Форум Лемешова

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
Коли в селі буде порядок???
Відповідь
Світлана Сулімовська Певно ніколи.

21 вересня 2017

Запитання
Доброго дня, шановні Лемешівці. Мій дідусь Рихтер Олександр Францевич загинув під час Другої Світової війни біля Лемешова. Прошу повідомити чи є населеному пункті Памятний знак загиблим воїнам та чи є на ньому прізвище мого дідуся. Людмила Мехоношина. 0665552776. Дякую.
Відповідь
Світлана Сулімовська Пам'ятний знак є. Але на скільки я знаю, то там записані ті, жителі нашого села, які загинули. І то тамвсіх чомусь немає. Мій прадід загинув на війні, а йоготам нема.

21 вересня 2017

Світлана Сулімовська                                   ЛЕМЕШІВ
У кожного з нас є велика Батьківщина – село, де народився, навчився рідної мови, почав пізнавати навколишній світ. І велика і мала Батьківщини мають свою історію, традиції, славу.
 
Назва села Лемешів походить від слова «леміш». Жителі села славились виробництвом лемешів, які використовувались для плугів. В історичних документах село Лемешів вперше згадується в 1570 році, коли воно належало до Миколи Сапіги.

У 1938 році воно належало поміщику Янишевському, пізніше Хенським. В кінці ХІХ ст. село Лемешів(від слова «леміш») належить до Підберезької волості Володимирського повіту. Було там 68 дворів і 414 жителів.

У 1914 році між селами Лемешів і Козятин проходила залізнична колія. Її збудували німці під час Першої світової війни. Залізнична колія починалась в Завидівському лісі, проходила через Рачинські берізки і тягнулась аж до села свиняче, де проходила залізниця на Львів, Луцьк. В цьому лісі був споруджений трактор (пилорама), де розпилювали колоди дерев на будівельні матеріали і залізницею відправляли до Німеччини.

Тихон Слюсарчук у 1925 році збудував в Лемешеві вітряк, на якому працював один робітник. Потужність млина – 9 центнерів в зміну.

У 1928-1929 роках в селі працювала школа. Село було приписане до Михайлівської церкви села Мирків. 
 
Під час Другої світової війни було замучено і вбито 24 жителі села Лемешів. 26 червня 1941 року село було окуповане фашистами, визволено 12 травня 1944 року.


9 лютого 2011


1


  Закрити  
  Закрити