Форум Іваниці

Теми для публікацій та розмов


Спортивне життя
18 вересня 2019 Григорій Поперека

Торба мудрості
15 серпня 2019 Григорій Поперека

Культура
13 серпня 2019 (краєзнавець)

НОВИНИ
12 липня 2019 Григорій Поперека

Політика і влада
10 червня 2019 ò (к)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
Тема: Туризм
Програма розвитку туризму на території
Недригайлівської селищної ради
на 2018-2020 роки



Історія Недригайлівської громади бере свій початок 15 тисяч років тому,  давніми мешканцями території  були сіверяни.
Становлення туризму на території Недригайлівської селищної ради, як високорентабельної галузі економіки, важливого засобу культурного і духовного розвитку громадян набуває дедалі більшого значення. Туристична галузь є важливим чинником стабільного й динамічного збільшення надходжень до бюджету, позитивно впливає на стан справ у багатьох галузях економіки: транспорту, торгівлі, будівництва, сільського господарства, тощо. Туризм сприяє підвищенню зайнятості населення, розвитку ринкових відносин, міжнародному співробітництву , залученню громадян до пізнання природи та історико-культурної спадщини краю. У свою чергу важливими факторами розвитку туристичної галузі є природно-рекреаційний та історико-культурний потенціал громади.
Програмою розвитку туризму на території Недригайлівської селищної ради (далі – Програма) передбачається здійснення комплексу заходів щодо удосконалення системи управління туристичною галуззю, створення умов для нарощування обсягів надання туристичних послуг за рахунок розширеного в’їзного та внутрішнього туризму, здійснення заходів щодо підтримки рекламно-інформаційної діяльності, розроблення інноваційних проектів з питань розвитку перспективних видів туризму.
Важливою складовою туристичного потенціалу громади є історико-культурна спадщина: храми  Андрія Первозванного та святої Катерини і Архистратига Михаїла в с. Хоружівка, Архангело-Михайлівська церква в с. Гринівка ( в 1990р. внесена до зводу пам’яток історії та культури України й поставлена на державний облік з охоронним номером №298-СМ),  церква Успення Богородиці в с. Костянтинів (в 1990р. внесена до зводу пам’яток історії та культури України й поставлена на державний облік з охоронним номером №300-СМ), Митрофанівський храм, пам’ятники останньому отаману Запоріжської січі  Петру Калнишевському та  Тарасу Шевченку в смт. Недригайлів, пам’ятник  Мамонту в с. Кулішівка, музей-садиба Олекси Ющенка в с. Хоружівка, легендарні городища Попаш (біля Недригайлова), Безіменне (біля Костянтинова) та інші. 
Громадська організація «Туристичний кластер «Посулля» - єдина в області, яка складається з людей, що займаються екотуризмом і розвитком туризму  рідного краю.
 Туристично-готельний комплекс «Старий млин», інформаційний центр кластеру, пропонує туристам комплекс послуг.
 Садиба сільського зеленого туризму «Козацька Січ» у селі Костянтинів створена родиною Кущів з метою збереження села, розвитку туризму.  
Більше 5 тисяч експонатів з історії та культури Недригайлівського краю 
представляє Недригайлівський краєзнавчий музей – структурний підрозділ  Державного історико-культурного заповідника «Посулля».                                                                                                                                                                                 
  На території Недригайлівської селищної ради є всі умови для розвитку сільського туризму. Долучити до розвитку сільського зеленого туризму можна мешканців тих населених пунктів, де сьогодні є чудові природні місця.
 Серед стримуючих факторів розвитку туристичної галузі Недригайлівської громади, на вирішення яких слід спрямувати основні заходи Програми, необхідно виділити:
- слабо розвинену інфраструктуру для організації перспективних видів туризму, зокрема незадовільним залишається стан автотранспортних шляхів, відсутність готельного комплексу, здатного прийняти велику групу туристів;
- відсутність сучасного, більш креативного комплексного туристичного продукту;
- низька інвестиційна та ділова активність місцевого бізнесу в туризмі;
- дефіцити кваліфікованих кадрів у сфері туризму;
- низька ефективність рекламно-маркетингової системи просування місцевого туристичного продукту на загальноукраїнський туристичний ринок;
- відсутність інформаційних стендів (інформації про основні туристичні атракції) на автошляхах, тощо.
Для успішного розвитку сфери туризму необхідно забезпечити належне  фінансування цього процесу, що можливе лише шляхом прийняття Програми.
Програма розроблена відповідно до чинного заканодавства України і враховує основні вимоги Закону України «Про туризм» та постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385 «Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року».

 Програма спрямована на :
- забезпечення сталого розвитку туристичної галузі на території Недригайлівської селищної ради;
- підвищення рівня громадян і створення додаткових робочих місць;
- популяризацію історії та культури краю;
- створення досконалої системи управління галуззю;
- розвиток та зміцнення матеріальної бази туризму:                                                                    
- ефективне використання рекреаційних ресурсів, об’єктів історико-культурної спадщини та необхідність їх збереження;
- організацію рекламно-інформаційної підтримки розвитку галузі;
- відтворення народних традицій та ремесел;
- забезпечення здійснення організаційно-правових заходів контролю.

 Основною метою Програми є створення конкурентноспроможного
туристичного продукту, оптимізація використання туристичних ресурсів,  забезпечення зростання надходжень до місцевого бюджету, сприяння соціально-економічному розвитку громади.

Фінансування  заходів Програми (додаток 1) здійснюватиметься за рахунок коштів селищного бюджету і інших, не заборонених  законодавством, джерел.  


Основними результатами виконання Програми будуть системні позитивні зміни, зокрема:
- впорядкування туристичних маршрутів;
- забезпечення доступності туристичних послуг для всіх категорій населення;
- формування позитивного туристичного іміджу громади;
- підвищення рівня привабливості та пристойності до потреб туризму об’єктів    історико-культурної спадщини;
- розвиток сільського зеленого туризму;
- підвищення якості та розширення асортименту туристичних послуг;
- підвищення ефективності використання рекреаційних ресурсів та об’єктів історико-культурної спадщини, транспортного обслуговування, випуску якісної рекламної продукції;
- упорядкування інформаційного простору;
- збільшення надходжень до місцевого бюджету.


Координацію та контроль за виконанням Програми здійснює відділ з питань культури, релігій та туризму Недригайлівської селищної ради. 

6 квітня 2019


1


  Закрити  
  Закрити