Форум Ужгорода

Теми для публікацій та розмов


Рекламно-інформаційний портал
24 лютого 2010 Роман Паньковецький

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 6 ...

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Озеро Синевир, Закарпатська обл., Україна
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

6 жовтня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
У Закарпатській області співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою припинила спробу контрабанди до країн Євросоюзу понад тонни бурштину вартістю 1 млн дол.

Як повідомили кореспонденту УНІАН в УСБУ в Закарпатській області, учора ввечері, 30 вересня, на митному посту «Лужанка», що на українсько-угорському кордоні, правоохоронці виявили у мікроавтобусі місцевого жителя понад тонну незаконно видобутого бурштину.

Зазначається, що товар містився в кузовному відсіку автомобіля та був розфасований у дорожні сумки.

«Оперативники спецслужби встановили, що контрабандному переправленню бурштину через державний кордон України сприяв один із працівників митниці», - додали в СБУ.

За попередніми оцінками, вартість вилученого каменю за цінами «чорного ринку» становить приблизно мільйон доларів.

Співробітники СБУ затримали митника згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України за незаконне оформлення контрабанди.

«У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України тривають невідкладні слідчо-оперативні дії для притягнення до відповідальності інших осіб, можливо причетних до протиправних дій», - уточнили у прес-службі.

Нагадаємо, 3 липня в Ємільчинському районі Житомирської області поліцейські зупинили вантажний автомобіль, в якому перевозили близько 80 мішків бурштину.
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

1 жовтня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
СБУ начала расследовать выдачу венгерских паспортов на Закарпатье

Служба безопасности Украины расследует факты выдачи венгерских паспортов в консульстве этой страны в Закарпатской области.

Об этом сообщил генеральный прокурор Юрий Луценко в комментарии журналистам, пишет Левый берег.

«Зарегистрировано уголовное производство, Служба безопасности ведет следствие, а мы осуществляем процессуальный надзор. Получение двойного гражданства категорически запрещено украинской Конституцией. Тут двух толкований быть не может: если есть доказательства на двойное гражданство — это должно наказываться», — сказал он.

В качестве примера он привел ситуацию с народным депутатом Андреем Артеменко, который утратил украинское гражданство в связи с наличием канадского паспорта.

«Если в ходе следствия СБУ установит такие случаи в отношении других лиц — мэров, губернаторов, министров, пенсионеров, военнослужащих, пенсионеров — действие будет аналогичным — лишение украинского гражданства», — сказал Луценко.

Напомним, 19 сентября появилось видео, как жителям Закарпатья раздают венгерские паспорта в помещении консульства Венгрии. Во время этого граждане Украины вслух присягают на верность Венгрии, а затем их угощают бокалом шампанского в честь получения второго гражданства. Также украинцам дают инструкции не сообщать о получении документов украинским властям.

Министр иностранных дел Венгрии Петер Сиярто заявил, что видеоролик с раздачей украинцам венгерских паспортов, записанный скрытой камерой в генеральном консульстве Венгрии в Берегово, был использован в украинской избирательной кампании с целью сыграть на антивенгерских настроениях в обществе.
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

27 вересня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

В МЗС допускають висилку консула Угорщини через відео роздачі паспортів у Береговому

https://schema.org/I... style='box-sizing: border-box; outline: none; -webkit-font-smoothing: antialiased; display: inline-block;'>https://rubryka.com/... alt='' style='box-sizing: border-box; outline: none; -webkit-font-smoothing: antialiased; border: 0px; max-width: 100%; height: auto; display: block; margin: auto auto auto 0px;'>

Голова МЗС України Павло Клімкін допустив висилку консула Угорщини з Берегового через видачу паспортів цієї країни громадянам України. 

Клімкін зазначив, що цього місяця під час Генасамблеї ООН у Нью-Йорку буде зустрічатися з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.

“Ми зараз перевіряємо автентичність цього відео. Звичайно…маємо зробити це як серйозні люди, але виходимо з того, що воно є автентичним…Я його покажу Сійярто, скажу, що консулу немає чого робити (на Закарпатті – Ред.), хай видає угорські паспорти угорським громадянам краще у Будапешті”, – цитує міністра https://www.unian.ua... target='_blank' rel='nofollow noopener' style='box-sizing: border-box; outline: none; -webkit-font-smoothing: antialiased; background-color: transparent; cursor: pointer; text-decoration-color: rgb(46, 121, 226); color: rgb(46, 121, 226); transition: all 0.2s ease 0s;'>УНІАН. 

Клімкін додав, що порядок денний зустрічі з главою МЗС Угорщини “буде досить напружений”.

Раніше повідомлялося, що https://rubryka.com/... target='_blank' rel='noopener' style='box-sizing: border-box; outline: none; -webkit-font-smoothing: antialiased; background-color: transparent; cursor: pointer; text-decoration-color: rgb(46, 121, 226); color: rgb(46, 121, 226); transition: all 0.2s ease 0s;'>з’явилося відео, як консульство Угорщини потайки видає українцям паспорти.


19 вересня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Фото дня: Ужгород зустрів світанок Дня Незалежності молитвою за Україну 

Фото: Сергій Гудак
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

24 серпня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Закарпаття
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

20 червня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Загадкова ріплянка: На Закарпатті провели гучне свято на честь страви, відомої із часів опришків

Ця страва - неповторне творіння саме колочавських кухарок, яке не скуштуєш і в сусідньому селі.

У червні закарпатська Колочава приймає гостей на кулінарному фестивалі ріплянки.

Може колись так і станеться, що 15 червня оголосять міжнародним днем ріплянки. Ну, добре, не міжнародний, а вже всеукраїнським - точно, і таким, щоб з розмахом - і для шлунку, і для серця, для душі і для розуму. Саме 15 червня 2013-го року у легендарній, цікавій та оповитій легендами про опришків закарпатській Колочаві заснували унікальний в Україні фестиваль – 'Колочавська ріплянка'.

Із давніх часів у цих краях 'ріпою' називають картоплю, яка на високогірній Міжгірщині за популярністю не поступається хлібу. Та що там не поступається - навіть десь трішки і попереду. Гуцули кажуть, що ріпа - то 'хліб, який не до млина, а до горщика'.

Ріплянка була відома місцевим жителям ще два з половиною століття тому. Суворі гірські умови життя сформували головну страву місцевих жителів і зберегли її донині – ріплянку. Тут гостя майже в кожній хаті обов'язково почастують цією стравою. Її беруть із собою в далеку дорогу. Жителі Колочави готують ріплянку щонайменше двічі на тиждень. Звісно ж, кожна газдинька готує її по-особливому, не так, як інші. Хай як нескромно прозвучить, але про ріплянку можна сказати навіть так: це неповторне творіння колочавських кухарок, яких не скуштуєш і в сусідньому селі. Рецепти страви – не просто інгредієнти, це невід'ємні складові історії селища, вони не сьогодні створені і не запозичені з Інтернету, їх пам'ятають і передають із діда-прадіда. Скільки господинь, стільки і рецептів. У кожної - свій секрет. І не факт, що його розкриватимуть кожному бажаючому.

На перший погляд, нічого особливого: розварена на пюре картопля та кукурудзяне борошно. Але ж у Колочаві готують їх, як ніде інде, з особливим смаком, по-колочавськи. Варять ріплянку на повільному вогні у чавунній каструлі, часто помішуючи особливою дерев'яною палкою - токаняником. Як ріпа зварилась, не зливаючи воду, додають 300 грамів кукурудзяного борошна і трохи манки, перед тим замочені у теплій воді. Далі витовкти все це до стану однорідної маси, утримуючи каструлю на невеликому вогні. Додати трохи масла та хвилин 15 відстояти ріпу під кришкою.

За цей час приготувати мачанку: нарізане кубиками сальце підсмажити, у гарячі шкварки додати трохи молока, сметани і кілька яєць. У мачанку можна додавати бринзу, фріґу на шкварках (розігрітий сир), яєчню, м'ясо, сметану, гриби, вурду.. Добре вимішану ріплянку перехилити на тацю. Сформувати ложкою кульки — бумбульки. Для багатьох здасться дивним, але колочавці їдять ріплянку руками, втоплюючи бумбульки у мачанку. Страва надзвичайно смачна, корисна та ситна. Фестиваль ріплянки розгортається на території скансену 'Старе село' - таке ж унікальне місце, як і вся Колочава. На гостей фестивалю чекають майстер-класи з приготування цієї страви та інших закарпатських наїдків і сиру. Участь у фестивалі беруть не лише господині з Колочави, а й з інших навколишніх сіл Тереблянської долини: Синевир, Негровець, Вільшани, Руська Мокра, Німецька Мокра та Міжгір'я. Вони пропонують свою кулінарну та гастрономічну продукцію, притаманну лише їхньому селу. Та все ж основною стравою фестивалю є і буде ріплянка у всіх її різновидах, бо вона – королева.

Крім того, туристів розважають театралізованими дійствами про Закарпаття та багату історію гірської Колочави. Якщо вже про картоплю по-гуцульськи, то одним рядком можна згадати ще один фестиваль, який проводять на Рахівщині, у селі у Лазещині - 'Гуцульська ріпа'. Тут теж частують ріпою: і смаженою, і пареною, і вареною, і товченою, і меленою. Різноманітні страви пропонують з ріпи-картоплі – у вигляді палюшків, тертих пляцків (дерунів), вареників, адже гуцули вигадливі і зможуть здивувати великим вибором страв з картоплі. Бараболя, боришка, бурка, ганда бурка, мандибурка, ріпа – це все гуцульські назви 'другого хліба'.
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

17 червня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Закарпатський Давір: Який стосунок має водоспад до заповітного Ковчегу з храму Соломона?

Вода тут чудодійна, їй приписують цілющі властивості.

Мальовничі водоспади є однією з родзинок Закарпаття. Особливо вражаючими вони є на Перечинщин.

Зокрема, подивитись на лумшорські приїжджають туристи з різних куточків України. У ці дні гостей також багато. Їм хочеться знайти всі п’ять великих та 10 малих водограїв. Найбільше привертає їхню увагу Давір, який у радянські часи назвали Червоним Партизаном. Тоді перейменовували все – і не лише вулиці та міста й села, як тепер, а навіть гори та водойми.

Якщо з партизаном усе зрозуміло, то що ж означає слово «Давір». У сучасній мові – майже нічого. Принаймні місцеві пояснити назву не можуть. Тому вдаємося до словників. Виявляється, місцина не проста, адже давором називали приміщення Святого Святих Храму Соломона, в якому зберігався Ковчег заповіту. Видно, назва не випадкова, адже воду тут називають чудодійною, їй приписують цілющі властивості. Хоч вона надзвичайно холодна, але навіть шкіра після занурення в неї стає молодою та здоровою. Це ж відбувається і з усім організмом.

Давір дійсно вражає! Він входить до ТОП-10 найкрасивіших водоспадів українських Карпат. Між велетенськими кам’яними брилами, які стоять там, напевно, від початку світу, вода б’є потоком і стікає з висоти більше чотирьох метрів, утворюючи біля підніжжя невелике озеро. Гігантські платформи настільки великі, що на них може поміститись далеко не один автомобіль. Місцями вони з’єднані між собою, десь на каменях видно вибоїни, які виточила вода. На окремих бриляках видно великі наскрізні отвори, які нагадують очі, а на окремих – малюнки, схожі на старовинні фрески.

Водоспад знаходиться в селі Лумшори та впадає в річку Туричка. Крім нього тут є ще й інші відомі водоспади: Соловей, Буркач, Переступень та Крутило. Загалом у закарптському краї дуже багато чудових вражаючих місць.
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

31 травня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
На ужгородському озері, що в народі називають «Кірпічкою», вперше за багато років народилися лебеденята 
Фото: Сергій Гудак
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>
https://ukropen.net/... class='online' style='text-decoration-line: none; outline: none; color: rgb(153, 153, 153); margin: 0px; padding: 0px;'>6 хвилин тому  |  https://ukropen.net/... id='fast_link_990366' style='text-decoration-line: none; outline: none; color: rgb(43, 131, 153); margin: 0px; padding: 0px;'>Коментувати

21 травня 2018

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
ФСБ готовила провокации на Закарпатье, где нашли схрон российского оружия

Изъятое оружие с боеприпасами имеет прямое отношение к 5-му разведуправлению ФСБ РФ.                                                                              

В Ужгороде обнаружили схрон с российским оружием, которое готовилось для вооруженных провокаций на Закарпатье. Об этом сообщил глава Закарпатской ОГА Геннадий Москаль на своем официальном сайте.

'В ночь на 18 мая в Ужгороде в микрорайоне Радванка оперативники областного управления Службы безопасности Украины в ходе контрразведывательных мероприятий выявили тайник с боеприпасами - четыре реактивных противотанковых гранатомета РПГ-22 и 22 ручные противопехотные гранаты РГД-5 с запалами', - говорится в сообщении.

И гранатометы, и гранаты были обнаружены в исправном состоянии и готовыми к применению, отмечает глава ОГА.

По словам Москаля, выявленный в Ужгороде арсенал готовили для вооруженной провокации в случае обострения ситуации на Закарпатье.

'Изъятое оружие с боеприпасами имеет прямое отношение к 5 разведуправлению ФСБ России, которое работает в странах бывшего СССР. Этот арсенал припасли для вооруженной провокации в случае обострения ситуации в области, которую ФСБ уже годами готовит. Факт исключения оружия свидетельствует о том, что, несмотря на постоянные провалы своих спецопераций на Закарпатье, ФСБ не оставляет надежду расшатать здесь ситуацию, чтобы повторить донбасский сценарий в самой западной области Украины на границе с Евросоюзом', - написал глава Закарпатской ОГА.                                                   
https://s.ukropen.ne... style='border: 0px; max-width: 100%; margin-top: 3px; margin-bottom: 3px;'>

19 травня 2018


... 6 ...


  Закрити  
  Закрити