Форум Рижанівки

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
П'ятниця, 20 грудня 2013 10:53

Володимир Поліщук: «Поставив собі завдання — написати літературну енциклопедію Черкащини»

Автор   style='margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: none; background-color: transparent; text-decoration: none; transition: color 0.3s ease-out; -webkit-transition: color 0.3s ease-out; color: rgb(36, 95, 160);'>Черкаський край
http://kray.ck.ua/me... title='Натисніть для попереднього перегляду зображень' style='margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; outline: none; background-color: transparent; text-decoration: none; transition: color 0.3s ease-out; -webkit-transition: color 0.3s ease-out; color: rgb(36, 95, 160);'>http://kray.ck.ua/me... alt='Володимир Поліщук: «Поставив собі завдання — написати літературну енциклопедію Черкащини»' style='border: 1px solid rgb(184, 203, 214); margin: 0px; padding: 8px; outline: 0px; background-color: transparent; width: 350px; height: auto;'>
Володимиру Поліщуку, доктору філологічних наук, професору, завідувачу кафедри української літератури і компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, члену Національної спілки письменників України і Національної спілки журналістів України, лауреату багатьох літературних премій 17 грудня виповнилося 60 років. Вітаємо!
Поле біле, чорне насіння… 

— Мати викладала історію, і багато чим я завдячую їй, — пригадує витоки сьогоднішнього свого професійного інтересу Володимир Трохимович. — Читання книжок у нас в сім’ї було в пошані, хоч батько був простим сільським столяром. Мати любила історичну художню літературу. Мені до душі була воєнна проза, література про історичні події, про природу. І в сільській бібліотеці, і потім у бібліотеці військової частини я був першим читачем у списку... Від цього воно й пішло — від відчуття слова. Втішно, що моє улюблене заняття стало моєю професією. 
Хоч були й інші серйозні захоплення — як от спорт. Вибір професії, каже Володимир Трохимович, людині зробити непросто. У дошкільному дитинстві любив коней — хотів стати конюхом. Не оминуло і його, як усіх однолітків, бажання стати космонавтом. 
— Мене мати все допитувалася: ким же ти хочеш бути? І вселяла мені віру, що я можу здобути вищу освіту. Врешті, вирішив стати істориком. Але кинувся поступати на історичний — захворів під час екзаменів. Тому закінчив ПТУ, вивчившись на слюсаря-електромонтера третього розряду. В інститут, на філологічний факультет Черкаського педінституту прийшов уже через рік після армії, попрацювавши на заводі. Та все мені хотілося бути істориком. Навіть уже попрацювавши за направленням рік на Звенигородщині, ми  з моїм однокурсником їздили в Полтаву — заочно вступати на історичний факультет. Але там розумні люди, спасибі, підказали: хлопці, нащо вам солити ці дипломи? Філологія й історія — це близькі дисципліни.

«Ви таки літератор»

П’ять років Володимир Поліщук пропрацював директором Рижанівської середньої школи. Тоді ж почав писати заміточки — про шкільне життя, про спорт (сам був капітаном шкільної футбольної команди). Написав і одну публіцистичну річ — «Не вийде, пане президенте», у якій полемізував із Рональдом Рейганом, спираючись на деякі літературні тексти, зокрема Степана Олійника. Була публікація в журналі «Українська література в школі».
— Ганна Романівна Передрій, завідувачка кафедри української мови в педінституті, мене агітувала залишити роботу в школі й переходити на роботу до них, на кафедру українського мовознавства, асистентом. Я все зважив, і хоч втрачав у зарплаті, поїхав із дружиною на Черкаси. Працював на кафедрі мови, але був великий потяг до літератури. Й коли з’явилася вакансія на кафедрі української літератури, я почав проситися в Ганни Романівни. Звісно, вона на мене розсердилася, бо я її підвів. І тільки пізніше вона сказала: «Ні, ви таки справді літератор, і добре, що так трапилося». Я їй довічно вдячний.
Була аспірантура в Інституті літератури, захистив кандидатську дисертацію на тему «Українська воєнна повість 1941-1970 років: до проблеми художнього конфлікту». Докторську — вибір теми було зроблено після вечора у Кліщинцях, що на Чорнобаївщині, де відбувся вечір Михайла Старицького. У виступі на вечорі я  зауважив, що про цього письменника ще далеко не все сказано. А коли звідти їхали морозної грудневої ночі засніженою дорогою, я подумав: а чого б мені самому не попрацювати над темою творчої спадщини Михайла Старицького? Це було Боже провидіння, я й далі вивчаю цього письменника. У планах є велика робота — Михайло Старицький і Тарас Шевченко. Я почав над цим працювати.
— Яке місце у ваших наукових дослідженнях посідає творчість Тараса Шевченка? 
— Я науковець, який займається і творчістю Шевченка у тім числі, але є колеги, яких справді можна назвати шевченкознавцями — як от Василь Пахаренко. У мене є багато статей про Тараса Григоровича, зрештою, я очолюю науковий центр шевченко­знавчих досліджень у нашому університеті, який діє під егідою Академії наук України, організував уже сім шевченківських наукових конференцій — всеукраїнських і міжнародних. Проте на шевченківську тему виходжу, швидше, досліджуючи інших письменників. Наприклад, у мене з 2008 року триває захоплення Василем Доманицьким (народився 1877 року в селі Колодисте, нині Тальнівського району). Ото шевченкознавець! А його спадщина була відсунута, забута. А він же у 27 років першим уклав, науково впорядкувавши, Шевченків «Кобзар» (1907 року). А перед тим написав фундаментальну працю майже на 400 сторінок «Критичний розслід над текстом «Кобзаря» Шевченка». Виходжу на шевченківську тематику, досліджуючи Сергія Єфремова (уродженець села Пальчик Катеринопільського району), Павла Филиповича (родом із села Кайтанівка цього ж району). Є кілька і власних досліджень, зокрема про повісті Тараса Шевченка. 
— Ви публікуєте дослідження про талановитих письменників-земляків. Скількох вдалося повернути з забуття?
— Понад три десятки, щоб так серйозно про них було написано й поновлено їхні імена. А якщо їхні твори не були видані, або видані давно, то стараюся укласти якусь збірочку їхніх віршів чи прози. Так на Черкащині з’явилася перша збірочка віршів Тодося Осьмачки, творів Андрія Чужого, Дмитра Мая-Дніпровича, Олександра Лана, Дмитра Борзяка, Олени Журливої, Юхима Гедзя… й інших. Завдання, яке я перед собою ставлю, — звертати увагу насамперед на письменників-земляків так званої другої хвилі, не першорядних. Хоч, скажімо, Павло Филипович чи Михайло Драй-Хмара — з першої хвилі. У моєму тритомнику, який днями виходить друком, один том має назву «Розстріляні таланти», з підзаголовком «Репресовані письменники Черкащини». Розпочав я цю роботу, як я вже казав, 1989 року зі Степана Бена.
— Ви працюєте як історик і як детектив, вишукуючи факти минувшини. Як знаходите твори, документи, людей-очевидців?
— Знаєте, а на ловця й звір біжить. Якщо цілеспрямовано працювати над темою, в якийсь момент матеріал починає сам до тебе йти. Скажімо, я зацікавився поетесою з Умані Раїсою Троянкер. Коли у 2008 році їй виповнювалось 100 років, почав збирати матеріали. В архівах Юрія Смолича знайшовся спогад про неї. Він не включив його до своїх книг. У Лозуватці  познайомився з Іваном Турчаком. Він краєзнавець, у нього була стаття в журналі «Радуга» про Троянкер. Він мені тоді передав багато своїх архівних речей про 20-ті роки. У мене вже були передруковані дві україномовні збірки поетеси, а щоб знайти  збірку Троянкер, видрукувану в Росії 1942 року, я звернувся до мера Мурманська (Раїса Львівна там жила й працювала в газеті). І мені, дякувати, відшукали й відкопіювали її збірку, і низку статей Троянкер із газети «Полярная правда». Тоді розшукали її дочку, яка живе в Москві, — це відома актриса й фотохудожниця Олександра Турган. Знайшовся ще один дослідник з Києва, нині житель Нью-Йорка, Йоханан Петровський-Штерн, який досліджує такий феномен, як україномовна творчість єврейських жінок у 1920-1930-их роках. Я з ним контактував, і він не пожалів і надіслав мені шматок тексту ще до опублікування своєї монографії. Врешті у 2008 році мені вдалося видати в Уманському педуніверситеті книжку, до якої я написав передмову на 60 сторінок і вмістив усі три збірки, плюс твори, знайдені поза збірками.
— За які кошти видаєте ці книги?
— Перші були частково своїм коштом, і влада допомагала. Зараз, скажімо, Василя Доманицького кілька книжок видав коштом обласного бюджету. 
— А про сучасників пишете? В обласній організації Національної спілки письменників уже до півсотні черкащан.
— Про багатьох писав, та відчуваю навіть провину — про багатьох не писав, а хотілось би. Катастрофічно часу не вистачає. У моєму тритомнику третій том — «Під прапором неба» — якраз статті про сучасних письменників.
— А якої ви думки про літературну критику? Її зараз немає!
— Це загальноукраїнська проблема. Якось пробує її вирішувати галузева періодика, але не зрівняти з періодикою 20-их років! Цілеспрямованої роботи немає. Зараз величезний масив літератури, порушена видавнича система: того, що видається в Черкасах, не бачать в інших областях. Як книги поширити? Як  оцінити? Зорієнтувати читача? Щоб критикові щось об’єктивне написати, треба бути в контексті процесу — порівняти з іншими авторами, чи з тим, чи сказав він щось нове в літературі, чи є в нього творчий ріст…
— А сам ви художні твори пишете?
— Ні. Я думаю, що знаю, що таке справжня художня література, тому не хочу…
— Як відмовляєте графоманам? Думаю, багатьом хочеться мати передмову чи рецензію від Поліщука!
— До мене приходять зі своїми творами, і наче ж і гарні люди, то я намагаюся людину не образити. Тому обтічно, але кажу правду, не беру гріха на душу... 
— З вами їдеш по селах, і вас любо слухати: в цьому селі жив колись такий талановитий чоловік, а в цьому писав вірші такий… А коли про всіх письменників Черкащини, про кожне село й місто можна буде в одній книжці прочитати?
— Це зараз у мене головне завдання — написати літературну енциклопедію Черкащини. Ще в середині 80-их років мені потрапила до рук робота Миколи Пшеничного — про населені пункти Черкащини, де і хто з відомих літераторів народився. З того пішов імпульс, і я почав збирати матеріали для ідеї, яка у мене виникла: створити музей літератури Черкащини. Я 15 років збирав цей матеріал, і музей в університеті був створений. У нас є спецкурс в університеті — «Література рідного краю». Під нього я написав однойменний підручник. Є й список письменників по районах. Але це тільки початок роботи.

У Лозуватці перед вечором пам’яті сільського поета Степана Бена до Володимира Поліщука підійшли чотири немолоді сільські жіночки у кухвайках, виморені роботою.
— Це ви про наших батьків досліджуєте?
Це були дочки розстріляних 1937-го року тридцяти трьох лозуватських жителів. Як і Степану Бену (Бендюженку) їм «шили» участь у націоналістичній шпигунській повстанській організації, яка нібито готувала «збройне повстання, повалення радянської влади й реставрацію капіталізму в СРСР». Володимир Поліщук досі пригадує у зворушливих подробицях ту зустріч на організованому ним вечорі пам’яті Бена, що відбулася більш ніж чверть століття тому:
— Одна з тих жіночок каже: «Я вчора своє радіо цілувала». — А напередодні я виступив по радіо, розповів про цю лозуватську трагедію й уперше озвучив прізвища всіх розстріляних людей. — «Бо вперше про мого батька було сказане правдиве слово». І сльози як горох котяться.
Жіночки розказали дорогому гостю з Черкас, як їхніх матерів вислали в Кустанай, а їх, дітей, відібрали й помістили у шполянський дитбудинок. Як у війну евакуювали, а коли повернулися в Лозуватку, місцева влада постійно дорікала: «Й тебе треба туди, де батько й мати!». Приходили попросити соломи, щоб протопити в хаті, а з них насміхалися «Снігом топи!».
— І тоді я зрозумів, яка це потрібна справа — повертати забуті імена наших талановитих земляків, — зізнається Володимир Поліщук. — Із Степана Бена все й почалося.

Бесіду вела 
Лариса СОКОЛОВСЬКА

8 січня 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

ПОЛІЩУК ВОЛОДИМИР

(літературознавець ітературознавець, критик, краєзнавець, публіцист. Відзначений п’ятьма літературними преміями, Подякою Кабінету Міністрів України, Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України)








- Поліщук Володимир Трохимович народився 17 грудня 1953 року в с. Сердюківка Смілянського району Черкаської області в родині селян.


-  Закінчив філологічний факультет Черкаського педагогічного інституту. 


- У 1979 році закінчив Черкаський державний педагогічний інститут ім. 300-річчя возз'єднання України з Росією за спеціальністю: українська мова і література.


- Пiсля закiнчення Черкаського державного педагогiчного iнституту працював учителем української мови й лiтератури, директором Рижанівської середньої школи на Звенигородщинi. 


- З 1984 року – викладач-асистент Черкаського педiнституту. 


- В 1991 закінчив аспірантуру в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України 


- В 1992 роцi очолив кафедру української лiтератури та компаративiстики. 


- У 1996 році отримав державну відзнаку – Відмінник освіти України. 

- У 2003р. в Інституті літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України отримав науковий ступінь «Доктор філологічних наук» за спеціальністю: українськалітература. 


- У 2004 році отримав вчене звання «Професор» по кафедрі українська література і компаративістика.


 - У 2005 – 2007 рр – ректор Черкаського нацiонального унiверситету iм. Б. Хмельницького. 


- Є членом Міжнародної слов`янської академії освіти ім. Я.А. Коменського.

- директор Черкаського наукового центру шевченкознавчих досліджень


- Голова спецради із захисту кандидатських дисертацій К 73.053.03.


Автор книжок:

 “Черкащина літературна”, “Література рідного краю в школах Черкащини”, “З літопису духовного єднання” (у співавт.), “Від Мономаха до Сковороди”, “Слава не вмре, не поляже...”, “Василь Захарченко”, “Повість про героїку і трагедію”, “Під прапором неба”, “Вінок лавровий, вінок терновий”, “Черкащина літературна”, “Зі студій над класиками”, “Новелістика Михайла Старицького”, “Повісті Михайла Старицького”, “Методологічні аспекти творчості Михайла Старицького”, “Художня проза Михайла Старицького”, Про класиків, неокласиків і сучасників», «Повернення і відкриття», «Життєві шляхи родини Тулубів» (у співавторстві), посібника-хрестоматії “Гілочка. Письменники Черкащини – дітям”, навчального посібника «Література рідного краю. 5 клас» (у співавторстві).


- Один із авторів “Історії української літератури ХХ століття: У 2 кн.”. 


- Упорядник, автор передмов і видавець збірок творів Т. Осьмачки, О. Лана, А. Чужого, С. Бена, Ю. Ґедзя, Д. Борзяка, О. Журливої, Май Дніпровича, М. Драй-Хмари, П. Филиповича (поезії й переклади; літературознавчі праці), О. Влизька, В. Доманицького («З науково-творчої спадщини ? у 2-ох книгах, «Чистому серцем» ? книга спогадів), В. Симоненка («Про витязя слово. Рядки поетичної Симоненкіани»), І. Нечуя-Левицького («Нечуй поетичний»); ряду бібліографічних покажчиків. 


- Організатор понад 30 наукових

 конференцій різного рівня. 


- Лауреат обласної краєзнавчо-літературної 

премії ім. М. Максимовича (1997), 

Міжнародної української літературної премії

 ім. Д. Нитченка (2000), Міжнародної 

української премії імені О. Гірника (2003), Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. І. С. Нечуя-Левицького (2004), літературно-мистецької премії ім. М. Старицького (2004), літературної премії «Благовіст» (2009), премії ім. І. Огієнка (2011).


- Його зусиллями створено музей ,,Літературна Черкащина”.


- Член Національної спілки письменників України і член Національної спілки журналістів України.


 - Заступник голови обласного Шевченківського комітету та голови обласної організації Національної спілки письменників України, очолює конкурсну комісію із присудження обласної літературної премії імені Василя Симоненка. 


21 листопада 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
с. Рижанівка
 

Церква Свято-Покровська. Зведена на честь Покрова Божої Матері. Збудована на початку XVIII століття, була дерев’яна, належала до 4-го класу.

На початку ХГХ століття настоятелем цієї церкви з 1827 по 1832 роки служив Андронник Павлович, майбутній єпископ Олександр. Він відомий як ченець Соловецького монастиря, брав участь в обороні Соловецьких островів під час нападу англійського флоту в ході війни 1855 року. Після війни був посвячений в єпископи, постійно надавав допомогу Рижанівській церкві та незаможним парафіянам.

У 1863 році в селі було збудовано нову дерев’яну церкву, вона мала вже три престоли, належала, як і раніше, до 4-го класу. Парафія на той час складала 1846 осіб.

Уже в 80-х роках ХГХ століття парафія налічувала 1073 чоловіки, 1113 жінок. У церковнопарафіяльній школі тоді навчалося 40 осіб, в тому числі 12 дівчат. Землі мала 50 десятин.

Точна дата руйнування невідома.

Настоятелем церкви тоді був благочинний священик Г. Джозовський.

13 серпня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
У Рижанівці 1947 року народилася народна артистка України Аліна Коробко-Захарова.Пізніше мешкала у Єрках на Катеринопільщині...

12 серпня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Поліщук В.Т.
Поліщук Володимир Трохимович (17.12.1953, с. Сердюківка, Смілянський р-н, Черкаська обл.) — літературознавець, критик, член Національної спілки письменників України. Доктор філологічних наук (2003), професор (2004), завідувач кафедри української і компаративістики Черкаського національного університу ім. Б. Хмельницького, директор Черкаського наукового центру шевченкознавчих досліджень, член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України. Голова спецради із захисту кандидатських дисертацій К 73.053.03.

Закінчив філологічний факультет Черкаського державного педінституту (1979), аспірантуру в Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України (1991). Автор книжок: “Черкащина літературна”, “Література рідного краю в школах Черкащини”, “З літопису духовного єднання” (у співавт.), “Від Мономаха до Сковороди”, “Слава не вмре, не поляже...”, “Василь Захарченко”, “Повість про героїку і трагедію”, “Під прапором неба”, “Вінок лавровий, вінок терновий”, “Черкащина літературна”, “Зі студій над класиками”, “Новелістика Михайла Старицького”, “Повісті Михайла Старицького”, “Методологічні аспекти творчості Михайла Старицького”, “Художня проза Михайла Старицького”, Про класиків, неокласиків і сучасників», «Повернення і відкриття», «Життєві шляхи родини Тулубів» (у співавторстві), посібника-хрестоматії “Гілочка. Письменники Черкащини – дітям”, навчального посібника «Література рідного краю. 5 клас» (у співавторстві). Один із авторів “Історії української літератури ХХ століття: У 2 кн.”. Упорядник, автор передмов і видавець збірок творів Т. Осьмачки, О. Лана, А. Чужого, С. Бена, Ю. Ґедзя, Д. Борзяка, О. Журливої, Май Дніпровича, М. Драй-Хмари, П. Филиповича (поезії й переклади; літературознавчі праці), О. Влизька, В. Доманицького («З науково-творчої спадщини ? у 2-ох книгах, «Чистому серцем» ? книга спогадів), В. Симоненка («Про витязя слово. Рядки поетичної Симоненкіани»), І. Нечуя-Левицького («Нечуй поетичний»); ряду бібліографічних покажчиків. Організатор понад 30 наукових конференцій різного рівня. Лауреат обласної краєзнавчо-літературної премії ім. М. Максимовича (1997), Міжнародної української літературної премії ім. Д. Нитченка (2000), Міжнародної української премії імені О. Гірника (2003), Всеукраїнської літературно-мистецької премії ім. І. С. Нечуя-Левицького (2004), літературно-мистецької премії ім. М. Старицького (2004), літературної премії «Благовіст» (2009), премії ім. І. Огієнка (2011).

12 серпня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Поліщук Володимир Трохимович народився 1 січня 1954 р. в селі Сердюківка Смілянського району на Черкащині в сім'ї вчителів. Закінчив філологічний факультет Черкаського державного педінституту (1979), аспі-рантуру інституту літератури Націо-нальної академії наук України (1991), кандидат філологічних наук, професор, був ректором, а нині викладач Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького. Лауреат україн-ської літературної премії ім. Д.Нитченка (2000), член Національної Спілки письменників України.

Володимир Трохимович друкується в пресі з 1980 р. Головні теми публікацій — літературне та історичне крає-знавство, відновлення призабутих імен діячів літератури, історії, культури краю, проблеми мовної політики. Заступник голови обласного Шевчен-ківського комітету, голова конкурсної комісії з прису­дження обласної премії «Берег надії» імені В.Симоненка, член Черкаської міської топонімічної комісії.

В.Поліщук є автором книг «Слава не вмре, не поляже» (1996), «Василь Захарченко» (1997), «Вінок лавровий, вінок терновий» (2001) та ін.

Член Національної спілки журналістів України з 2002 р.

Прочитай ці книги!

Гілочка: Посіб.-хрестоматія /Авт.-упоряд. В.Т.Поліщук. – Черкаси: Брама, 2002. – 348 с.

Мануйкін О.О., Поліщук В.Т. З літо-пису духовного єднання: Черкащина у долі й творчості російських, єврейських і польських письменників. – Черкаси: Сіяч, 1993. – 48 с.

Поліщук В. Василь Захарченко: Штрихи до творчого портрета. – Черка-си: Сіяч, 1997. – 56 с.

Поліщук В.Т. Вінок лавровий, вінок терновий: Репресовані письменники Черкащини: Ст., нариси. – Черкаси: Брама, 2000. – 128 с.

Поліщук В.Т. Під прапором неба: Літ.-крит. ст., нариси. – Черкаси: Брама, 2000. – 128 с.

Поліщук В. Слава не вмре, не поля-же…: Наук.-попул. нариси. – Черкаси: Сіяч, 1996. – 76 с.























Література про письменника:

“Під прапором неба”: [Презентація книги] //Черкаський край.- 2000. – 29 лист. – С.8.

До свого ювілею Володимир Поліщук зробив собі незвичний подарунок //Чер-каський край. – 2003. – 19 груд. – С.10.

Січкар О. “Ноу-хау” ректора Поліщука //Земля Черкаська. – 2005. – 24 черв. – С.6.

12 серпня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Рижанівка — село в Україні, Звенигородського району Черкаської області.Населення — 950 чоловік (станом на 2009 рік).

Село розташоване за 22 км на захід від районного центру — міста Звенигородка.Зміст [показати]

Історія[ред.]

Село вперше згадується в кінці 17 століття. Воно лежить у низині, де протікає невеличка річечка Нікуди. Цей потік бере свій початок на півночі села та живить на своєму шляху шість ставків. Потім за селом зникає в нікуди. Ґрунти переважно чорноземні, хоч місцями — глинисті, рудого (рижого) кольору. Від забарвлення ґрунту нібито й походить назва села. Коли чумаки проїжджали через село, вони зупинялися на Рижанівському базарі, який славився у самому Києві та за межами України. Подорожуючи далі вони розповідали про цей мальовничий край у інших містах і селах. Коли їх запитували, як зветься село, вони відповідали: «Рижа нивка». Так і село назвали Рижанівкою.

У 60-х роках XIX століття Рижанівка була містечком. Тут проживало 1846 православних селян, 21 римський католик і 1611 євреїв.

У 1900 року село входило у Чижівську волость. Тоді у селі проживало 4814 осіб. У селі п'ять поміщиків, вони і церква мали понад 3000 га землі, у селян — лише 1,5 тисяч га. Безкінні селяни працювали наймитами у багатіїв, євреї займалися переважно ремеслом і торгівлею.

Під час першої російської революції селяни спалили садибу поміщика Тишковського.

У 1918 році жителі села були серед вільних козаків, у червні цього ж року брали участь у розгромі німецьких військ під час Звенигородсько-Таращанського повстання. У 1919—1920 роки тут діяли партизанські загони Макара Дем'яновського та Устима Казенка. У листопаді 1920 року у селі організували комуну, згодом тут створили три колгоспи. З 1923 до 1926 рік існував Рижанівський район.

Село постраждало від голодомору 1932—1933 років, жертвам голодомору на сільському кладовищі у 1991 році встановлено пам'ятний знак.

Понад 400 мешканців села брали участь у боях радянсько-німецької війни, 235 з них загинули, 135 нагороджені орденами й медалями. Воїнам-односельцям, що загинули, встановлено пам'ятник.

Станом на початок 70-х років ХХ століття в селі розміщувалась центральна садиба колгоспу «Україна», за яким було закріплено 4,7 тисяч га сільськогосподарських угідь, в тому числі 4,1 тисячі га орної землі. Виробничими напрямками господарства були рільництво і тваринництво. З допоміжних підприємств працювали — млин, олійня, пилорама, дільнича ветлікарня.

Також на той час працювали середня школа, клуб, бібліотека з фондом 8,4 тисяч книг, дільнича лікарня на 30 ліжок, аптека, майстерня пошиття одягу та взуття.

На околицях Рижанівки виявлено кургани доби міді і бронзи, скіфсько-сарматського часу та поселення черняхівської культури. В історію науки ввійшов Великий Рижанівський курган, який знаходиться за 6 км на південь від села і є визначною пам'яткою скіфської доби.
Сучасність[ред.]

На території села функціонують Рижанівський НВК І-ІІІ ступенів, Будинок культури та амбулаторія, сільська бібліотека (фонд — 10 тисяч книг), відділення зв'язку, три магазини, релігійна громада Української православної церкви Московського патріархату.

В сільському господарстві працюють ТОВ Науково-виробнича фірма «Урожай» («Миронівський хлібопродукт», ТМ «Наша Ряба»), шість фермерських господарств.
Персоналії[ред.]

Уродженцями села є:
Я. Ф. Каюк — доктор фізико-математичних наук;
В. І. Коміренко — доктор економічних наук;
А. П. Семенченко — генерал-лейтенант Служби безпеки України.
Джерела[ред.] Портал «Черкащина»

Посилання[ред.]
? http://maps.vlasenko...рос.)
Література[ред.]
Історія міст і сіл Української РСР. — Київ: Головна редакція УРЕ АН УРСР.
Ресурси інтернету[ред.]
Інформація про село на who-is-who.com.ua

[сховати]
п · о · р
Населені

9 липня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Административно-территориальное деление

Рыжановка (укр. Рижанівка) — cело, центр сельского совета Звенигородского района Черкасской области. В ХІХ столетии местечко Чижовской волости Звенигородского уезда Киевской губернии.
История

Вернуться к содержанию ?
Наиболее распространенные фамилии по м-ку Рыжановка на конец ХІХ –начало ХХ ст.Б В Г
Белик
Белоус
Бондарь
Бырчук Вдовиченко
Власенко Гноевенко
Гончар
Грищенко
Д З К
Демяновский Задорожнюк
Зеленюк Каюк
Квятковский
Коваль
Когут
Комиренко
Коновальчук
Крамар
Кучер
Кушнир
Л М Н
Литвинюк
Ломаный
Лукианчук Майстренко
Мещенко
Мироненко Нагорнюк
О П Р
Онищенко Пересунько
Петриченко
Пинькас
Плиенко
Поддубний
Полещук
Порхун
Похилюк
Присяжнюк Рублевский
С Т Ц
Савчук
Сас
Слипченко
Сопинский
Столяр
Стягун Танасиенко
Тесленко
Тимошенко
Трояк Цегельный
Ш
Шальковский
Шаповал
Шатайлюк
Шевченко
Шиманский
Школенко


Вернуться к содержанию ?
Похилевич Л. И. Сказания о населенных местностях Киевской губернии

Рыжановка, местечко в 20-ти верстах к западу от Звенигородки, при ручье Никуде, впадающем в Макшиболото. Жителей обоего пола: православных 1846, римских католиков 21, евреев 1611. Местечко ныне принадлежит шести владельцам:

а) Графине Пелагии Бержинской, урожденной Чарковской: р.д.м.п.- 463; земли дес.-1752;
б) Антонине Тышковской: р.д.м.п. 318. земли дес. вместе с в)- 1827;
в) Андрею Дунину с Антоном Гнышковским: земли дес.- 107;
г) Трем малолетним наследникам Грынцевича: земли дес.- (?);
д) Лысянскому костелу, по завещанию Федора Богинского в1824г. р.д.м.п.- (?);
е) Приходской церкви: земли дес.- 42;

Церковь Свято-Покровская, деревянная, 4-го класса; построена в начале прошлого века, но неизвестно в каком именно году. Из священников ее достопамятен Андроник Павлович, в последствии епископ Александр. Рукоположенный 1817 года в диакона к Бородянской церкви, а в 1820 году в полковые священники, он служил при Рыжановской церкви с 1827 по 1832 годы, когда, лишившись супруги и нескольких детей, возвратился в разряд полкового духовенства с саном протоиерея. В 1842 году он изрек монашеские обеты в Соловецкой обители, которой явился славным защитником, когда в 1855 году напали на эту иноческую обитель Англичане. В епископское достоинство он возведен вскоре по окончании войны. В память служения своего при Рыжановской церкви епископ Александр обеспечил ей, а также причту и бедным прихожанам, ежегодного дохода на 25 рублей.

Вернуться к содержанию ?
Метрические книги по местечку Рыжановка находящиеся на хранении в ГАЧО
Київська губернія
Київська єпархія
Покровська церква, м-ко Рижанівка Звенигородського повіту Чижівської волості

Народження: 1875-1877: ф.931, оп.1, спр.153; 1878: ф.931, оп.1, спр.197; 1880: ф.931, оп.1, спр.153; 1882: ф.931, оп.1, спр.153; 1883-1887: ф.931, оп.1, спр.303; 1888-1893: ф.931, оп.1, спр.387; 1894: ф.931, оп.1, спр.511; 1896-1899: ф.931, оп.1, спр.511; 1900-1905: ф.931, оп.1, спр.614; 1906-1910: ф.931, оп.1, спр.727: 1911-1917: ф.931, оп.1, спр.839
Шлюб: 1875-1876: ф.931, оп.1, спр.153; 1877-1878: ф.931, оп.1, спр.197; 1880: ф.931, оп.1, спр.128; 1882: ф.931, оп.1, спр.153; 1883-1887: ф.931, оп.1, спр.303; 1888-1893: ф.931, оп.1, спр.387; 1894: ф.931, оп.1, спр.511; 1896-1899: ф.931, оп.1, спр.511; 1900-1905: ф.931, оп.1, спр.614; 1906-1910: ф.931, оп.1, спр.727: 1911-1917: ф.931, оп.1, спр.839

Смерть: 1875-1876: ф.931, оп.1, спр.153; 1878: ф.931, оп.1, спр.197; 1880: ф.931, оп.1, спр.197; 1882: ф.931, оп.1, спр.153; 1883-1887: ф.931, оп.1, спр.303; 1888-1893: ф.931, оп.1, спр.387; 1894: ф.931, оп.1, спр.511; 1895-1903: ф.931, оп.1, спр.197; 1896-1899: ф.931, оп.1, спр.511; 1900-1905: ф.931, оп.1, спр.614; 1906-1910: ф.931, оп.1, спр.727: 1911-1917: ф.931, оп.1, спр.839

8 липня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

НАШІ ЮВІЛЯРИ: НАРОДНА АРТИСТКА УКРАЇНИ АЛІНА МИКОЛАЇВНА КОРОБКО-ЗАХАРОВА

народилася 11 листопада 1947 року в с. Рижанівці. У 1949 році разом з родиною переїхала в селище Єрки, що на Катеринопільщині.

Оперна співачка нині проживає у м. Донецьку. Ми з Аліною Миколаївною входимо до громадської організації 'Земляцтво Катеринопільщини'.

ДЕТАЛІ У ПУБЛІКАЦІЯХ:

Народна артистка України // Катеринопільський вісник. - 2007. - 6 лип.

Золотий соловейко України // Катеринопрільський вісник. - 2007. - 10 серп.

Катеринопільщина: край хліба, квітів і добра. - К., 2008 - С. 58.

11 листопада 2012

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

14 жовтня - православне свято Покрови Пресвятої Богородиці. У Рижанівці на честь цієї події було зведено дерев'яний храм у 1865 році. У 1913 році священиком  був Гаврило Пантелеймонович Джозовський. Парафіян чоловіків на той час було - 1639, а жінок - 1592.

Детальніше читайте:

Памятная книжка Киевской епархии на 1913 г.

14 жовтня 2012


1


  Закрити  
  Закрити