Форум Семенівки

Теми для публікацій та розмов


ІСТОРІЯ СЕЛА
16 лютого 2020 Микола Сова

ЛЮДИ СЕЛА
1 лютого 2015 Микола Сова

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

У с. Семенівка у рухомому флюорографічному кабінеті обстежили на туберкульоз 61 людину

5 квітня 2024

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
      МОЯ    СЕМЕНІВКА
Мої батьки і я народилися в Семенівні.  Але коли мені було  три роки, сім'я переїхала  в сусідній район в село  Сакуниха.  Так розпорядилася доля.
 Всі родичі залишилися в Семенівні. А їх було багато.  Дід, дві бабусі, дві тітки, двоюрідні  брати і сестри.  Це тільки ті, яких я добре знав.  А якщо взяти  всих родичів, то це, певне, добра третина села.
     Прізвище Сова в селі було дуже поширине і тому називали по прізвиськам.  Мій дід  Василь Сова мав прізвисько  Сакун, так як його мачуха була родом з Сакунихи.
 звичайно, в Семенівну ми їздили часто. Зимою на санях, літом на возі, на велосипедах, а потім на мотоциклі.  На канікулах я по декілька тижнів гостював у родичів.
   Що запам'яталося?  В селі жили бідно.  В колгоспі майже нічого не платили, а податки були дуже великі. Виручав город.  А тому мій двоюрідний брат Володя Косяк вже в 12 років пішов працювати причіплювачем на трактор. Техніка працювала від МТС і там платили значно більше, ніж в колгоспі.
  Топити в хатах було майже нічим. Топили соломою, яку крали в колгоспних скирдах і яка не давала тепла. Також з літа  заготовляли кізяки:  суміш коров'ячого посліду і соломи. А потім почалися торфо розробки в с. Житнє РОМЕНСЬКОГО РН.    Поїхав туди працювати і мій брат  Володя.  Робота була дуже важка:  сирість, комарі. Брат постійно ходив в фурункулах.  Але за це давали торф. Привозили його сирим і приходилося його викладати в дворі у вигляді кліток, щоб він висох.
  В 50-ті роки зменшилися податки. В село прийшов новий голова колгоспу, здається  Волик.  Це був добрий хазяїн. І село почало оживати. Вже люди почали щось отримувати насвої трудодні. Запрацювала сільська електростанція, почалося будівництво школи, клубу, контори колгоспу.
 Великим здобутком було пуск цегельного заводу в Новосеменівці, або як тоді називали,  в Щорсі.
  А взагалі,  назви кутків в Семенівні були особливі.  Якщо в  Сакунисі збереглися старі назви: Гончарівка, Баранка,  ''Ударник.  Чому? Виявляється, що колись в селі було декілька колгоспів, які носили такі назви. Потім колгоспи з'єднали і назвали  «Червоний  Лан»,  старі назви  залишилися.  Одна моя бабуся жила в  Лану,  а друга у Воротилові. Ці два кутки розділяв яр.  Тут колись протікав  Хорол. Коли починалася весна, то по річищу Хорола бурхливим потоком летіла вода.  Щоб попасти в до магазину, в школу з Ворошилова, треба було іти через  Ударник,  де був єдиний міст через річку.  Коли приходило літо,  то по руслу Хорола залишалася  ковбаня з водою.  Називалася вона   Дубинка. Там ми  купалися, а інколи ловилася і маленька рибка. 
 Пас у Бабусі я і череду корів.  Щоб зібрати корів, треба було топати більше кілометра по селу.   Гнали корів за  село.  Там ставок Андріївське.  Там їх і напували.
   Село велике,  але розкидане на пагорбах.  Коли влітку треба було з Ворошилова  поїхати на велосипеді в магазин,  то це було добрим фізичним навантаженням.  Дві хвилини їдеш вниз,  а потім півгодини тягнеш велосипед на гору добрих півкілометра.
   Тепер на місці хати бабусі Явдохи-пустка,  а там де була хата бабусі  Насті,  живуть чужі люди.  
 Був я  в Семенівні в 2005р. Там живе моя  двоюрідна сестра  Пріся. Село виглядає  непогано,  якщо  зрівняти з другими  селами,  які я бачив.  Господарство  кріпеньке.  Є молочно-товарна  ферма,  непогані дороги.  

    Отака  моя   Семенівна.  Надіюся, що я  побуваю в  рідному краї. 

23 січня 2015

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
                                     ІСТОРІЯ  СЕЛА

СЕМЕНІВКА —село, центр сільської Ради, розташоване за 25 км від районного центру і за ЗО км від залізничної станції Ромни. Дворів — 287. Населення — 1037 чоловік. Сільраді під­порядкована Н овосеменівка.

В Семенівці розміщена центральна садиба колгоспу «Червоний лан», за яким закріплено 3451 га сільськогосподарс ьких угідь, у т. ч. 3120 га орної землі. Вирощують зернові й тех­нічні культури, розвинуто м'ясо-молочне тва­ринництво. Колгосп має цегельний завод. За самовіддану працю 91 трудівника нагороджено орденами й медалями СРСР.

У селі є восьмирічна школа, в якій навчається 207 учнів і працює 18 учителів, будинок культури на 400 місць, дві бібліотеки, фельдшерсько-аку­шерський пункт.

На території сільради налічується 2 партійні (48 комуністів) і 2 комсомольські (104 члени ВЛКСМ) організації. Партійний осередок у Се­менівці створено в 1930, комсомольський — у 1925 році.

Село засноване в XVII ст. У 1709 році на полях Семенівки між російськими і шведськими військами відбулися бої. Радянську владу вста­новлено в січні 1918 року. На фронтах Великої Вітчизняної війни і в партизанських загонах проти німецько-фашистських загарбників билися 522 жителі села. З них 175 нагороджено орденами й медалями СРСР, 174 чоловіка загинули смертю хоробрих за свободу і незалежність Батьківщини. В селі споруджено пам'ятник воїнам, загиблим у бою за його визволення від німецько-фашист-ських загарбників, встановлена меморіальна дошка воїнам-односельцям, полеглим в боротьбі

Історія міст і сіл УРСР       1973р..

3 січня 2011


1


  Закрити  
  Закрити