Форум Коростеня

Теми для публікацій та розмов


Історія Коростеня
20 серпня 2012 Андрій Примак

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Хто займається пасажирськими та вантажними перевезеннями, їх контакти?
Відповідь
людмила Людмила, користувач 1ua
Людмила людмила
Фактор

23 липня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Чи є приклади службовців, які не беруть хабарі?
Відповідь
людмила Людмила, користувач 1ua
Людмила людмила
Олег Мельниченко

23 липня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Хто найбільше заробляє?
Відповідь
людмила Людмила, користувач 1ua
Людмила людмила
Тищенко))

23 липня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Коли святкується день населеного пункту?
Відповідь
людмила Людмила, користувач 1ua
Людмила людмила
останя неділя травня

16 липня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Де знаходяться банкомати?
Відповідь
людмила Людмила, користувач 1ua
Людмила людмила
центр

16 липня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Який стан доріг в порівнянні з іншими населеними пунктами є?
Відповідь
людмила Людмила, користувач 1ua
Людмила людмила
середній

16 липня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Скільки навчальних закладів (дит. садків, шкіл, ПТУ, ВУЗів) є?
Відповідь
людмила Людмила, користувач 1ua
Людмила людмила
13 шкіл

16 липня 2015

Андрій Примак

Олексій Примак

Хто погромив деревлян: Ольга чи Святослав ?

 

У «Повісті минулих літ» сказано недвозначно: жорстоко помстилась деревлянам і вчинила погром княгиня Ольга через рік після вбивства свого чоловіка Ігоря. До повного розгрому деревлян були хитрі ходи по знищенню їх верхівки. Перше посольство від них до княгині Ольги з проханням вийти заміж за коростенського князя Нискина - Мала було на човні скинуто в яму і живцем поховано. Тепер вже Ольга посилає своїх людей в Коростень: «…пришлите мужа нарочиты, да в велице чти приду за ваш князь, еда не пустять мене людье киевьстие» («…пришліть до мене знатних мужів , хай у великій честі піду я за вашого князя. А то не пустять мене люди київські»).

«Се слышавше деревляне, изобраша лучьшие мужи, иже дерьжаху Деревьску землю, и послаша по ню» («Це почувши, древляни вибрали лучших мужів, які держать Деревлянську землю, і послали по неї»). Що викликає подив? Те, що не дочекавшись своїх посланців і не знаючи нічого про їх долю, деревляни відправляють в Київ найбільш знатних людей. Такі ж бо вони наївні?? Цю делегацію було живцем спалено в лазні.

Щодо цих історій зі сватанням та із знатними людьми свою версію подає польський історик О. Гваньїні у «Хроніці європейської Сарматії»: «Коли деревляни  зі своїм князем їхали до неї, вона влаштувала на певному місці засідку з військових людей і дощенту розбила деревлян, а взятих у полон мучила різними муками, помстившися за свого чоловіка Ігоря». Древлянського князя названо Нискином, а не Малом.

А через рік «в лето 6454 (946г.) Ольга с сыном своим Святославом собра вои много и храбры, и иде на Деревьску землю. И изидоша деревляне  противу. И сЬнемЬшемася обема полкома на скупь, суну копьем Святослав на деревляны, и копье лете сквозе уши коневи, и удари в ноги коневи, бе бо детеск. И рече Свенелд и Асмола: « князь  уже почал; потягнете, дружина, по князе». И победиша деревляны. Деревляне же побегошаи затворишася в градех своих. Ольга же устремися с сыном своим на Искоростень град, яко тее бяху убили мужа ея, и ста около града с сыном своим, а деревляне І вийшли деревляни насупротив. І коли зійшлися обидва війська докупи, кинув списом Святослав на что ся предати. И стоя Ольга лето, и не можаше взяти града…».

(«У рік 6454/946/. Ольга із сином Святославом зібрала воїв, багатьох і хоробрих, і пішла на Деревлянську землю. І вийшли деревляни насупротив. І коли зійшлися обидва війська докупи, кинув списом Святослав на деревлян, а спис пролетів між ушима коня і вдарив під ноги коневі, бо був /Святослав/ зовсім малим. І сказав /воєвода/ Свенельд і /кормилець/ Асмуд: « Князь уже почав. Ударимо, дружино, вслід за князем».

І перемогли вони деревлян. Деревляни ж побігли й заперлися в городах своїх. А Ольга кинулася з сином своїм на Іскоростень – город, бо ті /городяни/ вбили були мужа її, і стала довкола города з сином своїм. А деревляни заперлися в городі і кріпко боролися з городських стін, бо знали вони, що самі вбили князя і на що /довелося б їм/ здатись.

І стояла Ольга літо ціле, і не могла вона взяти города…».

А далі йде розповідь про те, як наївні та довірливі деревляни піддались на обіцянки Ольги відступитися від міста і як та спалила місто (при допомозі голубів та горобців від двору) та поневолила живих оборонців.

Та чи справді це так?

Більшість дослідників вважає байкою за розгром міста Іскоростеня при допомозі птахів. Навіть Іван Франко у свій час зазначав: «Оповідання про побіду Ольги над обложеним містом Іскоростенем належить до круга досить розширених саг, що сягає часів грецької, а може, й ще давнішої старовини. Потроху підходить сюди біблійне оповідання про Самсона, що при помочі 300 лисів, зловлених невідомо яким способом, яким до хвостів прив'язувано запалені гноти, спалив достиглу пшеницю філістимлян (Кн. Судіїв, розд.15)».

В формі, ближчій до нашого літописного оповідання, являється та сага в одній із орієнтальних редакцій середньовікової повісті про війни та пригоди Александра Великого, а вірменський історик Ахік прикладає її трохи в дальшій формі (замість голубів і воробців пси, политі нафтою) до багдадського еміра ібн- Хосрова з кінця Х в., се значить із часу, пізнішого від Ольжиної війни (М. Грушевський, Історія України – Руси, т.1, друге вид., ст.402 ). До пізніших часів належить також звістка про Ярославового зятя, норвезького короля Гаральда, що подібним способом мав здобути одно місто в Сіцілії, а також оповідання старочеського поета Даліміла про те, буцімто татари голубами завоювали Київ.

У своїй «Хроніці європейської Сарматії», виданій на польській мові у 1611році, Олександр Гваньїні зазначає, що син Ігоря та Ольги Святослав, підрісши, вчинив розправу над деревлянами. Аналіз тексту твору дає підстави висловити припущення про знайомство автора з «Повістю минулих літ». Але, на відміну від літописця , О. Гваньїні висловив свою думку щодо керівників розправи над деревлянами. У нього немає сумніву – деревлян підкорив Святослав: «Потім син Ігоря та Ольги Святослав, підрісши (!!!), прилучив деревлян до своєї держави і примусив їх давати собі стародавню данину...».

І це сталося після того, як княгиня Ольга відвідала Константинополь і прийняла християнство, тобто, після 955 року. О. Гваньїні зазначає: «Її син Святослав не хотів охрещуватися. Перемігши деревлян, він виступив проти хазар, котрі теж були руського народу, і взяв їхній замок, званий Біла Вежа».

Можна спробувати обґрунтувати такі припущення польського історика.

По перше:

У княгині Ольги не було війська для такої жорстокої розправи, як наводить у «Повісті минулих літ» літописець Нестор – Ларіон – Никон. Можна навести докази:

1. Військові походи князя Ігоря на Візантію у 941 році та на Кавказ у 944 році закінчились  великими людськими втратами.

2. Військовий похід проти Деревлянської землі закінчився жорстоким  розгромом війська та смертю князя Ігоря.

3. Воєвода Свенельд, врятувавшись від смерті у 945 році, не міг не зрозуміти безперспективності нового військового походу проти деревлян.

4. Організувати новий воєнний похід, після чотирьох невдалих  впродовж п’яти років, не було кому і з ким:

- потрібно було чекати дванадцять років, поки в пам'яті зітруться жахи невдач і підросте нове покоління воїнів, готових вирушити за багатствами;

- княгиня Ольга військовими справами не цікавилася і сили впливу на чоловіка не мала. Інакше порадила б не чинити нападу на деревлян (своїх підданих, як повідомляє літописець).

 Назбирати нове військо так швидко було просто неможливо. Тому О. Гваньїні і зазначає, що треба було зачекати, поки підросте князь Святослав.

Похід на Дон та Волгу проти хозарів був уже після погрому  Білої Вежі на заході від Києва. Це означає, що князь Святослав знав про союз деревлян з хозарами і не міг рушити на схід, залишивши в тилу вбивць свого батька. Про розправу власне Святослава над деревлянами «Повість минулих літ» не повідомляє, а свідчить, що розправу вчинила княгиня Ольга з воєводою Свенельдом.

11 вересня 2012

Ip: 92.112.114.49

м. Коростень (Коростенський р-н)

Давне місто древлян на березі р. Уж. Перші писемні згадки — «Повість временних літ», згідно з якою поблизу міста-фортеці Іскорость (Іскоростень, Коростень) 945 р. древляни вбили князя Ігоря. Вдова Ігоря — княгиня Ольга помстилася за чоловіка: звеліла принести від кожного дому по горобцю або голубу, потім наказала прив'язати до пташиних лапок запалені трути й відпустити птахів — ті полетіли додому, під дахи та стріхи Іскорості. За легендою, таким чином 946 р. княгиня Ольга спалила місто.

Коростень входив до складу Київської Русі. У XIV ст. був захоплений Литвою, з 1569 р. належав Польщі, а з 1793 р. відійшов до складу Росії.

Сучасний Коростень прославили заслужені художники України з Коростенського фарфорового заводу — В. М. Трегубова та М. С. Трегубов. Коростенський фарфоровий завод був відзначений президентом США Біллом Клінтоном і удостоєний нагороди «Бермінгемський смолоскип».

Із княгинею Ольгою пов'язано чимало місцевих топонімів. Так, за легендою, с. Шатрища дістало таку назву, бо на цьому місці стояли намети княгині та її війська підчас облоги Іскоростеня. Велика княгиня Ольга, до речі, була єдиною в історії України жінкою-правителькою (правління — 945—-964 рр.). Вона прийняла християнство у візантійському Константинополі та після хрещення отримала ім'я Олена. Щоб спокутувати свою провину перед Іскоростенем, княгиня після хрещення повернулася до міста. Для неї побудували високий терем і церкву св. Олени, то була першим християнським храмом на древлянській землі. По берегах р. Уж багато криниць, із яких княгиня нібито пила воду, називають Ольжиними. У селах Кліші й Любовичі знаходяться Ольжині долини. На березі Ужа, за легендою, є також «Дзеркало Ольги» та грот Ольги.

Пам'ятки:

Залишки Іскоростеня

Збереглися давні городища з укріпленими валами й ровами, що розкинулися на високих скелястих берегах р. Уж.

Ольжині Купальні: околиця м. Коростень

Р. Уж стрімко несе свої води між скелями, де колись любила купатися княгиня Ольга. Виступ однієї зі скель за своєю формою нагадує ванну й маєназву Купальня Ольги (Ольжині Купальні). Поруч стоять скелі Баранячі Лоби, Велетенські Котли тощо.

Музеї:

Коростенський краєзнавчий музей: вул. Грушевського, 6; тел. (04142) 4-41-98. Режим роботи: 10:00—17:00, вихідні — понеділок, вівторок. Плата за вхід: дорослі — 2 грн., діти — 1 гри; екскурсія: дорослі — 14 грн., діти — 7 грн. Музей відкрито 1988 р. як відділ Житомирського краєзнавчого музею, його фонди нараховують понад 7,5 тис. експонатів.

Готелі:

«Коростень»: вул., Леніна, 26; тел. (04142) 4-11-90.

9 березня 2008

Ip: 89.179.96.190 Прожил все свои 21 год

26 липня 2007


... 1


  Закрити  
  Закрити