячений

той чи інший храм. А кожен храм, як би він не називався, є храмом Божим,

домом Господнім і оселею слави Пресвятої Трійці.

  Усі храми освячуються єдиною благодаттю Святого Духа, помазуються од-

ним миром і за одним чином ( 3 ).

  Раніше на Катеринопільшині майже у кожному селі був храм. Зараз вони ре-

ставруються, або будуються нові.

  У Катеринополі (колишня назва Калниболото) у 1864 році проживало 2888

православних християн та 12 римо-католиків. Було дві дерев'яні церкви: Воск-

ресенська і Михайлівська. За даними візити Корсунського деканату за 1741 рік

Воскресенську церкву побудовано у 1738 році, а Михайлівську - у 1705 році.

Священиками тоді були - Стефан Петрович і Андрій Семенович — висвяченні у

 Переяславі: перший 1734 року, а другий — у 1733 році. Кожна з церков мала по

45 десятин землі. При Воскресенській церкві діяло парафіяльне училище для

дітей обох статей. У 1900 році обом церквам належало уже 110 десятин землі;

діяло 3 європейські синагоги.

  У 2001 році в Катеринополі, освячено Свято-Михайлівського храму. Остання

церква в Катеринополі, за даними держархіву, знесена до 1941 року, а з обліку

знята лише у 1961 році (1,4-6 ).

  Не так давно у Єрках побудовано і відкрито Свято-Покровський храм, де

настоятелем Ієрей о. В'ячеслав.

  А за даними Л. Похилевича ( 1864 ) в цьому селі була Покровська дерев'яна

церква 5-го класу ( побудовано не відомо коли). За церквою числилася 71 де-

сятина землі. Знесена до 1941 року, з обліку знята у 1962 року ( 1,4).

  У селі Залізнячці у 1773 році було побудовано дерев'яну Дмитрівську церкву

7-го класу. Мала вона 73 десятини землі.

  Газета 'Авангард ' 6 квітня 1991 році писала: 'Урочисто лунали удари сим-

волічного дзвону в селі Залізнячка, сповіщаючи про освячення храму, його

друге відродження '. Обряд освячення здійснив Благочинний Звенигородсько-

го округу митрофорний протоієрей о. Іоанн ( Лупак ). Сьогодні настоятелем

Свято - Дмитрівського храму є Ієрей о. В'ячаслав (4, 7 )

  Сухокалигірська православна громада та первинна організація товариства

охорони пам'ятників історії та культури у 1991 році звернулася до всіх грома-

дян і організацій району з проханням допомогти у зборі коштів, необхідних

для проведення реставраційних робіт по відновленню, збудованого у 1734 році

дерев'яного храму Іоанна Богослова, який у 1921році Радою Міністрів України

визнаний пам'яткою дерев'яної архітектури XVIII столітті. За даними Л. По-

хилевича (1864) церкві належала 51 десятина землі, плюс 33 десятини від за-

критої Кобилянської церкви. У 1900 році у селі була православна церква та

двокласна парафіяльна школа. За церквою числилося 79 десятин землі. В храмі

Іоанна Богослова знаходилася чудотворна Ікона Божої Матері 'Милующа'.

Копії цієї ікони зараз знаходяться у православних храмах сіл Стебне та Скали-

ватка, що на Звенигородщині. Матеріали облдержархіву свідчать, що церква

знята з обліку у 1960 році. З 1967 по 1976 рік вона використовувалась як склад

та колгоспна комора, а коли дах почав протікати - втратила своє значення і як

господарська будівля.

   Велику матеріальну допомогу у відновленні святині надав нині покійний на-

родний депутат України Вадим Гетьман. Освячення храму Іоанна Богослова

здійснив Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріар-

хату Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-У країни Філарет 21 червня

1997 року. (8-14, 17-18,23).

   У Мокрій Калигірці була Покровська церква, 829 православних віруючих

(1864). У 1900 році крім дерев'яної церкви була ще парафіяльна школа та си-

нагога. З обліку знята у 1963 році. Як свідчать архіви — використовувалась під

клуб (1996). (4-5,1).

   Л. Похилевич (1864) зафіксував, що у Новоселиці у 1753 році було побудова-

но дерев'яну Миколаївську церкву, якій у 1900 році належало 70 десятин зем-

лі.

  Газета 'Авангард' 28. 09. 1991 році повідомляла, що на прохання віруючих в

Новоселиці будуватимуть церкву. А вже наступного року, на свято Іоанна Бо-

гослова, відбулося II відкриття. Храм освятив о. Віктор, настоятель Катерино-

пільської Свято-Михайлівської церкви (4-5, 15-16)

  У селі Розсохуватка у 1776 році було побудовано дерев'яну Покровську церк-

ву, і як повідомляє Л. Похилевич (1864): 'В 1860 році побудовано нову де-

рев'яну церкву на кам'яному фундаменті, в якій знаходився хрест напристол-

ний мідний, знайдений у 1779 році в лісі під дубовим пеньком'(4).

 

   У селі Гуляйполі була Дмитрівська дерев'яна церква. У 1900 році їй належало

44 десятини землі. Діяла церковно-парафіяльна школа (4, 5).

   У Петраківці кам'яну Троїцьку церкву було побудовано у 1817 році священи-

ком Григорієм Бордичевським, у 1864 році у селі налічувалося 1217 жителів

православного віросповідання. У 1900 році церкві належало 43,5 десятини зем-

лі. Діяла церковно-парафіяльна школа (4-5, 13).

  У селі Стойковому була лише часовня і школа грамоти (5).

У 1900 році у Ямполі була православна церква, якій належала 41 десятина

землі, діяла церковно-парафіяльна школа (5).

Л. ІІохилевич (1864)-зазначає, що і в селі Пальчик була дерев'яна церква. У

1900 році їй належала 41 десятина землі; працювала церковно-парафьіяльна

школа (4-5).

  У Бродеиькому у 1760 році було побудовано дерев'яну Михайлівську церкву,

оновили II у 1850 році. Церкві належало майже 82 десятини землі, діяла церко-

вно-парафіяльна школа (4-5)

  У 1841 році у селі вербовець побудовано дерев'яну Бої ородичну церкву, якій у

1900 році належало 65 десятин землі, діяла церковно-парафіяльна школа (4-5)

  Як зазначає краєзнавець В. Яковенко,у Сухій Калигірці, десь у першій поло-

вині ХУІЇТ столітті було збудовано на уніатський кшталт з дубових колод цер-

кву. Після Гайдамаччини II розібрали і перевезли до опольщеного переселен-

цями села Лисича Балка, де І! рештки збереглись донині. Додам, що в Лисичій

Балці була ще й часовня та Церковно-парафіяльна школа. Церква ж. після II

закриття, використовувалася як клубна установа та колгоспний склад. Зараз

практично повністю зруйнована (5, 11, 19-21).

  Л. Похилевич (1864) повідомляє, то у Ярошівці у 1814 році Петро Оскнср

побудував кам'яну Успенську церкву передав їй 1500 крб. Сріблом і заповів.

шоб його похоронили біля храму, а відсотки від капіталу використовували на

ремонт і реставрацію церкви, його поминки і ДОПОМОГА' бідним. По суті, це був

мсценаі нашого краю. У 1900 році церкві належало 36 десятин землі, діяла

цсрковно-парафіяльна школа (4-5).

  У Єли-заветці Богословську церкву побудовано у 1788 році У 1900 році їй на-

лежала 71 десятина землі, діяла церковно-парафіяльна школа (4-5),

  В 1900 році в селі Ромейковому діяла православна церква, якій належало 45

десятин землі та церковно-парафіяльна школа (5. 22)

  Була у 1900 році церква і в Пальчику, їй належала 41 десятина землі, діяла

церковно-парафІяльна школа (5).

  Сто років тому назад діяла церква і в селі Ступичне, мала вона 56 десятин

землі і церковно-парафіяльну школу (5).

  У Шостакоиому церкві належало 50 десятин землі, в Кайтанівпі - 58; діяли

церков по-парафіяльні школи (5).

  Гадаю, що з часом у кожному селі та селищі Катеринопільщини будуть побу-

довані прекрасні храми, затепляться в них лампади і свічки, а церковні дзвони

кликатимуть парафіян на богослужіння...

  Вільна, незалежна Україна твердо стала на шлях відродження духовності.

Свідчення тому відбудова колись зруйнованих і будівництво нових храмів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Література

 

1. Кривенко С. З Історп антирелігійних кампаній//Родовід,- 1922.-Ч.З.

2. Библейская зициклопедия архиманлрита Никифора. -М., Ї891/1990/.

3. Православний вісник: журнал. - 1989. -№10-11.

4. Сказання о населенньіх местностях Киевской губернии. / Собрал

Л. Похилевич. - К., 1864.

5. Список населенньіх мест Киевской губернии. - К., 1900.

6. Чи буде храм в Катеринополі ? // Авангард. - 1991. - 22 черв.

7. Освячення храму //Авангард. — 1991. — 6 квіт.

8. Збережемо пам'ятник історії//Авангард. - 1991. - 14 верес.

9. Про реставрацію пам'ятника архітектури XVIII століття храму Івана Бого-

слова в селі Суха Калигірка // Катеринопільс. вісник. - 1991.-2 лист.

10. Бурій В. Роздуми по дорозі до храму // Катеринопільс. вісник. - 1998.-5

верес.

11. Відроджена пам'ятка. - К., 1997.

12. Яковенко. В., Ходзіцький В. Дорога до храму стане дорогою єднання //

Катеринопільс. вісник. - 1997.- 28 черв.

13. Бурій В. Конфесійна карта Катеринопільщини // Катеринопільс. вісник. -

2000.- 17 черв.

14. Яковенко В. Відновимо і збережемо для нащадків // Авангард. - 1990.-29

трав.

15. Будується церква // Авангард.-1991.- 28 верес.

16. Сидоренко Л. В Новоселиці - нова церква // Катеринопільськ. Вісник.-

1992.- 17жовт.

17. Яковенко В. Сяють храми куполами // Катеринопільс. вісник.- 1997.- 8

лют.

18. Яковенко В. Святиня з церкви Івана Богослова // Катеринопільс. вісник. -

1996.-20 квіт., 18 трав.

19. Бурій В. Лисича Балка: штрихи історії// Авангард. - 1982.- 13 лист.

20. Бурій В. Лисича Балка: віддавна і тепер // Катеринопільс. вісник. - 1997.-

15 жовт.

21. Бурій В. Лисича Балка і її люди // Нова доба. -1999.- 20 лип.

22. Бурій В. Ромейківка // Авангард. -1984.- 28 черв.

23. Яковенко В. Відновимо і збережемо для нащадків // Авангард. - 1990.- 29

4 травня 2013


... 4


  Закрити  
  Закрити  

Розробка вебсайтів/мобільних додатків
+Реклама, питання по сайту
+380935941984 (Viber, WhatsApp, Telegram)