Форум Великого Раковця

Теми для публікацій та розмов


Допоможіть знайти
16 квітня 2012

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
легенди про Раковець
Відповідь
-

6 червня 2017

Запитання
вид чого походить назва
Відповідь
-

6 червня 2017

Запитання
марина бровді
Відповідь
-

6 червня 2017

Запитання
школа полянка
Відповідь
-

6 червня 2017

Запитання
совко михаил андреевич
Відповідь
-

18 травня 2017

Запитання
видеокамера онлайн
Відповідь
-

3 лютого 2017

Запитання
купити будинок

Відповідь
-

3 лютого 2017

Пенсіонер з Великого Раковця викрав у сусіда металеві вироби - читати далі...

6 січня 2017

Запитання
Добрый день
Помоги найти человека из вашего города. Возможно это ваш родственник.
Ищет его сослуживец Базарбай Отарбаев из казахстана.
Ищем -Имя : Василий Кепша родился в городе Б. Раковец приблизительно в 1964-65
Служил в городе Овруч с 1983-1985гг. Из Информации знаем что жил в Б.Раковец по улице Заводская.
В.В. Кепша.
Фотографию смогу выслать на почту

Если есть какая то информация как найти человека ответь на почту abv1312@gmail.com
Заранее благодарен

Відповідь
-

25 грудня 2016

Староста Антон, користувач 1ua
Антон Староста

Великий Раковець

-  це мальовниче село Закарпаття, перша згадка про яке датується 1330 роком. Населення- близько 4454жителів, площа - близько 34, 170 км. Село розташоване за 14 км від районного центра Іршава. В центрі села протікає гірський потік – Буковецький.

Місцевість де розташоване село, переважно гориста, здебільшого покрита буковими, а у верхів’ях гір шпильковими лісами.
Про виникнення назви села існує декілька переказів. За переказами, які переходили з поколінь в покоління, село в давнину було розташоване за декілька кілометрів на захід, на рівнині , яка мала назву ХОДИШІ (від постійної зміна русла потоку)
Весною і восени там часто були повені, через що селяни переселялись на підвищення, прямуючи з заходу на схід, тобто назад подібно ракам і тому вважають, що село дістало назву «Рак-овець».
Існує інша легенда про те, що колись, дуже давно, жив у селі талановитий лікар. Прізвище його було Раковець. Того лікаря любили і поважали люди не тільки нашого, але й сусідніх сіл та цілої округи. І завоював він таку шану від них своїм ставленням до хворих та немічних. Майже небуло б такої хвороби, яку б він не вилікував: одному ліки пропише, іншому добре і щире слово скаже, а слово теж лікує. Воно – як бальзам.
Сходились хворі з цілого краю. Що найбільше потішало людей, так це те, що лікував він безкоштовно. Люди йшли з усіх усюд. Коли їх питали, куди йдуть, вони відповідали «До великого Раківця». Згодом село прийняло цю назву.
Село займає вигідне географічне положення. На території Великого Раковця чудовий клімат, при якому практично завжди висока урожайність, що дає великі перспективи та хороші умови для розвитку сільського господарства. Населення села власними силами займається рослинництвом та тваринництвом. Тобто майже кожне дворогосподарство має своє господарство. Особливо вирізняється фермерське господарство, яке спеціалізується на садівництві різних культур (бобових, зернових, злакових тощо), овочів та фруктів, а також вирощування сільської худоби. Одним словом, Великий Раковець має високий аграрний потенціал. Даний населений пункт можна назвати агропромисловим.
Варто також зазначити, що в с. Великий Раковець проживає близько 15 підприємців, функціонують декілька торговельних одиниць (магазини + торгові точки) та 10 закладів громадського типу (бари, кафе, їдальні тощо). Все вищезазначене говорить про те, що село Великий Раковець — населений пункт, у якому прогресує та розвивається підприємницька діяльність, що у свою чергу відображається на інфраструктурі села (будуються нові заклади та проводиться реконструкція старих). Сільська влада активно та позитивно впливає на створення взаємних та перспективних відносин і співпраці між державою та бізнесом в межах території населеного пункту.
Центральним органом місцевого самоврядування села є Великораковецька сільська рада, у діяльність якої входить забезпечення соціального захисту населення села та покращення благоустрою населеного пункту, представлення інтересів держави, приймання різних рішень у межах компетенції, контроль за діяльністю суб'єктів господарювання, які знаходяться на території села, створення належних умов для розвитку інфраструктури села, підприємницької діяльності, культури та спорту у селі та багато іншого. Щодо соціальної сфери, то на території с. Великий Раковець функціонують: 4 дошкілні навчальні заклади (№ 1, 2, 3, 4), у яких перебувають близько 250 дітей і працюють 90 чоловік; дві загальноосвітні школи ( І-ІІ ст. та І — ІІІ ст.), у яких навчаються близько 1100 учнів та працюють 100 вчителів; школа — інтернат, в якій навчаються близько 160 учнів та працює 40 вчителів; дитяча школа мистецтв, яка займається духовним розвитком дітей та навчає їх мистецтва в області музики та малювання; лікарська амбулаторія загальної практики і сімейної медицини, в якій працюють 40 осіб медперсоналу; 2 аптеки та 2 бібліотеки; заклад культури «Будинок культури» у якому знаходяться два музеї:літературно-меморіальний музей ім Ю.В. Мейгеша та музей «Берегиня». Із села беруть свої коріння такі знаменитості : Цугорка Олександр Петрович— видатний і талановитий художник, картини якого продаються за кордоном у Словаччині, Чехії, Угорщині, Польщі, Франції. Попович Олеся Іванівна — відома і талановита поетеса, Копинець Петро – композитор, Копинець Павло – поет, Мельник Семен Петрович – композитор, Мельник Іван Гаврилович – поет, Худа Олеся Семеніва – поетеса ікомпозитор, Галайда Ірина Михайлівна – поетеса і керівник ансамблю «Раківчаночка», Штум Ганна – художник, Мельник Галина Михайлівна – вчитель хімії і художник(самоучка), Мельник Іван Іванович - винахідник, нагороджений грамотою Президії Верховної ради України.
Населений пункт багато чисельний та активний, тому в селі часто та регулярно проводяться культурно-масові, спортивно-масові заходи. Щорічно відзначаються День Перемоги, День Конституції України, День незалежності України та день села — культурно-масовий захід, який називається День шахтаря і проводиться в останню неділю серпня.
Поміж тим проводяться різні виставки художньої самодіяльності, музичні концерти,виступи художніх колективів та ансамблів села, району, області та України, масові спортивні змагання тощо. Щодо туристичної сфери, то на території села розташовані такі об'єкти туризму як:літературно меморіальний музей ім. Ю. В. Мейгеша, музей «Берегиня» та краєзнавчий музей;хатина із солом’яним покриттям; церква в центрі села початку ХІХ ст.

3 грудня 2011


1


  Закрити  
  Закрити