Форум Прошової

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

В мережі з’явилося фото нетверезого водія, який збив 8-річного Юрчика з Прошової - читати далі...

12 липня 2020

У Прошовій п’яний водій наїхав на дитину: 8-річний хлопчик у лікарні - читати далі...

9 липня 2020

Аварія у Прошовій: п'яний водій збив 8-річну дитину (ФОТО) - читати далі...

9 липня 2020

Справу автопригоди у Прошовій розглядатиме прокуратура - читати далі...

17 квітня 2019

У Прошовій освятили каплицю на честь Покрову Пресвятої Богородиці - читати далі...

26 травня 2017

Р Михайло, користувач 1ua
Михайло Р

23 травня 2015 року відбулися чергові збори садового товариства «Пролісок-1».

...Заслухано звіт Голови (Новак Любов Петрівна) та Ревізійної комісії. Затверджено кошторис на виконання робіт на наступний період…


16 червня 2015

Р Михайло, користувач 1ua
Михайло Р

 ОБЕРЕЖНО КЛІЩІ!

 Кліщі здатні викликати важкі інфекційні захворювання: енцефаліт, хвороба Лайма , ерліхіоз ( Ерліхіоз локалізується в цитоплазматичних вакуолях лейкоцитів і викликє у людей гострі грипоподібні гарячкові захворювання).  При зараженні людини ерліхіозом і хворобою Лайма відбуваються порушення діяльності різних систем організму й опорно- рухового апарату.

http://vetmed.mybb.ru/viewtopic.php?id=149

На тілі кліщ може перебувати кілька діб. Особливо багато крові випивають дорослі самки. Може більш ніж у 100 разів перевищувати їх вагу. Тому самка знаходиться на жертві довше самця ( тиждень і більше) . Після того як кліщ напився крові , він дістає хоботок з тіла і відпадає. Існує кілька способів видалення кліщів. Але всі вони відрізняються тільки інструментом яким видаляється кліщ. Найзручніше видаляти зігнутим пінцетом або хірургічним затискачем . Кліща захоплюють якомога ближче до хоботка . Потім його акуратно потягують і при цьому обертають навколо своєї осі в зручну сторону. Через 1-3 обороту кліщ витягується цілком разом з хоботком . Якщо ж кліща намагатися висмикнути , то велика ймовірність розриву . У продажу є спеціальні гачки для видалення кліщів. Такий гачок схожий на вигнуту двозубу вилку. Кліщ вставляється між зубцями і також викручується . Є й інші інструменти для видалення кліщів у людей і тварин.

Якщо немає інструментів , то можна видалити петлею з грубої нитки. Петлею кліщ захоплюється якомога ближче до шкіри і акуратно , похитуючи в сторони витягується.

Обробка олією не змусить кліща вийняти хоботок. Олія тільки вб'є його , закупоривши дихальні отвори. Олія змусить кліща відригнути вміст в ранку , що може збільшити ризик зараження.

Після видалення ранку обробляють йодом , або іншим антисептиком для шкіри. Але багато йоду лити не треба , тому що можна спалити шкіру.

Руки та інструмент після видалення кліща треба ретельно вимити.

Якщо в ранці залишилася голова з хоботком , то страшного в цьому нічого немає. Хоботок в ранці не страшні занози . Якщо хоботок кліща стирчить над поверхнею шкіри , то його можна видалити , затиснувши пінцетом і викрутивши . Видалити можна і у хірурга в поліклініці. Якщо ж хоботок залишити , то виникає невеликий гнойничок , і через деякий час хоботок виходить .

Віддаленого кліща можна знищити або залишити для аналізу , помістивши в банку .

Якщо все нормально , то ранка заживає за тиждень.

 Вірус енцефаліту міститься в слині , яку кліщ вводить в момент укусу. Тому ризик захворіти кліщовим енцефалітом є навіть якщо кліщ видалений швидко. Боррелії мешкають в кишечнику кліща і передаються людині при тривалому смоктанні крові.

 Своєчасне видалення кліща значно знизить ризик розвитку кліщового бореліозу .

Кліщ обірвався . Як видалити головку ?

: Якщо головка стирчить над поверхнею шкіри , то потрібно захопити її пінцетом чи затискачем і вийняти (викрутити). Якщо залишився хоботок в шкірі , то обробити ранку розчином йоду.

Розрізати або розколупувати місце укусу не треба.

 : Виявивши на тілі кліща в лісі. (З собою немає ні пінцета , ні нитки). Як витягнути кліща ?

: Обхопіть кліща пальцями (пальці краще обернути чистим бинтом ) якомога ближче до шкіри. Трохи потягніть кліща і обертайте його навколо своєї осі. Тиснути кліща руками не треба. Руки після видалення потрібно вимити. Ранку обробити, вдома антисептиком.

При видаленні кліща не треба:

• Прикладати до місця укусу їдкі рідини - нашатирний спирт , бензин , та інші. Припікати кліща сигаретою.

• Різко смикати кліща - він обірветься

• Колупатися в ранці брудної голкою

• Прикладати до місця укусу різні компреси

• Тиснути кліща пальцями

 

Розмноження кліщів.

 Ритмічність процесу розмноження паразитиформних кліщів багато в чому залежить від харчування і зовнішніх факторів. Один самець здатний запліднити декілька самок , після чого він гине. Запліднення у кліщів відбувається ще до моменту смоктання крові. До відкладання яєць запліднена самка протягом 5-10 днів повинна харчуватися кров'ю. Насмоктавшись крові в травні , самка зазвичай відкладає яйця на початку липня. За один раз вона здатна відкласти 1-5 тисяч яєць , які розташовуються на рослинах невисоко від землі. Після того як з'являються личинки , вони повинні знайти господаря - хребетна тварина , щоб харчуватися протягом 2-5 днів. Потім вони відпадають на грунт , линяють і перетворюються на німф , які для того , щоб перетворитися на дорослу особину ( імаго) , теж повинні присмоктатися до господаря. З одного боку , розмноження кліщів ускладнене тою обставиною , що на двох проміжних стадіях ( личинка і німфа ) їм потрібно харчуватися кров'ю господаря. З іншого боку , личинки і німфи можуть чекати господаря протягом тривалого часу, не гинучи при цьому без їжі. Личинки , що з'явилися на світ в кінці літа , спокійно можуть жити до весни. Тривалість одного циклу розвитку кліщів від яйця до дорослого стану в середньому становить 2 роки. У районах з жарким кліматом цей термін скорочується до 6 місяців. Максимально , як встановили учені , тривалість всіх етапів розвитку при несприятливих умовах може подовжуватися до 7-8 років.

http://zoomir.forumb...=1041

 

1. Ароматні квіти лавандик і багато інших пахучих рослини)  відлякують кліщів. Лаванда (лаванда колосова), - вона випускає аромат, яким насолоджуються багато людей, але кліщі всіма способами будуть уникати даного запаху. Розмарин (розмарин лікарський) - ще один «відлякувач» Кліщів, і вкрай потужний: пагони даної рослини можна «розприскати» по всьому саду, і це надійно вбереже його від вторгнення кліщів. Розмарин як бонус стримає навалу попелиці та мух. Запах шавлії, - поширеної на кухнях спеції і популярної садової рослини, - для кліщів також глибоко неприємний.

2. Рослини з «м'ятного» роду Рослини з роду «М'ята» не менш ароматні, і деякі з них здатні тримати кліщів від вашої землі подалі. Кліщів відлякує сильний запах котячого котовника (котяча м'ята), який так само протистоїть жукам, тарганам, попелиці та мурашкам. М'ята болотна (м'ята блошина) - саме сильнопахнуща рослина з роду «М'ята» - дає багрянисто квітки, що випускають запашний аромат. Болотяна м'ята вкрай ефективна в відлякуванні кліщів, її так само можна розмолоти в порошок і розсипати по всьому саду.

3. Квіти. Чорнобривців дають сильний аромат, який для кліщів просто огидний.

Мексиканські чорнобривці (Чорнобривці прямостоячі, Чорнобривці африканські) - одні з багатьох квітів, що допомагають проти кліщів. Сильний запах, що виробляється Чорнобривцем прямостоячими, тримає кліщів на відстані. Чорнобривці і календула стримують жуків, томатних черв'яків і кліщів. Огіркова трава аптечна (бурачник), хризантеми, космея, рута і соняшники (соняшники) - основні квіти-репеленти, які стримують від навали безлічі різноманітних видів комах.

 3.1 Рожева герань (Пеларгонія запашна) має вкрай сильний запах, що виявляється тоді, коли листя і пелюстки труть або надламують. Під час подібного тертя рослина вивільняє сінопахнущі речовини, що теж відганяє кліщів, москітів і бліх.

4.Чесник і масла - ще один відлякувач кліщів. Масла мелії індійської, чайного дерева, евкаліпта і часник здатні допомогти і вам, і вашим вихованцям (тваринам). Масло мелії можна просто втерти в шкіру а масло чайного ж дерева необхідно спочатку розбавити водою 1: 1, а потім розпорошити на свій одяг або шкіру тварини. У разівикористання часнику необхідно використати 1 зубчик часнику на кожні 13,5 кг ваги тварини (додати в їжу).  Можна змішайти по кілька крапель масел м'яти болотної, лимона і пальмарозового, і додайти в пляшечку-спрей з водою, потім окропити шкіру або одяг.

5.Кліщі мають звичку ховатися в траві, і вона повинна бути вище 7-8 см, щоб вони вижили. Так що ще одним простим засобом від кліщів може стати регулярна стрижка газону. Низька трава - низький рівень вологості, а для кліщів він повинен бути високим. Так само допоможе регулярне позбавлення саду / двору від будь-якого сміття, починаючи з штучного і закінчуючи опалим листям.

<a target=_blank href="http://www.ixodes.ru/pic/udalenie.jpghttp://www.ixodes.ru... v:shapes='_x0000_i1028'>  <a target=_blank href="http://www.ixodes.ru/pic/klesh.jpghttp://www.ixodes.ru... v:shapes='_x0000_i1029'>

 

 

http://zoomir.forumb... target='_blank'><a target=_blank href="http://s3.uploads.ru/t/aGH6i.jpghttp://s3.uploads.ru... v:shapes='_x0000_i1025'>  http://zoomir.forumb... target='_blank'><a target=_blank href="http://s2.uploads.ru/t/IlQ3Y.jpghttp://s2.uploads.ru... v:shapes='_x0000_i1026'>  http://zoomir.forumb... target='_blank'><a target=_blank href="http://s3.uploads.ru/t/zMqIi.jpghttp://s3.uploads.ru... v:shapes='_x0000_i1027'>

 

11 червня 2015

Р Михайло, користувач 1ua
Михайло Р

Син Івана Франка, Петро.

Український педагог, учений - хімік і економіст, літератор, етнограф і громадський діяч

Збирав фольклорно-етнографічні матеріали, писав оповідання. Автор підручника шведської гімнастики, історії та теорії гімнастики, історичних оповідань «Махнівська попівна», «У пралісах Бразілії»; спогадів «Іван http://www.people.su...>Франко зблізька» (1937), кіносценарію за повістю «http://www.people.su...>Борислав сміється» та ін. З початком  війни в червні 1941 р. примусово вивезений органами НКВС зі http://www.people.su...>Львова, загинув нібито при спробі до втечі з поїзда 28 червня 1941 на станції Прошова біля Тернополя.

22 травня 2014

Р Михайло, користувач 1ua
Михайло Р

17 травня 2014р. в садово-городному товаристві 'Пролісок-1' (с. Прошова) відбулись звітновиборні збори. Новим Головою обрано Новак Любов Петрівну.

22 травня 2014

Р Михайло, користувач 1ua
Михайло Р

Корисне посилання:

24 лютого 2014


1


  Закрити  
  Закрити