Форум Вікна

Теми для публікацій та розмов


Розклад руху автобусів по АС Гримайлів
29 жовтня 2014

Федоровичі
19 липня 2011

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Запитання
просівці

Відповідь
-

18 березня 2018

Вікна помити-фіранки попрати: чому галицьку господиню прирівнюють до універсального солдата - читати далі...

14 березня 2018

Село Вікно на раритетних фото - читати далі...

4 грудня 2017

Вікна в сецесію у Тернополі (фоторепортаж) - читати далі...

26 листопада 2017

Вікно в минуле: в Тернополі представили листівки часів Першої світової війни (ФОТО) - читати далі...

18 жовтня 2017

Товариський футбольний турнір відбувся у селі Вікно Гусятинського району - читати далі...

15 червня 2017

Товариський футбольний турнір відбувся у селі Вікно Гусятинського району (відео) - читати далі...

14 червня 2017

Запитання
видубуток вапна
Відповідь
 , користувач 1ua
Видобуток вапна в Вікні припинено десь і кінці 70-х років минулого століття. Залишилось розбите приміщення старої вапнярки біля підніжжя Медоборів в урочищі Вапнярка

7 лютого 2017

 , користувач 1ua
http://ukurier.gov.u...
Публікація журналіста Миколи Шота в газеті Урядовий кур'єр

25 листопада 2013

 , користувач 1ua

Історія

Біля Вікна виявлені скіфські поховання та римські монети 2 ст.

Назва походить, ймовірно, від http://uk.wikipedia.... title='Вікнини'>вікнин — карстових озерець.

Перша писемна згадка — http://uk.wikipedia.... title='1464'>1464. Колись недалеко звідси, біля підніжжя гори Довгої, лежало невеличке село Зелена Груша. В страшні часи татарської навали чужинці стерли його з лиця землі. Хтось з уцілілих жителів,— повідають, що то був рибалка,— поселився на новому місці біля потічка, який брав початок з великого болота з численними карстовими озерами-вікнинами. Багато вигадок і переказів виникло навколо незвичайних, не замерзаючих у найлютіші морози, озер-вікнин, утворених підземними водами, що в кількох місцях прорвалися назовні могутніми джерелами. Тепер у районі проведені осушувальні роботи. Залишилося лише два невеликих джерела, що становлять унікальний пам'ятник природи. Зараз вони взяті під охорону держави. Згодом тут виросло село, і назвали його Вікном.

У 1594 році жителі Вікна брали участь у повстанні під приводом http://uk.wikipedia.... title='Наливайко Северин'>Северина Наливайка, а в 1675 році село спалили татари. У першій половині XVIII ст. Вікно було власністю Сенявських, з http://uk.wikipedia.... title='1788'>1788 року належало Ізабеллі Чарториській-Любомирській, а півтора століття тому село належало багатому дідичу Івану Федоровичу — послу Австрійського сейму. Майже з двох тисяч гектарів приписаної до села землі більша тисячі двохсот належало Федоровичу, кількадесят — церкві, рештою володіли сто п'ятдесят сім селянських дворів. В цей час понад сімдесят селян з Вікна емігрували до Німеччини та Америки.

Син Івана Федоровича Владислав заснував у селі ґуральню та килимарську майстерню. Згодом справа килимарства досягла високого мистецького рівня. У http://uk.wikipedia.... title='1873'>1873 році на Віденській виставці вироби вікнянських килимарів користувалися великим успіхом і здобули загальне визнання. У Вікні крім місцевих майстрів працював відомий килимар з Кобилля на Збаражчині Іван Івахів. Він виткав понад шістсот килимів. На жаль, самобутнє народне мистецтво килимарства не знайшло продовження у селі, а сама килимарня була знищена під час Першої світової війни. Тепер лише в родинних скринях старожилів подекуди зберігаються неповторного рисунка килими, створені сімдесят-сто років тому.

Активно діяли в той час товариство «Просвіта», гуртки «Сільського господаря», «Союзу українок», «Рідної школи». Понад двадцять жителів села воювали в http://uk.wikipedia.... title='Українська Галицька Армія'>Українській Галицькій Армії.

У http://uk.wikipedia.... title='2008'>2008 році в селі засновано http://uk.wikipedia.... title='Краєзнавчий музей (Незабутні імена)'>краєзнавчий музей.

Популярністю користувалася килимарня, знищена під час http://uk.wikipedia.... title='Перша світова війна'>1-ї світової війни. Понад 20 жителів села воювали в http://uk.wikipedia.... title='УГА'>УГА.

Під час http://uk.wikipedia.... title='Друга світова війна'>2-ї світової війни німці розстріляли у Вікні http://uk.wikipedia.... title='Євреї'>євреїв, яких привели з Гримайлова; у селі був військовий госпіталь.

Село згадують у http://uk.wikipedia.... title='Кресова книга справедливих'>Кресовій книзі справедливих на стор. 147.

Пам'ятки

Є церква Успіння Пресвятої Богородиці (1726; мур.), «фігури» св. Антонія та Пресвятої Богородиці, козацькі могили.

Споруджено пам'ятники на честь скасування панщини http://uk.wikipedia.... title='1848'>1848 (відновлений http://uk.wikipedia.... title='1991'>1991), Івану Франку (http://uk.wikipedia.... title='1956'>1956), воїнам-односельцям, полеглим у німецько-радянській війні (http://uk.wikipedia.... title='1967'>1967); встановлено меморіальну таблицю І. Франку (1987), насипано символічну могилу http://uk.wikipedia.... title='УСС'>УСС (http://uk.wikipedia.... title='1990'>1990).

Є кімната-музей І. Франка.

Некрополі

На сільському цвинтарі є могила радянського воїна — льотчика Миколи Дмитровича Цикіна, який загинув у http://uk.wikipedia.... title='1941'>1941 р. тут же. Пам'ятник — пірамідальний обеліск.

Соціальна сфера

Діють ЗОШ 1-2 ступ., Будинок культури, дошкільний заклад, ФАП, відділення зв'язку.

Персоналії

У Вікні народилися:

·                    релігійний діяч, поет 0. О. Малицький,

·                    громадська діячка Н. Мохнацька,

·                    правник, громадсько-політичний діяч В. Мудрий,

·                    діяч ОУН та УПА В. Турковський.

Проживали поетка Дарія Віконська, громадсько-політичні діячі В. та І. Федоровичі. Перебували художники М. Івасюк, К. Устиянович, І. Труш, літературознавець О. Терлецький, письменник І. Франко, працював громадський діяч, господарник В. Олійник.

У Вікні часто бував відомий український вчений і поет В. Щурат, художники М. Івасюк, І. Труш, К. Устиянович. За порадою останнього для розбору родинного архіву та написання нової біографії батька Владислав Федорович запросив http://uk.wikipedia.... title='Іван Франко'>Івана Франка (першу біографію І. Федоровича написав і видав http://uk.wikipedia.... title='Білоус Федір Іванович'>Федір Білоус в Коломиї). Кілька місяців роботи у Вікні протягом 1883—1885 років були для Франка дуже плідними. В архіві Івана Федоровича він виявив матеріали, що характеризували економічне становище західноукраїнського селянства в 1810—1848 роках. Знайдені дані стали основою праці «Критичний огляд до подій 1846 року, особливо в Східній Галичині».

Матеріали з архіву Федоровичів Іван Франко використав також у працях «Земельна власність у Галичині», «Гримайлівський ключ в році 1800», «Лук'ян Кобилиця. Епізод з історії Гуцульщини в першій половині 19 ст.» У Вікні він працював над великою розвідкою «Жіноча неволя в руських піснях народних», де використав пісню «Ой, у місті Гусятині сталася причина…» Франко спостерігав життя селян, записував старі розповіді та легенди. Зібрані факти і враження послужили згодом Каменяреві епізодами поеми «Панські жарти». У місцевій школі створено кімнату-музей Каменяра, а центрі села встановлене його погруддя.

Література

  • Про населений пункт видано 1998 у Тернополі книжку Г. Чемери «Село Вікно. Історія і сьогодення».
  • http://uk.wikipedia.... title='Тернопільський енциклопедичний словник'>Тернопільський енциклопедичний словник. — Тернопіль, видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», том 1, http://uk.wikipedia.... title='2004'>2004., В. Уніят, Г. Чемера.
  • Стаття http://dir.icm.edu.p...>Okno (1) у http://uk.wikipedia.... title='Географічний словник Королівства Польського'>Географічному словнику Королівства Польського та інших земель слов'янських, том VII (Netrebka — Perepiat) з 1886 року (пол.)

 

26 липня 2010


1


  Закрити  
  Закрити