Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Могила кошового отамана Костя Гордієнко.
Був урочисто похований запорожцями з мушкетними та гарматними залпами на території Кам'янської Січі (тепер село Республіканець Бериславського району Херсонської області). Могила з унікальним кам'яним пам'ятником-хрестом збереглася до наших днів.

30 січня 2018

Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк
bbb

КАМ'ЯНСЬКАbЗАПОРОЗЬКА СІЧ.

bbЗа матеріалами Національного заповідника 'Хортиця'

 

bb

Село Республіканець Бериславського районуbХерсонської області відоме на всю Україну. Тут знаходиться один з визначнихbісторико-археологічних об'єктів України — пам'ятка історії національного значення Кам’янська запорозька Січ, філія Національного заповідника «Хортиця».

bb

Емблема філії «Кам’янська Січ» Національногоbзаповідника «Хортиця» розроблена С.І. Татарінцевим та О.Ю. Власовим у березніb2012 р. Основний елемент емблеми – стилізоване зображення вершника зі списом.bВоно запозичене з керамічної кахлі першої третини ХVIII ст., знайденої у 1990bр. під час археологічних досліджень козацького куреня на Кам’янській Січі.

bb

Як відомо, більшість з пам'яток Запорозькогоbкозацтва разом з плавнями Великого Лугу знищені водами Каховського водосховища,bствореного у 50-і роки минулого століття. Кам'янська Січ – одна з не багатьох зbтих, яким пощастило вціліти. Як археологічна пам'ятка, вона надає величезнийbоб'єм інформації з побуту, господарства та матеріальної культури — тих сферbжиття козаків, які недостатньо висвітлені у письмових джерелах. В цьому йbполягає важливість та унікальність Кам’янської Січі.

bb

Існування Кам’янської Січі припало на важкий іbтрагічний етап історії Запорозького козацтва. У цей час, після придушенняbповстання Івана Мазепи проти царя Петра Першого, козаки знаходилися у васальнійbзалежності від Османської імперії. Історія Кам’янської Січі поділяється на дваbперіоди: 1709-11 та 1728-34 рр.

28 листопада 2012

Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк

4

З кінця ХVIII по середину ХІХ ст. землі, де стояла Кам’янська Січ, перебували у володінні почергово кількох поміщиків, тут виникло село Консулівка (Розаревка), яке стало попередником нинішнього Республіканця. У 1858 р. маєток дістався Михайлу Федоровичу Огаркову. Саме освіченим представникам родини Огаркових ми зобов’язані збереженням унікальної історико-археологічної пам’ятки. На початку ХХ ст., за  Федора Семеновича Огаркова, у маєтку був зведений розкішний двоповерховий будинок (так званий «палац Огаркова»), храм, великі господарчі та підсобні будівлі, розбитий парк. До нашого часу все це, нажаль, дійшло у стані руїн.

Перші розкопки на Кам’янській Січі проводилися у 1909 році. Дослідження особливо пожвавилися у зв’язку зі створенням Каховського водосховища й небезпекою руйнації пам’ятки. З 1970-х років тут працювали археологи Державного історико-культурного (згодом – Національного) заповідника «Хортиця».

За весь час досліджень було накопичено багато інформації з побуту запорозького козацтва початку ХVIII ст.: відкриті рештки куренів, «старшинського» житла, шинку, кузні, залізоплавильних печей, ям для випалу вапна та деревного вугілля тощо. Зібрано величезну колекцію речей: посуд, пічні кахлі та люльки для паління тютюну, скляні пляшки, столовий посуд, віконні шибки, залізне ковальське знаряддя, цвяхи, скоби, рибальські гачки, зброя, монети і прикраси, кістки тварин. Знайшли археологічне підтвердження історичні свідоцтва про розгром Січі росіянами у 1711 р.: простежено шар пожежі, сліди руйнування артилерійським обстрілом, знайдено картеч та розбиті людські черепи.

28 листопада 2012

Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк

5

 

Археологами уточнено планування козацької столиці. Січ знаходилася на мисі «Стрілка», при впадінні у Дніпро річки Кам'янки, з її лівого боку. Основна частина Січі – Кіш з трьома рядами будівель і майданом, – була оточена земляними укріпленнями у вигляді невисоких валів з ровами. Південніше знаходилося господарське передмістя. Північніше Січі знаходилося кладовище. У наш час на козацькому некрополі зберігся лише один надгробний пам'ятник — хрест кошового отамана Костя Гордієнка.

В ході дослідження козацької пам'ятки виявлені також свідчення інших епох, що підтверджує давнє прислів'я: «Святе місце пустим не буває». На території Січі та поряд з нею відомі пам’ятки доби пізньої бронзи (ІІ тис. до н. е.), класичного скіфського (ІV ст. до н. е.) та пізньоскіфського часу (І ст. до н. е. — ІІ ст. н. е.), черняхівської культури (ІІІ-V ст.), часів Золотої Орди (ХІІІ-ХІV ст.) та Кримського ханства (ХVII ст.), рештки села Консулівка ХІХ ст. Така насиченість пам’ятками давнини закономірна, якщо згадати, що поряд із Січчю знаходився важливий Каїрський перевіз через Дніпро.

З ухваленням постанови уряду Української РСР «Про увічнення пам’ятних місць, пов’язаних з історією козацтва» у вересні 1965 року в Україні стали приділяти більше уваги питанням історії козацтва. Але тільки у 1983 р. «Кам’янська Січ та кладовище запорозьких козаків першої половини ХVIII ст.» отримала статус пам’ятки місцевого значення. У 80-х роках минулого століття, з початком «Перебудови» Кам’янська Січ стала місцем паломництва українських патріотів. У 1994 р. тут було встановлено пам'ятник Костю Гордієнку. Ще в грудні 2004 р. було ініційовано створення історико-культурного заповідника «Кам’янська Січ». 30 вересня 2010 р. пам’ятку історії національного значення Кам’янську Січ, кладовище запорозьких козаків і могилу кошового отамана Костя Гордієнка було оголошено філією Національного заповідника «Хортиця».

28 листопада 2012

Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк

6

 

Сьогодні Січ використовується, як меморіальне місце для проведення масових заходів, присвячених вшануванню пам'яті козацтва. З ініціативи козацьких формувань тут щорічно 14 жовтня відбувається святкування Покрови, а 1 травня – поминання кошового Костя Гордієнка. Заповідник розгортає діяльність з розвитку зеленого туризму, для чого є великий потенціал. У планах – проведення водних екскурсій на човнах та любительської риболовлі у затоці річки Кам'янки, піших та кінних прогулянок стрімкими мальовничими схилами та балками, порослими лісом

і чагарником, організація походів вихідного дня для початківців з наметовими таборами.

Кам’янська Січ є центральним об'єктом дводенної автобусної екскурсії «Часи козацькі - Січі Запорозькі». ЇЇ маршрут проходить правим берегом Дніпра, по території трьох областей — Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської, довжина його — понад 220 км в один кінець. Крайніми точками маршруту є острів Хортиця й Кам’янська запорозька Січ. Між цими двома пунктами знаходяться місця розташування всіх Січей окрім Олешківської (місто Цюрупинськ Херсонської області). Головна тема екскурсії – доба козацтва, але захоплива розповідь на довгому шляху обіймає всі епохи від кам’яної доби до сьогодення. Екскурсанти почують про кургани доби бронзи й скіфські городища, середньовічних кочовиків та військові походи Русі, часи ординського еміра Мамая та генуезьких купців. Заплановані зупинки у Нікопольському історичному музеї з проведенням екскурсії, біля могили кошового отамана Івана Сірка та у балці Міловій на Херсонщині. Велика увага приділена в екскурсії питанням екології.

Проблему розкриття археологічної пам’ятки Кам’янська Січ, як туристичного об’єкту, планується вирішити кількома шляхами. В екскурсійних цілях будуть використані рештки споруд, досліджених археологами й нині законсервованих. Крім того, планується створити невеликий археологічний музей просто неба у складі однієї будівлі - куреня, з подальшим доповненням комплексу шинком та кузнею. Тут проводитимуться не тільки екскурсії та наукові форуми, а й відбуватиметься занурення відвідувачів у повсякденне життя козаків під час проживання у «давньому будинку». Реконструкція куреня виконується на основі археологічних дослідів 1989-91 років. Ця велика, заглиблена в землю мазанка під двосхилим дахом, вкритим очеретом, була споруджена з простих і дешевих місцевих матеріалів.

Маємо надію, що колективу заповідника вдасться перетворити Кам’янську Січ на визначний центр туризму й популяризації української історії.

28 листопада 2012

Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк
2 травня були проведені майстер-класи для учнів шкіл Херсонщини. Майстер класи провели Олександр Притула та Сергій Щербаков за допомогою інструкторів Спасу та козаків Бузького козацтва.
На козацькій раді святкування було вирішено проводити традиційно кожного року

29 травня 2012

Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк
1-2 травня в с. Республіканець Бериславського району Херсонської області відбулось щорічне традиційне святкування річниці з часу заснування Камянської Січі. На запрошення оргкомітету і керівництва Бериславського району в заходах прийняла участь ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас». Своє бойове вміння показали представники Херсонського осередку федерації, Миколаївський осередок федерації – Бузьке козацтво (отаман Сергій Щербаков) та інструктори Запорізької обласної федерації козацького бойового мистецтва «Спас». Вперше майже за 300 років на Камянській Січі були проведені змагання лава-на лаву. В лаві прийняли участь представники федерації «Спас» , а також козаки з Миколаївщини, Херсонщини, Одещини, Полтавщини, Донеччини, Дніпропетровщини та Запоріжжя. Списки учасників першої лави на Херсонщині передані в музей Камянської Січі, а також в штаб Бузького козацтва. Також було проведене Козацьке Коло та семінар з бойового мистецтва Спас (керівник семінару – президент Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула).

29 травня 2012

Ip: 92.112.82.254

(279 жителей)

Бериславский р-н Консуловское скифское городище (IV-III вв. до н.э.) Остатки Каменской Сечи (1709-11. 1730-34). кладбище запорожских казаков и могила (1733) кошевого атамана Кости Гордиенко.

18 березня 2008


1


  Закрити  
  Закрити