Форум Варковичів

Теми для публікацій та розмов


Історія
5 червня 2009 Сергій Мельник

Культура
5 червня 2009 Сергій Мельник

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Мельник Сергій, користувач 1ua
Сергій Мельник
Тема: Культура

У листопаді 2008 року товариством польської культури Дубенщини спільно з Дубенською міськрадою організовано ІІ Міжнародну українсько-польську конференцію „Поляк за походженням, українець – за духом”, присвячену 215-річниці з Дня народження класика польської літератури А. Мальчевського.

У рамках заходу проведено ІV конкурс читців-декламаторів імені А.Мальчевського.

Учасники конференції також ознайомилися з тематичною виставкою картин, малюнків, різьби; роботами майстера-модельєра Алли Марців „Дефіле фризур епохи А. Мальчевського”, творчими доробками ансамблю „Соколовяни”, Артура Ліщинського, Агати Коженевської із міста Соколов Подляскій (Республіка Польща), переглянули слайдовий фільм „Рік А.Мальчевського в Дубно”.

Упродовж двох днів роботи конференції відкрито меморіальні дошки А.Мальчевському у м.Дубно на дзвіниці костелу Святого Йоана Непомука і на приміщенні Княгининської загальноосвітньої школи; а також пам’ятні знаки на могилі матері та батька поета в с.Варковичі Дубенського району та в м.Дубно.

За матеріалами конференції  видано буклет «Поляк за походженням, українець – по духу», а також ілюстроване видання «Антоній Мальчевський і Дубно».


Культурна спадщина:

№ п/пНайменування об’єкта культурної спадщиниМісцезнаходженняДата події, у зв’язку з якою об’єкт набув статусу пам’ятки (епоха)Дата відкриття чи виявлення
1234566
1.Пам’ятний знак землякам, які загинули у ВВВс. Варковичі19351975
2.Пам’ятник учасникам першотравневої демонстраціїс. Варковичі1941-19451967



Місця археологічних знахідок:

с. Варковичі - знахідка гробниці культури кулястих амфор, два поселення городоцько-здовбицької культури.


Історія кожного села Дубенщини - це маленький струмок, який, зливаючись з іншими, творить історію рідного краю. Свята любов до рідної землі допомагає відродити її велич і славу. Отож, помандруємо далі селами і містечками Дубенського краю, який вражає не лише своєю природною красою та унікальною стародавньою архітектурою, а багатий на історичні події та славетні на весь світ особистості.

Саме сюди, до села Великі Верхівні, на зустріч до свого єдиного великого кохання - графині Евеліни Ганської, у свій час приїздив відомий французький письменник Оноре де Бальзак.

На мальовничих схилах правого берега Стубли знаходиться с. Білоберіжжя. Найдавнішою будівлею в селі сьогодні є храм Святого Архангела Михаїла. Перша згадка про Білоберезький храм у Київських архівах датована 1765 р. Проте різні джерела стверджують, що він був збудований у 1600 р.

На узвишші пагорба поблизу с. Пирятин стоїть кількаметровий межовий стовп, який є свідченням існування у с. Мильні 230 років тому монастиря Різдва Богородиці.

Поряд знаходиться село Варковичі, в якому в 1725 р. було споруджено кам'яний замок - двоповерхову будівлю, у якій налічувалося понад 50 кімнат. У тому самому році польський король надав Варковичам, де на той час налічувалося 98 дворів і мешкало 870 жителів, привілей на право називатися містечком. У 1729 р. Лядуховський, господар села, зводить у містечку костел Бернардинців. У середині XIX ст. у Варковичах відкрили церковно-парафіяльну школу. Також у селі існувала музична школа і однокласне училище, що свідчить про високий духовний і культурний рівень його жителів, які брали активну участь у визвольній боротьбі під проводом Богдана Хмельницького.

У селі є церква Успіння Пресвятої Богородиці, яка побудова у 1897 році.

5 червня 2009


1


  Закрити  
  Закрити