Форум Житомира

Теми для публікацій та розмов


Кочерівські інвестори
25 квітня 2010 ij (Дід Павло)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 1

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Спочивай, Герою....
Світла та Вічна Пам'ять...

У Житомирській області поховали десантника Дмитра Литвинчука, який загинув від кулі снайпера 
На Житомирщині попрощалися з 25-річним військовослужбовцем Дмитром Литвинчуком, який загинув на Донбасі від кулі ворожого снайпера. До війська Дмитро пішов у 2014 році, служив 20-му центрі ремонту засобів зв'язку та радіотехнічного забезпечення в/ч А-1724 в Озерному, але після загибелі свого кращого друга, десантника Олександра Голяченка, постійно прагнув поїхати в АТО. 
«Він за власним бажанням тричі туди просився, хотів піти самостійно. Батьки відмовляли, але він наполегливо, проявляючи свій характер, хотів показати, на що він здатен», - розповідає військовослужбовець Валентин Стаховський. 
«Він не підписував новий контракт, поставив умову: я їду в АТО і підписую контракт. Він дуже хотів поїхати в АТО», - додає військовослужбовець Руслан Ганчук. 
У вересні боєць таки підписав контракт з 95-ю окремою десантно-штурмовою бригадою і продовжив службу в складі 2-го десантно-штурмового батальйону. 25 листопада під час обстрілу в районі опорного пункту, розташованого поблизу Верхньоторецького Донецької області у Дмитра влучив снайпер. 
«Як я чув з розмови, снайпер не дав витягнути тіло і він стік кров'ю. Тому що снайпер не підпустив інших витягнути тіло. Він хотів воювати за майбутнє України і віддав своє життя. Кілька років тому у нього згорів друг в БТРі, вони разом з першого класу сиділи за однією партою, дружили. Тому він обрав цей важкий шлях – військовий», - розповів дядько бійця Григорій Мацкевичус. 
Вшанувати героя прийшли сотні людей. Поховали бійця на місцевому цвинтарі у його рідному селі Крученець. У Дмитра залишилися батьки і молодша сестра. 
Як повідомляв Житомир.info, 25 листопада у зоні проведення антитерористичної операції загинули двоє бійців житомирської 95-ї десантно-штурмової бригади: Дмитро Литвинчук та Максим Перепелиця, який не дожив до свого 27-ліття всього 3 дні. З Максимом Перепелицею житомиряни 28 листопада прощались навколішки, героя поховали на Смолянському кладовищі.
https://www.zhitomir... target='_blank' data-ft='{"tn":"-U"}' rel='noopener nofollow' data-lynx-mode='async' data-lynx-uri='https://l.facebook.c...=https%3A%2F%2Fwww.zhitomir.info%2Fnews_170686.html&h=ATPGgVQy_4O_lQk22f0sjiLKw_1P7_lOjz1qKSiDstE0kkt0HjkgSA2TQDEUgGOLLvgWWcuUhwKmb_4XuW_WPxng-4pHhCh4_FxGCC2Lwsp-2BHffGJYfwU0MtIVxKV2bg4wi0j8rTjWiwNGT25L5o1HNthOnWoTIW11vkD-cKbjSyQ_3oneZwycDWTUlsdcBk1YcvI48UDKYhIbslI2TWD_Qv3yEN--0zwv_QoA4DXqAztE2jxHAE2nuj5NhxQKxtKJrQSVbhss-KQmRawrj9G_yNz05XeC1Dat00Gex9g' style='color: rgb(54, 88, 153); cursor: pointer; text-decoration-line: none; font-family: inherit;'>https://www.zhitomir...


30 листопада 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Двигатель немецкий, цифровая система управления огнем. Новая боевая машина прошла «ходовые» испытания

Житомирский бронетанковый завод завершил полный цикл заводских испытаний «БМП-1УМД».
Боевая машина прошла глубокую модернизацию — теперь она оснащена современным боевым модулем, цифровой системой управления огнем, немецким двигателем Deutz и др.
Благодаря боевому модулю «стилет», который оснащен 30-мм автоматической пушкой, 30-мм автоматическим гранатометом, 7,62-мм пулеметом, а также высокоточным противотанковым комплексом «Барьер», БМП-1УМД получила мощную огневую прочность. Такой арсенал вооружения обеспечивает уничтожение не только живой силы и легкобронированной техники, но и танков противника на расстоянии до 5 км. А за точность огня соответствует прицельный комплекс «Трек-М» в сочетании со стабилизатором вооружения СВУ-500-3Ц, сообщает пресс-служба ГП «Укроборонпром».
Кроме установки дополнительных элементов защиты, был проведен целый комплекс работ по маскировке БМП-1УМД в инфракрасном диапазоне. Также БМП-1УМД получила новую цифровую защищенную связь, современные средства навигации и другие изменения, которые позволили улучшить эргономические и функциональные характеристики машины.

Кроме того, на машине были заменены двигатель — на БМП установили двигатель немецкой фирмы Deutz — это 4-тактный 6-цилиндровый двигатель с турбонадувом и электронным блоком управления, мощностью в 330 л.с., с возможностью программного увеличения мощности до 390 л. с.
Сейчас специалисты «Житомирского бронетанкового завода» ожидают соответствующего решения со стороны силовых ведомств Украины для проведения всесторонних испытаний непосредственно украинскими военными, что является необходимым условием для принятия БМП-1УМД на вооружение и, при включении боевой машины в Государственный оборонный заказ, развертывания серийного производства.

ДП 'Житомирський бронетанковий завод', що входить до складу ДК 'Укроборонпром', завершив повний цикл заводських випробувань БМП-1УМД. Бойова машина, яка є гл...

27 листопада 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Вечная память...
С погибшим в бою под Верхнеторецким снайпером Максимом Перепелицей простятся во вторник в Житомире

Младший сержант Максим Перепелица, воин роты снайперов 95-й бригады высокомобильных десантных войск Украины, погиб 25 ноября 2017 года под Верхнеторецким.
Об этом на своей странице в Facebook написал офицер ВСУ, участник АТО, 'киборг' Валерий Логинов (Аскольд) Валерий Логвинов.

'Завтра в Житомире состоится захоронения младшего сержанта Максима Перепелицы. Возле памятника С.П. Королева (Житомирская ОГА) в 12.00 начнется прощание с погибшим Героем. После этого траурная процессия отправится на Смолянское военное кладбище', - написал он.

'Проведение мероприятия обеспечивает почетный караул Житомирского военного института и оркестр 95-й бригады высокомобильных десантных войск. Просим неравнодушных жителей Житомира присоединиться к трауру и почтить Максима, который отдал свою молодую жизнь за Вашу Свободу, Мир Вашему дому и Вашей Семье... Война на Востоке Украины касается каждого из нас', - отметил Логвинов.

27 листопада 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Цій бабулечці 86 років.
Вона сама прийшла і запропонувала допомогу бійцям батальйону 'Львів', які стояли 6 годин на трасі в Житомирі через зламаний автобус. Хлопці пішли від бабці ситими...
'Я пережила війну і знаю,як це страшно.Тому нашим Захисникам вклоняюся до самої землі!'

17 листопада 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Житомир и Харьков зовут туристов на битву марсоходов и в 'украинский Диснейленд'

Специалисты туристической отрасли Житомирской и Харьковской областей презентовали новые оригинальные продукты для путешественников во время воркшопа от Ассоциации индустрии гостеприимства Украины, который состоялся в Киеве, сообщает Zruchno.Travel.

Так, туристический актив Житомирщины представил столичным туроператорам восемь новых продуктов. Среди них - тур 'Подготовка к участию в миссии 'Житомир - Mars 2020'.

По словам главного специалиста управления связи, транспорта, дорожного строительства и туризма Житомирской ОГА Юлии Святненко, в двухдневный курс будущего покорителя 'Красной планеты' будет входить посещение уникального Музея космонавтики им. С.П. Королева, скалолазание на естественном скалодроме 'Деныши' (более 50 маршрутов) и тому подобное. Кроме того, гостям предложат участие в битве марсоходов, а также полеты на самолете, воздушном шаре, вертолете.

В свою очередь Харьков во время презентации был представлен как туристический центр европейского уровня, который может предложить своим гостям не только исторические памятники, но и современные развлечения. Например, посещение 'украинского Диснейленда' - парка культуры и отдыха им. Горького.

По словам главы АИГУ Александра Лиева, турактивы регионов формировали и готовили представленные турпродукты в течение последних двух месяцев.

https://1ua.com.ua/m...>

11 листопада 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
Комунальники Житомиру отримали нову комунальну техніку на 16,5 млн грн

Нова комунальна техніка надішла на комунальне підприємство «Управління автомобільних шляхів», повідомляє прес-служба Житомирської міської ради.

Ручні мотоблоки, телескопічні навантажувачі та пневматичні сміттєзбирачі відтепер прибиратимуть Житомир влітку та взимку.

Проаналізувавши помилки, які були допущені минулої зими та завдяки підтримці депутатського корпусу було виділено 16,5 мільйони на закупівлю нової комунальної техніки.

Ця техніка буде обслуговувати вулиці Житомира та тротуари. Ми плануємо відійти від посипання покриття піщано-сольовою сумішшю. Для того щоб використовувати такі реагенти як бішофіт, то для цього потрібна спеціальна техніка. Ця техніка буде працювати не тільки в центральній частині міста, а й на його околицях, – наголосив міський голова Сергій Сухомлин.

Нова техніка буде працювати в літній і зимовий період. Це стало можливим завдяки можливості заміни навісного обладнання.

6 листопада 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
На Житомирщині переселенець після полону без руки і ноги залишився без засобів до існування, 'партнер' 'віджав' ферму

Річ у тім, що чоловік не підписував жодних документів зі своїм “партнером”, який юридично був одноосібним власником. Як результат, коли чоловік поцікавився, що вони заробили за останні роки – виник конфлікт і переселенця попросили “на вихід”.

Фермер без руки та ноги з Луганщини, який пережив полон бойовиків, залишився ні з чим. Він кілька років розвивав виробництво сирів на Житомирщині, поки його “партнер” не “кинув” чоловіка. 

Олександра Кононенка після звільнення з полону у бойовиків товариш запросив на Житомирщину розвивати фермерське господарство. Спочатку ферма налічувала кілька десятків кіз, але згодом ця цифра зросла до декількох сотень. Чоловік займався виробництвом сирів і увесь свій час витрачав на цей бізнес. Жив він у будинку в селі Десятини, який купив за 13 тисяч гривень. Зараз фермерський бізнес почав приносити прибуток, а переселенець залишився ні з чим.

Річ у тім, що чоловік не підписував жодних документів зі своїм “партнером”, який юридично був одноосібним власником. Як результат, коли Олександр Кононенко поцікавився, що вони заробили за останні роки – виник конфлікт і переселенця попросили “на вихід”. Власник запропонував йому 30-40 кіз. В той же час, Олександр має зобов’язання – 100 тисяч гривень кредиту і 150 тисяч боргу за купівлю кіз. Ці зобов’язання “партнер” поділити не захотів, натомість відключив будинок Олександра від електроенергії (будинок, до речі, теж у власності “партнера” Віталія).

Кіз з собою забирати Олександр Кононенко не захотів, адже забрати їх – вірна смерть для тварин. Зараз допомагають фермеру волонтери, адже ще з початку війни на Сході він допомагав українським військовим. Тоді Олександр і потрапив у полон. Сам Віталій (“партнер”, який і запросив переселенця на Житомирщину разом робити бізнес) не приховує, що обманув Олександра. Спочатку він називав переселенця партнером, а зараз каже що той був працівником “на зарплату”. Як виявилося, ніякої він зарплати не платив, бо Олександр працював задарма.

“Всі події зараз на етапі розвитку. Вся ця брудна історія, де він стверджує, що всіх обманював і я не є його партнером. Зараз навішав на мене всі борги і зобов’язання. Все буде проходити через поліцію і суди, він буде притягуватися до кримінальної відповідальності. В нього ще є дві кражі у мене, незаконна підприємницька діяльність і ще багато справ, за які йому загрожують фінансові втрати і кримінальна відповідальність. Він мирним шляхом не захотів розійтися. Вони віджали в мене тварин, почали їжу забирати, тиждень тому мене вигнали з будинку, де я проживав”, – розповідає Олександр журналісту “Агро-Центру”.

Також, подейкують, що у Віталія є “група підтримки” з боку родини – сільський голова нібито родич фермера. Найближчим часом ситуація все більше набиратиме обертів.

25 жовтня 2017

Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін

Дана Скаллі
12 квітня 1961 р.житомирчанин С.П.Корольов посадив москаля в ракету і відправив в космос.
З Днем космонавтики земляни!!!

12 квітня 2016

М Євгеній, користувач 1ua
Євгеній М
Історія Житомирщин
Археологічні пам'ятки свідчать, що понад 100 тисяч років тому на території Житомирської області вже мешкали первісні люди.

До найдавніших палеолітичних стоянок відноситься Радомишльська на річці Тетереві та стоянки поблизу сіл Довчиничі, Клинці Овруцького і Колодяжне - Дзержинського районів. Люди тут жили первісними родами і займалися переважно мисливством.

Пам'ятки трипільської культури виявлені на території сіл Троянова Житомирського, Райки Бердичівського, Паволоч Попільнянського районів та в інших місцях. Пам'ятки епох міді і бронзи знайдені в Дзержинському і Житомирському районах, на околицях Житомира.

У 5-7 століттях нової ери територія області була заселена древніми східнослов'янськими племенами: північ - древлянами, центральна частина і південь - полянами, які займались землеробством і скотарством. Древляни займались також мисливством, бджільництвом, виробництвом ювелірних прикрас, торгівлею. У 9 сторіччі з'являються міста, що стають центрами ремесел і торгівлі: Вручий (Овруч), Іскорость (Коростень).

У ранньофеодальний період (11 - початок 12 сторіччя) сучасна територія Житомирської області входила до складу міцної (зі столицею в Києві) древньоруської східнослов'янської держави - Київської Русі. Волинь і Полісся, за відомим істориком І.П. Крип'якевичем, належали до слов'янської прабатьківщини, були колискою українського народу.

У другій половині 12 сторіччя, внаслідок розпаду Київської Русі, територія краю увійшла до Київського князівства. У першій половині 13 сторіччя разом з іншими слов'янськими землями, Житомирщина потрапила під ярмо ординських завойовників. У 1350-1360 роках Східною Волинню заволоділи литовці.

У14-16 століттях більша частина території сучасної Житомирщини входила до складу Київського воєводства, утвореного 1471 році замість Київського князівства. Після Люблінської унії (1569 рік) Литва об'єдналася з Польщею в єдину державу - Річ Посполиту. З цього часу волинські землі були загарбані польськими магнатами. Народ зазнавав подвійного гніту: як від польської шляхти. Тому історичний розвиток краю починається з кінця 16 століття і позначений масовими селянськими повстаннями (Северина Наливайка, Семена Палія, визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, гайдамаччини тощо).

За результатом трьох поділів Польщі (1772, 1793, 1795 роки) Волинь разом з Київщиною і Поділлям увійшли до складу Російської імперії. Територія краю увійшла до складу Волинської і частково до Київської губерній, утворених царським указом в 1797 році. Центром Волинської губернії від 1804 року став Житомир.

Починаючи від 19 століття розвиток економіки Волинської губернії відбувався за умов втягнення її в єдиний всеросійський ринок, йшов процес розкладу феодально-кріпосницького ладу й розвитку капіталістичних відносин. Поглиблювався суспільний поділ праці, розвивалася торгівля, зростала кількість міського населення.


25 квітня 2012

Ip: 92.112.114.49

м. Житомир

За легендою, назва міста походить від імені дружинника київських князів Аскольда й Діра — Житомира (Житомира). Саме він, згідно з літописами, заснував місто 884 р. Друга версія походження назви Житомира — від поєднання слів «жито» й «мир», буцімто на цих землях мешкало плем'я житичів, які жили мирно та вирощували жито. 1240 р. Житомир було зруйновано під час татаро-монгольської навали.

1320 р. місто перейшло під владу Великого князівства Литовського. 1399 р. золотоординський хан Едигей, розгромивши військо литовського князя Вітовта, захопив і розграбував Житомир. 1444 р. місто здобуло Магдебурзьке право. 1482 р. Житомир спалили орди Менгли-Гірея. 1569 р. за Люблінською унією місто перейшло під владу Польщі. 1686 р. Житомир став центром Київського воєводства, а 1804 р. — губернським містом Волинської губернії.

З 1937 р. Житомир являє собою обласний центр.

Пам'ятки:

Кафедральний костел св. Софії, 1737 — 1751 рр.: пл. Замкова, 2. Зведений на Замковій горі в стилі пізнього ренесансу та бароко. Фасад розділено на два яруси з вежами, стіни костелу завтовшки до двох метрів побудовані з цегли. Висота дзвіниці — понад 26 м.

Преображенський кафедральний собор. 1874 р. просп. Перемоги, 12/14.

Зведений на місці зруйнованої Василіанської церкви Висота бору — 53 м, а дзвін, установлений на дзвіниці, важить 500 пудів: (І пуд— 16 кг). Ікони собору написано російським академіком М. Васильевим.

Комплекс споруд Поштової станції, сер. XIX ст.: просп. Миру, 72.

До унікального комплексу належать будинок Поштової станції з огорожею, готель, стайні.

Пам'ятник О. С. Пушкіну, травень 1899 р.: Старий бульвар

Перший пам'ятник, який з'явився в Житомирі. Автори — скульптор Г. Олишкевич, архітектор М. Бетакі.

Замкова гора (замковий майдан)

На цьому місці в ХІІІ—XVII ст. стояв дерев'яний замок-фортеця, потім кам'яний замок, оточений ровами. Зараз тут розташовується міський сквер.

Магістрат (ратуша), межа XVII—XVIII ст.: вул. Кафедральна, 5.

Будинок ратуші був зруйнований 1941 р., але, оскільки він був пам'яткою архітектури державного значення, 1951 р. звели його точну копію.

Михайлівська церква, 1856 р.: вул. Київська.

Належить до найдавніших кам'яних культових споруд православної церкви в Житомирі. Зведена за кошти купця М. Хаботіна. Протягом 1927— 1942 рр. храм використовували під склади та спортзали.

Келії єзуїтського монастиря, 1724 р.: вул. Черняхівського, 2.

Колись на цьому місці в центрі Житомира стояв єзуїтський монастир. Сьогодні двоповерхова будівля келій чекає на реставрацію.

Музеї:

Житомирський обласний літературний музей обласної ради: вул. Київська, 45; тел. (0412) 37-42-82.

Музей природи: вул. Кафедральна, 14; тел. (0412) 47-26-0

Режим роботи: 10:00—17:00, вихідні — субота, неділя. Плата за вхід: дорослі — 1 грн., діти — 0,4 гри; екскурсія групи — 3 гри.

Ботанічний сад Державного агроекологічного університету: вул. Корольова, 39; тел. (0412)33-20-64.

Житомирський обласний краєзнавчий музей: пл. Замком. 1; тел. (0412) 37-44-58. Режим роботи: 10:00—18:00, вихідні — субота, понеділок. Плата за вхід: дорослі — 2грн, діти — 1 грн.; екскурсія: дорослі — 14 гри. діти — 7 грн.

Літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка: пл. Короленка, 1; тел. (0412) 22-16-31. Режим роботи: 10:00—18:00, вихідні — неділя, понеділок. Плата за вхід: дорослі — 2грн, діти — 1 грн.; екскурсія: дорослі — 14грн, діти — 7 грн.

Державний музей космонавтики їм. С. П. Корольова: вул. Дмитрівська, 5; тел. (0412) 37-20-30. Режим роботи: 10:00— 17:00, вихідний — понеділок. Плата за вхід: дорослі — 2 грн., діти — 1 грн.; екскурсія: дорослі — 15 грн., діти — 7 грн. Можливі екскурсії французькою, англійською та польською мовами, вартість: дорослі — 30 грн., діти — 14 грн.

До складу музею входять Меморіальний будинок-музей С. П. Корольова й павільйон космічної техніки. Експозиція музею налічує понад 2 тис. експонатів. У кімнатах будинку за спогадами матері Корольова, Марії Миколаївни Баланіної, відтворено атмосферу часів дитинства та юнацтва видатного вченого: стільці, письмовий стіл, полиця з улюбленими книжками, буфет, дитяча колиска маленького Сергія, посуд, рідкісні фотознімки, родинні реліквії.

Експонати музею розповідають про життя й наукову діяльність С. П. Корольова, під керуванням якого 1933 р. було створено першу радянську ракету 09, а пізніше — 212 і ракетоплан РП-318.

Окрема експозиція — «С. П. Корольов і Ю. А. Гагарін». Крім відомих усьому світу фотознімків, експонується оригінал справи про рекорди першого космічного польоту Юрія Олексійовича Гагаріна

на космічному кораблі-супутннку «Восток» 12 квітня 1961 року. модель першого штучного супутника Землі, космічна лабораторії «Електрон-1>, статті, листи, книжки.

Готелі:

«Житомир»: пл. Перемоги. 6. тел. (0412)22-87-71, 22-86-93

«Україна»: вул. Київська. 3; тел. (0412)37-50-83.

«Полісся» вул. Київське шосе. 139: тел. (0412) 36-62-64.

«Юність»: вул. Баранова. 4: тел. (0412)36-15-97.

«Ялинка»: просп. Миру, 34; тел. (0412)20-65-18.

9 березня 2008


... 1


  Закрити  
  Закрити