Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 217.22.163.126 Тема: ЦЕРКВА

4 червня 2006 року у с. Шандровець Турківського району відбулася спроба захопити Свято-Михайлівську церкву. За словами настоятеля, після Божественної літургії під час таїнства Вінчання, яке звершувалось у храмі, на подвір'ї вчинився галас, причиною якому послужив приїзд двох автомобілів з мешканцями сусідніх сіл для захоплення православного храму. Цим процесом керував Демко Іван Михайлович та священики УГКЦ з с. Боберки.
Під церквою почалася лайка та бійка. На щастя, православних було багато і вони змогли оборонити та відбити напад.
Свято-Михайлівський храм у с. Шандровець Турківського району уже декілька років є для уніатів каменем спотикання. Нападки прихильників УГКЦ особливо загострились після смерті колишнього настоятеля храму протоіерея Іоана Соболевського. І хоча православних мешканців у селі переважна більшість, проте за підтримки місцевої влади на православних щоразу чиниться тиск. Так, наприклад, у селі було розвішане оголошення наступного змісту (правопис оригіналу): „В неділю 21 травня 2006 року з 8.00 год. /ранку/ буде проводитись голосування, про визначення до якої конфесії хочуть належати жителі с. Шандровець, а саме:
1. Українська православна церква Київського патріархату.
2. Українська православна церква Московського патріархату.
Голосування буде проводитись на дому.
Виконком Шандровецької с/ради'.
Відомо, хто хоче посіяти конфесійну ворожнечу у селі, адже під оголошенням є підпис, більше того, невідомо за яким нормативноправовими законами „Голосування буде проводитись на дому'.
Якщо заплановане голосування не дало результатів, то ворог роду людського, прагнучи все ж таки посіяти ненависть між християнами пішов іншим шляхом: вирішив зіштовхнути православних і греко-католиків.
Декан Української Греко-Католицької Церкви м. Турки о. Тарас оголосив своїм парафіянам, що 4 червня в неділю поїдуть в с. Шандровець 'виганяти москалів із церкви'. Православні шандрівчани також дізнались про такі заклики священиків Української Греко-Католицької Церкви із сусідніх сіл Верхня Яблінка та Боберка.
Тому заздалегідь, 1 червня 2006 р., вони звернулись до голови Турківської районної державної адміністрації, а також в органи правопорядку з письмовими заявами, прохаючи захисту. І хоча Голова Турківської райдержадміністрації пан Стець запевнив, що забезпечить правопорядок в селі, проте 4 червня наряд міліції на чолі із дільничним оперуповноваженим майором Михайлом Ільницьким в день спроби захоплення прибув після того, як бійка уже відбулась. Очевидно, міліція приїхала пізно цілком свідомо.
Настоятель Свято-Михайлівської церкви у с. Шандровець Турківського району протоієрей Ілля Уруський та православні шандрівчани просять молитовної і моральної підтримки у випробуваннях, які їх спіткали.

10 листопада 2009


1


  Закрити  
  Закрити