Форум Біловіжа

Теми для публікацій та розмов


Наша школа
29 серпня 2015 Андрій Примак

Охорона здоров'я
9 листопада 2014 Андрій Примак

Допоможіть знайти
23 січня 2014 Андрій Примак

Клубне життя, відпочинок
23 січня 2014 Андрій Примак

00
1 жовтня 2012 Андрій Примак

Політика і влада
1 жовтня 2012 Андрій Примак

Церква та релігія
20 серпня 2012 Андрій Примак

Спортивне життя
21 січня 2012 Андрій Примак

Правоохоронна діяльність
21 січня 2012 Андрій Примак

Дім, сад, город
12 грудня 2011 Андрій Примак

Моє село Полтавська, Пирятинський, село...
7 грудня 2011 (Примак)

Розкажи про Біловіж
7 грудня 2011 Андрій Примак

Авто-мото
9 серпня 2011 позивний БАТЯ

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Андрій Примак Тема: 00

БІЛОВІЖ: ЗАБУТАbСТОРІНКА ІСТОРІЇ

bbСело Біловіж колишньої Юріївської волости Овруцького повіту розташованеbв центрі Деревлянської землі на самому північно-східньому рубежі Волинськогоbкнязівства біля так званого Чортового лісу, який відділяв землі волинськихbкнязів від київських.
bСвою назву виводить від Білої Вежі, в якій у X ст. стояла залога воїнівbкиївських князів, що охороняла торговий шлях з Овруча до Давид-Городка. Булаbвона з білого чи побіленого каменю, як і вежі біля Холма, Кам’янця, Берестя.
bСело Біловіж має дуже багате, але забуте минуле. Про його давність, славу іbбагатство (хутро, мед, віск і ін) промовисто говорить сама земля своїми щеbстароукраїнськими назвами навколишніх урочищ, як от Тризна, Завишень, ІгорівbБрід і інші.
bСаме з ім’ям київського князя Ігоря, вбитого древлянами за непомірну данину, іbз якими розправилась його дружина (тоді ще не християнка) княгиня Ольга,bпов’язана назва Ігорів Брід.
В «Літописі руському» під датою 945 рік читаємо: «Сказала дружина Ігореві: «Отроки Свенальдові вирядилися оружжям і одежею, а ми – голі. Піди-но, княже, з нами по данину, хай і ти добудеш, і ми». І послухав їх Ігор, пішов у деревляни по данину. І добув він собі ще до попередньої данини, і чинив їм насильство він і мужі його. А взявши данину, він пішов у свій город Київ.
Та коли повертався назад, то роздумав і сказав дружині своїй: «Ідіть ви з даниною додому, а я вернусь і походжу іще». І відпустив він дружину свою додому, а з невеликою дружиною вернувся, жадаючи більше майна.
Коли ж почули древляни, що він знову іде, порадилися з князем своїм Малом і сказали: «Якщо внадиться вовк до овець, то виносить по одній все стадо, якщо не уб’ють його. Так і сей: якщо не вб’ємо його, то він усіх нас погубить».
Від тих часів і залишився в Біловіжі Ігорів Брід.
Можливо, що саме княгиня Ольга, жорстоко розправившись з древлянами, і наказала в центрі Деревлянської землі побудувати Білу Вежу і поставити в ній залогу.
Про першу святиню в Біловіжі часів княжої доби не маємо жодних історичних джерел, але що вона була тут, є пряме свідчення. В сучасному храмі Воскресіння Господнього, не відомо ким і коли побудованому, зберігається від попередніх церков Чудотворний образ Божої Матері Біловіжзької. За переказами, цей святий образ часів княгині Ольги-християнки належав одному з її дружинників з Білої Вежі, зрозуміло, теж християнинові. Образ дуже давній, візантійського походження, невеликий за розміром, як надвівтарна храмова ікона, в срібно-визолоченій шаті мистецького карбування в орнаментованому виноградним галуззям кивоті. Божа Мати тримає на лівій руці Ісуса, в обох у них на голові корони.
За історичними джерелами, кожного року 15 липня, в день Покладення Чесної Ризи Божої Матері, до чудотворного образу приходили тисячі прочан з найвіддаленіших околиць. До Першої світової війни в храмі Воскресіння Господнього зберігалася книга записів зцілень хворих біля святого чудотворного образу.

1 жовтня 2012


1


  Закрити  
  Закрити