Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 4

Запитання
адрес больницы?
Відповідь
-

25 грудня 2016

Запитання
номер телефон сельского совета
Відповідь
-

25 грудня 2016

Запитання
код села
Відповідь
-

25 грудня 2016

Поліція близько тижня не реагує на факти 3 злочинів та 13 порушень під час виборів у Великих Сорочинцях - читати далі...

23 грудня 2016

У Великих Сорочинцях 29-річний місцевий мешканець насушив 5 кг коноплі та макової соломки - читати далі...

28 листопада 2016

Пам’ятник Гоголю у Великих Сорочинцях був одним з перших у світі - читати далі...

17 листопада 2016

Петро Мельник «Від вибухової хвилі будинки в містечку ходили ходуном, наче при землетрусі»
Любов Василівна була військовозобов‘язаною, як і її чоловік. Обом їм випала нелегка доля: Вітчизна відправила їх служити на ядерний полігон в Семипалатинську. На те вона й військова служба, щоб не обирати і не сперечатися, а тільки коритися наказам. Лимарі й підкорилися: дванадцять років, з 1976 по 1988 рік, вони прослужили на полігоні в Семипалатинську, який тепер вже на весь світ відомий тим, які небезпечні випробування ядерної зброї там проводилися.
– Коли під землею проводили вибух, будинки від вибухової хвилі йшли брижами, ходили ходуном, наче при землетрусі. Здавалося, ніби вони от-от посиплються. Та це тільки спершу, потім ми звикли. Адже такі випробування були щосуботи, тож мимоволі звикнеш, – розповідає Любов Василівна. 

Чи то герої, чи то божевільні…

Селище, де вони служили, навіть не мало самостійної назви. Найближче містечко – Чаган, а звідти – залізницею «до кінцевої». «Кінцева» – це й було поселення військових, що служили на полігоні: складали ядерні заряди, обслуговували установки, проводили випробування тощо. Багато що пані Лимар і сьогодні не має права розголошувати. Люди, що їхали «до кінцевої», серед місцевого люду були водночас елітою і камікадзе, особливою категорією відчайдухів, чимось середнім між героями і божевільними. Це були або військові, або науковці: в селищі працювали проектні інститути, що займалися безпосередніми розробками і випробовуваннями ядерної бомби.

4 листопада 2016

Петро Мельник

Вони посилали нас на знищення - в зони радівції з 6-місячними дітьми на руках,на війни в Авгані та ін.,Закони ліпили які їм треба було для грабежу і їх збагачення,а за наслідки від зон ядерних полігонів -таких Законів по сьогодні не прийняли,бо вони їм не потрібні.Той закон,що зліпили в день Чорнобиля вже нікому не потрібен.

0 / 0
Статья: http://www.segodnya.... target='_blank' style='color: rgb(119, 86, 150); font-family: Verdana; text-decoration: none;'>Пенсионный кризис: могут ли украинцы остаться без пенсий и как спасти ситуацию
Сегодня, 03:54ip:130.180.212.***

Комуністка Калетник живе у будинку з басейном та витрачає на себе 3 тисячі доларів щомісяця Скільки може коштувати її будинок зараз, Оксана Калетник не знає. Фото Юрія НагорногоСкільки може коштувати її будинок зараз, Оксана Калетник не знає. Фото Юрія Нагорного Редакція сайту «Обозреватель» впроваджує проект 'Будинки політиків', в якому показує, в яких умовах живуть обрані народом депутати та призначені чиновники. Цього разу запросити у гості журналістів до свого будинку погодилась депутат від Вінниччини, член фракції КПУ Оксана Калетник. Вона доводиться двоюрідною сестрою колишньому першому віце -спікеру Ігорю Калєтніку та племінницею екс-регіоналу, а нині позафракційному депутату Григорію

4 листопада 2016

C , користувач 1ua
C

Базар Мед!а  № 45 (686) 12 листопада 2015 року

 

Люди, події, факти

 

Мабуть. Кожен з нас чув про Володимира Даля – «бесценного творця руського толкового словаря», але не кожен знає, що він народився в Україні і ні краплиночки російського в собі не мав. Любов до всього українського передала йому нянька Ганна.

 

   Судіть самі. Володимир Даль народився в Луганську  22 листопада 1801 року.

   Його батько Іван Матвійович – син офіцера датської королівської армії. Іван гадки не мав про свої «російські» корені, закінчив Йєнський університет; блискуче знав німецьку, англійську, французьку, єврейську, грецьку та латину. Його запросили до двору Катерини II на посаду бібліотекаря. Згодом Іван Матвійович вивчив медицину, тому його призначила старшим лікарем на Луганський ливарний завод. Коли на р. Лугань 1795 о. з невеличкого поселення під назвою Камяний Брід, що входив до війська Запорізького, виникло місто, Іван даль із дружиною прибув сюди.

   Вони оселилися на вул..Англійській у одноповерховому білому будиночку, зараз там музей Даля. 14.12.17099 року Іван Даль дав присягу на російське підданство.

   Мати Володимира, Марія Іванівна Фрейтаг, теж російських коренів не мала: його дід Христофор Фрейтаг – німець, бабуня-перекладачка була із старовинного роду французьких гугенотів де Мальї, знала Німецьку, французьку, англійську. Отже, мовознавець датсько-німецького походження.

   Коли Володі було 4 роки, родина переїхала до Миколаєва. Там він прожив майже 16 років. Якось мати запитала маленького Володимира, чи не хоче він стати перекладачем. «Ні. Не хочу весь час шукати слова». Але знав не менше 12 мов, розумів тюркські, один із перших тюркологів.

   18-річним Даль на «відмінно» закінчив навчання у Московському корпусі й  одержав призначення на фрегат «Флора». У цей час захопився драматургією, написав дві комедії: «Ведмідь» у маскараді» та  «Наречена у лантусі, або білет у Казань». У вересні 1823 року В. Даля заарештували за сатиричний вірш, у якому він висміював амурні зальоти командуючого Чорноморським флотом губернатора Олексія Грейга та його коханки шинкарівни Лілії Сталінської. Адмірал Грейг передав справу до Військового суду. Після року допитів Даля перевели в матроси. І хоч наступного року В. Даля виправдали, він покинув службу. В. Даль здобув освіту лікаря та хірурга у Дерптському університеті, який закінчив достроково. Через місяць потрапив до діючої армії на війну з турками.

   Сучасники згадували про унікальні риси Даля-хірурга й окуліста: він однаково писав і блискуче оперував і правою, і лівою рукою і завжди подумки дякував своїй няньці, що навчила його вишивати. Після війни працював лікарем в Умані, Кам`янець-Подільському, усюди збираючи слова живої української мови.

   У березні 1823 року його перевели до Петербурга, Працюючи у військовому шпиталі, «Козак Володимир Луганський» (псевдо Даля) писав казки. Та книгу казок заарештували за глузування з уряду, згодом автор під час обходу ним  у шпиталі хворих теж заарештували. В. Даля привезли до керуючого Ш відділенням Мордвинова. Той ткнув у обличчя Даля книжку «Были и небылицы казака Луганского», вилив на доктора зливу матів і відправив до буцегарні. На щастя,  втручання вчителя царських діітей Василя Жуковського допомогло звільнитися. У липні 1833 року в. Даль одружився з 16-річною Юлією Андре і виїхав до Оренбурга, там у них народився син Лев і дочка Юля. На жаль, дружина померла у 22 роки.

   В. Даль творив повісті і оповідання; підручники з ботаніки, зоології, яких у російської школи ніколи не було. На руках лікаря В. Даля помер  Олександр Пушкін.

   У грудні 1838 р. Імператорська АН обрала Даля своїм членом-кореспондентом. 1840 р. В. Даль взяв шлюб із 21-річною Катериною Соколовою (друга дружина була першою росіянкою у родоводі Даля), і з нею мав трьох дочок. Улітку 1841 року Даль оселився у Петербурзі, був начальником особливої канцелярії внутрішніх справ нащадка гетьмана

К. Розумовського – Лева Первомайського. Щочетверга влаштовував вечори, де збиралися члени Імператорської АН. На одному з них був Тарас Шевченко. Українця вразила чудова «рідна мова» Даля. Чотири роки Тарас бував у цьому домі. Коли ж у 1847 році поета заарештували й ув`язнили, Даль клопотався про його звільнення., бо Шевченко передав йому через знайомих таке прохання. В. Даль – не лише письменник, медик і науковець, а ще й чиновник з чималим «стажем», - скориставшись своїми знайомствами, домігся для митця спершу послаблення суворого режиму і дозволу малювати й писати, а згодом і повного звільнення. Утім «операцію» здійснив майстерно і скромно: Шевченко так і не дізнався, що вийшов на волю саме завдяки Володимиру Далю…

   У 1863 вийшов перший тлумачний словник, який налічував 200 тисяч слів, і якому в. Даль присвятив 53 роки свого життя.

   Восени 1871 р. у Володимира Івановича стався перший інсульт; у жовтні 1872 р.- другий. Який став фатальним.

   Усе життя Володимир Іванович вірою і правдою служив росії. Але завжди вважав себе луганчанином; «Да, благословенная Україна!... як би там не було,  а у тебе за пазухою жити можна…» - полюбляв повторювати він.

   Отакий він козак Луганський, який подарував росіянам перший тлумачний словник.

    Майже 20 років Даль прожив в Україні, добре знав мову і побут, але писав російською. Із великим українським кобзарем тарасом Шевченком даль був знайомий з 1830 року.

   Тарас був вражений, як дочка Даля співала українських пісень, а хазяїн похвастався  укладеним тлумачним словником української мови, який і по нині не виданий. Але товаришував Володимир Іванович із багатьма творчими українцями: Миколою Гоголем, Григорієм Квіткою-Основ`яненком, Євгеном Гребінкою – автором безсмертного роману «Очі чорні». Даль робив переклади з української мови, щоб якомога більше людей змогло познайомитися з талановитим письменником того часу. Збирав прислів`я та приказки.

             Підготувала Валентина Йотка.

 

 

   Пролетіли оті «буремні роки». Все менше лишається людей, у яких у пам`яті те життя. Добре знають нашого наставника Бурбела  Олександра Харитоновича. Математика, малювання, креслення, уроки праці, де навчалися розпилювати, стругати на верстатах різні деталі. А як він красиво друкував літери на уроках креслення, вони в нього були, як живі.

   Батько його, Харитон – будівельник. Працював на колгоспних будовах. Бригадиром був Білоус. Добре вони працювали.

   Одного дня було «правління». Розбиралася персональна справа Харитона:

-         Білоус, а чому це Бурбела Харитон не виходе на роботу, потрібно з нього за не вихід зняти трудодні за півроку?

-         Та я не знаю!

-         То піди узнай!

В вечері Білоус після тяжкого трудового дня, вирішив навідати Харитона. Ото з вулиці Широка, та через Базар аж до спуску до Нижнього Подолу, стояла хатина Харитона. Здивувався Білоус, бо ворота в двір були відчинені. Переступив порога. В хаті тиша. Лише стиха схлипувала дружина Харитона. А Харитон лежав на полу з закритими очима. Постояв тихо Білоус і вийшов за поріг.

   Коли я ходив до 3 класу в пам`яті, як хоронили Харитона. За домовиною йшли люди, ішов і я, бо як на те, кладовище де він відпочиває, по дорозі до Земської школи, куди я саме йшов до уроків. Я пам`ятаю де його похоронили. А трудоднів з Харитона так і не відкроїли.

 

   Старі люди добре пам`ятають Титу Герасимовича, бо він  на виду-будівельник. Умів розповідати, хитрувати, був товариська людина. Ходив на роботу кожного дня.

   Одного часу декілька днів не виходив, бо людина ж не стальна, все може трапитись. Вийшов Тита за поріг, в голові паморочилось, в очах круги. Рипнули ворота. Їх відкривали. А потім коні з плугом, а паняв погонич. Зайшов і голова правління, такий бундючний комуніст. І оборали присадибну ділянку аж під поріг, Ледве не торкнувшись ніг Герасимовича. Отака була пошана.

 

Петро Тарасович учасник Другої Світової. Воював на Курській дузі. Коли повернувся,. працював в колгоспі.

Дружина його Олександра не розлучалася з сапою, вилами,. серпом, на різних колгоспних роботах.

Ланкові були непевні. «Чорнорота» і «Непевна». В « правління» вони були на побігеньках – вислужувались.

Декілька днів Шура не виходила в ланку. І ось біда. Прийшли оті ланкові і вирішили Олександру висилити за межі села, за не вихід на роботу. І ніхто не питав про причину не виходу на роботу.

Петро Тарасович, другого дня одягся в що мав, до кишені поклав «червоного квитка». якого отримав ще на фронті і пішов в партком. Там вийняв ту книжечку і поклавши її звільнився від нахаб.

 

14 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

Базар Мед!а № 45 (686) 12 листопада 2015 року

 

Життя, як на долоні

 

А де троє – перші ягоди журби…

 

   «Там, де двоє,- там весілля, а де троє – перші ягоди журби…» Це про неї, Христину, пісня. Тільки не подруга – рідна сестра зруйнували її долю. Була Христина коханою, а стала третьою зайвою…

   …Колись прочитала: щасливий той, хто народився восени – він уміє кохати. «Це про нас зі Славком»,- подумала. Бо обоє – Христина і Славко – народилися цієї пори року, і перше їхнє побачення – осіннє. І заміж хотіла вийти восени. У магазинах подумки приміряла весільні сукні й щастя заміжньої жінки.

   Молодша сестра Наталка потай заздрила старшій: закохала у себе найвродливішого хлопця з їхнього містечка. А чим Христя ліпша від неї? Добре серце має, усіх шкодує, всім хоче допомогти. І що з того? Ось вона, Наталка, містечковий конкурс краси виграла. Парубки в`язи скручують, коли йде вулицею, і тільки одному байдуже її врода – Славкові. І не старша сестра, а вона – татова і мамина улюбленця.

   Наталка не раз напрошувалася піти разом із сестрою та її коханим на каву, концерт або просто прогулятися містечком. Трималася гонорово  й виклично. Усі повинні бачити й розуміти: цей хлопець личить саме їй.

-         Пильнуй, Христино, свого Славка,- застерігала подруга Віка,- Твоя сестричка-вертихвістка око на нього поклала.

-         Наталка – не подарунок, але таке в голову не прийшло б. Мама бачить її замужем за  олігархом місцевого розливу, як мінімум.

   …Того літа відпустку Христина змушена була провести в селі. Бабуся зламала ногу. На сімейній раді вирішили: спершу поїде доглядати стареньку старша внучка. А потім хтось інший.

-         Ми збиралися заяву подавати зі Славком. Може , хай Наталка зараз поїде в село. А я пізніше її заміню.

-         Ще встигнете із заявою,- заперечила матір.- Візьмеш додаткову відпустку за власний рахунок. Якщо треба. Домовлюся. Не така вже й пильна  твоя робота в бібліотеці. А Наталці треба відпочити. Щойно в дитини сесія закінчилася.

   Бабуся – татова мама – жила в іншому кінці  області. Христя збиралася нехотя. На душі чомусь було неспокійно.

   …У перші дні Славко телефонував кілька разів на день. Потів почав досилатися на зайнятість. Віка ж розповідала, що бачила Наталку й славка у кав`ярні, у парку. А мама «продовжувала» Христинину відпустку.

   Ніхто з домашніх до села так і не приїхав. Батьки на роботі. Наталки вдома також не було. Із подивом помітили на своєму ліжку крихітні дитячі речі.

    Невдовзі прийшли мама з Наталкою.

-         У когось із нашої родини поповнення? – запитала.

-         Поки що ні, але…- мовила мама, опустивши очі.- Розумієш… Тут така справа…

-         Та кажіть вже, як є, - перебила Наталка. – У нас із Славком буде дитина. Поки тебе небуло майже два місяці, ми… покохали одне одного. З весіллям вирішили не баритися. Потім живота буде видно. А я собі таку сукню вибрала! Супер! І, до речі, у невістки не збираюся. Славко прийде жити до нас. Але ти.ю сестричко. Оминай мого чоловіка десятою дорогою. Зрештою, наш будинок має два виходи. Доведеться, тобі перебратися в іншу кімнату. Ти ж не проти щастя для молодшої сестри?

   Рішення прийшло миттєво:

-         Я повертаюся до бабусі.

-         А робота? – запитала мама.

-         Щось знайду. Від села до райцентру – менше кілометра. Добиратися  не важко. Основне, нічиєму щастю не буду заважати.

-         Хоч на весілля приїдь. Бо що люди подумають?

-         Вони вже все, що мали, подумали.

   …Бабуся вмовила, аби внучка поїхала на забаву. Христя ж не знала, як пережити ці дні.

-         Я тебе попереджала, що та вертихвістка нерівно дихала до Славка,- мовила при зустрічі віка. – Ти б перед оказією  щось заспокійливе випила. Маю валер`янку болгарську. Слухай а Наталка точно вагітна? Може, дурить? Вона може.

-         Вагітна.

-         Славка бачила? Що він каже? Як же так вийшло?

-         Не бачила й не хочу. І якби не весілля… А як вийшло?... Це вже не має значення.

-         Ну й мелодрама у вас. Наче в мексиканських серіалах.

…Молоді були неймовірно гарні. Мов з картини. Але гості дивились не на них – на Христю.. Перешіптувалися. А вона шкодувала, що не взяла у Віки болгарської валер`янки. Може, справді легше стало б…

… В одній із телефонних розмов мама сказала, що Наталка з Славком очікують сина. Хресною буде Наталчина подруга-одногрупниця. А хресним. – Славків  двоюрідний брат.

… Пологи в Наталки почалися передчасно. Маля народилося кволим. Потрібен був особливий догляд.

… Після весілля Наталка з сестрою не спілкувалися. Христина кілька разів набирала номер її телефону, але ніхто не відповідав. І ось нарешті дзвінок від сестри. Звинувачувала лікарів і весь світ у своїх негараздах. Нарікала на чоловіка, що приділяє їй мало уваги, затримується на роботі, не цінить її вроди. З дитиною вона майже завжди сама.

-         Як бачиш, Славко – невелика для тебе втрата,- мовила Наталка.- До речі, як твоє особисте? Маєш хлопця?

   Христя не хотіла зізнаватися, що до неї залицяється син місцевого фермера. Щоб не наврочити: бо хтозна, чи сестра не виявить бажання з ним познайомитися, а заодно і закохати  в себе.

                                                                                                     Ольга Чорна

 

-          

14 листопада 2015


... 4


  Закрити  
  Закрити