Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ШПІЦЕР ВАСИЛЬ, користувач 1ua
ВАСИЛЬ ШПІЦЕР
Тема: Біографія

ШПІЦЕР Василь Іванович

народився 02 жовтня 1947 року в селі Нижня Лукавиця Стрийського району Львівської області. У 1965 р. закінчив з відзнакою Стрийську середню школу № 10. Освіта вища, навчався у Львівському політехнічному інституті на електрофізичному  факультеті, захистив диплом за спеціальністю 'Діелектрики і напівпровідники', отримав кваліфікацію інженера електронної техніки.

Трудову діяльність почав на ВО 'Союзенергоавтоматика'. Потім сімнадцять років працював у Львівському науково-дослідному радіотехнічному інституті. Автор понад 50 наукових робіт, в тому числі має 25 винаходів.

Після навчання в аспірантурі Московського авіаційного інституту (1980 – 1984 рр.) захистив  дисертацію на вчений ступінь кандидата технічних наук, згідно з рішенням Вищої атестаційної комісії при Раді Міністрів СРСР отримав вчене звання старшого наукового співробітника за спеціальністю 'Електричні і напівпровідникові перетворювачі'.

Василь Шпіцер, як і ніхто з його близьких родичів, не перебував у лавах КПРС.

З початком перебудови активно включився в громадську діяльність: був делегатом установчого з'їзду Товариства української мови ім. Т. Шевченка у Києві, обраний членом президії Львівської обласної організації Товариства, головою первинного осередку  за місцем праці. Як делегат брав участь в роботі установчої конференції Руху у Львові.

Після кількох років запеклої політичної боротьби комуністична влада пішла на поступки і в березні 1990 року відбулися перші відносно вільні вибори до місцевих рад. У Львові перемогу святкували представники демократичних сил. Новообрану раду назвали Львівська міська рада першого демократичного скликання, а її головою 04 квітня 1990р. депутати обрали Василя Шпіцера.

Він був  також обраний  депутатом Львівської обласної ради та членом президії Львівської обласної ради.

Згодом Закон про місцеве самоврядування помінявся – посади голів ради та виконкому об'єднали – і у грудні 1990 р. відбулися нові вибори. Шляхом таємного голосування депутати міської ради обрали Василя Шпіцера головою Львівської міської Ради та міськвиконкому.

На цій посаді він працював до 1994 р., потім –  начальником управління Львівської обласної державної адміністрації. З 1996 р. – заступник директора фірми 'ГАЛЬ-Дженералтранс', м. Київ. Крім того – голова державної екзаменаційної комісії у Національному університеті 'Львівська політехніка'.

Зараз досліджує життєписи видатних людей Стрийщини:

– у співавторстві з Володимиром Морозом видав книгу 'Крайовий Провідник Володимир Тимчій – 'Лопатинський' – Львів, 'Афіша', 2004. – 256 с.;

– описав  і опублікував під назвою 'Мати повстанця' історію боротьби воїнів УПА з с. Нижня Лукавиця Петра Одинака (псевдонім 'Підкова') та його брата Тимофія (псевдонім 'Степ') – 'ДЗВІН', №10, 2007;

– написав розповідь про польового священика,  майора 55 полку (в цьому полку служили січові стрільці), Долинського декана, отця крилошанина Семена Шпіцера – 'ДЗВІН', №1, 2006;

–надрукував пошукову статтю про отця митрата Андрія Білецького, який чверть століття служив генеральним вікарієм (першим заступником) митрополита Андрея Шептицького, а в часі заслання владики в Росію три роки правив Львівською Архідієцезією – 'ДЗВІН', №11-12, 2008.

– підготував для Стрийського музею 'Борцям за волю України' архівні матеріали і описав долю в'язнів Стрийської тюрми Петра Дмитришина, Степана Тимчія, Осипа Грицака.

 

30 грудня 2010


1




  Закрити  
  Закрити