Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Іван Підбузький Тема: Новини

Остання полька у Підбужі

Взимку 2013 р. польський журналіст Костянтин Чавага та Сергій Силантьєв взяли інтерв’ю в останньої полячки, яка проживає сьогодні в Підбужі – 77-літньої Гелени Марич. Героїня репортажу розказала про своє проживання в селищі, походження (мати – полячка, а тато – українець), про приховування своєї національності тощо.

Прочитати інтерв’ю (польською мовою) можна тут:  http://www.kuriergal...>http://www.kuriergal...

30 липня 2013

Іван Підбузький Тема: Новини

Увіковічнення пам’яті відомого лікаря Юзефа Дітля у Підбужі?

135 років тому, 18 січня 1878 р. помер Юзеф Дітль, відомий польський лікар, політик, професор та ректор Ягеллонського університету, президент Кракова. Наступного року у Кракові будуть урочисто відзначати 210 річницю з дня його народження. Існує також ідея увіковічнення пам’яті Ю.Дітля і в Підбужі, оскільки він тут народився 24 січня 1804 р.

Ще у 1900 р. було встановлено пам’ятник відомому підбужанину в Криниці з написом: «Wskrzesicielowi Swemu Wdzi?czna Krynica». У Кракові його ім’я носять одна із центральних вулиць, зал для конференцій у приміщенні міського уряду, школа та гімназія, шпиталь. В центрі ж міста знаходиться пам’ятник відомому лікарю. Також є постамент Ю.Дітля і у Щавниці.

Можливо, цього року буде встановлено пам’ятну таблицю відомому польському лікареві, вихідцеві з Підбужа, і у його рідному селі. Поки що, планується встановлення такої меморіальної таблиці на території Малої академії мистецтв. Хоча остаточного рішення ще не прийнято стосовно місця встановлення такої пам’ятки.

Детальніше див.: Sylantiew S. J?zef Dietl – wskrzesiciel Krynicy i prezydent Krakowa // http://www.kuriergal...=&start=1

30 липня 2013

Іван Підбузький Тема: Новини

Відбулось впорядкування римо-католицького кладовища у Підбужі

У смт. Підбужі Дрогобицького району волонтери з Польщі провели акцію «Прадідівські могили врятуємо від забуття». В акції взяли участь учні трьох шкіл м.Валбжіха. Серед, хто трудився над відновленням римо-католицького цвинтаря у Підбужі, були нащадки колишніх мешканців цього мальовничого селища, які після Другої світової війни змушені були покинути його.

Акція тривала більше двох тижнів і завершилася учора, 24 липня. Молоді люди під керівництвом викладача Адама Вронського не лише зробили благородну справу, впорядкувавши занедбане кладовище,  а й мали змогу дізнатись чимало нового про свої родини, а також про історію свого народу.

Детальніше див.: http://drohobychanyn...>http://drohobychanyn...

Фото див.: http://podbuz.pl/pho...>http://podbuz.pl/pho...

26 липня 2013

Іван Підбузький Тема: Новини

Впорядкування поляками римо-католицького кладовища у Підбужі

За інформацією сайту http://www.podbuz.pl...>http://www.podbuz.pl, в рамках акції «Зберегти могили предків»Mogi?? Pradziada Ocal od Zapomnienia»), з 5 липня 2013 р. учні сілезьких навчальних закладів проводять в Підбужі впорядкування території римо-католицького кладовища. Медіа-партнером даного заходу виступає TVP Wroc?aw. Згодом на вищезгаданому сайті буде детальніша інформація про перебіг даної акції та фото.

(детальніше див.: http://www.podbuz.pl...>http://www.podbuz.pl...)

8 липня 2013

Іван Підбузький Тема: Новини

Підсумки чемпіонату Дрогобицького району з футболу

Фінішував футбольний чемпіонат району

У Дрогобицькому районі завершилися футбольні змагання. Чемпіонат, який проводить Федерація футболу Дрогобицького району, приніс уболівальникам такі результати.

У Прем’єр-лізі чемпіонство впевнено виборола команда «СтаР» із Дрогобича, здобувши 56 очок. Срібні нагороди здобув ФК «Підбуж» – 48 очок, бронзові – «Іскра» з Грушова – 46.

(детальніше див.: http://hal_zoria.io....>http://hal_zoria.io....)

8 липня 2013

Іван Підбузький Тема: Новини

У селищі Підбужі на Дрогобиччині руйнуються приміщення колишнього профтехучилища

Особливо знищений один з чотирьохповерхових корпусів. Тут зруйновано дах, четвертий поверх. Вода і вологість руйнують стіни третього поверху. Та, на  жаль, ніхто нічого не робить, щоб врятувати будинок.

Селищний голова Степан Кугівчак в коментарі IA ZIK розповів, що будівлі колишнього училища державні структури кілька років тому передали Дрогобицькому державному педагогічному університетові ім. І.Франка,  який планував їх використати. Однак, час спливає, будівлі руйнуються, а університет нічого не робить, щоб їх задіяти.

Підбузький очільник стурбований таким станом, але нічого не може змінити, бо це – державне майно, а не комунальне.

«Якщо б передали ці приміщення у комунальну власність, ми б не дали їм пропасти, – каже С. Кугівчак. –  Вважаю, що в свій час було прийнято поспішне рішення про закриття училища. Воно готувало будівельні кадри, які потрібні завжди. Навчалися тут випускники сільських шкіл гірської зони. Усе це при бажанні можна б відновити, адже поблизу подібного навчального закладу для підготовки фахівців нема. І ми б це зробили».

Та поки що зусилля селищного голови перебрати запустілі будівлі у комунальну власність не увінчалися успіхом.

Джерело інформації: http://zik.ua/ua/new...>http://zik.ua/ua/new...

8 липня 2013

Іван Підбузький Тема: Новини

Малу академію мистецтв у Підбужі перетворюють у загальноосвітню школу?

Створену 21 рік тому у мальовничому гірському селищі Підбуж на Дрогобиччині спеціалізовану школу-інтернат ім. Е. Миська «Мала академія мистецтв» з базової школи Львівської національної академії мистецтв поступово зводять до рівня загальноосвітньої школи-інтернату.

(детальніше див.: http://zik.ua/ua/new...>http://zik.ua/ua/new...)

8 липня 2013


1


  Закрити  
  Закрити