Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 2

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко

Стрийський краєзнавчий музей “Верховина”

Музей:
Науковою базою музею є експонати, які налічують понад 26 тисяч одиниць основного фонду.
Найцінніші з них — стародруки, ікони, народна ноша, писанки, взірці вишивок, рідкісні книги, монети, медалі.

У музеї діють 6 постійних експозицій та 2 зали зі змінними виставками. Музейна експозиція складається з 3 відділів: природи, історії та етнографії.
Відділ природи (два зали) розповідає про геологічне минуле, корисні копалини, флору та фауну південно-західної частини Львівщини. Відділ етнографії (один зал) зацікавить народними ремеслами, побутом, звичаями та обрядами Бойківщини. Відділ історії (три зали) інформує про найдавніші поселення на території краю, історію середньовічного Стрия, опришківський рух. Висвітлює історію Стрийщини в період Австрійського панування, події першої світової війни, боротьбу краян за Українську державу. Окрема кімнати присвячена УПА.
Історія будинку:
Колишня власність стрийського адвоката і громадсько-політичного діяча Євгена Олесницького. Побудований у 1899 році. Тут до 1909 року проживав адвокат Олесницький і мав свою юридичну канцелярію. У 1909 році він очолив товариство “Сільський господар” і переїхав до Львова . Свій будинок продав українській “Касі задатковій”. Згодом ця будівля стає осередком життя української громади міста. У 1918-1919 роках тут квартирували старшини Української Галицької Армії.
За польської влади, у 1920-1939 роках тут розшашовувались домівки різних громадських організацій: “Пласту”, “Союзу Українок” та ін. У 20-х роках діяли філії Українського музичного інституту, “Рідної школи”. У часи німецької окупації тут була кухня, яка обслуговувала німецький шпиталь.
Від 1946 року і до сьогоднішніх днів в цьому будинку – Стрийський краєзнавчий музей “Верховина”.
Вартість вхідних квитків:
Дорослий - 2 грн.
Дитячий - 1 грн.
Екскурсія:
для дорослих - 20 грн.,
для дітей - 15 грн.
Час роботи:
9-17
СБ вихідний
Контакти:
Львівська обл., м. Стрий
вул. Олесницького, 15
Тел.: +38(03245) 52243, 70735
Як доїхати:
До Стрия автобусом, маршруткою, електричкою зі Львова, музей знаходиться в центрі міста.

1 січня 2011

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко

Історія Стрия

Стрий як місто виникло на березі річки Стрий і взяло назву цієї річки, притоки Дністра. Назва ріки походить від поєднання звуків 'стр', що з прадавніх часів означало - протічна вода. З доісторичних часів на березі Стрия селилися слов’янські племена, особливо білі хорвати.

В ХІ-ХІІІ ст. ці землі входять до складу Галицько-Волинського князівства. За часів князя Осмомисла на Стрийщині була створена оборонна система, яка охороняла торговий шлях від угорських, польських і татарських набігів. За часів Данила Галицького торговий шлях через Стрий набуває ще більшого значення, бо тут пролягав шлях з Галича в Україну. Тому майбутнє місто розростається.

З ХІV ст. Стрийщина потрапляє під владу Польщі. Перша письмова згадка про Стрий припадає на 1385 рік. У 1387 році польський король Ягайло подарував Стрийщину своєму братові Свидригайлові. В той час Стрий вже був значним економічним і адміністративним осередком. Поступово місто було оточено земляним валом, частоколом, що захищали його центральну частину - Ринок.

У 1431 р. Стрию надане магдебурзьке право. Керував справами міський магістрат на чолі з бургомістром.

У 1523 р. Стрий цілком знищений татарами. Для оборони від набігів у місті у ХVІ ст. побудований замок. Як оборонна споруда він проіснував до ХVІІІ століття.

У часи середньовіччя Стрий знаменитий як торговий центр. Це спричинило розвиток ремесел. В місті виникають і діють цехи кушнірів, гончарів, ткачів, шевців. Мешканці передмістя Стрия займаються сільським господарством.

У середині ХV ст. серед населення Стрия переважають українці. У місті в ті часи було 5 українських церков і 4 братства, діяли братські школи. У 1634 р. Стрий був знищений ще одним спустошливим набігом татар.

Великий вплив на життя Стрия мала визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького. У 1657 р. козацьке військо прибуло до міста для об’єднання з полками угорського князя Д. Ракоці.

Внаслідок поділу Польщі у 1772 р. Стрий разом із усіє Галичиною потрапляє від владу Австро-Угорщини. Під впливом революційних подій 1848 р. в Європі у Стрию активізується українська інтелігенція і утворює окружну Руську Раду.

У 1872-1875 рр. у Стрию будують залізницю. У місті створюються і діють паровозоремонтні майстерні, деревообробні підприємства, фабрика сірників 'Ватра', підприємства для виготовлення і обладнання нафтодобувної промисловості.

Громадське життя українців Стрия пожвавлюється під кінець ХІХ ст. В місті створюються товариства 'Руське касино', 'Підгірська Рада', 'Міщанська бесіда', а у 1892 р. – філія товариства 'Просвіта'. У 1901 р. на народні кошти у місті будується Народний дім. Активізація громадського і політичного життя міста відбувається під впливом діяльності д-ра Є.Олесницького, о.О.Бобикевича та о.О.Нижанківського.

З початком І світової війни у Стрию формується Легіон УСС. З вересня 1914 р. тут приймають присягу Українські Січові Стрільці.

З жовтня до травня 1915 р. Стрий перебуває під окупацією російської царської армії. 31 травня 1915 р. Стрий знову потрапляє під австро-угорське панування, яке триває до листопада 1918 р.

1 листопада 1918 р. у Стрию відбувся збройний переворот. У місті встановлюється влада ЗУНР. Українське врядування тривало до 19 травня 1919 р., після чого Стрий захоплюють польські війська.

За результатами підписання Ризького договору у 1921 р. Стрий у складі Західної України підпадає під владу Польщі.

17 вересня 1939 р. за німецько-радянською змовою Західна Україна (і Стрий у її складі) приєднана до Радянського Союзу. Радянська окупація у липні 1941 р. змінюється німецькою окупацією.

5 серпня 1944 р. у Стрий приходять радянські війська, які займають всю Західну Україну і включають її до складу СРСР.

У післявоєнний період місто Стрий стає великим промисловим центром Західної України. Своєму швидкому соціально-економічному розвитку Стрий завдячує зручному розташуванню на перехресті міжнародних залізничних та автомобільних шляхів. Промисловий потенціал міста створюють: машинобудівна, деревообробна, легка та харчова промисловості.

В кінці 80-х років в Радянському Союзі розпочинається національно-державотворчі процеси, що призводить до розпаду СРСР і утворення незалежних держав, серед них і держави Україна проголошеної 24 серпня 1991 р.

Стрияни, як ніхто, долучились до боротьби за українську державність. Саме у Стрию 14 березня 1990 р. над будинком міської ради вперше в Україні піднято національний синьо-жовтий прапор.

1 січня 2011

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко

Готель 'Золото Карпат'

                                  

Опис

Тип Готель
Ціни від 41,00 USD
Клас http://hotelmaps.com... alt='' align='left'>

Адреса

Вулиця Колесси / Kolessy
Будинок 41 Б
Індекс 82400
Телефон +38-03245-39-100
Телефон +38-03245-39-101
Електрона пошта hotel@ekran.ua
Веб сторінка http://hotel-zk.lviv... target='new' title='http://hotel-zk.lviv...>http://hotel-zk.lviv...

Розміщення

Деталі Місто
Веб сторінка місця http://wikipedia.org... target='new' title='http://wikipedia.org...>http://wikipedia.org...
Широта 49.2551
Довгота 23.8415
GPS координати Приблизні
Міжнародна назва міста Stryy

Загальна інформація

Загальна кількість кімнат 24
Мови персоналу Українська, Російська, Англійська
Послуги Резервування за допомогою Інтернет, Ресторан, Кафе/бар, Стоянка, Конференц-зал (и), Гімнастичний зал, Послуги пральні, Додаткове ліжко, Фітнес центр, Прибирання номерів, Масаж / Салон краси
Примітки Безкоштовний сніданок

Ціни від

Одномісний номер 41,00 USD
Двомісний номер з двома ліжками 44,00 USD
Люкс 70,00 USD
Ціни вказані в якості орієнтира. Щоб перевірити ціни, зв'яжіться з власниками

1 січня 2011

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко

Громада Всіх Святих Українського Народу була зареєстрована у 1996 році.

В 1997 році було посвячено каплицю, а в 2002 році освячено наріжний камінь майбутнього храму і розпочалося спорудження нової церкви-писанки.

Діяльність на парафії

http://stryi.com.ua/... alt='Церква Всіх Святих Українського Народу' title='Церква Всіх Святих Українського Народу'>

Громада Всіх Святих Українського Народу була зареєстрована у 1996 році. В 1997 році було посвячено каплицю, а в 2002 році освячено наріжний камінь майбутнього храму і розпочалося спорудження нової церкви-писанки.

Окрім будівельних робіт на нашій парафії проводиться широка просвітницька і доброчинна діяльність.

При церкві діє

  • http://stryi.com.ua/... alt='Бібліотека' title='Бібліотека'>Бібліотека
  • Відеотека
  • Церковний хор
  • Катехитична школа
  • Біблійне вивчення
  • Їдальня для робітників та потребуючих
  • Безкоштовне вивчення англійської мови і математики для школярів
  • Марійська дружина
  • Молитовна група з церковної прислуги ”Псаломники”
  • Духовна опіка Стрийської Міської Лікарні
  • Духовна опіка над військовою частиною на території парафії
  • http://stryi.com.ua/... alt='Стоматологічний кабінет' title='Стоматологічний кабінет'>Духовна опіка шкіл №9, №5, №2
  • Щопонеділка відправляється Служба Божа у каплиці школи № 9
  • Стоматологічний кабінет
  • Зал для молодіжних зустрічей і забав
  • Спортивний зал
  • Футбольна команда 'Надія' з парафіяльної молоді
  • Дитячий майданчик
  • Літні табори для парафіяльної молоді
  • Молодіжний вертеп
  • Молодіжна спільнота при каплиці св. Йосафата 'Друзі милосердя'
  • Доброчинна діяльність
  • Організація прощ та цікавих поїздок

 

Головна Ікона храму Всіх Святих Українського Народу

http://stryi.com.ua/... alt='Головна Ікона храму' title='Головна Ікона храму'>

Ікона знаходиться у Вівтарі каплиці Всіх Святих Українського Народу. На іконі зображено як лики святих нашого народу, так і священиків та єпископів, процес беатифікації яких ще триває.

Автором ікони є стрийський художник Ігор Завозін.

http://stryi.com.ua/... alt='В капличці' title='В капличці'>

Проект храму Всіх Святих Українського Народу

http://stryi.com.ua/... alt='Проект храму' title='Проект храму'>

У основі проекту храму лежить українська писанка.

Церква розрахована на 400 чоловік.
Висота: 36 м.
Загальна площа: 200 м?.

На території церкви знаходиться Літня каплиця, дитячий майданчик та Будинок Духовної Просвіти.

 

Адреса

м. Стрий, вул. Виговського, 8

1 січня 2011

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко

http://stryi.com.ua/... class='contentpagetitle'> Костел Різдва Пресвятої Богородиці

Костел Римсько-католицька парафія у Стрию існувала вже у 1396р., її засновником вважають короля Казимира Великого.

Парафіальний костел Різдва Пресвятої Богородиці був збудований у 1425 році, і пережив чимало важких і болючих хвиль. Такими були для нього, без сумніву, пожежі. Перша, котра знищила костел і пів міста, вибухнула у році 1604.

Як пишуть парафіальні хроніки, завдяки багатим пожертвам міщан було відбудовано костел вже в році 1640. Його було значно збільшено, а у фронтоні побудовано вежу тієї ж ширини, що й костел. В листопаді 1827 року вибухнула друга пожежа, котра з надзвичайною швидкістю огорнула значну частину міста, разом з костелом і плебанею. Спалахнув дах на вежі і на костелі, дзвони стопились, а найбільший зірвався і розбився.

Середина костела вціліла завдяки міцному даху. Храм був відреставрований зусиллями пароха о. Франциска Рогачевського.

Костел Але насправді найбільша і найтрагічніша в історії санктуарія пожежа відбулась 17 квітня 1886 року. Від жару і вогню впала вежа костела, цілий інтер'єр був знищений, справжнім чудом можна вважати те, що вціліла фігура Розіп'ятого Христа, котра знаходилсь у бічному вівтарі. В полум'ї загинув також образ Різдва Божої Матері.

Реставрація та добудова храму, які проводились за пароха о. Людвика Оллендера, завершились у 1891 році. Добудовано нове захрестя, значно розширено неф, і побудовано нову вежу на якій на якій встановили 3 нові дзвони та годинник.

На місці старого дерев'яного вівтаря збудовано новий, алебастровий, до котрого вміщено образ Найсвятішої матері на троні в оточенні святих патронів, намальований в 1888 році краківським художником Флоріаном Цинком. Вироблено нову, алебастрову хрестильницю. Збудовано також чотири бічні вівтарі, до одного з них знаходиться скульптура Розіп'ятого Христа, вціліла в пожежі. У 1894р. костел освятив Львівський єпископ-помічник Йоан Пузина.

КостелВелика пожежа міста 17 квітня 1886 р. цілком знищила оздоблення костьолу, при цьому згорів і орган. На внески громади відразу приступили до відбудови костьолу та відновлення оздоблення, які закінчили у 1891 році. На кошти околичних мешканців був справлений вітраж, а у складчину парафіяни закупили орган та дзвони (запис 1907 р.в інвентарі від 1935 р.).

Парафія Стрий належала Перемишльській дієцезії (з 1396р. два роки перебувала у складі Галицької архідієцезії). У 1594р. Стрий увійшов до Самбірського деканату, і лише 1787 року остаточно перейшов під юрисдикцію Львівських архієпископів у складі Галицького деканату. На початку XIXст. Стрий став осередком деканату, а стрийська парафія у 1885р. нараховувала майже 4 тисячі вірних з міста і двох з половиною десятків сіл.

{mostip1}Ймовірно на межі XVI і XVII ст. з'явився у костелі орган. Перша документальна згадка про нього припадає на 1620 рік: У 1604 р. костел горів, а у 1620 р. святиня знову була сильно пошкоджена татарами: горіли дахи, два вівтарі, та орган.

Інвентарний опис костелу за 1743 рік відзначає: 'Хори дерев'яні на чотирьох стовпах дерев'яних, помальованих в чорне […] орган добрий, але дуже забруднений, помальований у червоне, на вісім голосів, міхів старих, поклеєних два'.

Після останньої великої пожежі був встановлений орган фірми 'Gebruder Rieger', ор. 426. проспект органа дерев'яний, різьблений, з золоченими профілями та елементами орнаменту. Орган ідеально, як по висоті, так і по ширині, вписується в розміри простінків на хорах і складений з двох трьохосьових сегментів з широким просвітом, відкритим на вікно з західній стіні костьолу, в якому відкривається вітраж.

Орган має два мануала по 54 клавіші і педаль на 27 клавіш. В 16 регістрах органа задіяно 864 труби. Трактури регістрів, мануалів та педалі — механічні. Два 16-ти футових регістра, сім 8-ми футових, п'ять 4-х футових і дві мікстури лабіальних труб утворюють густе звучання, характерне для костьольних органів. Інструмент розстроєний і звук більше нагадує велику фісгармонію{/mostip}

Костел в Стрию є одним з найгарніших храмів, що не залишився закритим після 1939 року у війні з вірою і релігією, в котрій Марії беззупинно віддавали честь її вірні діти.

Костел8 вересня 1995 року храм був проголошений Санктуарієм Матері Божої Покровительки Людських Надій. 26.06.01 Святіший Отець Йоан Павло ІІ, перебуваючи в Україні з Апостольським візитом, освятив у Львові корону Матері Божої Стрийської , а 9.09.01 Львівський митрополит кардинал Мар'ян Яворський коронував цей образ. Нині до складу парафії входить, окрім Стрия, ще й Сколе.

Молитва польською мовою до стрийської Богородиці: 'Matko nasza, Pani Stryjska, Piastunko ludzkich nadziei, w tajemnicy Twojego narodzenia, przez kt?re ?wiatlo Nadziei rozblyslo na tym ?wiecie, b?d? Opiekunk? i Kr?low? nasz?, naszych rodzin i calego Ko?ciola ?wi?tego, b?d? nam latarni? o?wiecaj?c? drog? do Twego Syna, podtrzymuj slabych, upadaj?cych pod?wignij, chorych ulecz, a nam wszystkim upro? lask? wytrwania w Twojej slu?bie. Amen.'.

Костел завжди був яскравим символом міста. Зараз він красується також у http://stryi.com.ua/...>веб-камері міста.

1 січня 2011

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш
    Щастя у Новому році!

31 грудня 2010

Мелешко Петро, користувач 1ua
Петро Мелешко
Стрий — http://uk.wikipedia.... title='Місто'>місто обласного підпорядкування, http://uk.wikipedia.... title='Стрийський район'>районний центр на галицькому Передкарпатті (http://uk.wikipedia.... title='Львівська область'>Львівської області), розташоване на лівому березі ріки http://uk.wikipedia.... title='Стрий (ріка)' class='mw-redirect'>Стрий. http://uk.wikipedia.... title='Девіз'>Девіз: http://uk.wikipedia.... title='Semper fidelis'>Semper fidelis.

20 жовтня 2010

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш

 Роздуми про вічне...

 

Такі величні небеса,

 безмежна далеч й висота!

А навколо така земна краса!

І все це Божа рука!

Сонце, місяць із зірками,

гори й доли, ріки, моря і

                            океани-

це все створено для

            людського блага!

Треба лиш бути

вдячними Творцеві,

шукати Бога й ходити

його стежками!

Тоді життєйські проблеми

і печалі

пропадуть як ранкова роса!

А на очах буде лиш

                   радості   сльоза!

Бо нам даровано життя

для праці, щастя і добра!

                           

5 травня 2010

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш

Як Біблія прийшла в Україну?

 

 

 

    

 

     Біблія – це стародавня збірка, різних за формою і змістом релігійних та світських творів, які писалися від дванадцятого століття до нашої ери аж по друге століття нашої ери, тобто майже півтори тисячі років. У тлумачному словнику можна знайти таке визначення слова “Біблія”: “Книга що розглядається у якості непорушного, єдиного справедливого джерела”. Для християн Біблія – є непорушне, єдине справедливе відкриття Бога людині, що містить 66 книг, записаних 40 різними авторами на протязі 1500 років. Записували Біблію люди найрізноманітнішого походження і самих різних занять: царі, селяни, філософи, рибалки, поети, державні діячі та учені. Біблія записувалась принаймні на трьох континентах і трьома мовами: старо-єврейською, арамейською і грецькою. І незважаючи на таку різноманітність засобів, вона являє собою єдине, що безперервно продовжується ціле – від Книги Буття до Об`явлення і суть викладеного в ній морального закону Божого ніде не міняється. Біблія містить вражаючі у своїй відвертості описи життя основних її персонажів; описи, що розкривають не тільки сильні, але і слабкі риси їх характерів. Першу частину – Старий Заповіт – написано в дохристиянські часи давньоєвропейською мовою, а Новий Заповіт ідеологами християнства давньогрецькою мовою.

 

     Уперше на українську землю Біблія прийшла з Візантії. Принаймні відомо, що слов`янський просвітитель Кирило бачив у Криму руське Священне писання; в часи ж Київської Русі Біблія потрапила на українську землю, очевидно, як кирило-мефодіївський переклад. Ми знаємо, що Кирило й Мефодій склали нам абетку – ми й досі звемо її кирилицею; вони ж таки вперше переклали Біблію на старослов`янську, тобто літературну, мову, спільну для всіх слов`ян-християн грецікого обряду. Поширювалися тут і глаголичні біблійні книги, тобто писані глаголицею-азбукою, що була поширена в Моравії, Чехії, Паннонії, Західній Болгарії, Хорватії і в нас, у Київській Русі – Україні. Ця азбука подібна до кирилиці, але зі складнішим накресленням усіх сорока літер. Вважається, що цю абетку також створив Кирило, а кирилиця – це вже вдосконалена глаголиця.

 

     Поширювалася Біблія і грецькою мовою.

 

     Розповсюджувалися літургійно-учительні збірники, так звані Паремійники і Апракосні Євангелія; найдавніша пам`ятка такого типу – знамените Остромирове Євангеліє 1056-1057 років.

 

     Найулюбленішою старозаповітною книгою був Псалтир. Його читали, співали, з нього навчалися грамоти, на ньому ворожили. Псалтир – це збірка релігійних гімнів, написаних царем Давидом і доповнених згодом творами інших авторів. У наше видання нічого із Псалтиря не входить, бо то не розповідка, а поетична книга.

 

     Популярними були Чотириєвангелія та Апостоли. З євангелій найдавніші, що дійшли до нашого часу, називаються Мстиславове, Турівське, Галицьке – вони належать до ХІ-ХІІ ст. Найдавніші ж Апостоли датовані 1195 і 1220 роками. Повне зібрання біблійних книг, призначене для українських та білоруських земель, надрукував у 1517-1519 роках Франциск Скорина, а на основі Біблії Скорини Лука з Тернополя створив свій біблійний кодекс 1569р. 1581 року вийшла знаменита Острозька Біблія – результат праці острозького культурного осередку, очолюваного українським ученим Герасимом Смотрицьким.

 

     Повний текст Біблії вийшов у друкарні Києво-Печерської лаври в 1758 році, а перший переклад повної Біблії власне українською мовою було видано лише в 1905 році.

 

     Переклали її знамениті українські письменники Пантелеймон Куліш, Іван Нечуй-Левицький та не менше відомий вчений Іван Пулюй; сама книжка вийшла у Відні, бо царський уряд забороняв перекладати Біблію чи окремі її книжки українською мовою.

 

     Біблія – це книга яку читали й брали собі в душу мільйони людей із різних кінців світу, планети нашої, в теперішньому і минулому. Вона впродовж віків справила великий вплив на духовне життя, літературу, культуру, образотворче мистецтво українського народу.

 

   

 

 

 

 

21 квітня 2010

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш

  ХРИСТОС  ВОСКРЕС ! 

20 квітня 2010


... 2


  Закрити  
  Закрити