Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Сердюк Віктор-Миколай, користувач 1ua
Віктор-Миколай Сердюк

У цьому селі знаходиться єдиний пам'ятник замкової архітектури Луганщини – садиба польського інженера Казиміра Мциховського. Вона була побудована у 1905 році і є своєрідним аналогом західноукраїнських замків. 

Парк, на території якого збудована садиба, нині знаходиться в занедбаному стані. Але тут ще збереглися рідкісні види рослинності. З 1972 року ці двадцять два гектари є пам'ятником садово-паркового мистецтва. Дерева, посаджені ще в часі спорудження маєтку, досягли сьогодні велетенських розмірів.

Для догляду за парком Казимир Мсциховський запросив з Польщі свого земляка Марцина Францевича Хубецького. Садівник прожив тут все життя. І віддав всі сили розведенню рідкісних видів рослин та дерев. Залишився неодруженим, і, за заповітом, похований на території садиби. Спочатку тут розташовувався Ворошиловський будинок відпочинку для хворих шахтарів. У роки Великої Вітчизняної війни садиба прийняла шпиталь для поранених. Після - маєток функціонував як протитуберкульозний, а ще пізніше - як наркологічний санаторій. 

Багато див ще можна знайти по всіх усюдах України, але мало користувачів 1ua, які можуть висвітлити це на сайті.

 

Останні роки садиба порожніє. Будинок став притулком бродячих собак. Місцева влада активно шукає інвестора, який би міг реставрувати садибу, й зробити її доступною для туристів області. А палаючі дрова у столітньому каміні - як вогник надії для всіє садиби, де ще може запалати життя.  

6 грудня 2013


1


  Закрити  
  Закрити