Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш
http://ok.ru/video/6...

21 грудня 2014

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш
https://www.youtube....=player_embedded&v=HdbwwvUHYhQ

21 грудня 2014

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш
https://www.youtube....=player_detailpage&v=_qSYPdTlROE

21 грудня 2014

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш
По сведениям Российских СМИ патриарх Кирилл в 90-е годы стал миллиардером.

«Сколоченное состояние» помогло Кириллу «в конце концов занять патриарший престол».

На момент вступления на престол состояние будущего патриарха составляло четыре миллиарда долларов.

Основным видом дохода был «сигаретный бизнес».

В 1993 году при участии Московской патриархии возникла финансово-торговая группа «Ника», вице-президентом которой стал протоиерей Владимир Верига — коммерческий директор ОВЦС МП, которым руководил митрополит Кирилл.

По истечении года, при Правительстве Российской Федерации и при ОВЦС МП появились две «параллельные» комиссии по гуманитарной помощи: первая решала, какую помощь можно освободить от налогов и акцизов, а вторая — ввозила эту помощь по церковной линии и продавала коммерческим структурам.

Нетрудно догадаться, что большая часть гуманитарки, освобожденная от налогов продавалась через обычную торговую сеть.

И это не все.

Тогда же в 1990-е годы ОВЦС МП выступил учредителем коммерческого банка «Пересвет», АО «Международное экономическое сотрудничество» (МЭС), АО «Свободное народное телевидение» (СНТ) и ряда других структур.

Но самым доходным бизнесом главы ОВЦС МП после 1996 года стал экспорт нефти по линии МЭС, освобожденного по просьбе Алексия II от таможенных пошлин. Митрополита Кирилла в МЭС представлял епископ Виктор (Пьянков), ныне проживающий как частное лицо в США. Ежегодный оборот компании составил в 1997 году около 2 млрд долларов.

21 липня 2012

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш

Християни східної традиції 3 червня святкують Зіслання Святого Духа

Свято П’ятидесятниці, Зіслання Святого Духа, християни відзначають на 50-й день після Великодня. Цьогоріч для православних і та греко-католиків це свято припадає на 3 червня. Наступного дня – 4 червня – свято Святого Духа.

Римо-католики Трійцю святкують 3 червня. Саме П’ятидесятницю вважають днем, коли народилася та почала діяти Христова Церква.

Як свято Пасхи, так і П’ятидесятниці, пише у праці «Пізнай свій обряд» о. Юліан Катрій, відомі і в Старому Завіті. Та християни вклали у ці свята зовсім інший зміст. Для євреїв свято П’ятидесятниці було 50 днем після празника Пасхи, а також 50 день від початку жнив. Первісно П’ятидесятниця була святом жнив і подяки. З часом до П’ятидесятниці, як свята жнив, долучився ще й історичний мотив: річниця надання Божого Закону на горі Синай на 50 день після виходу з Єгипту.

Головний мотив святкування П’ятидесятниці для новозавітньої Церкви – це подія зіслання Святого Духа у вигляді вогненних язиків на апостолів на 50 день після Воскресіння Господнього. Тому це свято ще називається Зісланням Святого Духа.

На свято Зіслання Святого Духа сповняється обіцянка Христа, що після Його відходу на небо Отець надішле учням і Церкві іншого Утішителя, Святого Духа, який дасть повне навчання всього, що Христос об’явив (Йо. 14: 26; 16: 13).

Подія Зіслання Святого Духа детально описана у Книзі Діянь апостолів. Там сказано, що після зіслання апостоли почали проповідувати різними мовами, таким чином вони одержали змогу донести Слово Боже усім народам: «А як настав день П’ятидесятниці, всі вони були вкупі на тім самім місці. Аж ось роздався зненацька з неба шум, неначе подув буйного вітру, і сповнив увесь дім, де вони сиділи. І з’явились їм поділені язики, мов вогонь, і осів на кожному з них. Усі вони сповнились Святим Духом і почали говорити іншими мовами, як Дух давав їм промовляти» (гл.2: 1-4).

У понеділок після П’ятидесятниці відзначають свято Святого Духа. Це пов’язано з традицією Східної Церкви наступного дня після великого свята віддавати честь тим особам, що виконували головну роль у цьому святі. У день П’ятдесятниці святкують саму подію зіслання Святого Духа на апостолів, а в понеділок віддають особливу честь Святому Духові, як третій Божій Особі.

З давніх часів в Церкві зберігається звичай на свято П’ятидесятниці прикрашати храми і житло зеленим гілками, травами і квітами. Дерева та квіти природи, яка завжди оновлюється, вказують на таємниче оновлення душі силою Святого Духа, служать нагадуванням і закликом до духовного оновлення, пише РІСУ.

Джерело: http://www.day.kiev.... target='_blank'>Релігійно-інформаційна служба України

3 червня 2012

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш
Масляна, Масниця, Запусти, Пущення - так у нас на Україні називають останній тиждень перед Великим постом. Цього року він розпочався 23 лютого і триватиме до 1-го березня. Це свято прийшло до нас як симбіоз язичницьких і християнських традицій. Масляна - тиждень радості і веселощів. Ще за язичництва у ці дні проводжали зиму, а весну зустрічали сміхом і розвагами, втішаючись щорічному пробудженню природи. У часи християнства Запусти не втратили свого радісного настрою. Адже попереду 7 тижнів Великого посту, часу обмежень і роздумів.

Під час Масляної влаштовували гуляння і забави, і кожен день тижня мав свої традиції і звичаї. Отже, у понеділок розпочинали Запусти жінки походом до корчми. У цей день влаштовували спуски на санчатах з крижаної гірки, гойдалки і каруселі, катання на конях, прикрашених кольоровими стрічками і дзвіночками. Перший спечений млинець віддавали бідним. У вівторок розваги не припинялись, крім того у цей день починали ходити у гості. І у середу зяті частувалися млинцями у тещі і тестя. У четвер не можна було шити і прясти, тому жінки знову могли частуватися і навідувати одна одну. П'ятниця - день, коли тещі навідували зятів, частувалися, а потім зять був зобов'язаний влаштувати для тещі катання на конях. Особливе значення мала неділя - останній день напередодні Великого посту. Вона має назву Прощена неділя. У цей день належиться попросити прощення за всі образи і провини у рідних і друзів, щоб розпочати піст з чистим серцем.

Протягом Запуст готували традиційні страви. На відміну від Росії, де Масляна асоціюється виключно з млинцями, на Україні ще традиційно і щодня готували вареники з сиром і сметаною. Про млинці, щоправда, також не забували і готували їх за різноманітними рецептами і з пшеничного, і з гречаного борошна. Пропонуємо вам кілька рецептів  і спробуйте хоч на одинь день поринути в атмосферу Масляної, сповненої веселощів, розваг і неповторних ароматів свіжих млинців і вареничків.

26 лютого 2012

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш
Різдвяне послання Блаженнішого Святослава
Христос народжується – славте!
Христос із небес – зустрічайте!
Христос на землі – бадьортеся!
Канон Утрені Різдва Христового
Дорогі у Христі!
Дорогі в Христі! У цей світлий і радісний день славмо новонародженого Ісуса нашою прабатьківською колядою. Нехай вона сьогодні усуне з наших сердець усякий страх і смуток. Зустрічаймо сьогодні Предвічного Бога відкритим серцем і сповняймося Його небесною благодаттю, радістю та миром. Нехай ця різдвяна радість підбадьорить і скріпить нас у нашій щоденній праці та молитві, дарує єдність і злагоду в наших громадах. Нехай різдвяна зірка, що колись привела мудреців до вертепу, де спочивав Цар віків, освітить нам дорогу до нашого майбутнього в Христі-Ісусі.
+ СВЯТОСЛАВ

 

7 січня 2012

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш

Найдавніші православні патріархати визнали, що Україна не є канонічною територією РПЦ

Глави п’яти найдавніших православних церков наголосили на необхідності дотримуватись тих канонічних кордонів, які були установлені при заснуванні національних православних церков

1-3 вересня у Фанарі, резиденції Вселенського Константинопольського патріарху, відбувся Собор (Синаксис) п’яти найдавніших православних церков. Окрім іншого, на соборі були прийняті рішення, які напряму стосуються українського православ’я.

На Собор у Константинополь (Стамбул) до Вселенського патріарха Варфоломія прибули представники Олександрійського, Антіохійського, Єрусалимського патріархатів та архієпископ Кіпру. Деякі оглядачі до цієї зустрічі відзначали, що таким чином, Вселенський Патріарх ініціює відновлення давнього інституту, що називався «Пентархія» — Синод п’яти найдавніших Апостольських кафедр православної Церкви.

На цьому соборі дійсно були присутні уповноважені представники  глав перших п’яти історичних православних церков світу. На зустрічі було обговорено ряд проблем загальноправославного характеру і питання, пов’язані з усуненням перепон до скликання запланованого Всеправославного Собору.

Як повідомляє http://www.churchofc...>офіційний сайт Православної церкви Кіпру, за результатами цієї зустрічі були прийняті: «Послання Предстоятелів Найдавніших Церков» та «Комюніке про підсумки роботи Собору Предстоятелів Найдавніших престолів на Фанарі». У документах сказано про необхідність подальшої діяльності з підготовки скликання Великого Собору Святої Православної Церкви. Також піднімаються питання щодо діяльності православних церков на Близькому Сході, необхідності зусиль політичних та релігійних лідерів світу для встановлення миру в цьому регіоні.

Окремо слід відзначити, що у підсумковому комюніке Собору сказано:  'крім того, зважаючи на останні події, що мали місце в Православній Церкві, Собор наголошує на необхідності для всіх православних Церков поважати і суворо дотримуватися географічних кордонів своїх юрисдикцій, в тому вигляді, як вони встановлені священними канонами та Томосами про створення цих Церков'.

Таким чином Собор п’яти найдавніших Апостольських православних церков підтвердив неодноразові заяви Константинопольського патріархату, щодо неканонічності твердження Російської православної церкви про свої претензії на Україну. Нагадаємо, що у Томосі від 13 листопада 1924 року Вселенський Патріарх Константинополя Григорій VII заявляв: 'вiддiлення вiд Нашого Престолу http://tyzhden.ua/Pu...>Київської Митрополiї й залежних вiд неї Православних Митрополiй Литви та Польщi, а рівно ж прилучення їх до Святої Московської Церкви наступило не за приписами канонiчних правил, а також не дотримано всього того, що було установленно вiдносно повної церковної автономiї Київського митрополита, який носив титул Єкзарха Вселенського Престолу'.

4 вересня 2011

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш

Один из крупнейших спонсоров Украинской православной церкви Московского патриархата (УПЦ МП), предприниматель Виктор Нусенкис, сворачивает финансовую поддержку церкви, в частности, отказывается от выделения средств на создание телепрограммы «Мир православия».

Глава холдинга «Донецксталь» http://zn.ua/article...>Виктор Нусенкис во время проведения Поместного собора УПЦ МП, на котором планировалось принять новый Устав церкви, предполагавший расширение ее автономии, в своем выступлении назвал собор «сборищем», за что митрополит Владимир сделал ему замечание. После этого В.Нусенкис якобы заявил, что «автокефалии у УПЦ МП никогда не будет», пишет Коммерсант-Украина.

По информации источников газеты,  в спор с предпринимателем вступил митрополит Черкасский и Каневский Софроний (Дмитрук), известный своими публичными заявлениями о необходимости автокефалии. Он отметил, что если верующие http://news.zn.ua/ar...>УПЦ МП примут соответствующее решение, то она будет. В ответ господин В.Нусенкис сказал, что «никакой автокефалии и близко быть не может».

По данным издания, В.Нусенкис оказывал значительную помощь УПЦ МП, жертвуя митрополии ежемесячно 1 млн грн. Теперь этих средств церковь может лишиться, поскольку после скандала, происшедшего на соборе, предприниматель считает нецелесообразным поддерживать УПЦ МП. Подтверждением этих намерений стало прекращение финансирования производства и выхода в эфир программы «Мир православия», которая транслировалась на телеканале «Глас».

Теперь средства, которые В.Нусенкис выделял митрополии, он намерен направить на финансирование организаций, выступающих против автокефалии УПЦ МП.

По материалам: http://www.kommersan... target='_blank'>Коммерсантъ-Украина

14 липня 2011

Кубаш Василь, користувач 1ua
Василь Кубаш

                 Блаженніший Святослав зустрівся з відпочиваючими у санаторіях Стрийщини


  


 10 липня 2011 року, в рамках візиту до Стрия, Блаженніший Святослав Шевчук, Отець і Глава УГКЦ, зустрівся з людьми, які проходять курси оздоровлення у санаторіях Стрийщини. Серед них – діти, що проживають на територіях, уражених чорнобильською катастрофою, діти-сироти та напівсироти, воїни УПА та репресовані.


                                                        У зустрічі, яка відбулася на території санаторію «Київ+» (с. Баня Лисовицька Стрийського району), також взяли участь жителі навколишніх сіл, молодь Стрийщини, відпочиваючі та представники владних структур району.

Блаженніший Святослав насамперед привітав присутніх, які з’їхалися сюди з різних куточків України, побажавши всім гарного відпочинку та тілесного і духовного оздоровлення.

http://stryi.ugcc.or... title='"01" '>

http://stryi.ugcc.or... title='"02" '>

http://stryi.ugcc.or... title='"03" '>

http://stryi.ugcc.or... title='"04" '>

http://stryi.ugcc.or... title='"05" '>

http://stryi.ugcc.or... title='"06" '>

http://stryi.ugcc.or... title='"07" '>

http://stryi.ugcc.or... title='"08" '>

Глава УГКЦ зазначив, що часто життєві труднощі не дозволяють нам добре відпочивати, навіть коли ми для цього відводимо спеціальний час, створюємо умови: «Я собі так пригадав, дивлячись на себе самого, що ми дуже часто сьогодні не вміємо відпочивати. Навіть тоді, коли їдемо десь у відпочинковий будинок, як ми кажемо: „на курорт”, бо дуже часто щоденне життя так захоплює наш розум, нашу уяву, нашу фантазію, наше серце».

Натомість, зауважив Верховний Архиєпископ, правдивий відпочинок знайдемо тільки, звернувшись до Господа, бо Він єдиний може нам його уповні дати: «І ось сьогодні до більшості з Вас, які відпочиваєте, я би хотів скерувати слова Ісуса Христа, який каже: „Прийдіть до мене всі втомлені і обтяжені і я облегшу вас. Візьміть моє ярмо на себе і навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем. Ярмо моє любе і тягар мій легкий. Тоді знайдете спокій для душ ваших”».

Блаженніший Святослав уділив присутнім своє благословення і висловив сподівання, що цей відпочинок дозволить їм відновитися не лише тілесно, але й у Бозі віднайти потрібний внутрішній мир: «Хочу всім вам побажати, щоб ви гарно відпочили, віднайшли тут духовні скарби українського народу, щоб справді відчути Божу благодать і силу, яка тут вам щедро може бути подана, а відтак відновилися у своєму особистому, духовному, а також тілесному здоров’ї».

Перед зустріччю Архиєрея вітали представники владних структур, які подякували Блаженнішому Святославу за відкритість Церкви на співпрацю з державою для добра нашого народу та висловлювали сподівання на подальшу спільну участь в цьому доброму намірі.


Прес-служба Стрийської єпархії

 

12 липня 2011


1


  Закрити  
  Закрити