Форум Сигнаївки

Теми для публікацій та розмов


%^&@# дайте ,пожалуйста,номер телефо...
2 серпня 2017 Ольга Прудкая

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Де знаходяться банкомати?
Відповідь
Гайдаш (Кушнір) Наталя, користувач 1ua
Наталя Гайдаш (Кушнір)
Чого не знаю, того не знаю.

17 вересня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Який стан доріг в порівнянні з іншими населеними пунктами є?
Відповідь
Гайдаш (Кушнір) Наталя, користувач 1ua
Наталя Гайдаш (Кушнір)
Задовільний

17 вересня 2015

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Скільки навчальних закладів (дит. садків, шкіл, ПТУ, ВУЗів) є?
Відповідь
Гайдаш (Кушнір) Наталя, користувач 1ua
Наталя Гайдаш (Кушнір)
Загальноосвітня школа і музична школа

17 вересня 2015

Запитання
ввідаленність від києва
Відповідь
Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова
200 км

14 вересня 2015

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

Наша Руслана

http://content.foto.... width='600' height='399' border='0' alt='' style='border: 0px;'>







З
гордістю вдягаю це вбрання,


Як
колись носили мої предки.


Хоч
без фірменної етикетки,


Ця
сорочка, як моя рідня.


І
хай кажуть: «Це уже не в моді», Так для себе смаку цім знайду. Традиційно, як
колись в народі,


Я у
вишиваночці іду.


Щира,
щира українка,


Може
хто сміється,


А я
справді Україну помістила в серці.


Щира,
щира українка,


До всіх націй з миром. Обіймаю
Україну Я піснями щиро.


Це для тебе, мати-Україно, Своє юне
серце відкриваю.


І з добром я пісню цю співаю. Щоб
цвіла любов, як та калина. Пам’ятаю я своє коріння,


Не гордую ні борщем, ні салом, Адже
роду нашого немало.


Сію у піснях
добра насіння.
Р. Лоцман

Це  наша Руслана  Лоцман.
Співачка, поетеса і просто  красива  дівчина.!  Випустила  диск,  книгу..виступає  з концертами.
Виросла  Руслана в  нашій Сигнаївці.
   Наш  Діма  на  Майдані  познайомився  з  Русланою   Лижичко  і супроводжував  її в поїздках до дитбудинків..  І   Він  Розповів 
Лижичко про нашу  Руслану.
Телефонує:  'Повідом Руслану,  що  Лижичко  чекає  її на  Майдані  після  22.00.'
  Це  було на  Миколая. Я  зробив.
  Дві  Руслани  познаймилися  і наша  Руслана  виступала  на  Майдані.
  За  словами  Діми в  очах  Лижичко  була  ревність.
  Вчора,  21.12.,  після  23.00,  наша  Руслана  знову   виступала на  Майдані.
 Ми отримали  подяку  від Руслани за  сина.  Приємно.

22 грудня 2013

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

У Сигнаївській дитячій музичній школі затишно і поки тихо. В учнів щойно закінчилися уроки в загальноосвітній школі і вони лише сходяться опановувати музичне мистецтво. Із 117 сільських школярів близько шістдесяти вчаться гри на музичних інструментах або ж сольного співу. Для порівняння: у Шполі чотири загальноосвітні школи, з яких у школі мистецтв навчається 270 дітей.

Якщо враховувати й тих учнів, які відвідують філії музичної школи в Терешках, Мар’янівці, Лозуватці, Матусові, то їх набереться 122. Ця цифра протягом року може змінюватися. Зважаючи на необов’язковість музичної освіти, частина дітей спробує, а згодом втрачає інтерес до баяна чи гітари. За красивою грою на сцені стоїть копітка багатогодинна робота і далеко не в кожного вистачає посидючості й терпіння замість погратися на вулиці сидіти й розучувати ноти.

http://shpolavisti.c... height='315' width='250' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: right;'>За майже сорок років роботи сільська музична школа має свої викладацькі родини. Як наприклад, сім’я Підмогильних. Колишній директор Анатолій Підмогильний свого часу добирався на роботу в Сигнаївку мотоциклом з Кримок. Згодом сім’я переїхала в Сигнаївку, де знайшов своє покликання не лише він, а й дружина Валерія Михайлівна, викладач класу бандури і фортепіано. Нині музичну школу очолює їхня донька Ірина Підмогильна. Крім названих, тут працюють ще одинадцять педагогів, дев’ять з яких мають вищу освіту. Деякі з них їздять з райцентру на роботу в Сигнаївку та інші села, де є філії музичної школи.

У класі духових і ударних інструментів в око впадає не один десяток виставлених в ряд нових табуреток.

— Ці меблі нещодавно передано з відділу культури і туризму райдержадміністрації, — пояснює викладач з 25-літнім стажем Анатолій Олексійович Підмогильний.

Він саме планує розпочинати урок з третьокласником Денисом Пісним (уроки тут індивідуальні). Забачивши гостей, охоче ділиться наболілим. Скажімо, тим, що грі на духових і ударних інструментах в районі навчають лише в Сигнаївці та Мар’янівці, бо в інших селах немає на чому. Навчальний інструмент власного кабінету педагогу вдалося частково оновити завдяки допомозі брата, який мешкає у Німеччині.

— Грати на старих флейті чи тромбоні, які відслужили по два-три десятиліття, дітям важко, а нові коштують дуже дорого, — вголос розмірковує А.Підмогильний. — Духовики нині не в моді, у Черкасах припинив роботу муніципальний духовий оркестр. Але разом з тим вони потрібні. Знищити завжди легше, ніж відродити.

 Троє вихованців Анатолія Олексійовича зараз навчаються у Черкаському музичному училищі. Він переймається подальшою долею свого талановитого учня Василя Пруса, який у цьому році закінчує навчання.

http://shpolavisti.c... height='244' width='314' style='max-width: 100%; height: auto; vertical-align: middle; border: 0px; margin: 5px; float: left;'>Шестикласницю класу фортепіано Олену Черевко педагогічний колектив планує номінувати на спеціальну стипендію у галузі культури і мистецтв. Дівчина п’ятий рік відвідує також вокальний спів, є незамінною учасницею ансамблю «Дівчата», «Зоряне мереживо», ансамблю бандуристів та інших колективів сільського будинку культури. Як переможниця конкурсу «Таланти багатодітної родини» у минулому році відпочивала в «Артеку». Деякі учні, Алевтина Мураховська та Анна Пісна, відвідують уроки музики навіть після закінчення навчального курсу.

Що стосується фортепіано, то ці інструменти відслужили в школі багато років. Але про нові тут поки не мріють, бо коштують вони понад 80 тисяч гривень. Ірина Анатоліївна говорить, що фортепіано у них якісні і поки добре служать. Вона показала найстаріший інструмент. Коли і звідки те особливої форми фортепіано з’явилося у школі, ніхто з теперішніх працівників не пам’ятає.

Директор І. Підмогильна є викладачкою сольного, чи як його ще називають, естрадного співу. Показуючи свій просторий навчальний клас, вона розповідає, що сюди недавно придбано нове звукове обладнання.

Те, що педагогічний колектив музичної школи любить свою справу, помітно навіть у коридорі закладу. На стінах тут портрети видатних музикантів, стінгазети, підбірка тематичних фотознімків. Та найголовніше, що в наш час засилля комп’ютерних ігор та збайдужіння до прекрасного у Сигнаївській музичній школі знаходять підхід до дітей, уміють зацікавити їх мистецтвом.

8 листопада 2013

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

У нинішньому році в Сигнаївці проведено ремонт доріг на шести вулицях, загальною протяжністю 6,5 кілометра. За словами сільського голови Сергія Ошовського, сільська рада щороку здійснює ремонти кількох з 24 вулиць Сигнаївки, загальною протяжністю 32 кілометри.

В першу чергу, ремонтують ті вулиці Сигнаївки, якими курсують вантажні автомобілі. На жаль, відремонтовані підсипними матеріалами дороги недовговічні і їх майже щороку доводиться ремонтувати.

На ремонти у нинішньому році використано 63 тисячі гривень, з них 34 тис. грн. — субвенція з державного бюджету, решта — кошти сільського бюджету.  

На останній сесії сільської ради депутати підтримали ідею передбачити на 2014 рік 60 тисяч гривень на ремонт сигнаївських доріг.

6 листопада 2013

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

Сигнаївка — http://uk.wikipedia.... title='Село' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>село в http://uk.wikipedia.... title='Україна' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Україні, http://uk.wikipedia.... title='Шполянський район' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Шполянському районі http://uk.wikipedia.... title='Черкаська область' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Черкаської області.

Загальна площа територіальних меж села становить 3674 га. Площа населеного пункту становить 769 га. Населення — 1914 осіб на 1048 дворів.


Історичні відомості

Поселення виникло на вододілі між ріками http://uk.wikipedia.... title='Дніпро' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Дніпро та http://uk.wikipedia.... title='Південний Буг' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Південний Буг, між річечками http://uk.wikipedia.... title='Шполка' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Шполка та http://uk.wikipedia.... title='Гнилий Тікич' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Гнилий Тікич, які з'єднувала водна артерія, що пролягала між Мар'янівкою, Сигнаївкою, де курсували тогочасні човни. У сиву давнину на березі чистої річечки, у верболозах, поряд із дрімучим лісом поселились утікачі. Поселення Сигнаївка виникло на початку XIII ст. згідно з даними «Історії міст і сіл УРСР. Черкаська область». Однак перша згадка датується серпнем 1197 р. в літописі — виданні Речі Посполитої (Варшава).

Історія Сигнаївки тісно пов'язана з історією всієї України, землі якої не раз спустошувалися половецькими ордами, татарами і турками, але знову відроджувалися.

Стосовно походження назви села найпопулярнішою є версія Л. Похилевича, який стверджує в «Сказанні…» (1864 р.), що «Назва села походить від могил край дороги, на яких, за переказами, під час татарської навали жителі виставляли сторожу, яка сигналами повідомляла про наближення ворога».

Сигнаївка, як і більшість правобережних земель, майже до кінця XVIII ст. залишалась у складі Польської держави. Сигнаївці займатися сільським господарством, рибальством, полюванням та гончарством. У 1768 р. жителі Сигнаївки, Лебедина, Матусова, Шполи під проводом ватажків Степана Главацького і Савки Плиханенка стали активними учасниками Коліївщини.http://uk.wikipedia.... style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>[1]

Станом на http://uk.wikipedia.... title='1885' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>1885 рік у колишньому власницькому селі http://uk.wikipedia.... title='Шполянська волость' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Шполянської волості http://uk.wikipedia.... title='Звенигородський повіт' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Звенигородського повітуhttp://uk.wikipedia.... title='Київська губернія' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Київської губернії мешкало 1800 осіб, існували 2 православні церкви, 3 постоялих будинки, 3 вітряних млинівhttp://uk.wikipedia.... style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>[2].

За переписом http://uk.wikipedia.... title='1897' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>1897 року кількість мешканців зросла до 2621 особи (1293 чоловічої статі та 1328 — жіночої), з яких всі — православної віриhttp://uk.wikipedia.... style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>[3].

Транспорт

Через село проходить автошлях http://uk.wikipedia.... title='Черкаси' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Черкаси—http://uk.wikipedia.... title='Умань' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Умань—http://uk.wikipedia.... title='Гайсин' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Гайсин—http://uk.wikipedia.... title='Брацлав' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Брацлав (317 км), побудований у 1961 році під керівництвом інженера http://uk.wikipedia.... title='Кожум'яка Степан Демидович' style='text-decoration: none; color: rgb(11, 0, 128); background-image: none; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;'>Степана Кожум'яки.

Освіта

В 90-х роках ХІХ ст. Сигнаївка належала княгині Урусовій. В селі панувала повна неписьменність. В церковно-приходській школі навчалося лише 90-98 дітей заможних верств населення. Монополію на освіту мав священник, який жертвував гроші на школу, а його дві дочки вчителювали.

Після революції 1917 р. в Сигнаївці почала працювати початкова школа, яка пізніше переросла в семирічну, а в 30-х роках — у середню. Неписьменність серед дорослого населення була ліквідована в 1929–1931 рр. Під час окупації села фашистами в вересні 1941 року було відкрито початкову школу. Однак через два місяці німці її закрили, а приміщення пристосували під лазарет. Після визволення села в січні 1944 року було оголошено про відновлення роботи школи. Школа була семирічною до 1954 року, а з 1966-67 н.р. школа знову стала 10-річною. Нова історія розвитку освіти у Сигнаївці розпочалась з будівництва нового приміщення школи у 1988 році, яке було здано в експлуатацію 1990 року. Нині це Сигнаївський НВК «ДНЗ-ЗОШ І-ІІІ ступенів».

На базі сільського Будинку Культури діє Дитяча музична школа.

28 серпня 2013

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

Мить історії у центрі України                                              з з

Село! І серце відпочине,

Село на нашій Україні - Неначе писанка село, Зеленим гаєм поросло.

Т. Шевченко

Наша мала Батьківщина!


 


Батьківщина - це велике, величне, всеосяж­не поняття. В нашому розумінні, Мала Бать­ківщина - то Батьківщина з рідною домівкою, найближчими друзями, першим коханням, це колиска дитинства, родинного дерева. Мала Батьківщина - частка рідної української зем­лі, любимої, квітучої і багатої. Землі, стократ сплюндрованої, але здатної відроджуватись до життя, щедрої на добро, людей - щирих, працелюбивих, талановитих і мудрих.

Це про наше село і нас самих. Село Сигна­ївка - одне із перших поселень на Шполян- щині. Більшість населених пунктів району, як свідчать найдавніші письмові згадки про них, засновані у ХУІ-ХУІІІ століттях. Виняток Сигнаївка, 16 серпня 1997 року їй виповнило­ся 800 років. Виникло село на межі дрімучих лісів і дикого поля, спочатку, як спостереж­ливий пункт, а пізніше відігравало визначну роль на торгівельному шляху до Києва. По­селення було розташоване понад річкою Гни­лий Ташлик у районі сучасних Шевченкового хутора і Котового Яру, який в ті далекі часи був у 2-3 рази глибшим, про що свідчать роз­копки печер. Піщаний кар’єр свідчить, що по­близу була велика вода.

Певний час село було границею між Осман­ською імперією (Туреччиною) та володіннями Польщі і Литовської держави.

Сигнаївка - центр Сигнаївської сільської ради, розташована в мальовничій місцевості по обидва боки річки Гнилий Ташлик - правої притоки річки Тясмин, що впадає в ріку Дні­про.

Село розташоване на вододілі. З заходу річ­ки впадають в ріку Південний Буг, зі сходу - у басейн ріки Дніпро. Вододілом вважається ставок на Федюківці, де раніше зі сторони села Терешки були потужні водяні джерела, які пізніше забиті овечою вовною.

Біля ставка проживав усіма шанований дід Федір, мав криницю з цілющою (лікувальною) водою, яка приваблювала не тільки жителів містечка Шполи Звенигородського повіту, а й усіх мешканців Київської губернії.

Попий цієї

цілющої водиці,

Що так джерельно

б'є із глибини.

Хай світла сила в тілі

заіскриться,

Але нічим її не

забрудни.

Нехай її священна

чистота

Дарує свіжість

на многіїліта.

Ця криниця зберігалась до 50-тих років XX століття, а потім залишилась без догляду, за- мілилася стічними водами з мінеральними добривами.

Зберігся ставок, який зараз зданий в орен­ду вченому-агроному Прищепі Володимир1.* Миколайовичу

На межі сіл Сигнаївка і Мар’янівка знахо­диться Географічний Центр України (49°01’39 північної широти і 31°28’58” східної довготи що затверджено протоколом №8 засідання науково-технічної Ради Укргеодезкартографії від 21.10.2003 року м. Київ.

За 8 км від села знаходиться районний центр - місто Шпола. Через село проходить вітка Одеської залізничної дороги, автотраса республіканського значення Черкаси-Умань. У свій час на околиці був аеропорт.

Зі сходу, на відстані 3 км, Сигнаївка меж­ує з селом Матусів, на півночі і заході - з се­лами Станіславчик, Бурти і Надточаївка, на півдні - з селом Мар’янівка. Навколо Сигна- ївки розташовані невеликі озера (Куплюва- те), ставки, кургани часів козаччини. Клімат континентальний. Село має добре розвину­ту інфраструктуру. В центрі села - сільська рада, школа, лікарська амбулаторія, офіс СТОВ «Шпола-Агроіндустрі», будівлі іншої соціальної сфери, церква, торговельні точки, парк, стадіон, ставок. Всього в селі функціо­нує 15 організацій і установ.

Влітку Сигнаївка потопає в зелені верб, ака­цій, лип, квітучих садів. Окрасою села є парк і центральна липова алея, посаджена в 1964

році при сільському голові Черніченку Олексі Пилиповичу, директором ШК07ІИ був Фещен- ко Іван Андрійович. Сільський парк посадже­но в 1987 році при голові Головку Олександру Павловичу Площа 2 га, 50 видів дерев. Тут є алеї механізаторів, доярок, учителів, пра­цівників сільської ради, комсомольців і піо­нерів, вічнозелений куточок «Надія», іменні дерева сімей В.О. Коваленка, О.К. Ткаченка, В.Г. Штельмаха, І.О. Марченка, М.А. Андрій- ченка та інших.

Від автотраси парк обгороджений кам’яним муром, який будували Андрущенко П.П., Цимбал І.О., Марченко І.П., Сергієчко Д.С., Небрат В.Я. Молоді саджанці дерев доглядали працівники сільської ради - Викиданець М.Т., Мельник В.К., Штельмах Л.І., Кирилюк О.А., Барсук С.В., Гарда В.М. та водій водовоза Де- муз Володимир Пилипович.

Парк знаходиться поряд із сільським цвинтарем і Курганом Пам’яті Односельча­нам та Стелою пам’яті жертвам голодомору 1932-1933 р. та репресованим (побудований 2005 р,).

В селі прекрасний сільський Будинок куль­тури, де працюють музична школа, бібліоте­ка, славетні народний духовий оркестр (за­сновник Шульга І.П.), народний хоровий колектив (Лоцман О.С.), гуртки художньої самодіяльності (Лоцман Г.Г.), спортивні секції і футбольна команда «Колос - Шпола Агро- Індустрі» (керівники Кузьменко В.А., Ната- лич В.В.).

Про село, здобутки виробництва, передо­вий досвід, спорт, НДО, школу писали цен­тральні газети і журнали, створені коротко­метражні фільми і кіножурнали. Сигнаївська школа - одна з передових не тільки на Черка­щині, а і в Україні. Село знане в Україні, СРСР Його відвідували секретарі ЦК КПРС України П.П. Постишев, М.С. Хрущов, П.Ю. Шелест, М.Д. Бубновський, делегації з Чехословаччи- ни, Польщі, Німеччини, союзних республік, районів області.

В нашому селі деякий час проживала сім’я Сафрона Грушевського, з родини якої був перший Президент України - Михайло Гру- шевський, корифей української науки.

Одним з односельчан, які прославили Сиг- наївку на всю Росію, Україну і Черкащину є поет з яскравим і оригінальним талантом - Олекса Федорович Близько.

Назва села Сигнаївка датується XV століт­тям - останнім відродженням, і визначаєть­ся сполученням слів «подавати сигнал» і «син Гая» («Люди. Події. Факти» та «Про все по по­рядку»).

Олександр  Головко.  'Мить історії у центрі Украіни'


22 серпня 2013

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

Наша Мала Батьківщина Селу справили іменини


 

 


Подія, яка сталася в Сигнаївці 16 серпня 1997 року, незвичайна і запам’ятається на­довго не тільки жителям, а й гостям. В цей день селу Сигнаївка виповнилося 800 років. З цієї нагоди, Дня села, в Будинку культури зі­бралося понад 600 осіб. Щоб відзначити іме­нини села разом з родичами і земляками, 50 шановних уродженців Сигнаївки з’їхалися з усіх-усюд вперше за останні 20-30 років. Се­ред них. Віктор Олександрович Коваленко, підполковник у відставці з Києва, Олександр Іванович Коваленко, шахтар з Донеччини, Ольга Андріївна Набережна, інженер з Києва. Від багатьох військових, державних службов­ців, пенсіонерів, які не змогли прибути на по­бачення з рідним куточком свого дитинства, надійшли теплі листи-вітання організаторам і учасникам свята. Хоч свято припало на га­рячу жнивну пору, відкладати його на потім було б недоречно, бо 800 років селу виповню­ється лише раз. І якими б зайнятими не були його господарі, проте до цього дня готували­ся заздалегідь. Як і годиться, причепурили власні подвір’я, виробничі території місцевих КСП імені Леніна, паливного складу, комбі­нату хлібопродуктів, впорядкували вулиці, парк. Проводився й конкурс на виготовлення ескізів Герба та Прапора села. За макетами, де були зображені щит, золотий колос, сонях, гроно калини, ліра, веселка, які розробили вчителька школи Аліна Миколаївна Данилко і голова виконкому сільради Олександр Павло­вич Головко, з’явилися головні символи Сиг­наївки і відтепер вони будуть представлені під час всіх урочистостей.

Святим місцем в Сигнаївці є цвинтар та Пагорб жалоби, де покоїться не одне поколін­ня жертв Голодомору жахливого 1933 року Тому перш, ніж розпочати свято, громада по­клала сюди вінки, хвилиною мовчання вша­нувала світлу пам’ять односельчан.

З короваєм спеченим з нового урожаю, на вишитому рушнику голова правління КСП імені Леніна І.О.Марченко запросив гостей до залу Будинку культури. А почесними гостя­ми були найстарші жителі села, представники великих родин. Іван Олексійович вручив за­пашні паляниці з рушниками довгожителям, ветеранам колгоспного виробництва Ганні Андріївні Кузьменко, Терентію Олексійовичу Марочку, Дем’яну Івановичу Коваленку, Мар­ку Єгоровичу Кирилюку, Лідії Якимівні Де- муз, Капіталіні Максимівні Викиданець.

Сім’ї Гончарових та Прищеп - кращі сім’ї села. В них по семеро дітей. Не всією роди­ною прийшли на свято Гончарові. Анатолій Іванович, комбайнер, разом з старшим сином Олександром працював у полі. Тож, найкращі побажання сім’ї та ордер на одержання в пода­рунок двох поросят приймала від голови сіль- госпідприємства дружина Зоя Михайлівна, передова доярка. Подружжю Катерині Васи­лівні і Андрію Петровичу Прищепам вручено ордер на два центнери пшениці. Щиро дяку­вав голова сьогоднішнім працівникам під­приємства і пенсіонерам, хто вклав вагомий внесок в розвиток і добробут села та колек­тивного господарства. Було вшановано також сімдесятирічних Лідію Харлампіївну Круть, Софію Корніївну Тонкоглас і п’ятирічного Олега Олеговича Міненка, іменини яких спів­пали з іменинами села.

На святі йшлося про минуле села. Згаду­валося про давній селянський побут та зви­чаї. Багато незнаного раніше відкрилося сьо­годнішнім сигнаївцям з історичних довідок, взятих в столичному архіві. Але пісні, леген­ди, що побутували кілька століть тому, відо­мі кожному. Вони передаються від покоління до покоління. Навіть дошкільнята знають, що першими жителями села були три брати Ми- хайленки. Облюбували місцевість по дорозі в Крим, коли їхали по сіль, а сама його назва походить від слова «сигнальник», тобто осо­би, що сиділа на високому насипу і сповіщала людей про кожен набіг ворогів - половецьких і татарських орд. Звичайно, від маленького поселення з куренями і землянками, що бра­ло початок від межі теперішньої Надточаївки, крім кількох курганів, не залишилося й сліду Ознакою сучасного населеного пункту з 2379 жителями є добротні оселі, приміщення куль­турно-освітніх закладів, господарські спору­ди, благоустроєні дороги.

  Олександр  Головко.  'Мить історії у центрі Украіни'


 


 

 

22 серпня 2013


... 1


  Закрити  
  Закрити