Форум Зарваниці

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Иван Дуб Бригада выполнит комплексный ремонт квартир коттеджей ,офисных помещений под ключ. монтаж гипсокартона, плиточные, малярные работы, кирпичная кладка, бетонные, кровельные,сантехнические, сварочные , фасадные работы. Высококвалифицированные специалисты , Цены доступные.Высокое качество выполнения работ. тел.0506470589 Иван

15 жовтня 2014

Остафій Михайло, користувач 1ua
Михайло Остафій

Зарваниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
село Зарваниця
http://uk.wikipedia.... title='Країна' class='mw-redirect'>Країна http://uk.wikipedia.... class='image' title='Україна'>Українаhttp://upload.wikime... height='13' width='20'> http://uk.wikipedia.... title='Україна'>Україна
http://uk.wikipedia.... title='Список областей України' class='mw-redirect'>Область http://uk.wikipedia.... class='image' title='Тернопільська область'>Тернопільська областьhttp://upload.wikime... height='13' width='20'> http://uk.wikipedia.... title='Тернопільська область'>Тернопільська область
http://uk.wikipedia.... title='Район'>Район/міськрада http://uk.wikipedia.... title='Теребовлянський район'>Теребовлянський район
Рада Зарваницька сільська рада
Код http://uk.wikipedia.... title='КОАТУУ'>КОАТУУ 6125081303
Картка на сайті http://uk.wikipedia.... title='ВРУ' class='mw-redirect'>ВР Зарваниця 
http://uk.wikipedia.... class='image'>Locator Dot2.gifhttp://upload.wikime... height='12' width='12'>
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Розташування села Зарваниця'>Розташування села Зарваницяhttp://upload.wikime... height='135' width='300'>
Зарваниця на мапі Теребовлянського району

Основні дані
Засноване http://uk.wikipedia.... title='1458'>1458
http://uk.wikipedia.... title='Населення'>Населення 342
Площа 2,266 http://uk.wikipedia.... title='Км?' class='mw-redirect'>км?
Густота населення 150,93 осіб/км?
http://uk.wikipedia.... title='Поштова індексація України'>Поштовий індекс 48142
http://uk.wikipedia.... title='Список телефонних кодів України' class='mw-redirect'>Телефонний код +380 3551
Географічні дані
http://uk.wikipedia.... title='Географічні координати'>Географічні координати http://upload.wikime...>49°13?08? пн. ш. 25°22?09? сх. д.? / ?49.218889° пн. ш. 25.369167° сх. д. (G)http://uk.wikipedia.... title='Географічні координати'>Координати: http://upload.wikime...>49°13?08? пн. ш. 25°22?09? сх. д.? / ?49.218889° пн. ш. 25.369167° сх. д. (G)
Середня висота
над рівнем моря
328 http://uk.wikipedia.... title='Метр'>мhttp://uk.wikipedia....>[1]
http://uk.wikipedia.... title='Водойми' class='mw-redirect'>Водойми http://uk.wikipedia.... title='Стрипа'>Стрипа
Відстань до районного центру 40 км


Місцева влада
Адреса ради 48143, с. Зарваниця
Карта
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Зарваниця (Україна)'>Зарваниця (Україна)http://upload.wikime... height='195' width='290'>
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Зарваниця'>Зарваницяhttp://upload.wikime... height='6' width='6'>
Зарваниця
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Зарваниця (Тернопільська область)'>Зарваниця (Тернопільська область)http://upload.wikime... height='206' width='142'>
http://uk.wikipedia.... class='image' title='Зарваниця'>Зарваницяhttp://upload.wikime... height='6' width='6'>
Зарваниця

Зарваниця — http://uk.wikipedia.... title='Село'>село http://uk.wikipedia.... title='Теребовлянський район'>Теребовлянського району http://uk.wikipedia.... title='Тернопільська область'>Тернопільської області. Розташоване на заході району, на лівому березі річки http://uk.wikipedia.... title='Стрипа'>Стрипа.

Центр сільради, якій також підпорядковане село http://uk.wikipedia.... title='Сапова'>Сапова. До Зарваниці приєднано хутір Раків Кут.

Населення — 305 осіб (http://uk.wikipedia.... title='2003'>2003).

Поштове відділення — http://uk.wikipedia.... title='Вишнівчик'>Вишнівчицьке.

http://uk.wikipedia.... class='image'>http://upload.wikime... class='thumbimage' height='150' width='200'>
http://uk.wikipedia.... class='internal' title='Збільшити'>http://bits.wikimedi... alt='' height='11' width='15'>
Загальний вигляд комплексу церковних споруд у Зарваниці

Для http://uk.wikipedia.... title='Християни'>християн усього світу Зарваниця добре відома чудотворною іконою і цілющим джерелом, біля якого з'являлася http://uk.wikipedia.... title='Божа Матір' class='mw-redirect'>Божа Матір. Зараз на цьому місці споруджено комплекс церковних споруд, що належать http://uk.wikipedia.... title='УГКЦ' class='mw-redirect'>Українській Греко-Католицькій Церкві.

Зміст

 Географія

На північний схід від Зарваниці розміщене село http://uk.wikipedia.... title='Вишнівчик'>Вишнівчик, на північний захід — http://uk.wikipedia.... title='Котузів'>Котузів, на південний захід — http://uk.wikipedia.... title='Гниловоди' class='mw-redirect'>Гниловоди, на південь — http://uk.wikipedia.... title='Сапова'>Сапова з присілком Полісюки.

[ред.] Історія

[ред.] Археологічні знахідки

По­близу Зарваниці виявлено археологічні пам'ятки http://uk.wikipedia.... title='Культура кулястих амфор'>культури кулястих амфор.

У книзі А. Мельника про археологічні знахідки написано, що «властитель села, п. Роман Охоцький робив розкопки за двором в стороні цвинтаря, де сьогодні дерев'яний хрест, та там викопав кам'яну домовину, а в ній людський кістяк та камінний топірець. Ці археологічні здобутки подарував до музею гр. Дідушицьких у Львові.»

 Легенда про заснування

Є кілька версій щодо назви села. За народними переказами, початки зародження Зарваниці пов'язуються з появою чудотворної ікони Богоматері. Місцина над Стрипою стала надійним прихистком християнства під час наступу монголів на терени http://uk.wikipedia.... title='Київська Русь'>Русі-України. Коли у http://uk.wikipedia.... title='1240'>1240 році був дощенту зруйнований http://uk.wikipedia.... title='Київ'>Київ, уцілілі монахи почали втікати на http://uk.wikipedia.... title='Захід'>захід.

http://uk.wikipedia.... class='image'>http://upload.wikime... class='thumbimage' height='225' width='300'>
http://uk.wikipedia.... class='internal' title='Збільшити'>http://bits.wikimedi... alt='' height='11' width='15'>
Собор Зарваницької Матері Божої

Легенда розповідає:

«

Один із київських ченців чудом врятувався від ворожих наїзників і опинився на галицькому http://uk.wikipedia.... title='Поділля'>Поділлі в лісах над рікою Стрипою. Довге скитальство та нестерпний голод так знесилили його, що, умиротворений надією на допомогу Богоматері, чернець заснув. У сні відкрилась перед ним райська місцина: оповита чарівним серпанком долина, погаптована різнобарвними квітами і освітлена дивним сяйвом. В його блиску з'явилася Мати Божа з двома ангелами, які мали в руках білі лілії. Чернець упав перед Пречистою Дівою Марією на коліна. Вона із усміхом подала йому в руки край свого омофора. Пробудившись, побачив чудову долину, оточену віночком густого лісу. Раптом у росяній траві засвітилося джерело чистої води, а над ним спалахнула небесним промінням ікона Пресвятої Діви Марії з малим Ісусом на руках.

Чернець пригадав сон і склав поклін Пречистій. Це місце, де зарвав його сон, назвав Зарваницею. Згодом він збудував біля кринички каплицю і примостив у ній ікону Богоматері.

Сюди, почувши про чудо, почали приходити люди і поселятися. З роками у затишному видолинку виросли церква і монастир, селянські обійстя. Так почалася Зарваниця.

 »

 Польський період

Перша письмова згадка про село датується http://uk.wikipedia.... title='1458'>1458 роком. Архівні документи http://uk.wikipedia.... title='XVIII століття' class='mw-redirect'>XVIII століття підтверджують, що Зарваниця обіймала нинішній Вишнівчик і Полісюки. http://uk.wikipedia.... title='Населений пункт'>Населений пункт розвивався і став http://uk.wikipedia.... title='Містечко'>містечком. Для його захисту від http://uk.wikipedia.... title='Османська імперія'>турецьких нападників було викопано із висипаним високим валом рів, який з'єднував Стрипу, і споруджено в'їзну браму. Збереглися письмові свідчення про існування у середні віки мурованого замку, який був на присілку Полісюки. Його руїни ще досі можна побачити.

У http://uk.wikipedia.... title='1662'>1662—http://uk.wikipedia.... title='1688'>1688 рр. Зарваницю кілька разів стустошували турки і http://uk.wikipedia.... title='Татари'>татари. Вони спалили селянські оселі, церкву і монастир. Багатьох людей було вбито, захоплено у полон. Однак ікону Божої Матері вдалося врятувати. Її було перенесено до нової дерев'яної церкви, побудованої в центрі Зарваниці. В ній примостили також чудотворний образ — образ Розп'ятого Спасителя, який коронував в http://uk.wikipedia.... title='1742'>1742 році http://uk.wikipedia.... title='Львів'>львівський http://uk.wikipedia.... title='Митрополит'>митрополит http://uk.wikipedia.... title='Атаназій Шептицький' class='mw-redirect'>Атаназій Шептицький.

У http://uk.wikipedia.... title='1754'>1754 р. дерев'яна церква згоріла. На місці, де вона стояла, отець http://uk.wikipedia.... title='Петро Білинський' class='mw-redirect'>Петро Білинський поставив кам'яний http://uk.wikipedia.... title='Хрест'>хрест. Того ж року за допомогою тодішнього власника села графа А. Мйончинського завершено спорудження храму Пресвятої Трійці. Її будували із каміння, взятого зі зруйнового татарами замку в Полісюках. Це був четвертий храм з часу заснування Зарваниці і його освятив отець Ілій Білинський.

 Австрійський період

До нової церкви урочисто перенесено обидві чудотворні ікони. В http://uk.wikipedia.... title='1867'>1867 р. заходами пароха о. Профірія Мандичевського урочисто короновано ікону Зарваницької Матері Божої, а старанням кардинала Івана Сімеоді папа http://uk.wikipedia.... title='Пій IX'>Пій IX надав Зарваниці відпустового значення. Відтоді починаються відпустові дні, коли тисячі прочан відвідують це святе місце. В http://uk.wikipedia.... title='1894'>1894 р. біля джерела вимурувано http://uk.wikipedia.... title='Каплиця'>каплицю

http://uk.wikipedia.... class='image'>http://upload.wikime... class='thumbimage' height='185' width='300'>
http://uk.wikipedia.... class='internal' title='Збільшити'>http://bits.wikimedi... alt='' height='11' width='15'>
Троїцька церква на поштівці 1902 року

Часто відвідував Зарваницю майбутній Патріарх Української греко-католицької церкви http://uk.wikipedia.... title='Йосиф Сліпий' class='mw-redirect'>Йосиф Сліпий. Монастир мав також свій водяний млин і пекарню, опікувався бідними людьми.

 Радянський період

У http://uk.wikipedia.... title='1944'>1944 р. було спалено дерев'яну монастирську церкву, знищено через два роки монастир, а в http://uk.wikipedia.... title='1961'>1961 р. — каплицю. Джерело обгородили колючим дротом. Ставили міліційні заслони у відпустові дні. Однак у лісі та в хатах проводилися підпільні богослужіння. В http://uk.wikipedia.... title='1975'>1975 р. завідателем поруйнованої http://uk.wikipedia.... title='Більшовики'>більшовиками церкви у Зарваниці був призначений отець-митрат Василь Семенюк. Він із благословення митрополита Володимира Стернюка, працюючи душпастирем у катакомбних церквах, водночас став керівником підпільної духовної семінарії. Так тривало аж до кінця http://uk.wikipedia.... title='1980-ті'>80-их років http://uk.wikipedia.... title='ХХ століття' class='mw-redirect'>ХХ століття.

 Період Незалежності

З благословення архиєрея Михаїла Сабриги отець-митрат Василь Семенюк при активній участі парафіян і семінаристів відбудував у http://uk.wikipedia.... title='1991'>1991 р. капличку біля джерела, відремонтував знищену церкву, спорудив біля неї велику каплицю, у якій відправляються під час відпустів богослужіння, а також Хресну дорогу. Зведено реколекційний будинок, де проводять реколекції священики багатьох єпархій, семінаристи, родини, молодь, діти.

Відбудовуються Святотроїцький монастир Студійського Уставу та монастирська церква.

 Пам'ятки

Є церкви Пресвятої Трійці (1754; кам'яна), Благові­щення, Собор 3арваницької Матері Божої (http://uk.wikipedia.... title='2000'>2000, мурована; архітектор М. Нетриб'як, конст. Т. Григель), дзві­ниця, Святотроїцький монастир Студійського уставу (http://uk.wikipedia.... title='2001'>2001) та монастирська церква Різдва Пресвятої Бо­городиці (http://uk.wikipedia.... title='2002'>2002; дерев'яна), капличка (1991), скульптурна композиція 3арваницької Матері Божої (2000; скульптори О. Маляр, Д. Пилипяк; архітектор Д. Чепіль), Хресна дорога. Спорудження й облаштування Зарваниц. духовного центру триває.

Головні пам'ятники та пам'ятні знаки:

  • насипано символічну могилу http://uk.wikipedia.... title='УСС' class='mw-redirect'>УСС з пам'ятним знаком архангелові http://uk.wikipedia.... title='Михаїл'>Михаїлу,
  • насипано могилу воякам УПА (1993; архітектор Р. Вільгушинський)
  • встановлено пам'ятний хрест на честь скасування панщини
  • кам'яний хрест на місці спаленої http://uk.wikipedia.... title='1948'>1948 дерев'яної церкви
  • меморіальну таблицю єпископу Н. Будці (http://uk.wikipedia.... title='2000'>2000).

 Соціальна сфера

Діють філія Тернопільської духовної семінарії, клуб, бібліотека, відділення зв'язку, торгівельний заклад, будинок для гостей.

 Персоналії

У 3арваниці народилися:

  • поет і художник В. Гаврилюк
  • релігійний і громадський діяч І. Гаврилюк
  • релігійний діяч М. Гаврилюк
  • фольклорист та етнограф Г. Галька
  • літераторка А. Головінська-Максимович
  • професор І. Головінський
  • публіцист, літератор О. Макогін
  • письменник Є. Мандичевський

Працювали:

  • диригент Н. Вітошинський
  • літератори М. Кузьмович-Головінська та В. Лімниченко-Мельник
  • письменник та журналіст Владислав Павлов.

3арваницю відвідували:

7 вересня 2010

Ip: 92.112.95.131

(1442 року заснування, 342 мешканців)

Теребовлянський р-н. Село лежить у мальовничій місцевості на півострові, утвореному вигином р. Стрипи. За легендою, чернець, що втікав зі зруйнованого 1240р. монголо-татарами Києва, приліг відпочити біля джерела під горою на березі Стрипи і заснув. Наснився йому образ Божої Матері з дитиною на руках. Після пробудження він почав будувати тут каплицю і помістив у ній ікону Богородиці, а місце, де 'зарвав' його сон,назвав Зарваницею. Уперше Зарваниця згадується в документах в 1442р. 1754р. на місці дерев'яного почали будувати кам'яний храм Св. Трійці, в якому й зберігається чудотворна ікона. 1867р. її коронував Папа Пій IX. 1922р. митрополит А Шептицький відкриває в Зарваниці відновлений греко-католицький монастир. Неодноразово приїжджав сюди й майбутній патріарх Української греко-католицької церкви Й Сліпий, що народився неподалік. 1944р. монастир знищено. Відродження духовного центру українських греко-католиків почалося 1989р., коли відбулася перша служба в заново відкритому храмі Св. Трійці. До 2000-ліття Різдва Христового в Зарваниці біля цілющого джерела був споруджений величезний релігійно-духовний комплекс. Його домінантою виступає собор Зарваницької Матері Божої (арх. М. Нетриб'як. А. Водоп'ян, І. Габура), побудований на схилі гори, висота собору - 28 м. Центральний купол позолочений, чотири менші покриті міддю. Собор складається із двох церков. Навпроти собору в центрі величезної площі на гранітному постаменті споруджена каплиця, увінчана короною із хрестом. У її центрі сяє виготовлена з білого каррарського мармуру стела із зображенням ікони Зарваницької Матері Божої (ск. О. Маляр, Д. Пилип'як, арх. Д. Чепіль). Вертикальним акцентом комплексу є 60-метрова чотириярусна дзвіниця з п'ятьма дзвонами. У південній частині села на березі річки побудовано у вигляді амфітеатру Співоче поле, що вміщає 50 тисяч глядачів і використовується для культурно-релігійних дій.

2 березня 2008


1


  Закрити  
  Закрити