Форум Олеська

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
голова

Відповідь
Сироватко Олег, користувач 1ua
Олег Сироватко
Результати місцевих виборів 2015 року доступні за адресою виборчої комісії, що вказана на форумі цієї сторінки від 24.10.2015р. Інформація постійно оновлюється, якщо підсумків голосування немає на даний момент часу, то вони з'являться трішки пізніше. Наберіться терпіння, члени комісії теж люди, їм треба час, щоб порахувати протоколи

26 жовтня 2015

Ip: 92.112.123.42

(1327 року заснування, 1,8 тис. жителів)

Буський р-н. Олеський замок

добре видно з траси Львів-Броди. Його спорудив один із синів галицько-волинського князя Юрія І Львовича (Андрій або Лев) на місці давньоруської фортеці. Перша документальна згадка 1327р. Замок стоїть на вершині 40-метрового крутого пагорба і свого часу був потужною неприступною фортецею. Навколо замку була заболочена рівнина і велике озеро, утворене р. Ліберцією. Він мав стратегічно важливе положення між Львівською і Волинською землями, тому в XIV-XVI ст. за право контролю над ним боролися литовські князі, королі Угорщини і Польщі. У середині XV ст. замок успішно витримав татарські набіги. 1512р. і 1519р. його руйнували татари. Згодом фортецю відбудовують у традиціях італійського Відродження, а в центрі дитинця викопують колодязь завглибшки 42 м. 1605р. власником замку стає російський воєвода і львівський каштелян Іван Данилович. За його владарювання добудували корпуси, спорудили надбрамну вежу, так що висота стін перевищила 10 м. З південного боку замку закладено регулярний Італійський парк. 1629р. в Олеському замку народився майбутній король Польщі Ян III Собеський, мати якого, Софія Твофіїю, була дочкою Івана Даниловича. Тут провів дитинство Богдан Хмельницький (його батько служив у Даниловичів). 1725р. Олеський замок переходить у власність Станіслава Жевуського. Замок перебудовують на розкішний палац, прикрашають ліпленням, у парку встановлюють скульптури французького майстра Б.-Ж. Леблана.

Нині тут працює музей т. 8 (03264) 2-51-93) - філія Львівської картинної галереї, де зібрано чудову колекцію дерев'яних скульптур ХІV-ХІХ ст., а також гобелени, стародавні меблі й живопис. Цікаві й підземелля замку. Зануритися в середньовічну атмосферу вам допоможе чудово оформлений ресторан, розташований у замку.

Навпроти замку - костел Йосипа і келії монастиря капуцинів (1739). В Олеську також зберігся оригінальний, споруджений 1545р. у ренесансному стилі оборонний Троїцький костел, до якого в 1625-27 рр. з боків прибудували дві каплиці. Залишки оборонних валів міста частково збереглися за цвинтарем біля дороги на Підгірці. Тут над трасою височіє у повітрі пам'ятник бійцям Першої Кінної армії (1975, ск. В. Борисенко, К. Маєвський, арх. А. Консулов).

2 березня 2008


1


  Закрити  
  Закрити