Форум Великої Олександрівки

Теми для публікацій та розмов


Спорт
6 червня 2008 (адміністратор)

Воїни-інтернаціоналісти
6 червня 2008 (адміністратор)

Оздоровлення
6 червня 2008 (адміністратор)

Охорона здоров’я
6 червня 2008 (адміністратор)

Галузь освіти
6 червня 2008 (адміністратор)

Дивитись всі теми смт

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 213.160.137.166 Тема: Спорт
Фізкультура і спорт в усі часи вабили молодь. Спортивних організацій у нас до революції не було, а тому молоді люди по всіх куточках села влаштовувала різноманітні ігри та розваги, найбільше змагалися в силі, були свої місцеві борці. Одним із видатних силачів містечка того часу був Юхим Денисович Москіт, який поборов борця-професіонала, що приїхав на ярмарок До Великої Олександрівки. Грізним борцем був і коваль Іван Івович Чернишов, який переміг у бою професіонала німця Круца.
Вже в перші роки радянської влади молодь намагалася організовува-ти змагання з різних видів спорту. У дворі біля першого в селищі театру (приміщення теперішньої санепідстанції), біля колишнього кінотеатру (неда-леко від Ощадбанку) було обладнано спортивне містечко, де були турник, шведська драбина, бруси і волейбольний майданчик. Любили стрибки у ви-соту та довжину, мірялися в силі, піднімаючи гирі та в двобої.
Стадіон молодь тоді організувала з ярмаркової площі, що була вище кладовища, і перенесли на той бік річки, де він діє і по сьогоднішній день. На стадіоні встановили парашутну вишку, з яких молоді люди змагалися в стри-бках. Тут же над річкою був обладнаний тир. Здавалися норми на значок ГПО (готовий до праці та оборони) і ГЕО, та на Ворошиловського стрільця. Спорт у пошані і в нинішніх великоолександрівців.
У футбол у нашому районі грають уже більше півстоліття. Його ор-ганізацією займаються відділ фізичної культури і спорту, товариство „Ко-лос”. На розвиток цього виду спорту впливає й дитячо-юнацька спортивна школа, вчителі загальноосвітніх шкіл, окремих ентузіастів. Координує цю роботу районна рада федерації футболу.
Головними турнірами в районі є чемпіонат і кубок району. Великою популярністю користуються кубок „Відкриття сезону”, суперкубок району, кубок „Золота осінь” та інші змагання.
Шлях до великого футболу в нашому районі починав майстер спорту А.Марченко, колишній гравець „Локомотиву” (Херсон), „Динамо” (Київ), СКА (Київ), Шахтар (Павлодар). Відомий нападаючий ново каховської „Ене-ргії” А.Луценко успішно грав за борозенців. Виходив на поле у формі благо-датівського „Колосу” Ю.Дмитрулін.
Більшість тих, хто грав у футбол, не стали видатними спортсменами, але є спеціалістами своєї справи, шанованими людьми в суспільстві.
В районі підростає нове покоління футболістів. Неодноразово дитячі та юнацькі команди здобували перші і призові місця на престижних респуб-ліканських та обласних турнірах.
Щороку зростає масовість спорту, покращується якість підготовки спортсменів-розрядників, громадських інструкторів. Тільки за останні роки десятої та одинадцятої п’ятирічок було підготовлено 12 спортсменів першого розряду і три майстри спорту: Володимир Степанович Виноградський – май-стер спорту з легкої атлетики, заслужений тренер колишньої Таджикської РСР; Борис Опанасович Запара – майстер спорту колишнього СРСР з багатоборства; Микола Павлович Чайковський – майстер спорту колишнього СРСР з греблі на байдарках і каное.
Фундаторами розвитку фізкультури та спорту в повоєнні часи були М.Т.Братчиков, Г.Ф.Скляр, П.Г.Барлюта – ветерани війни та праці. Їх справу продовжили Виноградський, Запара, Чайковський та інші тренери.
Кандидатами в майстри спорту стали Ю,Войченко, І.Макалов, С.Полонець, С.Михайлець, В.Гузік, брати В’ячеслав та Сергій Яркіни – з гре-блі на байдарках і каное, вихованці М.Чайковського.
Ольга Єрмоченко і Олеся Вітряк – кандидати в майстри спорту з ху-дожньої гімнастики. Анна Полетикіна – з легкої атлетики, О.Заяць – з вільної боротьби.
В розпорядженні спортсменів є стадіон на 2500 місць, де і нині про-ходять футбольні баталії та інші спортивні змагання.


6 червня 2008


1


  Закрити  
  Закрити