Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Швець Валерій, користувач 1ua
Валерій Швець

СЕЛА-ПРИВИДИ

 

«Природне скорочення населення» в українських селах в шестеро вище, ніж у містах. Тому багато сіл стали селами-привидами.

До «села без населення» впевнено прямують в Ізяславському районі Півнева Гора, де сім живих душ у списковому складі. Новосілка – дванадцять душ, у Волочиському районі – Вільшани та Пальчинці, де відповідно залишилося сім і дев’ять громадян України зовсім вже похилого віку. Півневій Горі, де колись було майже сотня дворів, оголосили вирок — закрили школу, медпункт, інші об’єкти соцкультпобуту. Відтак не стало тут роботи людям. Худобу з ферми відправили на «багаті» села, туди ж – і тракторну бригаду. Порушився правічний життєвий уклад.

Від передостаннього (1989 рік) до останнього (2001 рік) перепису сільське населення Хмельниччини зменшилося на 115,6 тисячі (14,4 відсотка). Лише за 2002 рік – на 11,3 тисячі, – повідомляють в Хмельницькому обласному управлінні статистики.

У роки ударних комуністичних п’ятирічок сімнадцять сіл Хмельниччини опинилося на дні Дністровського моря, що розлилося на межі Кам’янець-Подільського і Новоушицького районів. Край берега рукотворного моря розташовані надмогильні плити: прізвища, дати народження і смерті похованих під водою.

А від села Дорогоща, що упокоїлось на дні водойми Хмельницької АЕС (див. фото «Дорогоща»), залишилось 365 експонатів у краєзнавчому музеї Нетішина, місті-супутнику ХАЕС. «У 1985 році стало відомо, що Дорогоща приречена. Тоді науковий співробітник музею Романчук Олександр Миколайович запросив у село експедицію з Кам’янця-Подільського. Приїхала, на околиці Дорогощі, розкопала курганний могильник доби ранньої бронзи. Знайшли фрагменти бойових сокир, серп, горщики. А з більш нової доби: інструменти — стельмахівські, бондарські, ковальські, гончарські, вироби тодішніх майстрів — ключі, підкови, рихви... В музеї фотографії з отих часів. — Село славилося ремісниками, стельмахами, бондарями, ковалями, гончарями... Виготовлені вози, брички, фаетони продавали на базарах Острога, Ізяслава, Славути, Плужного, Ганнополя і навіть далекої Балти. Селяни жили заможно. Чи не у кожній хаті була наймичка. Молодиці й дівчата виготовляли речі декоративно-ужиткового мистецтва».

Вихідців з Дорогощі доля розкидала по багатьох містах країни. Частина переїхала до родичів, частина – одержала житло в Нетішині. Шумлять віковічні сосни на березі водойми. Вони знали кращі часи села Дорогощі. Там, на дні водойми, – могили предків...

Детальніше про життєвий устрій села Дорогоща можна прочитати на сайті «Історична Волинь» в статті О. Романчук «Традиційні промисли Дорогощі»

 

http://istvolyn.info...=com_content&task=view&id=916&Itemid=25

10 вересня 2010

Швець Валерій, користувач 1ua
Валерій Швець

Маленьке село Півнева Гора розташоване в північно-західній частині Ізяславського району, Хмельницької області, на березі водойми Хмельницької АЕС, і підпорядковане Білотинській сільській раді. Засноване 1603 року. За чотири кілометри на північний схід від села розташована Хмельницька АЕС, за шість кілометрів на північний захід – місто Острог, а за десять кілометрів на південь – Плужне. На північ від села (див. карту) розташоване озеро – це водойма Хмельницької АЕС, тільки зараз берег її проходить по контуру виділеному тонкою коричневою лінією, тобто село стоїть на самому березі водойми.

10 вересня 2010


1


  Закрити  
  Закрити