Форум Рижавки

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній





ЛЕВКОВСКИЙ ВАСИЛИЙ КОНСТАНТИНОВИЧ

    Заместитель заведующего юридической консультацией № 150 (Москва) Межреспубликанской коллегии адвокатов.
    Родился 3 сентября 1943 года в с. Рыжавка Жмеринского района Винницкой области (Украина). В 1972 году окончил юридический факультет Казахского государственного университета имени С.М. Кирова (г. Алма-Ата).
    С 1973 по 1992 год служил в органах военной прокуратуры. С февраля 1980 по январь 1982 года находился в составе Ограниченного контингента Советских Вооруженных Сил в Республике Афганистан. Закончил службу полковником юстиции в должности старшего военного прокурора отдела Главной военной прокуратуры.
    Награжден орденом Красной Звезды и медалями.

    Адвокат Левковский, участвуя в расследовании и рассмотрении уголовного дела Л.Ф. Вещеникиной, А.А. Гуральника, подал множество аргументированных ходатайств и жалоб в прокуратуру и суды на необоснованное привлечение этих граждан к уголовной ответственности и об их оправдании. Приведенные в этих обращениях доводы суды приняли во внимание: Вещеникина и Гуральник были полностью оправданы.
    Кроме этого, Левковский по уголовным делам А.А. Гуральника и М.А. Миколайчука направил в Конституционный Суд Российской Федерации две жалобы о несоответствии Конституции России ст. 464 УПК РСФСР, Постановления Государственной Думы Федерального Собрания Российской Федерации от 28 июля 2000 года.
    Поданные жалобы в 1992 и 2001 годах были рассмотрены Конституционным Судом и удовлетворены.

Кредо: 'Для достижения цели стучись в любую дверь. Только настойчиво стучись – и она всегда откроется'.

21 травня 2015

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній

РИЖАВКА

На двох річках Потоці і Самці розмістилось село. Їх води стікають до річки Південний Буг. Місцевість рівнинна, має невеликий горбок, він височіє над селом. Став протяжний, неширокий, впритул межує з прямими городами. Колись за греблею стояв млин з водяним колесом . Тут мололи муку грубого разового помолу. Сьогодні став - заповідна зона по збереженню дикої водоплавної птиці, особливо лебедів. Річка бере початок з потужного джерела «Безодня». Дно її - піщане, кип'яче, рухлива вода має високу прозорість і голубуватий відтінок. Безодня глибока і об'ємна, її оточує зелена, як рута, водяна рослинність.


Історія села Рижавка

Назва села походить від його засновника — козака Рижова. Перед революцією 1917 року село належало двом братам поміщикам Урбанським. Один з них господарював, його фільварок (господарський двір) знаходиться на горбі, за ставом. Там сьогодні контора місцевого господарства. Будинок другого пана знаходиться недалеко від сьогоднішнього сільського магазину. Слідів від того будинку не залишилось. Пан свою землю здавав орендатору, сам жив у Петербурзі. Напередодні Жовтневої революції пани Урбанські залишили село Рижавку. Дерев'яну однокуполну церкву з трьох'ярусним іконостасом закривали перед війною 1941-1945 років. У роки окупації її знову відкрили. Розібрали церкву у 19?8 році. Місцеві люди не бралися за таку руйнівну роботу, район прислав військових. Церковно-приходська школа діє з 1862 року. Земство відкрило початкову школу в 1907 році, при ній була квартира для вчителя. В 1928 році на панськім дворі побудували приміщення чотирьохрічної школи. Пізніше стала вона семирічною, неповносередньою школою, директором працював Боровський С. О. Приміщення дев'ятирічної школи будувалось, коли головою колгоспу працював Володимир Васильович Деркач. За існуючим проектом мали будувати початкову школу-сад. За згодою будівельників, колгоспу «Луч» і Жмеринського відділу освіти будова була пристосована під неповносередню школи і дитячий садок. Пізніше дитячий садок закрили, школа має гарний вигляд, навчаються діти, і приміщення прикрашає село, але про це пізніше.

Дещо розповім про колгосп. Був він організований тут в 1929-1930 роках. Мав 1250 гектарів орної землі, 150 гектарів лісу, громадське стадо нараховувало 160 голів великої рогатої худоби, було 4 отари овець, 200 голів свиней. Люди працювали в трьох польових бригадах, 25 їздових, шість жіночих ланок по 10-12 жінок у кожній. Тракторна бригада мала чотири трактори: три — марки ХТЗ і один «Універсал». Колгосп придбав свою молотарку. Добрі врожаї збирали ланки Ганни Михайлівна Гончар, Ольги Юріївни Заворотньої, Тетяна Миколаївни Приймак. Василь Степанович Ольштинський працював у той час головою Рижавського колгоспу. В час укрупнення колгоспів у селі Рижавці створили комплексну виробничу бригаду колгоспу «Ленінський Шлях» с. Потоки. Бригадне село Рижавка з року в рік втрачало попередні позиції і доіснувало до повного знесилення. Семерічка школа перейшла в початкову, яку закрили. Молодих людей в селі майже не залишилось. Весілля стали рідкістю. Таких сіл по Україні було чимало. Був добрий почин «відроджувати» бригадні села, хоча б одне в районі. Наш земляк Олександр Іванович Коновал — кандидат сільськогосподарський наук, домігся державного кредиту на відновлення села. Залишив м. Київ і переїхав у село. У місті Жмеринці через партійні і державні органи добився рішення: «Про закріплення будівництва житлових будинків за економічно сильними районними організаціями з їх здачею «під ключ» в селі Рижавці». Прокладені були дороги з твердим покриттям по селі до господарства новоствореного колгоспу «Луч». За короткий час в селі було збудовано 12 будинків, контору колгоспу, приміщення медпункту. Почала діяти початкова школа. Спочатку набрали перший і другий клас тих дітей, що приїхали з батьками в село і тих, що навчались в сусідній Потоцькій середній школі.

(http://uk.wikipedia....


8 січня 2015

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній

Вам буде цікаво знати:

Іван Захарович Кірімов (* 21 січня 1943, село Рижавка, Жмеринський район, Вінницька область) — український політик та журналіст. Народний депутат України 2-го та 3-го скликань. Голова Іванківської районної державної адміністрації (з березня 2005 до лютого 2007). Член партії ВО «Батьківщина» (був головою Київської обласної організації).

Про Івана Кірімова просто писати. Його життєвий шлях прозорий, як і він є сам. Українець. Народився у Вінницькій області. Здобув освіту філолога, вчительствовав, служив на флоті, працював журналістом, військовим перекладачем, лектором у райкомі партії та головою селищної ради. Був обраний народним депутатом України другого та третього скликань. Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС. Заслужений журналіст України.

У його доробку багато поетичних збірок: „Радість і сум”, „Уже на серце, як на луг”, „Збираю по перлині”, „Останні гомони”, „Мене втіша пелюстка свічки”, „Минуло літ...”, „Гаванські ночі”, „Гірких слів не кажить”, „Біль”, „Помаранчеві дні”, історична повість „Оріян-град”.

У своїй поезії він оспіває свій рідний край, де він живе і працює. Але він патріот свого краю не тільки у віршах. Патріотизм його життєве кредо, його громадянська позиція. Не можливо краще сказати про це, як він сам написав у своєму вірші:

Не летіть, українці, у вирій,

Полишайтесь на рідній землі,

На Вкраїні моїй світлокрилій, -

Хай у вирій летять журавлі.

Ми їх будем чекати всю зиму,

А як березень зрушить сніги,

Їм простелимо руну озиму

І чарівні весняні луги.

Заспіваємо пісню ми дружно,

Наше серце здіймем до небес...

Так, віками нам було сутужно,

Тепер сіємо щастя, як ратай овес.

Не летіть, українці, із дому,

Не кидайте хати і поля...

Як вас важко чекати з-за кордону, -

Шепче рідна вкраїнська земля.

(08.09.2004р)

Побажаємо Івану Захаровичу творчого натхнення у поезії, успіхів у його депутатській роботі (це вже за підсумками останніх виборів). Багато друзів тобі та щастя у житті, Іване Захаровичу, - патріоту та оспівачу Іванівського району, що на Київщині – краю поліщуків – нащадків древлян.

Анатолій КОЛЯДІН

7 січня 2015

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній
оцінка запису: 1оцінка запису: 2оцінка запису: 3оцінка запису: 4оцінка запису: 5
оцінка запису: 5
(0|0)
Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній

Рыжавка,с., (принадлеж .   И. С. Урбанскому). Дворов 160. Жителей 914 д. об. п. Состоит в 1 стане, 4 урядн. уч., 1 уч. мирового посредника, 1 уч. судеб.-мирового округа и 5 уч. судебнаго следователя. Разстояніе от уезднаго города – 27 вер. и местонахожденія волостного правленія – 12 вер.; ближайшая почтовая станція (куда адресуется кореспонденція)- ст. Гнивань (9 вер.), ближайшая земская станція – м. Браилов (12 -вер.), ближайшая железнодорожная станція – ,,Гнивань‘‘ (9 вер.)

В означенном селеніи находятся: 1 првославная церковь и церковно-прходская школа; 1 водяная раструсная мельница и 1 кирпичный завод.

(Вибрано з видання ,,Населенныя места Подольской губерніи’’  А. Крылов 1905 р., орфографія оригіналу).

9 червня 2014

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній
Альбом:
Озеро в с.Рыжавка. Украина
Автор фотогарафий:
Владимир Борисович
искать ВКОНТАКТЕ
ссылки:     http://vk.com/album-...
                 http://vk.com/volody...

4 серпня 2013

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній

Вам буде цікаво знати:

Знаменитий та відомий в усьому світі, «Жмеринський Лівша» Михайло Григорович Маслюк, родом з села Рижавка.

 

 

 МІНІАТЮРАМ ЖМЕРИНСЬКОГО 'ЛІВШІ' НЕМАЄ РІВНИХ У СВІТІ. Всіх японських школярів зобов'язали подивитися ці унікальні роботи






 











Не варто нікого переконувати, що краще один раз побачити, аніж сто разів почути. Тим більше, коли це стосується унікальних витворів. Йдеться про мікромініатюри нашого жмеринського «Лівші» Михайла Маслюка. У ці січневі дні йому виповнилося б 90 років...

Михайло Маслюк — особистість досить гармонічна і в той же час різноманітна. Він до всього ставився творчо, вкладаючи у кожну справу частку свого серця.

Чи то стосувалося музики, гри на баяні, скрипці, чи на роялі. До речі, уроки брав у тридцяті роки минулого століття у молодшої сестри Миколи Леонтовича.

Захоплення музикою викликало появу цілої колекції різних музичних інструментів, виготовлених власними руками. Свій перший музичний інструмент – балалайку – він сконструював у восьмирічному віці, а пізніше чарівні руки майстра виготовили такий музичний інструмент, який об’єднував у собі балалайку, гітару та мандоліну і мав 21 струну. Багато років тому, зайнявшись мікромініатюристикою, він змайстрував кілька скрипок, одна з яких була менша за сірникову головку.

Роки копіткої праці вдосконалювали майстерність. Так на суд глядачів було виставлено паровоз у 20 мільйонів разів менший за макову зернину. Так найменший у світі паровоз Маслюка був занесений у Книгу рекордів Гіннеса у 1968 році.

Його ж гордістю, окрім названого паровоза, була виставка сімдесяти робіт на зрізі волосини, жіночий портрет на папері у 80 разів менший за макову зернину, сфотографований його ж мініатюрним фотоапаратом, залізничний потяг із 15 вагонами у 3,5 тисячі разів тонший за волосинку.

Не лише мікрошедеврами мистецтва дивував світ заслужений майстер народної творчості України, його умілі руки багато зробили для нашої науки. Так на прохання вчених-медиків виготовив комплект мікрохірургічних інструментів для досліджень судин кори головного мозку, зшивання роговиці ока, операцій вуха з метою ліквідації глухоти і користуватися такими інструментами можна тільки під спеціальним мікроскопом.

Він серйозно захоплювався годинниками. У його жмеринській квартирі їх було безліч – різних, від старовинних з боєм у два метри до простеньких ходиків кишенькових. Він умів ремонтувати майже всі їх системи. У скільки дзигарів талант майстра вдихнув життя. Власноручно виготовив він понад сотню мініатюрних годинників, яким практично й понині немає аналогів у світі.

І не випадково, що маючи смак до музики, до прекрасного, точно відчуваючи ритм і пульс часу, Михайло Григорович захопився віршуванням. Поезія стала для нього ще однією гармонією його багатої душі.

<і>Я не прошу у жизни долголетья.

Уж как придется. Знаю лишь одно:

За 30 лет хочу прожить столетье

И сделать то, что на 100 лет дано!

Цей вірш для нього став життєвим кредо. Він так і жив: спресовано, напружено, щедро наповнюючи творчість кожен день.

Побувавши у нього в гостях, я робив фото за допомогою мікроскопа, інакше їх не побачити...

Хочу навести лише один приклад значення в житті робіт Григорія Маслюка. Так на всесвітній виставці у японському місті Осака у 1965 році, де Радянський Союз представляв свої досягнення у розвитку науки, були представлені мініатюри Григорія Маслюка. Японці були настільки вражені його роботами, що спеціальним наказом міністерства освіти зобов’язали всіх учнів обов’язково подивитися твори Маслюка у радянському павільйоні...

Мріяв великий чарівник створити у рідному місті Жмеринці, яке прославив своїми виробами, постійно діючу виставку та при житті мрія ця не збулася. Мало хто сьогодні має можливість побачити щось із його робіт. На жаль, краща частина його мініатюрних творів зберігається у фондах Росії. Декілька його виробів знаходяться у фондах Вінницького обласного краєзнавчого музею, приватних колекціях.

У сучасників залишилася світла пам’ять про геніального українця, який успадкував від свого народу великий талант невтомної творчості і праці, котра на весь світ прославила творчість, ставши однією з вічних візиток Поділля.

За матеріалами “33chfnntl.vinnitsa.com

 

 




3 серпня 2013

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній

392.Рыжавка с. - расположено при двух речках Потоке и Самке, на одном небольшом холме; от ближайшей ж-д. ст. «Гнивань» в 8 в. Горное местоположение и обилие воды делают местность в климатическом отношении благоприятной. Почва – глинистая, а частью черноземная и песчаная. Народонаселение (443 м. и 439 ж.) состоит из крестьян православного вероисповедания; главное занятие – хлебопашество, а побочные выделка – холста, работы на ближайшем сахарном заводе и отхожие промыслы. Исторических данных об образовании прихода не сохранилось. Нынешний деревянный с такою же колокольней и оградой храм во имя св. Архистратига Михаила построен в 1804 г. на средства прихожан, и существенным переменам со времени своего создания не подвергался. Иконостас – давний, но неизвестно точно, какого времени. Церк. земли: усад. 2 д. 1990 с. пах. 29 д. 131с. и сенок. 8 д. 1725 с , а всего40 д. 1446 с.   В 1862 г. была открыта школа грамоты, помещавшаяся до 1872 г. в наемных избах, а в этом году переведена в собственное деревянное здание. Дом священника ветхий, а для псаломщика совсем нет.  

(вибрано з книги «Труды Подольского епархиального ист.-стат  ком-та под ред. Е.Сецинского»  за 1901 р.)

2 серпня 2013

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній

Рыжавка,с., Винницкого уезда, Браиловской волости. 83 двора. Жит.756 д. обоего пола. Отстоит от уездного города в 29 верстах и местонахождения Волостного правления в 10. Ближайшая почтовая станция (куда адресуется корреспонденция) – п. Жмеринка (10 в.); ближайшая земская станция м. Браилов (10 в.); ближ. железно-дорожная станция - «Жмеринка» (10 в.); попутная к губернському городу - г. Бар (40 в.). С. Рыжавка находится в 1 стане, во 2 урядническом участе, в 1 уч. судебно-мирового округа (мир. судьи), в 1 уч. мир. посредн. и во 2 уч. суден. следователя.

Рыжавская ферма, фольварок, Винницкого уезда, Браиловской волости 3 двора. Жит. 10 д. об. пола.  Отстоит  от уездного города в 29 верстах и  местонахождения Волостного правления в 10. Фольварок Рыжавская ферма находится в 1 стане, во 2 урядническом участе, в 1 уч. судебно-мирового округа (мир. судьи), в 1 уч. мир. посредн. и во 2 уч. суден. следователя.

(вибрано з книги «Населенные места Подольской Губернии» за 1893р.)

28 липня 2013

Безверхній Віктор, користувач 1ua
Віктор Безверхній

Фонд 224 Опись 2 Дело 18

Метрична книга церкви с. Рижавка Вінніцького повіту Брацлавського воєводства 1737-1775рр.

28 липня 2013


1


  Закрити  
  Закрити  

Розробка вебсайтів/мобільних додатків
+Реклама, питання по сайту
+380935941984 (Viber, WhatsApp, Telegram)