Форум Самбора

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Запитання
У Києві та Львові пройшла акція
Відповідь
-

30 листопада 2021

Запитання
майбутній самбір

Відповідь
-

30 листопада 2021

Запитання
У всьому просторі з святом!
Відповідь
-

29 листопада 2021

Запитання
прожитковий мінімум на малозабезпечину сімю
Відповідь
-

29 листопада 2021

Запитання
начальник гаи самбор
Відповідь
-

29 листопада 2021

Запитання
Ляхов Алексей Афанасьевич
Відповідь
-

29 листопада 2021

Запитання
Ляхов Алексей
Відповідь
-

28 листопада 2021

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко
Основні дані
http://uk.wikipedia.... class='mw-redirect' title='Країна'>Країна http://uk.wikipedia.... class='image' title='Україна'>Українаhttp://upload.wikime... height='13' width='20'> http://uk.wikipedia....>Україна
http://uk.wikipedia.... title='Адміністративний поділ України'>Регіон http://uk.wikipedia....>Львівська область
http://uk.wikipedia.... title='Райони України'>Район/міськрада http://uk.wikipedia....>Самбірський район
Рада Самбірська міськрада
Код http://uk.wikipedia....>КОАТУУ 4610900000
Засноване http://uk.wikipedia....>1241
http://uk.wikipedia....>Магдебурзьке право http://uk.wikipedia....>1390
Статус міста з http://uk.wikipedia....>1241 року
http://uk.wikipedia....>Населення 36 218 осіб
http://uk.wikipedia....>Площа 20 км?
http://uk.wikipedia.... class='mw-redirect' title='Поштові індекси'>Поштові індекси 81400
http://uk.wikipedia.... title='Список телефонних кодів України' class='mw-redirect'>Телефонний код +380-3236
http://uk.wikipedia.... title='Географічні координати'>Координати 049.522 0023.197http://upload.wikime...>49°31?20? пн. ш. 23°11?49? сх. д.? / ?49.522222° пн. ш. 23.196944° сх. д. (G)http://uk.wikipedia.... title='Географічні координати'>Координати: http://upload.wikime...>49°31?20? пн. ш. 23°11?49? сх. д.? / ?49.522222° пн. ш. 23.196944° сх. д. (G)
http://uk.wikipedia....>Висота над рівнем моря 305,96 http://uk.wikipedia.... title='Метр'>м
http://uk.wikipedia....>Водойма http://uk.wikipedia....>Дністер.
http://uk.wikipedia....>Міста-побратими http://uk.wikipedia....>Костшин, http://uk.wikipedia.... title='Освенцім (місто)'>Освенцім, http://uk.wikipedia....>Снина, http://uk.wikipedia....>Устрики-Долішні(всі http://uk.wikipedia....>Польща)
Відстань
Найближча http://uk.wikipedia.... title='Залізнична станція'>залізнична станція Самбір
До обл./респ. центру
 - http://uk.wikipedia.... title='Залізничний транспорт'>залізницею 78 км
 - автошляхами 76 км
Міська влада
Адреса Львівська область, м. Самбір, пл. Ринок, 1
http://uk.wikipedia....>Міський голова Копиляк Тарас Васильович

26 березня 2011

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко

Географія

Місто розташоване на http://uk.wikipedia.... title='Берег'>березі http://uk.wikipedia.... title='Дністер'>Дністра, на перехрестi дорiг http://uk.wikipedia....>Львів-http://uk.wikipedia....>Ужгород і http://uk.wikipedia....>Дрогобич-http://uk.wikipedia....>Перемишль, за 73 км вiд http://uk.wikipedia.... title='Львів'>обласного центру.

Центр мiста (площа Ринок) розташований на висоті 305,96 м над рiвнем моря.

Середня температура найхолоднiшого мiсяця (сiчень) - -4оС, середня температура липня - +22оС.

Населення (на кiнець 2000 р.) - 35 670 мешканців.

Історія

http://uk.wikipedia.... class='image'>
http://uk.wikipedia.... class='internal' title='Збільшити'>http://bits.wikimedi... alt='' height='11' width='15'>

Археологічні дослідження свідчать, що поселення у цій місцевості існували ще в доісторичні часи. При розкопках на території міста знайшли римські монети IV ст., бронзові сокири, серп, браслети, виготовлені приблизно в IX—VIII ст. до н. е.

http://uk.wikipedia....>1241 — перша літописна згадка про місто. Того року ординці сплюндрували тодішнє місто Самбір (теперiшнiй http://uk.wikipedia....>Старий Самбір), а уцiлiлi мешканцi знайшли притулок у добре укрiпленому посадi Погонич, який ховався у лiсових хащах на березi Днiстра. З http://uk.wikipedia....>1390 р. Погонич став Новим Самбором, а колишній Самбір — http://uk.wikipedia.... title='Старий Самбір'>Старим Самбором (або Старим Містом). Згодом Новий Самбір став просто Самбором.

До http://uk.wikipedia....>1349 р. поселення було у складі http://uk.wikipedia.... title='Галицько-Волинська держава' class='mw-redirect'>Галицько-Волинської держави.

http://uk.wikipedia....>1349—http://uk.wikipedia....>1390 — поселення було володінням польских королів.

http://uk.wikipedia....>1390 — польський король http://uk.wikipedia.... class='mw-redirect' title='Владислав Ягайло'>Владислав Ягайло подарував Самбiрщину http://uk.wikipedia.... title='Краків'>краківському http://uk.wikipedia.... title='Староста'>старостi http://uk.wikipedia.... title='Спитко з Мельштина'>Спитковi з Мельштина.

http://uk.wikipedia....>13 грудня http://uk.wikipedia....>1390 р. — Спитко надав Самбору http://uk.wikipedia.... title='Маґдебурзьке право' class='mw-redirect'>маґдебурзьке право. З цього моменту в місті почали селитися http://uk.wikipedia.... title='Німці'>німці та http://uk.wikipedia.... title='Євреї'>євреї.

Пiсля загибелi Спитка у http://uk.wikipedia.... title='Битва на Ворсклі'>битвi з татарами над Ворсклою (http://uk.wikipedia....>12 вересня http://uk.wikipedia....>1399 р.) Самбiрщиною володiла вдова по Спитковi, Ельжбета.

У XV столітті Самбір вже є замком-фортецею.

http://uk.wikipedia....>1415 — Самбiрщину повернуто у володiння польських королiв, якi часто вiддавали мiсто i околицi в заставу рiзним магнатам за позички грошей. Так, http://uk.wikipedia....>1419 року — шляхтичу Генриху Гiнчу з Рогова, http://uk.wikipedia....>1431 року — магнату http://uk.wikipedia.... title='Петро Одровонж'>Петру Одровонжу.

Староста Кшиштоф Одровонж-Шидловський найбiльше причинився до укрiплення мiста. http://uk.wikipedia....>1530 року вiн укрiпив центр мiста мурами, валами та ровами.

Важливим адмiнiстративним центром мiста був княжий замок (на мiсцi, де тепер Замкова площа). Дерев'яний замок згорiв пiд час нападу татар http://uk.wikipedia....>1498 року i уже не вiдбудовувався. В серединi XVI ст. було споруджено новий мурований т. зв. королiвський замок «на Блiху» (тепер там мiська лiкарня). Вiд цього часу зберiгся т. зв. «мисливський будинок», в якому тепер обладнано лiкарняну церкву св. Пантелеймона.

Того ж http://uk.wikipedia....>1498 року згорiли дерев'яна http://uk.wikipedia.... title='Ратуша'>ратуша та всi навколишні будинки. На початку XVI ст. збудували нову одноповерхову ратушу з невисокою вежею i годинником. Ця ратуша теж згорiла, а на її мiсцi у 2-й половинi XVII ст. звели муровану з 40-метровою 8-гранною вежею i лiхтарем. (Див. http://uk.wikipedia....>Самбірська ратуша)

Рід Одровонжiв володiв Самбiрщиною до http://uk.wikipedia....>1545 року, коли http://uk.wikipedia.... title='Бона Сфорца'>королева Бона (друга дружина короля Зигмунта I Старого) викупила всi маєтки вiд http://uk.wikipedia.... title='Станіслав Одровонж'>Станіслава Одровонжа.

http://uk.wikipedia....>1553 — http://uk.wikipedia.... title='Бона Сфорца'>королева Бона заборонила євреям торгувати на ринку, а українцям дозволила збудувати церкву на середмісті. Через деякий час було зведено дерев'яну http://uk.wikipedia.... title='Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі'>церкву Рiздва Пресвятої Богородицi, яка служила до http://uk.wikipedia....>1738 року, коли на її місці збудували муровану.

http://uk.wikipedia....>1568 — у Самборі було 127 будинків.

http://uk.wikipedia....>1568 — на мiсцi старого дерев'яного костелу (з http://uk.wikipedia....>1370 р.), спаленого татарами http://uk.wikipedia....>1498 року відкрили нинi дiючий мурований костел Усiчення Голови св. Iвана Хрестителя. Він теж горiв http://uk.wikipedia....>1637 року, але був вiдбудований. Пiсля останньої пожежi костел вiдновлено http://uk.wikipedia....>1846 року, а http://uk.wikipedia....>1888 року його прикрасили розписом та встановили новi вiвтарi, органи й амвон.

Наприкiнцi XVI — на початку XVII ст. королiвським старостою Самбора був польський магнат Єжи Мнішек. Він загостив у самбiрському королiвському замку Григорiя Отрєп'єва, який видавав себе за сина московського царя http://uk.wikipedia.... title='Іван Грозний' class='mw-redirect'>Iвана Грозного — Димитрiя, i допомiг цьому Лжедимитрiю http://uk.wikipedia....>21 червня http://uk.wikipedia....>1605 року зайняти московський престол (утримував його до http://uk.wikipedia....>17 травня http://uk.wikipedia....>1606 р.). Дочка Єжи Мнішека, Марія, була дружиною Лжедимитрія.

Практика передачi мiста i околиць в заставу тривала. Так, http://uk.wikipedia....>1676 роцi король http://uk.wikipedia.... class='mw-redirect' title='Ян III Собєський'>Ян III Собєський передав мiсто в заставу Станiславу Скарчевському (до речі, http://uk.wikipedia....>12 вересня http://uk.wikipedia....>1883 року в костелі Усiчення Голови св. Iвана Хрестителя встановили чавунну таблицю з написом у пам'ять про http://uk.wikipedia.... title='Ян III Собєський' class='mw-redirect'>Яна III Собєського).

В http://uk.wikipedia....>1732 році http://uk.wikipedia.... title='Август II Фрідріх'>Август ІІ надав євреям привілей ставити будинки на замковому ґрунті і відкривати в них крамниці.

http://uk.wikipedia....>1772—http://uk.wikipedia....>1918 — Самбір був під пануванням http://uk.wikipedia.... title='Габсбурґи' class='mw-redirect'>Габсбурґів (з http://uk.wikipedia....>1804 р. — Австрійської імперії, з http://uk.wikipedia....>1867-го — http://uk.wikipedia.... title='Австро-Угорщина'>Австро-Угорщини).

http://uk.wikipedia....>26 липня http://uk.wikipedia....>1778 р. — декретом http://uk.wikipedia.... title='Цісар'>цісаря http://uk.wikipedia.... title='Йосиф II' class='mw-redirect'>Йосифа II Самбіру надано титул «Вільного королівського міста». У місті розміщувався Окружний суд і «дирекція виділу регуляції гірських потоків Галичини»

http://uk.wikipedia....>1784 — навколо міста розiбрали обороннi мури.

За перiод австрiйського панування Самбiр прикрасився новими будівлями. У http://uk.wikipedia....>1890—http://uk.wikipedia....>1894 рр. спорудили велику двоповерхову кам'яницю для гiмназiї (тепер школа № 2 i гiмназiя), у http://uk.wikipedia....>1904-му — будівлю державної чоловiчої вчительської семiнарiї (за радянських часiв тут розмiстили вiйськову частину; вул. Сiчових Стрiльцiв). У http://uk.wikipedia....>1890 р. завершено будинок пошти.

http://uk.wikipedia....>1844 — завершено реконструкцiю ратушi (добудовано вхiднi портали, змiнено мiсце входу i влаштовано новi фасади). http://uk.wikipedia....>1877 року на ратуші замінили мальований на полотнi образ Божої Матерi (http://uk.wikipedia....>1660, подарунок монаха-місіонера з http://uk.wikipedia....>1760-го) на мальований на блясі (знищений за радянських часів). http://uk.wikipedia....>1885 року на ратушевій вежi змонтували дзиґар з боєм i http://uk.wikipedia.... title='Циферблат'>циферблатами на 4 сторони, придбаний у Празi. Над порталом при входi в ратушу встановлено герб мiста, перезатверджений привiлеєм цiсаря http://uk.wikipedia.... title='Йосиф II' class='mw-redirect'>Йосифа II з http://uk.wikipedia....>26 червня http://uk.wikipedia....>1788 року (прикрашений золотою короною блакитний щит з зображенням оленя, що бiжить справа лiворуч; шия тварини прошита стрiлою).

http://uk.wikipedia....>1893 — побудовано єврейську початкову школу при вул. Шкiльнiй (тепер житловий будинок, вул. Колессiв).

http://uk.wikipedia....>1904 — закiнчено спорудження будинку спортивного товариства «Сокiл» (тепер Народний дiм).

http://uk.wikipedia....>1910 — споруджено 3-поверхову кам'яницю Скарбової дирекцiї (тепер вiйськовий шпиталь).

http://uk.wikipedia....>1898 — вiдкрито новий цвинтар при вул. Бiскiвськiй пiсля закриття старого при вул. Дрогобицькiй (тепер Iв. Франка). http://uk.wikipedia....>1908 року на новому цвинтарi побудовано каплицю (http://uk.wikipedia....>1940 року на мiсцi старого цвинтаря більшовики заклали парк культури i вiдпочинку; http://uk.wikipedia....>1989 року на старому цвинтарi вiднайшли могили видатних театральних діячів http://uk.wikipedia.... title='Бачинський Омелян' class='mw-redirect'>Омеляна Бачинського i його дружини Теофiли, http://uk.wikipedia....>1837—http://uk.wikipedia....>1906).

На http://uk.wikipedia....>1888 рік місто складалося з 4 посад: Міської, http://uk.wikipedia.... title='Львів'>Львівської, http://uk.wikipedia.... title='Перемишль'>Перемиської та Бліх. Посада Міська — 3042 мешканці, 135 будинків. Посада Львівська — 1986 мешканців, 217 будинків. Посада Перемиська — 1729 мешканців, 162 будинки. «Бліх» зі селом «Новий Світ» становили єврейське містечко (http://uk.wikipedia.... title='Штетл' class='mw-redirect'>штетл), там мешкали 2020 осіб і було 148 будинків.

http://uk.wikipedia....>1855—http://uk.wikipedia....>1858 — будiвництво шосе Самбiр-http://uk.wikipedia....>Дрогобич через http://uk.wikipedia.... title='Лішня (Дрогобицький район)'>Лiшню.

Грудень http://uk.wikipedia....>1872 р. — вiдкрито залiзничне сполучення Самбiр-http://uk.wikipedia....>Борислав i http://uk.wikipedia.... title='Стрий (місто)' class='mw-redirect'>Стрий-Самбiр-http://uk.wikipedia....>Хирів-http://uk.wikipedia....>Перемишль.

http://uk.wikipedia....>1903—http://uk.wikipedia....>1905 — завершено спорудження залізниць http://uk.wikipedia....>Львів-Самбiр, Самбiр-http://uk.wikipedia.... class='mw-redirect' title='Санок'>Санок i збудовано вокзальне примiщення.

Під час http://uk.wikipedia.... title='Перша світова війна'>Першої світової війни з http://uk.wikipedia....>17 вересня http://uk.wikipedia....>1914 по http://uk.wikipedia....>15 травня http://uk.wikipedia....>1915 року місто було під окупацією російських військ, які завдали йому великої шкоди. Було знищено бібліотеку товариства «Просвіта», а в будинку товариства влаштовано стайню для офіцерських коней. Обладнання лабораторiй, класiв i кабiнетiв вчительської семiнарiї вивезено в Росiю, туди ж вивезли місцевих українських дiячiв: http://uk.wikipedia.... title='Стахура Данило'>Данила Стахуру, Теодора Бiленького та iн.

Після розвалу http://uk.wikipedia.... title='Австро-Угорщина'>Австро-Угорської монархії, http://uk.wikipedia....>1 листопада http://uk.wikipedia....>1918 року в Самборі встановили владу Західно-Української Народної Республіки (http://uk.wikipedia.... class='mw-redirect' title='ЗУНР'>ЗУНР). Повiтовим комiсаром ЗУНР на Самбiрщину було призначено вiдомого письменника http://uk.wikipedia.... title='Чайковський Андрій' class='mw-redirect'>Андрiя Чайковського, голово магнат Єжи Мнішек. Він загостив у самбiрському королiвському замку Григорiя Отрєп'єва, який видавав себе за сина московського царя http://uk.wikipedia.... title='Іван Грозний' class='mw-redirect'>Iвана Грозного — Димитрiя, i допомiг цьому Лжедимитрiю http://uk.wikipedia....>21 червня http://uk.wikipedia....>1605 року зайняти московський престол (утримував його до http://uk.wikipedia....>17 травня http://uk.wikipedia....>1606 р.). Дочка Єжи Мнішека, Марія, була дружиною Лжедимитрія.

Від http://uk.wikipedia....>29 червня http://uk.wikipedia....>1941 р. по http://uk.wikipedia....>7 серпня 1944 р. тривала німецька окупація Самбора, зокрема, вбивства єврейського населення.

Персоналії

З Самбором пов'язані імена:

Пам'ятки архітектури

  • костел http://uk.wikipedia.... title='Іван Хреститель'>Івана Хрестителя (1530—1568)
  • мисливський будинок XVI ст.
  • костел http://uk.wikipedia.... title='Бернардини'>Бернардинів XVII ст.
  • монастир Бригідок XVII ст.
  • http://uk.wikipedia.... title='Церква Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі'>церква Різдва Пресвятої Богородиці XVIII ст., де зберігаються мощі http://uk.wikipedia.... title='День святого Валентина'>святого Валентина
  • міська http://uk.wikipedia.... title='Самбірська ратуша'>ратуша XVII-XIX ст.

Культура

В Самборі діють такі заклади культури:дитяча музична школа,Народний дім,Училище культури,музей 'Бойківщина',меморіальний музей Леся Курбаса,студія образотворчого мистецтва,школа декоративно-ужиткового мистецтва.

Освіта

З 1953 в Самборі функціонує http://uk.wikipedia....>Самбірський медичний коледж. В Самборі вже понад 10 років функціонує http://www.tneu.edu.... class='external text' rel='nofollow'>Самбірський факультет прикладного програмного забезпечення http://uk.wikipedia.... title='Тернопільський національний економічний університет'>Тернопільського національного економічного університету.Є педагогічний коледж

26 березня 2011

Ip: 92.112.110.136

(колиш. Погонич, 1241 року заснування, 36,2 тис. жителів) У XIV ст. сюди перебралося населення зі зруйнованого Самбора (нині Старий Самбір). З 1349р. під владою Польщі. Магдебурзьке право з 1380р. Звідси в 1604р. виступив на Москву загін Лжедмитрія, що був у шлюбі з Мариною, дочкою самбірського старости Мнішека. В 1738-54 рр. поблизу міста діяли загони опришків Олекси Довбуша. З 1772р. у складі Австрії, в 1919-39 рр. у складі Польщі.

Від міста-фортеці збереглися фрагменти земляних бастіонів і валів замку, мисливський будиночок короля Стефана Баторія (XVI ст.). оборонний костел Івана Хрестителя (1530. XVII ст. готика, ренесанс) з бійницями, оборонний кляштор бернардинів (1698) з костелом св. Станіслава (1719-51. арх. Я.- І. Деламаріс, П. Гижицький) і келіями. Нині тут розташований зал органної музики (концерти по суботах об 11.00). Поруч із кля-штором бернардинів є будинок єзуїтської колегії (1756-59, арх. Ю. Каршницький), нині міський музей. Про великий середньовічний торговий центр нагадує 38-метрова стара ратуша з годинниками (1606-70, 1844) З її верхнього майданчика відкривається чудовий краєвид міста. Особливої уваги заслуговує церква Різдва Пресвятої Богородиці (1728-38, розписи К. Устіяновича, 1898), де з 1759р. зберігаються мощі св. Валентина. У День закоханих і на Стрітення їх обносять навколо храму й виставляють у центрі на тиждень. У церкві зберігається чудотворна ікона Самбірської Божої Матері. У Самборі багато будівель межі ХІХ-ХХ ст. - величезний будинок повітового суду (1909), гарні вілли в стилі модерн. Збереглися мальовничий парк (XVIII ст.), синагога (1732) і єврейський цвинтар (вул. Дорошенка, 34). У Самборі народився письменник Андрій Чайковський і чудовий режисер, актор і теоретик театру Лесь Курбас. У будинку (II пол. XIX ст., вул. Сонячна, 1), в якому народився Л. Курбас, працює меморіальний музей і відкритий пам'ятник Історико-етнографічний музей 'Бойківщина (пл. А. Чайковського, 4, ) т. 8 (03236) 6-01-94). Перекусити можна в кафе 'Князівський град' на пл. Ринок або в кафе 'Марійка'.

2 березня 2008


... 1


  Закрити  
  Закрити