Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
Чухрий Василь Григорович

Відповідь
-

25 листопада 2021

Запитання
на основі особистіх спостережень

Відповідь
-

25 листопада 2021

Запитання
телефон сельсовета
Відповідь
-

25 листопада 2021

Запитання
директор школи

Відповідь
-

11 липня 2018

Запитання
жители список
Відповідь
-

26 квітня 2018

Запитання
Купить дом

Відповідь
-

26 квітня 2018

Запитання
историческая справка ищу родственников Романюк Пелагеи Яковлевны выселенных из села в начале 30 годов
Відповідь
-

18 березня 2018

Запитання
жалобы на лес
Відповідь
-

18 березня 2018

Loban Sergiy, користувач 1ua
Sergiy Loban
От для чого писати тексти російською мовою?

18 березня 2018

Лобан Сергій, користувач 1ua
Сергій Лобан

КУРЯЧІ ЛОЗИ

 

Вперше село  Курячі Лози згадується в документах Подільської єпархії в 1762 році в звязку будівництвом в селі церкви Святої Трійці.

Розташована село в південно-східній частині Поділля між рікою Південний Буг і його притокою Кодимою.

З 16 ст до 18 ст. землі і село входило всклад Брацлавського воєводства Речі Посполитої (Польща). З кінця 18 ст. до початку 20 ст. село в складі Балтського повіту Подільської губернії (центр Каменець-Подільськ) Російської імперії.

Після встановлення Радянської влади, в 1923 році створюється Кривоозерський район  (спочатку Одеської а потім Миколаївської області),  до якого входить с. Курячі Лози.

Назва  села  ймовірно пов'язана з густими зарослями верболозу де були гнізда диких курей.

В окрузі села при будівництві траси Одеса –Київ в 60 роках 20 ст. знайдено  клади і поселення IV тис. до н.е. (трипільська культура) і епохи пізньої бронзи (кінець II тис. до н.е.).

Засновували  село  вільні селяни-козаки-хлібороби, з Поділля і Київщини. Першими володарями села як і всього Поділля - були князі Любомирські, один з найбагатших родів в Речі Посполитій. В документах Подільської губернії 1784 року в селі Курячі Лози налічується 60 дворів і 406 мешканців.  Польські  власники  сприяли переселенню селян  з Волині  в села на кордоні з Туреччиною.

Зовсім  поруч з Курячими Лозами,   з пів кілометра на схід,  знаходилось   село Адамівка.     Ввійшла в склад  с. Курячі Лози після  колективізації в 30 роках 20 ст.

            В 1799 р. після придушення  повстання поляків на Поділлі  російський імператор Павло відбирає   село у польської шляхти і одну частину дарує графу С.Шалайському  а іншу княгині П. Гагарині.  Але  вже через  років двадцять  село викуповують  і його власниками  стають поміщики Ягольницькі,  Яголевичі. Потоцькі, Янішевські.  Саме  поміщик Янішевський переселив  в село з  Кривого Озера 140 душ кріпосних селян та декілька сімей з Княжичів  з під Києва.  В 1960 році  власником села стає  поміщик Є. Подгорський.  Він будує власний маєток з парком який в селі звуть огруд (з польської  -сад)  В 1914 році в селі Курячі Лози (без Адамівки) проживало більш ніж 2500 чоловік.  

Славилось село гончарною справою не лише  в Балтському  повіті але й на все Поділля.  До нині, чи не в кожній хаті є  макітра, глечик, горщик або банячок який зробив і випалив у власному горні десь в 50 -60  роках Бенедь Бевко, Яким Вовк або Василь Ковальчук. Це були останні гончарі в нашому селі яких ще пам’ятають мої односельчани.

Період від початку першої світової війни 1914 р. і до кінця другої світової війни - Великої Вітчизняної війни  рік для нашого села, односельчан був дуже складним,   трагічним як і для  всього українського народу.

З початком  першої світової війни всі чоловіки села були мобілізовані на фронт де багато з  них загинуло. Революція  1917 року в Росії  принесла надії  для селян.    Наступний розвиток  подій -  громадянська війна, колективізація, голод 32-33 років   завдали багато втрат і горя односельчанам.  

 В часи громадянської війни  наші односельці приймали участь  в різних військових формуваннях, та різних сторонах  її учасників.     В загонах   місцевого отамана  Семена Заболотного (УНР), інших військових формуваннях  УНР, гетьмана Скоропадського а також  на стороні більшовиків.    Після  встановлення  Радянської  влади в селі створено  товариство обробки землі  (ТОЗ)   ім. Т. Шевченка   в яке  увійшло   36  з 600-ти  господарств.  В  господарстві було 12 коней та волів,  10 підвід, 3 сівалки,  2 жатки.

    Пізніше,  в селі було створено три колгоспи: ім.. «Т. Шевченка», «Червоний шлях» і « Червоний прапор».

Великих втрат наше село та  односельчани зазнало  внаслідок голодомору 1932-33 рр. під час насильницької колективізації та репресій 1937-38 р.р. Багато селянських родин були розкуркулені, частина з них вислана за межі України.

В період становлення колективних господарств в колишньому панському маєтку була створена сільськогоподарська школа де навчались майбутні агрономи, механіки,  зоотехніки.

В1938 році семирічну школу було реорганізованона в середню, де вже працювало 20 вчителів і навчалось 420 учнів.

Напередодні  другої світової  війни  в Курячих Лозах і Адамівці (що   була не набагато менше Курячих Лоз)  проживало1900 мешканців.    З 6 тис. населення  2- х сіл що були обєднані в одне село за 25 років було вбито 4100 односельчан.

Друга світова війна стала не менш трагічною ніж війна 1914-1917 р-р. і забрала життя 226 –ти односельчан. 

 В 1944 році окупантами було  розстріляно 9 односельчанів за допомогу партизанському загону Буревісник, що діяв в Савранському лісі.  Невідомо чи допомагали  ці місцеві хлопці  партизанам, але відомо, що вони були поліцаями.  Їх розстріляли за те що не вберегли старосту села, якого  задушили  партизани в  постілі і повісили  на базарі.

В 1944 р. частини 5-ї гвардійської армії визволили село Курячі Лози. Після цього   розпочалась нова частина історії нашого села. Колективне господарство села не тільки відновлювалось але  розширювалось. В селі була створена районна МТС що  сприяло на розвитку села.

Не зважаючи  на всілякі негаразди  період з 1950 – до 1991 року вважається найбільш спокійним  для односельчан.

В 1967 році збудована будівля школи. З 1970 по 1991р - консервний завод,  торгівельний комплекс, меморіальний пам’ятник загиблим односельчанам, заасфальтовано більшість вулиць села.

В  1970 році в селі  з ініціативи вчителя історії Панасюка Степана Олександровича створено музей с. Курячих Лоз. Сьогодні керівником народного краєзнавчого музею Столяр Ольга Павлівна.

В селі збереглись народні звичаї яких сьогодні важко знайти  в Україні.  Звичай  «Цигани» - святкування Маланки й Василя, а й до християнський звичай зустрічі Нового року. Наші люди передають його з покоління в покоління не одну сотню років.

6 липня Курячі Лози святкують День села і Купала. Храмове свята Курячих Лоз на Святу Трійцю, в Адамівці на Покрову.

В багатьох важливих сільських справах, на свято чи в будні, не обійтись  без допомоги матеріальної, доброчинства.  В цьому  підтримують односельчан Микола Пукась та Анатолій Рак.

Колективне фермерське господарства ім. Мічуріна очолює Рак Анатолій Васильович.  Голова сільської ради Михайлецький Володимир Олександрович.

 

 

 

4 квітня 2013


1


  Закрити  
  Закрити