Форум Лозуватки

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Хотіли провчити: винесли вирок двом зловмисникам, які у Лозуватці до смерті забили чоловіка

18 січня 2024

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

https://shpolyanochk... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>ЯК У ЛОЗУВАТЦІ ВІДТВОРИЛИ ІСТОРИЧНО-ПОБУТОВИЙ АНТУРАЖ

https://shpolyanochk... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration-line: none;'>https://shpolyanochk... alt='' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

  День села Лозуватка цього року відзначали по-особливому.

 Розпочалося святкування саме так, як описано в книзі історії Лозуватки Івана Юхимовича Турчака. Біля сільського будинку культури, де встановлений бюст Тараса Шевченка, зібралася майже вся громада Лозуватки, Кам’януватки, приїхали гості із Лебедина, Василькова, Топильної, Княжі, Сердегівки та міста Шпола.

  Звучить українська пісня і от з боку дороги Черкаси-Умань, яка раніше звалася Чорним, Битим, або Чумацьким шляхом, наближається до місця проведення основного дійства козачий віз. В упряжі — міцний кінь «Адам», а на возі — герої в українському національному вбранні, джура козацького війська Гегельський та брати-чумаки Черненки, які співають старовинну українську пісню. Наблизившись до імпровізованої сцени, складеної із соломи, очерету та лоз, джура Гегельський звернувся до чумаків: «Брати мої, яка тут чудова мальовнича місцина! Чому б нам не оселитися й не жити тут?» «І справді, — відгукнулися чумаки. — Яка краса пропоную збудувати курені та й зупинитися тут». Сплели з лози й очерету куреня та заселилися в нього… І назвали своє поселення Лозуваткою. Ведуча Тетяна Кара провела історичний екскурс у минуле. А тим часом із будинку культури під виконання Гімну України вийшли діти, які винесли п’ятиметровий український прапор. На фоні державного символу до сцени запросили десятьох учасників бойових дій в зоні АТО, яким усі подякували за мужність і героїзм під час захисту рідної землі.

 https://shpolyanochk... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration-line: none;'>https://shpolyanochk... width='400' height='266' alt='Свято в Ло3уватці 1' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: right;'> Концертна програма була більш ніж насиченою, сповненою новинок і сюрпризів. Неабияк сподобалися аудиторії неординарні гості із Канева — дует «Козаки», які вправно вигравали на гармошках з виконанням українських пісень. Не менш порадували глядачів і наші місцеві наймолодші виконавці — дівчатка в українських вишиванках із дитячого гуртка під керівництвом Ірини Таран, які своїми солов’їними дзвінкими голосами не раз здіймали гучні аплодисменти. А також радо вітали і учасників художньої самодіяльності нашого СБК, для яких наші спонсори із СТОВ «Першотравневе» ГК «ЛНЗ» пошили нові сценічні костюми.

  Упродовж всієї програми лозуватчан народжували у 25-ти номінаціях. Відзначали найстарших, наймолодших, найкращих господарів, громадських активістів, визначили і завзятого рибалку, невтомного пасічника, найдосвідченішого продавця, кухаря, найспортивнішу людину тощо. Всім їм вручали подарунки, які придбали за фінансової допомоги СТОВ «Першотравневе», ФГ «Фаворит» та «Сичов», ПП «Мальчик», Руслана Очеретяного, Ірини Олійник, Ніни Щуровської.

  Сюрпризом виявилася ще одна акція. Впродовж святкової програми Тетяна Кара роздавала всім охочим надувні кульки у подарунок, які не всі хотіли брати. А тоді виявилося, що всередині… жетони на цінні призи: поросята, гусятниці, емальовані каструлі! Захопили усіх й інші конкурси — «міцні козаки», які перетягували автомобілі, піднімання на 6-метровий стовп за призами. Не лише дорослі розважалися в змаганнях, а й діти. Найспритніші хлопчики, які влучно кидали кукурудзу у відра з 4-хметрової відстані, теж отримали подарунки. Із задоволенням дітлахи каталися на возі. Приваблювала і виставка виробів народних умільців та історичних експонатів, учасники свята з цікавістю розглядали старовинні речі українського побуту, великі стенди зі світлинами учасників АТО, історії села, досягненнями сьогодення. Новинкою святкування стали вокально-інструментальні композиції на електрогітарах у виконанні художнього керівника Анатолія Глека та гостя із Кримок Олександра Меркотана.

  Дискотека для дорослих і молоді тривала до пізнього вечора під частування смачною кашею та іншими смачними стравами. Наше свято дійсно об’єднало всіх селян і гостей у єдину українську родину!    

 Станіслав БОЙКО

3 грудня 2017

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>КОНЦЕРТ, ЛОТЕРЕЯ ТА ПОЛЬОВА КУХНЯ — В ЛОЗУВАТЦІ ГУЛЯЛИ ВСІМ СЕЛОМ

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='Учасники художньої самодіяльності селастворили чудову концертну програму.' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

Учасники художньої самодіяльності селастворили чудову концертну програму.

СІЛЬСЬКІ ТРАДИЦІЇ

Щороку 4 листопада традиційно збираються в центрі села жителі Лозуватки, аби разом відзначити подвійне свято — Казанської ікони Богоматері, на честь якої названа місцева церква, та День села. Вранці лозуватчани взяли участь у святковому богослужінні, а по обіді біля будівлі сільського будинку культури розпочалися урочистості та святковий концерт.

 

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='lk15' width='400' height='296' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: right;'>Організатори дійства підготували для односельчан цікаві фотовиставки, з яких кожна світлина розповідає про історію Лозуватки, її людей, знакові події. Зокрема, оформлено інформаційний стенд на честь 9-ти лозуватських фронтовиків — учасників АТО, якими пишається село: Ігоря Ворожбицького, Миколи Вертелецького, Романа Каплія, Валерія Ковбаси, Олександра Кравченка, Валерія Лісовенка, Ігоря Сичова, Сергія Геннадійовича та Сергія Васильовича Олійників. Всіх їх відзначили подарунками та подякували за мужність і відвагу під час оборони держави від окупантів.

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='lk13' width='267' height='400' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: left;'>Чудову концертну програму, розповідь про історію села, вшанування кращих земляків продемонстрували місцеві працівники галузі культури — директор Станіслав Пістоль, художній керівник Ірина Таран з гуртом талановитих і веселих аматорів художнього мистецтва, бібліотекар Тетяна Кара. Розважила всіх традиційна лотерея, яку провели двоє тезок — місцевий лікар Валерій Валерійович Захарченко та юна школярочка Валерія Валеріївна Лісовенко. Найціннішими виграшами стали три живі вгодовані кабани, а також розігрувалися різні речі повсякденного побуту, продукти тощо. А в осінньому парку кипіли в польових казанах смачні наїдки, гутірки за святковим частуванням тривали до заходу сонця.

Лозуватчани вдячні за організацію чудового свята спонсорам: СТОВ «Першотравневе» LNZ Group та ФГ «Першотравневе С» (директор — Віктор Степовий), фермерським господарствам «Фаворит» (директор — Олег Фоменко) та Сергія Сичова, приватним підприємцям Павлу Мальчику та Ніні Щуровській.

 

Наталія ДАВИДЕНКО (фото автора).

 

Школяр Толя ТИТАРЕНКО виграв у лотерею електрочайник.


http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>

17 листопада 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpola.gov.ua... class='contentpagetitle_homepage_style' style='font-stretch: normal; font-size: 15px; font-family: Arial; color: rgb(0, 0, 153); text-decoration: none;'>На Шполянщині відкрили відреставроване погруддя Тараса Шевченкаhttp://shpola.gov.ua... title='PDF' rel='nofollow' style='color: rgb(0, 0, 153); text-decoration: none;'>http://shpola.gov.ua... alt='PDF' style='border: none;'>http://shpola.gov.ua... alt='Друк' style='border: none;'>
Четвер, 10 березня 2016, 13:12

http://shpola.gov.ua... alt='DS001' width='300' height='225' style='margin: 5px; float: left;'>   У селі Лозуватка з нагоди вшанування 202-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря відбулося відкриття погруддя Тарасу Шевченку. Урочиста церемонія пройшла в дендропарку. 
   В урочистостях з нагоди відкриття пам’ятного монументу взяли участь голова і перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Потапенко і Юрій Козоріз, голова та заступник голови районної ради Олександр Кузуб та Лідія Татарина.
    Почесні гості свята звернулися з найщирішими вітаннями до мешканців села з побажаннями розквіту, добра, достатку всій громаді.


    - Всі ви погоджуєтеся з тим, що символом вольності, незалежності, єдності українського народу є саме Тарас Григорович Шевченко, - сказав голова РДА Володимир Потапенко. – Його образ та Кобзар присутній у кожній родині. Навіть за її межами, особливо в Канаді, де найбільша за чисельністю українська діаспора, шанують нашого генія.
   - Шевченкове поетичне слово стало поштовхом до боротьби за незалежність багатьох поколінь, - наголосив сільський голова Станіслав Бойко. Тому наш народ завдячує йому. Жоден мітинг чи протест який виникав в Україні не обійшовсь без пророчих слів поета. І. сьогодні, велика вдячність спонсорам, всім небайдужим людям хто допоміг у реставрації та встановленні погруддя. Це як символ, який буде надихати патріотизмом наших нащадків, підкреслив він.
   Багато Тарасових віршів та пісень прозвучали на заході. Славнозвісний «Реве та стогне Дніпр широкий…» співали всі присутні. А головне, що Шевченкові слова які були потрібні Україні вчора, позавчора, сьогодні і будуть потрібні, житимуть у віках.
  Нагадаємо, що в населених пунктах району налічується шість погрудь Великого Кобзаря. Саме два з них у Лозуватці.

http://shpola.gov.ua... alt='DSC004' width='300' height='225' style='margin: 5px; float: left;'> http://shpola.gov.ua... alt='DSCN02' width='300' height='225' style='margin: 5px; float: left;'>http://shpola.gov.ua... alt='DSCN004' width='300' height='225' style='margin: 5px; float: left;'>

10 березня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>АНАСТАСІЮ ВІТРЕНКО З ЛОЗУВАТКИ ПРИВІТАЛИ ЗІ 100-РІЧНИМ ЮВІЛЕЄМ

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

3 грудня на подвір’ї жительки Лозуватки Анастасії Петрівни Вітренко було людно. Привітати її зі 100-річним ювілеєм прийшло багато гостей, серед яких представники сільської влади, рідні, сусіди, друзі. Приїхали вшанувати Анастасію Петрівну голова районної ради Олександр Кузуб, заступник голови райдержадміністрації Ольга Шпиця, голова районної ради ветеранів війни і праці Володимир Пустовіт, депутат обласної ради та голова СТОВ «Першотравневе» Віктор Степовий. Сільський голова Станіслав Бойко разом з працівниками культури села підготували невеличкий екскурс в минуле ювілярки, зупинившись на її важливих життєвих віхах, надсилаючи віршовані та пісенні побажання довгих років життя і здоров’я (газета розповідала про А.Вітренко в № 49). Цього дня ювілярка отримала багато подарунків, квітів.

Лариса БАЧИНСЬКА (фото автора).

16 грудня 2015

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpola.gov.ua...>В Лозуватці відкрили пам’ятну дошку засновникам дендропарку

http://shpola.gov.ua... title='PDF'>PDF

Друк

 

 

   Сьогодні в Лозуватському дендропарку було людно. Цього року виповнюється 45-та річниця від дня заснування пам’ятки садово-паркового мистецтва «Лозуватський дендропарк». Відзначити ювілейну дату культурно-історичної спадщини Шполянщини приїхала родина проектувальника парку Івана Гегельського.
   - Душа радіє, що напрацювання мого батька збереглися, - переповідає найменший син засновника Віктор Гегельський, - Нема кращого місця, де заритий твій пуп – говорив мій батько. Тому один із 57-ми спроектованих парків заклав у рідному селі. Звичайно, не обійшлось без підтримки односельчан. В проект були вкладені кошти місцевого колгоспу, яким на той час керував Михайло Борозняк. Тато завжди переймався посадженими деревами. Якщо сам і не міг приїздити – то в телефонному режимі цікавився станом справ.


   Територія парку вміщує кілька декоративних ділянок. На дендрологічній зібрано 264 видів рідкісних рослин, екзотичних дерев і кущів.
  Зустрітися з родиною засновника прибули районні владці: голова райдержадміністрації Володимир Потапенко і голова районної ради Іван Скорик. 
   - Цей день особливий і тим, що сьогодні відкриваємо пам’ятну дошку Івану Гегельському і Михайлу Борозняку, - наголошує сільський голова Станіслав Бойко, - Ми зберігаємо пам’ять 'великих людей', що вклали в рідну місцину свою частину душі.
   Під час заходу присутні заслухали історію створення садово-паркового мистецтва і коротку біографію засновників. Прозвучали пісні у виконанні учнів Лозуватської ЗОШ І-ІІІ ступенів.
  - Я дуже пишаюсь, що наш край має визначних людей!, - сказав районний керівник Володимир Потапенко, - Іван Никифорович створив «маленьку Софіївку» у Лозуватці. – Це гордість і окраса району, області і в цілому України. 
   Нині, 12-гектарний Лозуватський дендропарк став брендом Шполянщини. Сюди приїздять весільні пари. Молодята прогулюються, відвідують «острів кохання», роблять фотознімки у значимий день свого життя.
    Нагадаємо, Лозуватський дендропарк створено в 1969-1970 роках за проектом Івана Гегельського (1918-1997), кандидата біологічних наук, уродженця с. Лозуватка. Серед рідкісних експонатів: реліктове гінкго дволопатеве; тюльпанове дерево; півонія деревовидна; тис далекосхідний.

 

30 вересня 2015

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

 


Лозуватка • село, ііснгр сільської ради. Розташоване майже в центрі України. За пе­реказами. село засноване у 1649 р. на річечці ти і ж майні, ию брала свій початок і иідзем- ?юго озера по той бік Витого шляху.

За одним і) припущень, названо село Ло- зуватка від того, шо в долині росло багато верб і кущів доз.

Достеменно відомо, що першими поселен­цями були три брат - чумаки Черненки і джура козацького війська Гсіельськнй. їхні нащадки й нині проживають у селі, а рід Гегельських кличуть Джурами.

Спочатку Лозуштка входила до Брацлав- сілою воєводства Речі Посполитої і володів нею шляхтич Ксаверій Любомирський. а після другою поділу Польші відійшла до Російської імперії і в 1793 р. дісталась князю Лотьомкіну.

У середині XIX ст. Лозуватка належала княпіні Лопухіній. а згодом перейшла у власність князя Григорія Голіннім, який приїхав і Росії і привіз у свої му обозі оди­надцять сімей майстрових кріпаків, нібито виміняних ним за мисливських собак у російського поміщика. їх нащадки живуть у селі й тепер • Житкови. Сккорнови. Мо­лотовії. Голякови. Поселитись край села, вони утворили нову вулицю, яку люди дов­гий час називали Росією.

1868 р. в селі було відкрито церковно­парафіяльну школу. У 1900 р. збудовано но­вий будинок церковнопарафіяльної школи, в якому вчителювали Гива Турган і Софрон

Скрипник. Цей будинок зберігся до наших днів і нині переобладнаний на церкву.

У роки Першої світової війни на фронт пішло близько 200 лозувзтчан. з яких понад 30 загинуло на фронтах війни.

У 1919 р. в селі було створено ревком на чолі з Серій м Веретільником. а у 1920 р. - комнезам, головою якого був Сгор Шабатин.

У 1922 р. сім бідняцьких господарств об’єд­нались у сільськогосподарську артіль 'Зірка', яку очолив Антін РсАнапо.

У 1928 р. в с. Лоїуватка організувалось тридцять товариств спільного обробітку землі. У 1930 р. після колективізації утворено один великий колгосп, шо носив ім'я Сталіна. Потім колгосп став ім. І Травня.

За видатні успіхи у веденні сільськогоспо­дарського виробництва в 1939 р. колгосп нагороджено орденом Трудового Червоною прапора. Того ж року в Лозуяяші відкрито одну з перших в Україні музично-вокальну студію, до якої прийнято 108 дітей і 115 до­рослих. Успіхи студії були вражаючі, бо вже 15 травня 1941 р. у великому заді Київської ордена Леніна консерваторії ім. Чайкоаського відбувся великий показовий концерт учнів Лозуватської студії. В ньому взяли участі. 136 учнів і педагогів, серед яких був педагог студії, молодий композитор Яків Цегляр.

У роки Великої Вітчизняної війни на фронтах воювало понад 400 лозупапан. 234 з них не повернулось. У фашистську неволю було вивезено 250 юнаків і дівчат.

Закінчилась війна, настав довгоочікуваний мир, і «хляни, які так багато зазнали страж­дань. приступили до мирної праці.

Минули роки і село наче розквітло. У 1970 р., з ініціативи лозуватчаннна, канди­дат біолоіічних наук Івана Иичнпоровича Гсгсльського. при матеріальній підтримці голови правління колгоспу Михайла Михай­ловича Вороні яка. край села закладено денд­ропарк. Він став одним з найкращих в Укра­їні після уманської 'СофіївкіГ.

Дозувавшій завжди вміли добре працю­вати. та вміли й відпочивати. У селі діяли драматичний, духовий, хоровий, танцюваль­ний колективи.

Сільська школа дала путівку в життя вели­чезній кількості випускників, серсі них: видатний поет Степан Беняюженко (Бен). репресований у 1937 р.; кандидати наук С.С. Якнмснко та І.II. Гегельськнй; народ­ний артист МЛ. ІІанасм в (Панасій). видат­ний учений, директор Українського науково- дослідного інституту овочівництва і картоплі Іван Окссігтійович Чиженко. відомі журна­лісти Кирило Іович Турган і Оиопрій Турган. сотні офіцерів та вчителів.

На сьогодні в селі діють сільська рада. СТО В ’Першотравневе'. СПОП “Лан”, лікар­ська амбулаторія, школа, дитячий садок. Будинок культури, шкільна та сільська бібліотеки.

С.М. Бойко

27 квітня 2014


1


  Закрити  
  Закрити