Форум Ужгорода

Теми для публікацій та розмов


Рекламно-інформаційний портал
24 лютого 2010 Роман Паньковецький

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 4

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
На Закарпатье масштабная спецоперация — закрывают частные «окна» на госгранице. Уже более 20 задержанных

В рамках масштабной операции силовиков в Закарпатской области 16 ноября задержаны более 20 человек.

В рамках масштабной спецоперации силовиков относительно так называемой «частной границы» в Закарпатской области правоохранители сообщили о подозрении чиновнику Госгеокадастра. Об этом заявила пресс-секретарь Военной прокуратуры западного региона Юлия Галущак.

«По результатам нескольких проведенных обысков прокуроры установили, что в 2015-2016 годах должностным лицом ГУ Госгеокадастра в Закарпатской области и подчиненным ему управлением в Береговском районе в лице бывшего руководителя, злоупотребляя властью и служебным положением, действуя в интересах организованной группы лиц, совершали противоправные действия в отношении переоформления земель, которые расположены вдоль линии государственной границы Украины», – сообщила она.

По словам Галущак, задержанному вручили подозрение и ходатайство об избрании меры пресечения в виде содержания под стражей.

«Ему инкриминируется сотрудничество с организованной группой лиц, что привело к потере государственной собственности в 140 га государственной границы Украины. Указанному лицу грозит лишение свободы», – подчеркнула она.

При этом Галущак заявила, что правоохранители сейчас отрабатывают информацию об Аттиле Горвате, которого в СМИ называют организатором «частной границы».

По словам пресс-секретаря прокуратуры, обыски в области будут продолжаться еще не один час.

«К этим мерам сейчас привлечено более 60 следственных работников прокуратуры, более 150 военнослужащих спецподразделения ГПСУ, 70 сотрудников военной контрразведки, а также свыше 70 единиц автомобильной и спецтехники», – сказала она.

Утром в четверг около Мукачево, а также в с. Большая Бийгань Береговского района прошли масштабные задержания организаторов нелегальной миграции и переправки табачных изделий в страны Европейского Союза. Об этом со ссылкой на источники в правоохранительных органах сообщает «Закарпатье онлайн«.

«По состоянию на сейчас известно, что задержаны более 20 человек, изъято большое количество денег, табачных изделий, поддельных документов, паспортов иностранных государств, которые свидетельствуют о двойном гражданстве задержанных лиц», – говорится в сообщении.

В то же время издание Mukachevo.net сообщает о задержании силовиками контрабандиста, который организовал «частную границу», – Горвата Аттилы, более известного по прозвищу «Доки».

Сообщается, что около 07:00 в санаторий «Карпаты», что под Мукачево, ворвались спецназовцы в камуфляже и с оружием и задержали одного из отдыхающих (Горвата Аттилу). Именно его называют организатором так называемой «частной границы» вдоль линии границы с Венгрией, куда контрабандой переправляли, в частности, сигареты и наркотики.

В то же время в Госпогранслужбе сообщают, что к спецоперации в Закарпатской обл. привлекли пограничную технику, в том числе бронированную, а также пограничную авиацию.

«Основная цель – нанесение существенного удара по организаторам незаконной деятельности на государственной границе Украины. В настоящее время обыски продолжаются в десятках помещений, в том числе у частных лиц, которые причастны к противоправной деятельности», – отмечают в ГПСУ.
Как сообщалось, 16 ноября правоохранители проводят 100 обысков у возможных фигурантов незаконного захвата земель пограничной полосы в Закарпатской обл., а также у организаторов незаконного изготовления и распространения наркотиков.

Напомним, в октябре главный военный прокурор Анатолий Матиос заявил, что 150 км украинской границы с Венгрией — «частные» и являются обычными земельными участками. По его словам, участок границы фактически находится в частных руках, а пограничники не имеют полноценного доступа к нему.

Вскоре пресс-секретарь главы Закарпатской ОГА Ярослав Галас сообщил, что «частная граница» на Закарпатье также есть на границе со Словакией и Румынией. При этом, по словам представителя Госпогранслужбы Украины Олега Слободяна, земельные участки вдоль линии государственной границы оказались в частной собственности не только на Закарпатье на границе с Венгрией, но и во Львовской (Польша), Сумской, Черниговской и Харьковской областях (Россия). По его словам, эти земли планируют возвращать в собственность государства через суд, сообщает 112.

Так называемая «частная граница» в Закарпатской обл. — это ряд земельных участков, выделенных в частную собственность сельскими советами Закарпатья в пределах преимущественно Береговского района. На этих землях якобы должны были заниматься сельским хозяйством, сажать кукурузу и разводить свиней. Но на самом деле эти земельные участки использовались как плацдарм для контрабанды. На них обустроили смотровые вышки и их контролировали представители «охотничьих» обществ или отрядов самообороны с оружием.

Речь идет о 134 га земли, а это 5 км вдоль линии границы. По разным версиям, к афере могут быть причастны не только местные чиновники, но и работники прокуратуры, которые тянули с оформлением соответствующих документов на пограничные земли, а также работники Госгеокадарстра, которые разрешили оформить земельные участки в частную собственность.

16 листопада 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Закарпатье набирает популярности среди путешественников

Закарпатскую область в этом году уже посетило более миллиона туристов - столько же их было за весь 2016 год. Такие данные озвучили в департаменте экономического развития и торговли Закарпатской ОГА, сообщает UzhInform.

Отмечается, что больше всего гостей приезжает из Киева, Одессы, Черкасс, Полтавы и Донецка. Привлекает край и иностранных туристов - чехов, поляков и румын.

Самыми популярными среди туристов являются бальнеологические ресурсы края. Преимущественно это минеральные и термальные воды, соляные пещеры, природные комплексы с благоприятными климатическими условиями. На Закарпатье функционирует также большое количество санаторно-оздоровительных курортных комплексов. Кроме того, растет спрос на активные виды туризма.

Неотъемлемой частью Закарпатья является и большое количество тематических фестивалей. Их количество ежегодно растет, а доля туристов, которые принимают в них участие, увеличивается.

26 жовтня 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
80 років тому 15 тисяч закарпатських українців стали на захист рідної мови і культури (фото)
До 80-річчя Всепросвітянського з’їзду в Ужгороді.
17 жовтня 1937 р. став днем, навічно вписаним в українську історію Закарпаття. Саме тоді в Ужгороді відбувся величний Всепросвітянський з’їзд на підтримку рідної мови і культури. Ця неординарна подія, широкомасштабна народна акція яскраво засвідчила вікові прагнення закарпатців до волі, до культурної і політичної єдності з українцями інших українських земель, стала іспитом на їхню національну зрілість. Великий просвітянський здвиг за своєю масовістю, імпозантністю (15 тисяч учасників з понад 300 сіл і міст Закарпаття, 12 духових оркестрів, 25 греко-католицьких священиків та кілька десятків отців Василіян на чолі походу, 190 таблиць з написами сіл, 128 синьо-жовтих прапорів і кілька тисяч малих синьо-жовтих прапорців) та значущістю щодо утвердження і поширення у краї української національної ідеї, за винятком кількох місяців творення у 1938–1939 рр. Карпатської України та велелюдних народних віче 1989–1991 рр., коли розхитувалися підвалини тоталітарної большевицької імперії і виборювалась незалежність України, аналогів в історії Закарпаття немає.
Нині, коли різної масті українофоби й «автономісти» кричать на всі лади, що українська ідея чужа закарпатцям, що вона насильно занесена у наш край штиками Червоної армії і залізною рукою Сталіна, не завадить познайомитись з документальними матеріалами про з’їзд «Просвіти» 1937 р. в Ужгороді, який став великим днем української правди, української єдності.

Прологом до з’їзду був «Маніфест до українського народу Підкарпаття» (з підзаголовком «В мові живе народ») 1 жовтня 1937 р., підписаний від імені 24 українських громадських, культурних і політичних організацій Закарпаття їх провідниками – Авґустином Волошином, Юлієм Бращайком, Михайлом Бращайком, Миколою Долинаєм, Юлієм Реваєм, Федором Реваєм, Авґустином Штефаном, Василем Свереняком, Іриною Невицькою, Марією Долинай, Василем Ґренджою-Донським, Василем Гаджеґою, Іваном Ґриґою, Степаном Клочураком, Віктором Желтваєм, Олександром Маркушем, Володимиром Бірчаком, Юлієм Гуснаєм, Дмитром Німчуком, Миколою Вайдою та іншими. В маніфесті зазначалося: «Кожний нарід лише доти жиє, поки захоронить свою мову, свою народну культуру, свої традиції, звичаї, обряди. Підкарпатський український нарід довгі віки жив у народній неволі, але в його душі не вгасала іскра народного духу, світила йому в темних часах лихоліття та підтримувала віру у кращу будучність. І нарід наш зберіг та передав нам, своїм нащадкам, чарівну пісню, наші прекрасні народні звичаї і незіпсуту народну милозвучну рідну мову, яку цілий науковий світ називає українською».
Далі в маніфесті констатувалося, що з відродженням у 20-і роки мови і культури закарпатських українців знайшлися вороги, які усілякими способами намагаються перешкодити їх національно-культурному розвитку, завести повсюдно московську мову, зробити з них окремий «карпаторусскій народ» і таким чином довести до повної асиміляції. «На таку підлу, руїнницьку роботу, на таке святотацьке посягання на наш найдорожчий скарб, на наші народні святощі, на нашу рідну мову і культуру – говорилося в маніфесті – ми, свідомі сини свого народу, без огляду на свою релігійну й партійну приналежність, без огляду на те, чи то інтелігент, чи то селянин чи робітник, не можемо дивитися з заложеними руками. Ми є вірними громадянами нашої демократичної держави, але в мовних і культурних справах ми були й будемо частиною великого 50 міліонового українського народу і цеї нашої народньої та культурної єдности ніколи нізащо не зречемося. Для заманіфестування нашої української свідомости, сили й єдности, для установлення плану дальшої нашої праці і боротьби за нашу мову, культуру та кращу долю скликаємо на 17 жовтня (октобра) 1937 Всепросвітянський з’їзд в Ужгороді»
17 жовтня з самого ранку поїздами, автобусами, автомобілями, возами, пішки прибували до Ужгорода на Всепросвітянський з’їзд люди, йшли до кафедрального собору, де Службу Божу з великими урочистостями провів єпископ Олександр Стойка. Гарну проповідь національно-релігійного змісту виголосив просвітянин проф. о. Людвик Міньо. Люди стояли біля переповненого храму з десятками синьо-жовтих прапорів. О 10 годині 15 хвилин розпочався урочистий похід. Попереду йшла кінна бандерія на чолі з Василем Климпушем з Ясіня та Йосипом Данком з Баранинців. Шиї коней були оздоблені синьо-жовтими стрічками. За бандерією їхали велосипедисти з прикрашеними синьо-жовтими стрічками колесами, далі йшли пластуни і пластунки з Ужгорода, Мукачева, Берегова, Хуста, веречанський оркестр, дві гуцулки з великим лавровим вінком, просвітяни з таблицею «Всепросвітянський з’їзд», слідом за ними – почесні гості, в тому числі голова львівської «Просвіти» д?р Іван Брик, і головна рада «Просвіти», за ними – оркестр з села Руське у Словаччині, просвітяни з сіл Руське і Снина, учні учительської семінарії, просвітяни з Йоврі, Оноковець, Буківцьової, жіноча учительська семінарія, Хустський театр «Нова сцена», далі Пряшів, Кошіце, Бардіїв, Михайлівці, Крайна Поляна, Крайна Бистра, Бодружаль, Чорна, чисельна:делегація з Кальника на Мукачівщині… Далі – гуцули, бойки, лемки, долиняни – усі з синьо-жовтими стрічками на грудях, синьо-жовтими прапорами або такої ж барви прапорцями, таблицями з написами сіл, транспарантами. На вулиці лунали народні, козацькі і стрілецькі лісні, маяли яскраві барви народного вбрання, оркестри вигравали українські походові марші.

Один з організаторів і учасників з’їзду письменник Василь Ґренджа-Донський занотував усі села, назви яких були на таблицях (190), що їх несли учасники ходу.

Крім згаданих вище, чисельними делегаціями була репрезентована, закарпатська Гуцульщина: Ясіня, Білин, Кваси, Рахів, Берлебаш, Богдан, Требушани, Великий Бичків, Малий Бичків, Косівська Поляна, Кобилецька Поляна, Верхня Апша. Всі – у прегарних гуцульських строях, з синьо-жовтими прапорами, з транспарантами: «Українській дитині – українську книжку», «За рідну мову – до боротьби!», «Борітеся – поборете!». З натхненням виконували гуцули пісню «Гей, там на горі Січ іде», передаючи патріотичний запал іншим учасникам з’їзду.
За гуцулами крокувала Тячівщина – з транспарантом «В єдності – сила!» та коломийками на вустах: Тячів, Тересва, Бедевля, Грушово, Нересниця, Новоселиця, Широкий Луг, Чумальово, Терново, Ганичі, Дубове, Красна, Брустури, Руська Мокра, Руське Поле, Теребля, Угля – у святковій народній одежі, у маєві синьо-жовтих прапорів…

Далі походувала Хустщина: Іза, Хуст, Кіреш, Боронява, Березово, Золотарево, Драгово, просвітяни натхненно співали «Не пора, не пора, не пора…».

Волівська Верховина під транспарантом «Геть московські підручники з наших шкіл!» об’єднала просвітян з сіл Волове, Вучкове, Лозянське, Ізки, Пилипець, Ляховець, Рекіти, Присліп, Нижній Студений, Вишній Студений, Келечин, Буковець, Синевирська Поляна, Синевир. Верхня Колочава, Нижня Колочава-Лаз, Лопушне, Торунь, Майдан.
Севлющина (Севлюш, Онок, Сірма, Веряця, Королево, Черна, Сасово, Горбки, Велика Копаня, Мала Копаня, Верхній Шард та інші села) йшла в поході з транспарантом «До бою за рідне слово!», Іршавщина (Заріччя, Імстичево, Сільце, Іршава, Білки, Довге, Лисичево та інші поселення) – з транспарантом «За рідну мову, за рідну книгу» та в супроводі духового оркестру з Білок. Далі урочисто, під синьо-жовтими прапорами, крокували села Берегівщини, Свалявщини, Воловеччини. Іван Грига привів на з’їзд чисельну громаду просвітян з Вишніх Верецьок.

Мукачівщина (Пістрялово, Лалово, Барбово, Березинка, Макарьово, Лецовиця, Брестів, Великі Лучки, Нове Давидково, Старе Давидково, Страбичово, Кальник, Шкуратівці, Пацканьово, Зняцево, Червеньово та інші) походувапа під численними синьо-жовтими прапорами зі транспарантами «Борітеся – поборете!» та «Без культури нема хліба, без хліба нема життя», Великоберезнянщина (Великий Березний, Малий Березний, Мірча, Кострино, Люта, Ставне, Волосянка, Стужиця та ін.) – під транспарантом «З народом за народ!».
Чисельною була делегація з Перечинського округу. З одного лише Перечина прибуло кілька сотень людей. Святковий настрій створювали Перечинський духовий оркестр під керівництвом Івана Романченка, духові оркестри з Дубриничів і Зарічева та Перечинська «Січ» в козацьких одностроях. Під транспарантом «Молоді дайте школу, працю і хліб» та синьо-жовтими прапорами в поході крокували репрезентанти Перечина, Сімера, Тур’я Ремет, Тур’я Поляни, Мокрої, Ворочева, Дубриничів, Сімерок, Тур’я Пасіки, Ракова, Порошкова та інших поселень. Далі походував Пласт з Королева, за пластунами – посланці Ужгородщини під транспарантом «Не ридай, а здобувай!» (села Невицьке, Кам’яниця, Горяни, Радванка, Вовкове, Середнє, Дравці, Руські Комарівці, Дубрівка, Ірлява, Коритняни, Баранинці та інші).

Похід вулицями Ужгорода був надзвичайно імпозантним, величавим, на всю довжину походу (від Галагова до Народного Дому «Просвіти») майоріли синьо-жовті прапори. Ужгород такої могутньої маніфестації досі не бачив. Маси народу, що прийшли до площі Корятовича, не поміщалися тут і довелося розводити їх у бік гімназії та по сусідніх вулицях. Тут, на найстарішій і найбільшій площі Ужгорода, відбулися історичні маніфестаційні збори, в яких взяли участь понад 15 тисяч маніфестантів з понад 300 сіл краю.

На трибуні, обведеній величезним синьо-жовтим полотнищем та прикрашеній зеленню, державними і крайовими синьо-жовтими прапорами, з’явилася президія у складі членів головної ради «Просвіти», губернатора Підкарпатської Русі К. Грабара, віце-губернатора Мезніка, голови львівської «Просвіти» Івана Брика, ректора Ужгородської богословської семінарії Олександра Хіри, директора лікарні Миколи Долиная та д-ра Олександра Фединця, посланців Праги, голів районних і міських філій «Просвіти», працівників преси. 12 оркестрів під керівництвом Івана Романченка відіграли гімни.
Зібрання відкрив голова крайової «Просвіти» Юлій Бращайко. Він підкреслив, що зібрала в Ужгороді маси народу пекуча необхідність захистити рідну мову і культуру, бажання стати господарями на рідній землі і закінчив промову Шевченковим «Борітеся – поборете!».
Бурхливими оваціями був зустрінутий батько національного відродження, директор Ужгородської учительської семінарії, заступник голови «Просвіти» о. Августин Волошин, який у своєму обширному рефераті подав історію боротьби закарпатців за рідну мову і культуру з середини XIX ст. і до дня скликання з’їзду, підкресливши велику роль «Просвіти» у національно-культурному відродженні краю. Він засудив не тільки москвофільство, але й так званий тутешняцький «третій напрям» (вироблення із закарпатців окремого народу), який веде до цілковитого зникнення закарпатців з лона землі.

Голова львівської «Просвіти» д-р Іван Брик передав привіт закарпатцям від трьох тисяч читалень і півмільйона членів найстарішої української інституції і наголосив: «Ми є діти з кости й крови одного того самого українського народу, великого культурою, мовою, терпінням і чинами».

Депутат Чехословацького парламенту Юліан Ревай засудив хаос у шкільництві краю, який спричинений запровадженням до шкіл так званих «русских» (московських) підручників і закликав дати рішучу відсіч цій провокації.

Прихильно був зустрінутий виступ сільського ґазди з Баранинців Йосифа Данка. У своїй промові він сказав: «Ще недавно були ми, українські селяни, тими рабами, яких не уважали людиною. Ще не так давно називали нашу мову простацькою. Вороги думали, що ми як нарід пропадемо. І коли думали, що все від нас забрали, наша мати-селянка над колискою своєї дитини співала нам пісню нашою рідною мовою. Що ми залишилися народом, то є тільки заслугою нашого селянства і рідної мови. Ми, селяни, святочно проголошуємо, що не допустимо, щоб відібрали цю нашу мову і робили з нас національних калік, москалів. Ми були українцями й ними зістанемось!».
Степан Клочурак виголосив промову на господарські теми, вказав на способи економічного піднесення краю. За українське жіноцтво промовляла Єлизавета Станко (з родини Бращайків), яка закликала боронити чистоту і красу рідного слова, ту дорогу і прегарну рідну мову, якою говорить 50-мільйонний український народ, і наголосила, що матері, жінки і дівчата не дозволять нікому топтати і калічити цієї мови і готові боротися за неї не на життя, а на смерть.

Комуністичний посол Олекса Борканюк висловив побажання, щоб з’їзд став початком об’єднання усіх демократичних сил краю з метою творчої праці, економічного піднесення народу. Він наголосив, що закарпатці належать до великого українського народу, культура якого дорівнює культурі інших європейських народів, чого не хочуть визнати місцеві українофоби, які повторюють за Валуєвим: «Украинцоф нєт, не било і бить не может». Він висловив протест проти насильного запровадження до шкіл т.зв. «русскіх учебніков» і зажадав, щоб дітей в школах вчили матірною українською мовою.

Від імені молоді краю виступив богослов Іван Рогач. Він підкреслив: «Ми народилася українцями й ними завжди хочемо бути, ми вже не покірні раби, чи всякі карпато-татро-лемко-бойко-роси, а свідомі українці, осуджуємо тутешнє руснацтво й хочемо духовної і культурної єдності з цілим українським народом». У кінці промови, під бурхливі овації, він сказав: «Ми всі тут присягаємо перед Богом і світом, що не зречемося ні крихітки наших національних прав, за свою українську мову і культуру і за правду радше дамо розіп’ятись, ніж мали б ми зрадити свій український нарід!»
Також виступали: д-р Червінка з Праги, Степан Росоха за академічну молодь, Василь Климпуш з Ясіня, Іван Скрип з Перечина, Андрій Маханець з Бедевлі, Андрій Лацанич з Березного, Іван Гриць з Берегова, Іван Ігнатко з Білок та інші.
Голова маніфестаційних зборів Михайло Бращайко на закінчення з’їзду зазначив, що це була наймогутніша народна маніфестація в історії Ужгорода, що цим з’їздом народ довів свою жертвенність, культурність. тверду волю і охоту до життя, до боротьби за правду і кращу долю, що появилися тут не покірні раби, а горді, вільні сини свого народу, що не просять, не благають, а жадають і домагаються; це означає, що наш народ іде доброю дорогою і що ідея нашої єдності з українським народом є живою, сильною і непереможною. Учасники з’їзду розходилися, натхненно виконуючи пісню «Не пора, не пора, не пора…».

Так закінчився цей великий, світлий і славний день української єдності, української правди, що увійшов в історію Закарпаття під назвою Всепросвітянський з’їзд в Ужгороді 17 жовтня 1937 р.
Павло ФЕДАКА, доктор історичних наук, газета “Трибуна”.

24 жовтня 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

ВІЛЬХОВАТИЙ.
(За мотивом легенди
Оксани Йонаш -Тодер)

В закарпатському краЮ 
Десь там між горами ,
В сиву-сиву давнину
Сім*я проживала.

Донечка у них була,
Краси не земної
Ні опишеш ,ні змалюєш
Вроди чарівної.

В очах неба голубінь 
бездонна сіяє,
Коса руса,шовковиста 
До землі сповзає.

Над усе любить природу, 
З нею розмовляє,
А природа навзаєм 
Їй відповідає.

Ділить силу від дерев,
Від косичок вроду,
Від пташок дарує пісню 
Про мир і свободу.

Але якось на село
Чужинці напали
І ту дівчину-красуню 
до полону взяли.

Та природа не змирилась
До захисту стала 
Всіми силами своїми 
Їй допомагала.

Птахи очі ворогам 
Що сили,клювали
А дерва і кущі 
Гіллями тримали.

Аж тут вп*ялася стріла 
Дівчині у ногу 
І красуня молода 
Впала від знемоги.

Тихо зойкнула вона ,
Глянула на небо,
А чужинцям-ворогам
Цього було траба.

Вони кинулись до неї
Мов собача зграя ,
Але й тут за ню всупилась
Воленька Святая.

Руса коса розплелася,
В землю в коренилась
І де дівчина лажала 
Вільшина з*явилась.

Від подиву вороги 
Ніби остовпіли.
І де ділася красуня 
Так не зрозуміли.

Розлючені таким чудом 
Сильно лютували:
Підпалили те село,
Людей повбивали.

Злі вогненні язики
Полум*ям палають,
Але сили надприродні 
Вільху захищають.

Все згоріло навкруги,
Попелом сивіє,
Тільки вільха в попелищі,
Стоїть, зеленіє.

Час минув і подорожній 
Став тут відпочити,
Вже хотів бува іти ,
Та зостався жити.

Щось тримало його тут,
Збудував хатину,
Й біля вільхи поселив
Він свою родину.

Стало більше все людей
Край цей любувати,
Ось і виникло село --
Зветься ВІЛЬХОВАТИЙ.

Автор: Іван Мотрюк.

8 жовтня 2017

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Які оператори мобільного зв'язку є?
Відповідь
МТС, Київстар

18 травня 2017

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Скільки кіломентрів до найбільших міст, чи є авто- залізничний вокзал?
Відповідь
Вокзали є. Відстань до Києва - пр.780 км, до Львова - 270 км.

18 травня 2017

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Які переважно дерева ростуть, чи є парк, ліс?
Відповідь
Бук, граб, береза ...
Парки, сквери і ліс.

18 травня 2017

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Які народні ремесла розвинені?
Відповідь
ковальство, ювелірні вироби, писанкарство ...

18 травня 2017

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
В якому продуктовому магазині знаходяться найсвіжіші продукти?
Відповідь
у маленьких магазинчиках та на ринку

18 травня 2017

Запитання
Розробників Сторінка, користувач 1ua
Сторінка Розробників
Як Ви оцінюєте роботу правоохоронних органів (суд/міліція/прокуратура)?
Відповідь
задовільно

18 травня 2017


... 4


  Закрити  
  Закрити