Вопросы-ответы Интервью Все записи

... 53 ...

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Бурій В. Місту Ватутіному – 70 (сценарій заходу)… Ватутіне поетичне. Штрихи до історії заснування газети «Місто робітниче». До нотатника краєзнавця Шевченкового краю : персоналії. Флора міста Ватутіне та його околиць. Конспект найпоширеніших декоративних рослин садів, парків і скверів міста Ватутіне та його околиць. Конспект найпоширеніших весняних рослин міста Ватутіне та його околиць Конспект найпоширеніших рослин вологих місцезростань міста Ватутіне та його околиць. Конспект найпоширеніших бур’янів (супутників культурних рослин) міста Ватутіне та його околиць. Конспект найпоширенішої фауни міста Ватутіне та його околиць.

Сучасний стан та пропозиції з реконструкції парку у місті Ватутіне Черкаської області  // Бурій В. М. Вибрані тексти : статті, розвідки та замітки. Вип. 3 / Валерій Бурій. — Черкаси: Вертикаль, 2018. — С. 47-205.

2 июня 2018

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
З роси та з води Вам, шановна Раїсо Миколаївно! 
Многая літа Вам - берегине українського слова!

Бойко (Кулінич) Раїса Миколаївна народилась 28 лютого 1938 року в сім’Ї колгоспників с. Катеринопіль Київської області. Ще до її народження батько-механізатор Кулик Микола Макарович був призваний на строкову службу до лав Червоної Армії, звідки потрапив водієм спочатку на Фінську, а потім і Велику Вітчизняну війну. Довга служба розлучила батьків, і Рая зростала в неповній сім’ї.
1946 року Раїса стала першокласницею Катеринопільської середньої школи №1, сім класів якої закінчила 1953 року. За порадою та наполяганням мами вона вступила до Городищенського медучилища, по закінченню першого курсу забрала документи, бо з дитинства виношувала мрію про вчительську роботу. Цю її любов поглиблювали перша вчителька Замковенко Марія Іванівна та вчителі української і російської мови рідної школи.
З 1954 по 1958 рік була слухачкою Корсунь-Шевченівського педучилища, навчання в якому приносило неабияку насолоду, бо супроводжувалось цікавою позаурочною роботою. Легка атлетика, спортивні ігри, акробатика – це були справжні і результативні захолення.
Після успішного закінчення педучилища 1958 року була направлена старшою піонервожатою Юрківської середньої школи, звідки 1961 р. переведена вчителькою початкових класів Скаливатської початкової школи, а через рік – старшою піонервожатою Ватутінської середньої школи №2, з 1964 р. призначена вчителем української мови та літератури.
З 1962 по 1968 рік здобувала заочно вищу освіту в Черкаському державному педагогічному інституті імені 300-річчя возз’єднання України з Росією. Аж до виходу на заслужений відпочинок її педагогічна доля була пов’язана зі школою №2.
Тут наказом Міністерства освіти УРСР 22 серпня 1979 року Р.М. Бойко було присвоєно звання «Старший учитель». Двічі, 1983 та 1988 років, - «Учитель-методист».
17 червня 1991 року Указом Президії Верховної ради Української РСР присвоєно звання «Заслужений вчитель Української РСР».
З 1985 року стала ветераном праці і нагороджена відповідною медаллю.
Після виходу на пенсію за рішенням обласного інституту вдосконалення вчителів була призначена викладачем філії обласної Малої академії української філології Ватутінського міськвно, де працювала до 1995 року в зв’язку із закінченням трудового договору.
З 1.09.1995 по 1.09.2001 року, працювала учителем у гімназійних класах Ватутінської середньої школи №1.
Почесна громадянка м. Ватутіне.
Одружена. Має сина, дочку, внуків та правнуків.

З роси та з води Вам, шановна Раїсо Миколаївно! Многая літа Вам!

Зорить чудова Ваша дата
Цей світлий день – Ваш ювілей.
У дім уже заходить свято
З вітанням друзів та гостей.
Хай незліченні будуть роки
Багаті сонцем та добром,
Веселим спів, легкими кроки,
Хай доля сповниться добром!

Література:

Бурій В. Бойко (Кулінич) Раїса Миколаївна // Бурій, В. Ватутінезнавство: події, факти, персоналії [Текст] / В. Бурій. — Черкаси: Вертикаль, 2015. — С. 20-21.

***
Автобіографія Р.М. Бойко, 5.10.2013 р. // Архів В.М. Бурія.

Бурій В. Берегиня рідного слова / Валерій Бурій // Місто робітниче : Ватутінська міська громадсько-політична газета. – 2008. – 29 лютого.

Бурій В. Педагог за покликом душі : Р.М. Бойко / Валерій Бурій // Містечко над Тікичем (Катеринопіль). – 2013. – 18 жовтня. – С. 3. – (Слово про земляків).

Бурій В. Почесна громадянка Ватутіного : Р.М. Бойко / Валерій Бурій // Місто робітниче : Ватутінська міська громадсько-політична газета. – 2014. – 29 серпня. – С. 4.

Бурій В. Мрії збуваються, праця винагороджується / Валерій Бурій // Наша газета+ : громадсько-політичний тижневик. – 2014. – 18 вересня. - С. 1-2. – (Лідери громадської думки : Р.М. Бойко).

***
Бойко Р.М. Любов Михайлівна Білозерська // Бурій В. М. Вибрані тексти : статті, розвідки та замітки. Вип. 3 / Валерій Бурій. — Черкаси: Вертикаль, 2018. — С. 71-76.

28 Февраля 2018

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Aleksandr Czernomorec
6 год · 
А тепер повернемось до самого генерала Миколи Ватутіна.
Росіянин(чомусь багато хто думає що він був українцем),
Генерал Армії СРСР.
Ну,не НКВДіст,тіпа бойовий генерал,чим же він завинив перед українцями?
А завинив:
-В вересні 1920 року червоноармієць Ватутін воював проти залишків Української Повстанської армії Нестора Махно.
-В 1920-21 році боровся проти українських повстанців на Полтавщині.
-З 1921 року член партії більшовиків.
-В 1939 році командує Українським фронтом при вторгненні в Польщу,за що отримав Орден Леніна. 
Найголовніше:
Форсування Дніпра і штурм німецьких фортифікацій на Букринському плацдармі (біля Києва) 1943 рік.
Радянське 'геніальне' командування вирішило завалити німців трупами своїх.Тільки на одному цьому плацдармі 'геніальний' полководець Ватутін положив в землю(скоріше в воду Дніпра) 400 000 радянських солдат.(Втрати німців були 10-кратно менші).
Найбільшим злочином проти українського народу командування Червоної армії є те,що на 'звільненій' від німців лівобережній Україні командири частин хапали всіх дітей 16-18 років і без зброї і навіть без військової форми погнали їх форсувати Дніпро на німецькі кулемети.
Кажуть що німецькі кулеметники з ума сходили від того,що весь час розстрілювали неозброєних людей в цивільному,але на місце одних вбитих,йшли шеренги нових.
Скільки з тих 400 000 убитих були ті українські хлопчики-цивільні,ніхто не знає,може 50,може 100 чи 150 тисяч.
Але це той злочин проти українців,за який (в тому числі) персонально відповідальний генерал Микола Ватутін.
Але як кажуть,Бог все бачить.
На Волині 29 лютого 1944 року червоний кат отримав кульове поранення від українських партизанів УПА і через невдале лікування помер.
Катюзі по заслузі!
Ні памятників ні вулиць на честь тої гніди в Україні не повинно бути.

3 июня 2017

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ВАТУТІНЕЗНАВЕЦЬ ВАЛЕРІЙ БУРІЙ

ВАТУТІНЕЗНАВЕЦЬ ВАЛЕРІЙ БУРІЙ
Серед «нотаріально засвідчених», тобто спілчанських краєзнавців, нині він один із найдіяльніших. На краєзнавчій ниві трудиться ось уже кілька десятиліть.
Мовиться тут, звісно ж, про Валерія Бурія.
Найперша його книжка «Твоє Ватутіне від А до Я». Це короткий словник-довідник, що побачив світ 2003 року і адресований юним читачам.
Його ж – «Ватутінезнавство: події, факти, персоналії». Це вже енциклопедія, теж від А до Я. Окрім усього іншого, є там і флора міста, заповідні об'єкти, річка Шполка, тощо. Отож, як бачимо, краєзнавство не тільки історичне й літературне, а й географічне. Бо за фахом В. Бурій – природознавець, закінчив Черкаський педагогічний інститут.
Інші книги: «Вибрані розвідки, статті та замітки», «Народно-православний календар». Значить, і конфесійне краєзнавство. Бо свого часу автор навчався й у Віденській міжнародній Біблійній школі.
Не забуває В. Бурій і Лисичої Балки на Катеринопільщині, села, де народився. Має книгу «Лисича Балка: віддавна і тепер».
Матеріали для своїх досліджень краєзнавець шукає скрізь: в архівах, давніх друкованих джерелах. Записує спогади старожилів. Шле листи відомим землякам, які мешкають далеко від рідного краю.
Знають його як завсідника міської бібліотеки, де влаштовує презентації краєзнавчих видань. Не лише своїх.
Зазначу також, що В. Бурій – людина з чималим життєвим досвідом. Учителював у школі, працював викладачем Уманської філії бізнес-коледжу Європейського університету та Ватутінської філії Черкаського медичного коледжу. Співробітничав у газеті «Місто робітниче», там став членом Національної спілки журналістів України.
Пам'ятаю, колись я схвально відгукнувся про В. Бурія в «Шевченковому краї». Невдовзі він зателефонував. З тих пір листуємось. Стежимо за публікаціями: я – за його, він – за моїми.
Сьогодні в бібліографічному покажчику краєзнавця В. Бурія понад тисячу сто видруків у періодиці, збірниках. І сім книг.
Як на мене, він не просто краєзнавець, а ватутінезнавець. Термін незвичний, але ж кажуть: києвознавець…

Володимир ХОМЕНКО, лауреат премії імені Михайла Максимовича

Джерела
Життєві істини Валерія Бурія: зб. ст. і матеріалів. — Черкаси: Вертикаль, 2012. — 51 с.: іл. — (Подвижники краєзнавства Черкащини).
Валерій Михайлович Бурій: біобібліогр. покажч.; тексти. — Черкаси: Вертикаль, 2013. — 224 с.
В. М. Бурій — п. 3254 // Яценко О. М. Українські персональні бібліографічні покажчики (1856—2013) / О. М. Яценко, Н. І. Любовець; НАН України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського; редкол. В. І. Попик (голова) [та ін.]. — К., 2015. — 469 с. — (Сер. «Джерела укр. біографістики; вип. 3).
Бурій Валерій Михайлович: біогр. довідка // Хоменко В. Звенигородщина: словник-довідник / Володимир Хоменко. — К.: Арт Економі, 2015. — С. 14-15.
Бурій В. М. Вибрані розвідки, статті та замітки. Вип. 1 / Валерій Бурій. — Черкаси: Вертикаль, 2008. — 71 с.: фотогр.
Бурій, В.М. Вибрані розвідки, статті та замітки. Вип. 2: Катеринопільщина: події, факти, персоналії / Валерій Бурій. — Черкаси: Вертикаль, 2016. — 107 с.

7 Февраля 2017

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського
1.
ВА743586
Бурій, Валерій Михайлович. 
Лисича Балка: відома та невідома [Текст] : іст.-краєзн. нарис / Валерій Бурій. - Черкаси : Вертикаль, 2009. - 72 с. : іл., фотогр. - Бібліогр.: с. 71. - 100 экз.
Видання зберігається у : 
Основний фонд
2.
ВА743587
Бурій, Валерій Михайлович. 
Народно-православний календар [Текст] / Валерій Бурій. - Черкаси : Вертикаль, 2009. - 95 с. : іл., фотогр. - Бібліогр.: с. 95. - 100 экз.
Тематичний рубрикатор:
Календари < православний культ >
Видання зберігається у : 
Основний фонд
3.
В353214/1
Бурій, Валерій Михайлович
Вибрані розвідки, статті та замітки [Текст] / Валерій Бурій. - Черкаси : Вертикаль, 2008 .
Вип. 1. - 2008. - 72 с. : іл. - 100 экз.
Тематичний рубрикатор:
Країнознавство
Дод. точки доступу: 
Бурій, Валерій Михайлович
Видання зберігається у : 
Основний фонд
4.
Р119006
Твоє Ватутіне від А до Я [Текст] : [корот. слов.-довід.] / [авт.-упоряд.] Валерій Бурій. - Ватутіне ; Черкаси : Витоки, 2003. - 20 с. - (Енциклопедія для наймолодших). - Бібліогр.: с. 16-18.
Тематичний рубрикатор:
Країнознавство
Дод. точки доступу: 
Бурій, Валерій Михайлович (упоряд.)
Видання зберігається у : 
Основний фонд
5.
ВА771868
Валерій Михайлович Бурій [Текст] : біобібліогр. покажч. : тексти. - Черкаси : Вертикаль, 2013. - 223 с. - 100 экз.
Тематичний рубрикатор:
Історія преси
Дод. точки доступу: 
Бурій, Валерій Михайлович (1957- ) ( про нього)
Видання зберігається у : 
Чит. зал довідково-бібліографічного обслуговування
6.
ВА779251
Штрихи до біографій [Текст] : [зб. ст.] / [авт.-упоряд. В. М. Бурій]. - Черкаси : ІнтролігаТОР, 2014. - 99 с. : ил. - 100 экз.
Дод. точки доступу: 
Бурій, Валерій Михайлович (упоряд.)
Видання зберігається у : 
Основний фонд
7.
ВА794300
Бурій, Валерій Михайлович. 
Ватутінезнавство: події, факти, персоналії [Текст] : [довідник] / Валерій Бурій. - Черкаси : Вертикаль, 2015. - 271 с. : іл. - Бібліогр.: с. 248-253. - 100 экз.
Видання зберігається у : 
Основний фонд
8.
В353214/2
Бурій, Валерій Михайлович
Вибрані розвідки, статті та замітки [Текст] / Валерій Бурій. - Черкаси : Вертикаль, 2008 .
Вип. 2 : Катеринопільщина: події, факти, персоналії. - 2016. - 107 с. : іл. - 100 экз.
Дод. точки доступу: 
Бурій, Валерій Михайлович
Видання зберігається у : 
Основний фонд
9.
Бурій, В. М. 
Рослини-екзоти міста Ватутіне та його околиць [Текст] / В. М. Бурій. - Черкаси : Вертикаль, 2017. - 32 с.
Видання зберігається у : 
Основний фонд
10.
ВА747748
Життєві істини Валерія Бурія [Текст] : зб. ст. і матеріалів. - Черкаси : Вертикаль, 2012. - 52 с. : фотогр. - (Подвижники краєзнавства Черкащини). - 50 экз.
Тематичний рубрикатор:
Історія музейної справи
Дод. точки доступу: 
Бурій, Валерій Михайлович ( про нього)
Видання зберігається у : 
Основний фонд

9 января 2017

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Село Юрківка Звенигородського району Черкаської області

ЛІТЕРАТУРА 
(підготував В.М. Бурій, краєзнавець, м. Ватутіне) 

Мірошниченко, К.І. Колиска мого серця: історія села Юрківка від минулого до сучасного / К.І. Мірошниченко, О.П. Мірошниченко, А.Г. Шевчук. – Корсунь-Шевченківський: ФОП Гавришенко В.М., 2016. – 335 с.: іл. 
Мірошниченко, К. Села нашого району: Юрківка / Катерина Мірошниченко // Шевченків край: громадсько-політична газета Звенигородщини. – 1995. – 11 жовтня – 13 грудня — №82(9538) — … 
Мірошниченко, К. Геть, зла личино, з нашої землі! / Катерина Мірошниченко // Сільські вісті. – 2014.- 17 липня. 
Мірошниченко, К. Обидва екзамени — на «двійку» / Катерина Мірошниченко // Сільські вісті. – 2013.- 18 квітня. 
Мірошниченко, К. Що чекає на правнуків? / Катерина Мірошниченко // Сільські вісті. – 2013.- 18 квітня. 
Мірошниченко, К. Ти — колиска моя, Юрківко / Катерина Мірошниченко // Сільські вісті. – 2012.- 6 вересня. 
Мірошниченко, К. «Народ мій є, народ мій вічно буде» / Катерина Мірошниченко // Сільські вісті. – 2012.- 17 липня.
***
Юрківка // УРЕС: в 3-х т. — 2-е вид. — К.: УРЕ, 1987. — С. 707.
Юрковка // УСЭ — К.: УЭ, 1985. — Т.12. — С. 535.
Юрківка // Історія міст і сіл Української РСР [Текст]: в 26-ти т. / ред. П.Т. Тронько. — К.: Голов. ред. УРЕ АН УРСР, 1967 — 1974. Черкаська область. — 1972. – С. 256. 
Юрківка // Черкащина. Універсальна енциклопедія [Текст]: докум.-публіц. наук. фотоіл. істор. вид. / В.О. Жадько. — К.: Експрес-Поліграфія, 2010. – С. 1021 — 1022. 
Юрківка // Географічна енциклопедія України: в 3-х т. — К.: УЕ, 1993. — Т. 3: П — Я. — С. 456.
Юрківка // Кругляк Ю.М. Ім’я вашого міста: походження назв міст і селищ міського типу / Юрій Кругляк. – К.: Наукова думка, 1978. – С. 144-145. 
Юрківка // Гончаренко В.А. Черкащина в легендах та переказах: краєзнавчий довідник з топонімії / Володимир Гончареко. – Черкаси, 2006. – С. 364-365. 
Юрковка // Сказания о населённых местностях Киевской губернии или Статистические, исторические и церковные заметки о всех деревнях, селах, местечках и городах, в пределах губернии находящихся [Текст]: історична література / Собрал Л.И. Похилевич. — Біла Церква: Вид. О. Пшонківський, 2007. – С. 309. 
Юрковка // Список населенных мест Киевской губерни [Текст] / Киевский губернский статитстический комитет. — К.: [б.и.], 1900. — С. 617.
Юрківка // Білецький Ф.Ф. Вічний подзвін Звенигори / Феофан Білецький. — Звенигородка, 2003. — С. 161.
Книга пам’яті України. Черкаська область: Звенигородський район.- Т.3. – К.: УЕ, 1995. – С. 29-393. 
Реабілітовані історією: Черкаська область. – Сміла: Тясмин, 2003. – Кн. 3. – С. 73-106. 
Село Юрківка // Діденко, О.П. Збірник археологічних пам’яток Уманщини. Т. 1 / О.П. Діденко та ін. – Умань: ВПП, 2006. – С. 87.
Юрківка // Хоменко, В.М. Звенигородщина: словник-довідник. — 2-е вид., доп. / В.М. Хоменко. — К.: Арт Економі, 2015. — С. 160. 
С. Юрківка // Лячинський С.С. Храми Звенигородщини / С.С. Лячинський. — К.: Техніка, 2004. — С. 73-74.
Новий храм — місце для молитви за мир // Ваша газета+. — 2015. — 21. — травня. — С. 1-2.
Цегельна, В.Г. Село Юрківка / В.Г. Цегельна // Міста і села України: Черкащина (історико-краєзнавчі нариси) / автор-упорядник В.В. Болгов. – К.: Укр. видавничий консорціум, 2009. 
«Гризлове» – гідрологічний заказник // Природно-заповідний фонд Черкаської області / укл. Т.Ф Коноваленко. – Черкаси: Вертикаль, 2006. – С. 22; 31. 
Бурій, В. «Гримуче»- Дзюбине джерело / В. Бурій // Місто робітниче (Ватутіне). — 2016. — 15 січня. — С. 2.

*** 
ПРО М.Є. ЗАБОЛОТНОГО 
Одноволова, Л. Забуті імена / Л. Одноволова, А. Шевчук // Місто робітниче: Ватутінська міська громадсько-політична газета. — 2008. – 8 травня. – С. 2. 
Одноволова, Л. Забутий герой / Л. Одноволова // Місто робітниче: Ватутінська міська громадсько-політична газета. — 2008. – 6 червня. – С. 2. 
Лагода, Н. Був такий будинок у Сталінграді / Ніна Лагода // Урядовий кур’єр. – 2008. — 6 серпня. – С. 13. 
Бурій, В. Був і будинок лейтенанта Заболотного / Валерій Бурій // Катеринопільський вісник. – 1997. – 22 жовтня. – С. 2. 
Яковенко, В. Командир неприступної фортеці / В. Яковенко // Катеринопільський вісник. – 1995. – 6 травня. – С. 3. 
Гомазков, В. Дім лейтенанта Заболотного / В. Гомазков // Черкаська правда. – 1977. – 9 травня.

***
Рік світлої пам'яті Шевчука Анатолія Григоровича // Шевченків край (Звенигородка). — 2016. — 19 лютого. — С. 7.

***
Бойко В.В., Бойко Р.М., Волос М.П., Чорновіл Д.О., Шаповалов В.В.; р. Шполка // Бурій, В. Ватутінезнавство: події, факти, персоналії [Текст] / В. Бурій. — Черкаси: Вертикаль, 2015.


В.М. БРІЙ, 2016

23 апреля 2016

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

Бурій, В.М. Ватутінезнавство : події, факти, персоналії / Валерій Бурій. – Черкаси : Вертикаль, 2015. – 271 с. : іл.

http://library.ck.ua...>

Довідкове видання краєзнавця і журналіста Валерія Бурія – це мозаїка окремих подій, короткі епізоди історії наймолодшого на Черкащині міста Ватутіне, біографічні довідки про відомих і маловідомих уродженців міста і тих, хто тут здавна мешкав і мешкає.

Довідник стане в нагоді краєзнавцям, педагогам, студентам, учням.

10 апреля 2016

Вопрос
церкви у місті ватутіне
Ответ
Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
УПЦ (МП), ЄХБ, МСЦ ЄХБ, АСД, ХВЄ, свідки Єгови, харизмати

11 Февраля 2016

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
http://www.20250.ck.... alt='?УСЕ ПРО ВАТУТІНЕ' style='word-wrap: break-word; margin: 0px; padding: 0px; max-width: 100%; height: auto; display: block;'>

УСЕ ПРО ВАТУТІНЕ

Шоста книжка Валерія Бурія — «Ватутінезнавство: події, факти, персоналії» (Черкаси: Вертикаль, 2015). Сподіваюсь, що це не остання його праця, але її можна назвати підсумковою. Це енциклопедичний довідник, де є все про Ватутіне, місто, де В. Бурій давно живе й ретельно вивчає його історію.

Позаяк матеріали в книзі опубліковано за абеткою, то писати про неї за таким же принципом не вийде. Згадаю лише окремі теми з тих, які висвітлює автор.

За фахом В. Бурій — природознавець. Отож зі знанням справи розповідає про флору міста і його околиць, про заповідні об'єкти, парк, річку Шполку, корисні копалини, зокрема про буре вугілля… Ватутіне — «місто робітниче». Цей його статус стверджують і статті про комбінат вогнетривів, шахти, вугільні розрізи та інші підприємства.

Знайшлося місце в книжці й для довідок про архів, бібліотеки, школи, музей.

Цікаво знайомитися з персоналіями. Ватутіне — колиска багатьох відомих земляків. З-поміж них — науковець і поет О. Гриценко, журналіст В.Трохименко. Свого часу тут проживали літератори Я. Амелін, Д. Горбенко, В. Гуцаленко, художники В. Відеречко, В. Євич, композитори і музиканти Г. Куцан, Ф. Середенко, В. Циба. Нині у Ватутіному мешкають член Національної спілки письменників України Василь Дергач, поетеса Віра Красильник, журналіст П. Блажко.

Наприкінці довідника подано хроніку пам'ятних подій у Ватутіному і список використаної літератури. Це для тих, хто захоче звернутись до першоджерел і дізнатися більше.

Дуже потрібну книжку видав Валерій Бурій. Її треба читати. Бо можна, скажімо, мало що тямити в математиці чи ще в чомусь. Та якщо хтось не знає історії рідної країни ісвоєї малої батьківщини, то його навряд чи можна назвати освіченою людиною іпатріотом.

Володимир ХОМЕНКО, член Національної спілки журналістів України та Національної спілки краєзнавців України. Лауреат премії імені Михайла Максимовича.

м. Звенигородка

Хоменко В. Усе про Ватутіне / Володимир Хоменко // Місто робітниче : Ватутінська міська громадсько-політична газета. - 2016. - 5 лютого. - С. 4.

5 Февраля 2016

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ВІДГУК
                                                   УСЕ ПРО ВАТУТІНЕ
   Шоста книжка Валерія Бурія — «Ватутінезнавство: події, факти, персоналії» (Черкаси: Вертикаль, 2015). Сподіваюсь, що це не остання його праця, але її можна назвати підсумковою. Це енциклопедичний довідник, де є все про Ватутіне, місто, де В. Бурій давно живе й ретельно вивчає його історію.
Позаяк матеріали в книзі опубліковано за абеткою, то писати про неї за таким же принципом не вийде. Згадаю лише окремі теми з тих, які висвітлює автор.
   За фахом В. Бурій — природознавець. Отож зі знанням справи розповідає про флору міста і його околиць, про заповідні об’єкти, парк, річку Шполку, корисні копалини, зокрема про буре вугілля… Ватутіне — «місто робітниче». Цей його статус стверджують і статті про комбінат вогнетривів, шахти, вугільні розрізи та інші підприємства.
Знайшлося місце в книжці й для довідок про архів, бібліотеки, школи, музей.
   Цікаво знайомитися з персоналіями. Ватутіне — колиска багатьох відомих земляків. З-поміж них — науковець і поет О. Гриценко, журналіст В.Трохименко. Свого часу тут проживали літератори Я. Амелін, Д. Горбенко, В. Гуцаленко, художники В. Відеречко, В. Євич, композитори і музиканти Г. Куцан, Ф. Середенко, В. Циба. Нині у Ватутіному мешкають член Національної спілки письменників України Василь Дергач, поетеса Віра Красильник, журналіст П. Блажко.
Наприкінці довідника подано хроніку пам’ятних подій у Ватутіному і список використаної літератури. Це для тих, хто захоче звернутись до першоджерел і дізнатися більше.
   Дуже потрібну книжку видав Валерій Бурій. Її треба читати. Бо можна, скажімо, мало що тямити в математиці чи ще в чомусь. Та якщо хтось не знає історії рідної країни ісвоєї малої батьківщини, то його навряд чи можна назвати освіченою людиною іпатріотом.

Володимир ХОМЕНКО, член Національної спілки журналістів України та Національної спілки краєзнавців України. Лауреат премії імені Михайла Максимовича.
м. Звенигородка

Хоменко В. Усе про Ватутіне / Володимир Хоменко // Місто робітниче : Ватутінська міська громадсько-політична газета. - 2016. - 5 лютого. - С. 4.

5 Февраля 2016


... 53 ...


  Закрыть  
  Закрыть