Форум Сагунівки

Теми для публікацій та розмов


Комп'ютер та інтернет
17 березня 2013 Ігор Атамась

Допоможіть знайти
24 серпня 2011 Ігор Атамась

Дитячий світ
24 серпня 2011 Ігор Атамась

Наш вуз
24 серпня 2011 Ігор Атамась

Правоохоронна діяльність
24 серпня 2011 Ігор Атамась

Флуд
24 серпня 2011 Ігор Атамась

Івана Купала
7 липня 2011 Ігор Атамась

Пропозиції до роботи сайту
23 жовтня 2010 Ігор Атамась

Політика і влада
23 жовтня 2010 Ігор Атамась

Спортивне життя
7 липня 2010 Ігор Атамась

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Запитання
депутаты
Відповідь
-

24 квітня 2018

Запитання
хто балатується на голови села
Відповідь
-

30 березня 2018

Запитання

есть у вас базы отдыха?
Відповідь
-

18 березня 2018

У Сагунівці п'яний мотоцикліст скоїв наїзд на велосипедиста - читати далі...

29 липня 2017

У Сагунівці громада активно розбудовує село - читати далі...

7 липня 2017

Жителі Сагунівки категорично проти об’єднання — сільський голова - читати далі...

21 лютого 2017

Луговской Віктор, користувач 1ua
Віктор Луговской

Сагунівка – село, центр сільської ради. Розташоване на березі Кременчуцького водосховища за 30 км на південний схід від м. Черкаси.

Плаща територіальних меж сільської ради 3165 га. села 546.6 га. Кількість населеення 3165 осіб, дворів 1566 День села - 20 серпня. Перша згадка про Сагунівку та Ломовате припадає на 200 рр XVII ст. Села зазначені на мапі французького інженері Гійома Левассера де Боплана.

Археологічні розкопки свідчать що перші поселенці Сагунівки та Ломоватого жили тут ще в III на початку IV ст н.е. Ранньочерняхівські поселення на цій території виявлені у 1955 р.та знайдені два поховання, свідчать про існування тут поселень, і городищ періоду Київської Русі

Черкаський район багатий на археологічні знахідки козацької доби. Тут виявлено 47 козацьких могил. Найвідоміші з них розташовувалися неподалік с Ломовате У придніпровських плавнях біля села було велике озеро, яке звалося 'Козацьким' За переказами, що дійшли до наших днів, у ньому було потоплено шляхтою багато козаків і повстанців.

У 1686 р Росія і Польща підписали Вічний мир, за яким південня Київщина з вузькою смугою  вздовж правого берега Дніпра Правобережна Наддніпрянщина. куди входили і села Сагунівка та Ломовате, ставали нейтральною зоною. Проте вже під кінець XVII ст. тут знову відновився феодальний та національний гніт. Правобережні землі України протягом всього XVII ст. все ще знаходилися під гнітом шляхетської Польщі. Одним з найбільших у XVIII ст. виступів українською селянства проти польського гніту була, як відомо, Каліївщина. Повстання почалося у травні 1768 р і охопило Медведівку, Жаботин, Канів, Смілу, Черкаси і всі навколишні села. У народному музеї Сагунівки зберігається шабля тих часів.

За другим поділом Польщі у 1793 р лівобережні українські землі. в тому числі і Сагунівка та Ломовате відійшли до Росії. Після приєднання до Російської імперії герб містечка Ломовате не використовувався, а за лояльність міщан до польського короля, навідь базар і право на проведення трьох щорічних ярмарок було передано в сусіднє с. Худяки.

На 1864 р. в Сагунівці проживало православних 2247, євреїв - 35. у Ломоватому - 1545 осіб

У 1918 р почали створюватися нові місцеві органи влади: сільська рада та ревкоми. На початку 1919 р. створені комнезами. В період непу в селах почали створюватись коопераційні об’єднання селян. У 1928 р. в Лозоватому створено переш ТСОЗи. В січні 1930 р. на їх базі організовано колгоспи 'Комунар* у Согунівці та ім. Леніна в Ломоватому. В обох селах у 1930 р. проведено так зване розкуркулення під яке потрапили не тільки заможні селяни, а й ті хто їх підтримував або всього- на -всього не хотіли вступати  в колгоспи.

У 1933 р почався спустошливий голод. Аби вижити, люди їли все: коріння очерету йоцінка запису: 1оцінка запису: 2оцінка запису: 3оцінка запису: 4оцінка запису: 5

оцінка запису: 5
(0|0)
Луговской Віктор, користувач 1ua
Віктор Луговской
ЯК САГУНІВЦІ ПІВДЕННІ СТЕПИ ОБЖИВАЛИ.

І.К.Вітько. Царська Милість   Новокиївка.

(за матеріалами газети «Шахтар Марганця» від 1 квітня 1989 р.)

 

Було це в кінці семидесятих років минулого сторіччя. Село Сагунівка Черкаського повіту Київської області (нині Черкаської обл) після звільнення від кріпосної неволі в 1861 році не пере­ставало бідувати, багатодітні семейні родини з великими труднощами зводили  кінці з кінцями, хоча весь рік трудилися всі — від старого до малого. Головна  біда— безземелля. Людей в селі багато, а земліі мало, дуже мало. Сагунівська община вже не знала як ділити ті малесенькі клапті на нові покоління сагунівців. Як жити далі? Де брати землю?  Всі трудились на панських ланах.

Журилися старі люди, непокоїлася молодь

Та ось з царської служби повернувся син старого Івана Кучугурного, що жив край села біля гори, яку сагунівці називали кучугурою. Шість років прослужив у землемірній роті, навчився читати і писати, багато де чого побачив, розуму набрався. Навіть літні люди стали величати колишнього службового Калиною Івановичем. А Каленик багато і цікаво розповідав односельцям не звичайних історій, особливо про те як люди живуть в інших краях.

Та особливо вразила сагунівців  розповідь про неосявжні широкі степи на півдні за порогами, про чорноземи, які хоч на хліб намазуй. І ось у безземельних селян визріло рішення послати на  Запоріжжя своїх людей хай своїми очима побачать усе те, про що розповів Каленик. Бажаючих переселитись на нові землі було багато, та сміливців іти на розвідку на знаходилось

Тоді громадою прийшли до Кучугурних

— Ти Калино Івановичу, чоловік бувалий, розуму тобі ,не позичати, піди на Запоріжжя і роздивись там, що до чого, прикинь, прицінись, можливо, щось із цього путне вийде,.. А ми зберемо з громади оцінка запису: 1оцінка запису: 2оцінка запису: 3оцінка запису: 4оцінка запису: 5

оцінка запису: 5
(0|0)
Поліцейські затримали чоловіків, які незаконно рубали ліс у Сагунівці - читати далі...

1 грудня 2016

Ігор Атамась Дискотека 80-х пройшла на вищому рівні, хочеться виразити велике спасибі Луговському Григорію Івановичу за чудовий вечір.http://1ua.com.ua/sm...>

1 серпня 2011


... 1


  Закрити  
  Закрити  

Розробка вебсайтів/мобільних додатків
+Реклама, питання по сайту
+380935941984 (Viber, WhatsApp, Telegram)