Форум Сигнаївки

Теми для публікацій та розмов


%^&@# дайте ,пожалуйста,номер телефо...
2 серпня 2017 Ольга Прудкая

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 2

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>ЧИЯ ЗЕМЛЯ І ХТО НА НІЙ ГОСПОДАР? ЯК СИГНАЇВЦІ ЗБИРАЮТЬСЯ ВІДСТОЮВАТИ СВОЇ ІНТЕРЕСИ

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

Земельні питання для українського агропромислового комплексу залишаються болючими. З 2013 року ще владою Януковича було здійснено неймовірно несправедливі зміни — повноваження розпоряджатися земельними ресурсами, які знаходяться за межами сільських і міських рад, з районного рівня були передані обласному управлінню Держгеокадастру. Відтоді всі орендарі розпочали відлік часу своєї діяльності на таких землях, зважаючи до якого року попередньо були укладені угоди. Повідомляється, що Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру розробила пакет законопроектів, що мають регулювати земельні відносини. Але що стримує прийняття необхідних законів? З чим залишаться пересічні фермери та жителі громад після законодавчих нововведень та яких ще «сюрпризів» чекати від парламенту у земельній сфері?

На ці питання навряд чи відповість хтось із місцевих чиновників. Але більше десятка жителів села Сигнаївка минулого вівторка вирішили колективно звернутися до сільського голови Сергія Ошовського, аби той відстояв їх інтереси у декількох суспільних питаннях. Йдеться, зокрема, про територію колишньої тваринницької ферми, де осіб з 50 нині випасають домашню худобу. Пасовище знаходиться за межами села і це означає, що будь-якої миті хтось приїде і скаже: у мене є дозвіл з обласного Держгеокадастру на оренду цієї земельної ділянки, тож попрошу всіх звідсіля.

— Розумієте, цю ділянку людям виділили на усних домовленостях. Поки що ніхто на неї не претендує, але завтра вже може бути по-іншому, тому ми хочемо узаконити своє право, — пояснює житель Сигнаївки Андрій Прищепа. — Директор ТОВ «Шпола-Агро-Індустрі» Олександр Кисельов має намір навести порядок на цій території і ми його в цьому підтримуємо. Ні сільська рада, ні господарство нам не заважають випасати свою худобу, але ми не знаємо, з ким укладуть угоду на оренду там, в області. У нас ніхто не питає і з нами нічого не погоджують.

На питання, чи думали сигнаївці над тим, щоб створити кооператив і діяти від імені юридичної особи, ніхто нічого чітко не відповів. Дуже клопітка ця справа, потребує знань документації, багато особистого часу. Але без цього захищати свої права буде вкрай важко.

— То ми підемо перекривати трасу, не дамо свою землю будь-кому розбирати! — знаходять вихід деякі бунтарі.

Допомогла урватися терпцю і ситуація із місцевим кар’єром, який орендувало багато років шполянське підприємство «Будсервіс». В цьому році закінчився термін орендної угоди і на його поновлення потрібно витратити велику суму коштів за виготовлення технічної документації та придбання ліцензії. І то ще не факт, що саме з «Будсервісом» укладуть в області угоду про оренду.

А кар’єр тим часом перекрито шлагбаумом, піску ніхто не може звідти брати. Добре, хоч поки що можна рибу ловити та купатися. У попередні роки сигнаївці могли купувати пісок за знижками, а нині видобування припинено, а хто тут захазяйнує, не знає ані сільський голова, ані голова райдержадміністрації. Така ситуація не відповідає інтересам жителів громад, вважають сигнаївці і вимагали у свого сільського голови, щоб вплинув на недопущення позбавлення їх прав користуватися сільськими ресурсами, які, за їх словами, споконвіку належали людям.

Чи мають рацію жителі Сигнаївки? Так мають, адже в рамках грядущої децентралізації саме вони мають на свій розсуд розпоряджатися всіма ресурсами, що знаходяться на території громади. Але для цього потрібно ще, щоб парламент поухвалював потрібні закони, із чим зовсім не поспішає. А тим часом в області вже два роки після Революції Гідності продовжують надавати дозволи на оренду земель, не погоджуючи ні з громадами, ні з райдержадміністраціями, лише за своїми підходами. І навіть за великого бажання пану сільському голові не вдасться змінити реальний стан речей.

А ось як оцінює ситуацію в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олег КУЛІНІЧ:

— Час, коли створювались величезні владні вертикалі, минув. Цей метод управління довів свою непрацездатність. Це все в наших умовах призводить лише до існування величезних «годівничок». Я вже говорив про ситуацію, яка склалась в органах юстиції. Але Мін'юст знайшов у собі мужність відмовитись від повноважень і передати їх на місця. Держгеокадастр, навпаки, всіляко впирається децентралізації і продовжує «тягнути ковдру на себе». Дуже хочу помилитись, але складається враження, що тут мають місце звичайні торги, на кшталт того, що раз у нас забирають одну «годівничку», то дайте взамін іншу. «Баш на баш». От цією «годівничкою» і має бути державний контроль за використанням та охороною земель.

Але залишимо осторонь корупційну складову цього питання, подивимось на це з професійної точки зору. Подумаймо, чи справді якийсь орган у Києві має дивитися за тим, щоб, наприклад, сусід не переносив огорожу, чи щоб земельна ділянка, надана для городництва, не забудовувалась? Невже з цим не зможуть впоратись місцеві ради? Тим паче в умовах, коли громади об'єднуються, і їх спроможність, і фінансова, і кадрова, буде набагато вищою.

Отож залишається лише спо-діватися на перемогу добрих намірів над прагненням зберегти «годівнички». А чи трасу й справді перекрити?

Наталія СТОРЧАК.

20 червня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

 3 червня у кіноконцертному залі «Космос» м. Шпола, 4 червня у Сигнаївському сільському Будинку культури було проведено ювілейні концерти народного аматорського духового оркестру Сигнаївського СБК з нагоди 90-ї річниці від дня народження першого керівника колективу, першого директора музичної школи Івана Панасовича Шульги, 65-ї річниці створення народного аматорського духового оркестру Сигнаївського сільського Будинку культури, 40-ї річниці Сигнаївської дитячої музичної школи.

    Зі святковими датами ювілярів вітали голова Шполянської районної державної адміністрації Потапенко Володимир Миколайович, перший заступник голови райдержадміністрації Козоріз Юрій Олексійович, голова районної ради Кузуб Олександр Миколайович, начальник управління культури та зв'язків з громадськістю Черкаської обласної державної адміністрації Островський Олег Анатолійович, начальник відділу культури і туризму Шполянської районної державної адміністрації Лозовий Анатолій Іванович, Сигнаївський сільський голова Ошовський Сергій Павлович, директор Сигнаївського НВК Свердел Людмила Павлівна. У концертній програмі приймали участь народний аматорський духовий оркестр Сигнаївського сільського Будинку культури, керівник Анатолій Підмогильний, дитячий вокальний ансамбль «Перлинки», учениця музичної школи Альона Черевко, вокальний ансамбль викладачів «Колорит», керівник Ірина Підмогильна; колишні учасники духового оркестру, випускники музичної школи, Заслужений артист Росії, заслужений артист України Микола Шамрай, м.Сантк-Петербург; Заслужений діяч мистецтв Молдови Олексій Литвин, м. Кишинів; Лауреат Міжнародих конкурсів Микола Кулак, м. Харків; Заслужена артистка України Руслана Лоцман, м. Київ. Всі концерті твори, виконані на високому професійному рівні, сприймалися шквалом оплесків і подарували велику насолоду глядачам. Ми щиро вдячні Анатолію Олексійовичу Підмогильному, і всім учасникам народного аматорського духового оркестру Сигнаївського сільського будинку культури, співакам музичної школи, шанованим гостям за те що справа їхнього учителя, наставника Івана Панасовича Шульги продовжується, і духова музика та спів завжди звучатиме на їхній малій Батьківщині! Творчої вам наснаги!


Художній керівник Шполянського РБК А. Міцкевич

7 червня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
http://shpolarada.go... alt='' style='margin: 0px 10px 10px 0px; padding: 0px; border: 0px none; max-width: 100%;'>

Кращої нема, напевно, в світі

Музики, як грає духовий,

Що підносить до небес щомиті

І дарує настрій бойовий.

           На початку літа справжнє свято духової музики відбулось у нашому краї. 3 червня у кіно-концертному  залі «Космос», 4 червня  у будинку культури с. Сигнаївки відбулись  вшанування аматорського духового оркестру Сигнаївського СБК.

У 2016 році три визначні дати відзначили у культурному житті  Сигнаївки. У 1926 році народився Заслужений працівник культури УРСР Іван Панасович Шульга. Великий шанувальник духової музики Шульга І.П. 65 років тому створив духовий оркестр при Сигнаївському БК, який за роки існування був неодноразовим лауреатом всесоюзних та всеукраїнських конкурсів та фестивалів, володарем  чотирьох золотих медалей. Оркестр звучить і сьогодні, керує ним Підмогильний А.О.

http://shpolarada.go... alt='' width='328' height='246' style='margin: 0px 10px 10px 0px; padding: 0px; border: 0px none; max-width: 100%;'>

Шульга І.П. був першим директором Сигнаївської дитячої музичної  школи, яку відкрили у 1 липня 1976 року. 20 квітня 2016 року рішенням Шполянської районної ради Сигнаївській ДМШ присвоєно ім`я заслуженого працівника культури Шульги Івана Панасовича.

Привітати жителів Сигнаївки прибув начальник Управління культури та взаємозв’язків з громадськістю ЧОДА Островський О.А., голова Шполянської районної ради Кузуб О.М., Голова Шполянської РДА Потапенко В.М., начальник відділу культури та туризму Шполянської РДА Лозовий А.І. Вітаючи ювілярів, Олександр Кузуб, зокрема,  сказав: 'У нашому селі кожному: і старожилу, і школяру відоме ім`я Івана Панасовича Шульги. Дякую всім, що зберегли пам`ять про Івана Панасовича, продовжили, і продовжуєте, і будете продовжувати розпочату ним справу. На жаль, небагато духових оркестрів збереглось на сьогоднішній день, не часто чуємо суворі марші, елегантні вальси й фокстроти, жваві польки у виконанні духових оркестрів. Тож бажаю всім натхнення, визнання і активної творчої діяльності'.

http://shpolarada.go... alt='' width='279' height='209' style='margin: 0px 10px 10px 0px; padding: 0px; border: 0px none; max-width: 100%;'>

 

 

На ювілей приїхали чисельні гості, колишні учні Івана Панасовича. Дарував глядачам пісні Заслужений артист України та Росії Микола Шамрай, Заслужений артист Молдови Олексій Литвин зачаровував грою на саксофоні. « Іван Панасович був нам і вчителем, і батьком», - сказав перед сольним виступом трубач харківчанин Микола Кулак. Порадувала односельців співом вихованка Сигнаївської ДМШ Заслужена артистка України Руслана Лоцман. Бурхливими оплесками, стоячи глядачі проводжали зі сцени оркестр.

6 червня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>СЬОГОДНІ У ШПОЛІ ВІДЗНАЧАЮТЬ ЮВІЛЕЙНІ ДАТИ СИГНАЇВСЬКИХ МИТЦІВ

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

Село Сигнаївка у нинішньому році знову скликає усіх земляків на традиційні ювілейні заходи, присвячені місцевим натхненникам мистецтва. У попередні роки у широкому колі дружньої сільської громади та численних гостей у затишній залі Сигнаївського будинку культури згадували творчу діяльність Івана Панасовича Шульги — заслуженого працівника культури УРСР, першого директора Сигнаївської музичної школи. У нинішньому році виповнюється 90 років з дня його народження, і мистецька зустріч шанувальників його таланту відбудеться на районному рівні — у Шполянській кіноконцертній залі «Космос» 3 червня о 15-ій годині. А 4 червня о 14-ій годині захід відбудеться у Сигнаївці. Як завжди, разом вшанувати незабутню творчість сигнаївських талантів запрошують усе земляцтво, випускників Сигнаївської музичної школи всіх поколінь.

Іван Шульга — незмінний керівник духового оркестру, завдяки перемогам якого на Всесоюзних фестивалях село Сигнаївка стало відоме не тільки в Україні, а й далеко за її межами. П’ять років тому на будівлі Сигнаївського будинку культури урочисто відкрили меморіальну дошку з написом «У цьому будинку культури працював керівник Сигнаївського самодіяльного народного духового оркестру, організатор та перший директор музичної школи, заслужений працівник культури УРСР Іван Панасович Шульга. 1926—1988 рр.».

Святкуючи ювілейний день народження Івана Шульги, відзначають сьогодні і 65-річчя створення народного аматорського духового оркестру Сигнаївського сільського будинку культури та 40-ліття Сигнаївської дитячої музичної школи.

У теплій, дружній, родинній атмосфері лунають нині мелодії духового оркестру, яким багато років керує Анатолій Олексійович Підмогильний. Учасниками оркестру є юні музиканти — учні Сигнаївського НВК.

Воістину, люди творять історію, а історія пам’ятає людей. У нашому районі є справді багато золотих сторінок своєї історії, нам є ким пишатися. У сузір’ї найславніших, хто творив духовність душ та світле ім’я Сигнаївки, на почесному місці — імена Івана Панасовича Шульги та його послідовників. Пишаймося ними!

Ірина СЕМИРАЙ.

Вони творили славу Сигнаївки
У Сигнаївці також народилися й проживали поет Олекса Влизько, заслужені артисти України В'ячеслав Супрунов та Олександр Кузьменко, народний артист Російської Федерації Микола Шамрай, заслужений працівник культури України Михайло Волков, поетеса Раїса Чорнозуб, лауреат міжнародних та всесоюзних конкурсів, учасник оркестру Молдовської державної телерадіокомпанії Олексій Литвин, заслужена артистка України Руслана Лоцман.

У Сигнаївці колись жила сім’я Софрона Грушевського, з родини якого був перший Президент України Михайло Грушевський.

6 червня 2016

Запитання
Сколько километров од млиева
Відповідь
Гайдаш (Кушнір) Наталя, користувач 1ua
Наталя Гайдаш (Кушнір)
По прямій близько 32 км,через Шполу - близько 50 км.

25 травня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>ЗАВДЯКИ ЇЙ МІЙ СИН ПОВЕРНУВСЯ ЖИВИМ

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

Зі сльозами радості зустріла нарешті я сина із фронту, який днями демобілізувався. Рік і чотири місяці життя в постійній тривозі і переживаннях вже, дякувати Богові, позаду. Повернувся мій Роман живим із передової, але рани на ногах і наслідки триразової контузії ще дають про себе знати, та він відмовлявся від госпіталізації, така вже у нього вдача — захищав рідну землю, віддаючись їй сповна... Мені, як матері, пережити цей період було ой як нелегко, але як тепер я ціную тих людей, які ділили зі мною мій стан душі, підтримували і морально, і матеріально!

Найбільше слів подяки хочу висловити дорогій людині, яка стала справжньою берегинею не тільки моєму синові, а й дуже багатьом хлопцям на фронті — волонтерці Галині Лоцман із Сигнаївки.

Вважаю, що саме завдяки їй мій Роман прийшов живим з війни. Вона безліч разів знаходила його у найгарячіших точках, де б він не був. Привозила і продукти, і одяг, і взуття, і обмундирування.

А сама людська моральна підтримка є просто безцінною! Дякую Господу, що серед нас є такі люди — добрі, чуйні, сильні, небайдужі. Тож хочу побажати їй від щирої душі міцного здоров’я і радості від життя, благодаті на велике довголіття, родинного щастя і благополуччя.

З честю Роман передає вітання з прийдешнім Великоднем Вам, Галино Григорівно, від бійців 53-ої бригади 3-го мінометного батальйону. На таких жертовних дивовижних людях і тримається наш світ, наша правда, наша воля і свобода.

Також висловлюю подяку і заступнику міського голови Віталію Плетіню, який не залишив мене з побутовими проблемами — допоміг почистити колодязь та забезпечити мою оселю дровами взимку. Нехай оберігає вас Бог, добрі люди, а в Україні нарешті настане мир, припиниться це жахливе кровопролиття і розквітне Україна.

Марія ОМЕЛЬЧУК. м. Шпола.

5 травня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

http://shpolyanochka... itemprop='url' style='color: rgb(51, 51, 51); display: inline-block; min-height: 0px; line-height: inherit; margin: 0px 0px 5px; border: none;'>ТЕАТРАЛЬНА ВИСТАВА ТОРКНУЛАСЯ НАЙГЛИБШИХ СТРУН СЕРЦЯ

http://shpolyanochka... style='color: rgb(0, 136, 204); text-decoration: none;'>http://shpolyanochka... alt='' itemprop='image' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px;'>

Нещодавно в Сигнаївському НВК відбулася вистава «Недитячий погляд на війну», яку підготували учасники соціально-психологічного театру «Бумеранг». Це вже п'ятий виступ за час існування колективу, в якому беруть участь батьки, вчителі, учні. Тематика роботи театру різноманітна: «Дитяча жорстокість», «Зазирни у вічі старості», «Насилля в сім'ї», «Бо ти на землі людина».
Радо шкільна родина вітала шанованих гостей заходу: голову райдержадміністрації Володимира Потапенка, заступника голови районної ради Лідію Татарину, методиста райметодкабінету Наталію Досич.

В актовій залі, де зібралася вся шкільна родина та запрошені гості, не лишилося жодного байдужого від тих слів, пісень, інсценізацій, які линули зі сцени. Неможливо передати словами той біль і жах, який несе із собою страшна, жорстока війна.

Найактивнішими членами театру серед батьків є О.В. Авер’янова, Н.Г.Кінчерук, А.В.Дубова, Ю.В.Полтавець, А.В.Шульга, М.А.Шевченко, І.А.Під-могильна, О.П.Кузьменко та Т.А.Бальоха — учасник АТО.

Приємно вразили глядачів своєю акторською майстерністю вчителі Є.С.Бесараб, І.І.Стадник, О.А.Різник, В.А.Пісна, В.Б. Зубріцька, В.М.Довгаль, Л.С. Гладун.

Також варто відзначити роботу учнів, які грали на рівні з дорослими. Зачарували виступи дитячого танцювального колективу під керівництвом практичного психолога закладу Лілії Гладун.
Ініціатором та головним режисером нашого театру «Бумеранг» є берегиня шкільної родини, наш директор Людмила Свердел.

Напевно, найбільше бажання кожного українця — це мирне небо над головою! І виступ театру «Бумеранг» — це ще одне звернення до найвищих сил: «Боже, Україну збережи, Господи помилуй нас!».

Валентина ДОВГАЛЬ, педагог-організатор Сигнаївського НВК.

5 січня 2016

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
            ПРОПАЛА  СОБАКА!!

Дорогі земляки!

Я, Прищепа Наталя Петрівна, родом із Сигнаївки Шполянського району, тепер переселенка з Луганська, працюю в університеті в Києві. Живу угуртожитку, тому свою собачку ГоттуЮліївну (породи «Шелті» – маленька чорна «Коллі»), з якою врятувалась з-під снарядів, півроку тому привезла до родичів у Сигнаївку(живуть на вулиці Корнійчука, поряд з кладовищем). Дядько, знаючи, яка Готта дорога мені і дочці Юлі, тількивчора наважився сказати по телефону, що місяць тому Готта звикла (мабутьвикрали). Це її фото: може вже не так виглядає, але впізнати можна. Чорна з рудими підпалинами шерсть, з білим «галстуком» на грудях, довгий носик, розумні карі очі, білосніжна посмішка, червоний нашийник. Зріст - 40 см, довжина –60 см, вага – 18 кг, вік – 8 років.Дуже добра, довірлива, вихована, розуміє людську мову. Про Готту Юліївну навіть дитячу книжку написано.

Звертаюся до Вас з укліннимпроханням відгукнутися: може хто знає щось про долю моєї Готти?Плачемо, страждаємо: втратили не тільки дім, - навіть Готту, вірного, улюбленого члена родини, не вберегли. Хочемо знати, що вона жива і потрапила у добрі руки.Тримати Собаку мені ніде, тому обіцяю не забирати її. Може тільки коли провідати. Передам її паспорта. З повагою до Вас і великою вірою в людяністьНаталя (068) 223-51-00, (050) 959-00-74,natalygotta@mail.ru

 

11 листопада 2015

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
   http://shpola.gov.ua... class='contentpagetitle_homepage_style' style='font-stretch: normal; font-size: 15px; font-family: Arial; color: rgb(0, 0, 153); text-decoration: none; background-color: rgb(237, 242, 251);'>У Сигнаївці відкрили меморіал пам’яті жертв Голодомору 1932-33рр.
  

http://shpola.gov.ua... alt='сигнай1' width='300' height='225' style='margin: 5px; float: left;'>На відкритті пам’ятного знаку побував голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, який перебував з робочим візитом на Шполянщині. 

   - Цю ідею подав очільник ветеранської організації Петро Кугот, - розповідає голова села Сергій Ошовський, - Кошти на виготовлення 'пам’ятки про жахливі події' виділили з сільського бюджету. Звісно, не обійшлось й без допомоги небайдужих місцян. В нашому селі згуртовані люди - якщо не коштами, то працею допоможуть.


  Віддати шану невинно убієнним землякам приїхали й районні владці: голова Шполянської РДА Володимир Потапенко, голова районної ради Іван Скорик, заступник голови РДА Ольга Шпиця. 
     - Дуже добре, що на Черкащині робляться такі справи, - зауважує обласний керманич Ю.Ткаченко, - Це наша історія. Ми не повинні забувати ті страшні події. А в спадщину передаємо пам’ять про співвітчизників, які невинно загинули від вчинків комуністичного режиму. 
Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання та покладанням квіті

25 вересня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Хто найбільше заробляє?
Відповідь
Гайдаш (Кушнір) Наталя, користувач 1ua
Наталя Гайдаш (Кушнір)
Француз

17 вересня 2015


... 2


  Закрити  
  Закрити