Форум Іваниці

Теми для публікацій та розмов


Спортивне життя
18 вересня 2019 Григорій Поперека

Торба мудрості
15 серпня 2019 Григорій Поперека

Культура
13 серпня 2019 (краєзнавець)

НОВИНИ
12 липня 2019 Григорій Поперека

Політика і влада
10 червня 2019 ò (к)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

5

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
БЛАГОВІЩЕННЯ 

   Благовіщення - знакове православне свято. Щорічно його святкують в один і той же день – 7 квітня, це буде субота у 2019, і ця дата не “пересувається” за календарем, як дата Пасхи. Зі святом Благовіщення пов’язана красива історія, а також безліч прикмет, перевірених століттями.

Було це давно. Коли Архангел Гавриїл прийшов до Діви Марії, щоб донести до неї благу звістку про неземну вагітність. Велика подія стала для світу і порятунком і величезною радістю: “Син Божий народиться! Слава Господу!”. Ця радість буде переповнювати серця людей і в той момент, коли вони святкуватимуть Благовіщення 2019.

Здавна з дня Благовіщення починала прокидатися природа. Приходила весна, обдаровуючи всю Землю теплом і світлом, а народ, втомившись від неробства, готувався до робіт на полях.


Благовіщення і народні традиції

Розторопні господині заводили тісто і пекли з нього коржі, які були схожі на маленьких пташок. Розкришивши кілька штук, поспішали на вулицю годувати перших птахів, які прилетіли з теплих країв. Робили це для того, щоб привернути щастя у сім’ю, а в дім – достаток. У цей день ніхто не працював. Для народу влаштовувалися гуляння з хороводами, де своїми піснями і завзятими коломийками зазивали Весну-красну.

 
Розкладали величезні багаття, виносили і палили старі солом’яні матраци та подушки. “Гори ясно, проганяй зиму з негодами!” Розваг у цей день було багато, тому що всі вони були пов’язані з прикметами і повір’ями. Приміром, зголоднілі вовки зовсім знахабніли. Все частіше стали з’являтися в селах. Так саме в Благовіщення їх і потрібно було виганяти, тоді весь рік вони й носа не сунуть. Для цього обряду перебували калатала, якими били з усього, що видає сильний звук. Чим голосніше, тим краще. Звук пошириться по всіх околицях, і звірі підуть.

Що не потрібно робити у Благовещення
У світле свято Благовіщення народ знав, що можна робити, а чого не можна. Може і нам прислухатися до цих порад?

Ні в якому разі не пересаджуйте розсаду. Вона буде слабка і без врожаю залишитесь.

Одягайте чистий одяг, але не новий. Інакше зіпсується швидко і зноситься.

Справи в цей день не починали, знали, порожніми будуть.

Ніхто не повинен в путь-дорогу збиратися. Тільки даремно час витратите або ще щось неприємне відбудеться.

У свято Благовіщення від господарів тільки тварини і птахи ласощі отримували. Людям же у борг давати не можна! Навіть з жменею насіння щастя віддасте своє і везіння.

Готували до свята, а в цей день ніж на кухні не тримали – різати не можна.

Голки подалі прибирали – не шили нічого. Інакше і справи зашиєте і щастя погубите.

Велике свято Благовіщення для того і дано нам, щоб Господа прославляти, молитви читати, душу очищати, за образи прощати. Якщо відчули, що так і тягне до роботи руки докласти, знайте, нечиста спокушає. Не можна їй піддаватися і за справу братися.

Просфора в Благовіщення сили дасть на рік
Кожен в світле благовіщенське свято у церкву йшов, щоб там просфору отримати і з’їсти. Віра величезна була в народу, що хліб цей церковний здоров’я і сили дає. Було правильним всю просфору не їсти, а тільки шматочок. Решту весь рік берегли. Хто в сім’ї захворіє, особливо діти, їм і давали від свяченого хліба.

До хліба з повагою ставилися і вважали, що він зуміє захистити від негараздів. А ще крихти від просфор з насінням змішували і в землю засівали. Таким рослинам навіть посуха не страшна, тому й урожай багатим буде. Якщо з кормом перемішати ті крихти, то скотина хворіти не буде і приплід збільшиться.

Вода Благовіщенська зцілює
Якщо воду в Благовіщення освячували, то вона властивості цілющі набувала і цілий рік свіжої залишалася. Але ємність з нею подалі від чужих очей тримали, щоб ніхто з думками дурними не торкався і не зіпсував. Були часи, коли мор худобу переводив, тоді вода Благовіщенська застосовувалася і допомагала.

Хто першим запропонував випускати птахів на волю невідомо. Але те, що традиція подобається і людям і птахам – без сумніву. Краса і милосердя супроводжує свято Благовіщення і надає звичаям неповторність відчуттів.

Благовіщенська сіль в кожному будинку
Сіль приносили в будинок і перепалювали в печі. Там вона набиралася цілющих сил і допомагала у зціленні багатьох недуг. Також у вогонь печі кидали пару пучок солі і вірили, що будуть щасливими.

Як у Благовіщення дім захищали
Щоб злі духи не проникали в дім і не торкалися одягу господарів, їх обкурюють гілочками сухих рослин. І це неспроста, адже древні слов’яни вважали, що на Благовіщення з нір і щілин погрітися на сонечку виповзали змії і всякі гади. Але туди, де провели обряд обкурювання, вони не заповзали, боялися.

Вранці домочадці талою водою вмивали обличчя. Це повинно було захищати весь рік від лихого ока.

Після цього господині брали мітли і вирушали в курники, щоб зігнати з сідала своїх рябушек. Тоді й нестися кури стануть кращими і приплід буде хорошим.

Гуляти гуляли, але за добром своїм стежили. Злодії в цей день особливо старалися щось поцупити. Тоді, як вони вважали, рік буде вдалим. А ще на Благовіщення в мішок або діжку, наповнену зерном, ікону ставили і просили благословення на багатий урожай. Просили в день Доброї Новини виконання сокровенного бажання.

За прикметами в Благовіщення рік визначали:
Вітер зі сходу, іній на гілках дерев, похмурий день – до врожаю.

Теплий день до морозів приведе, а дощовий – до ягідного літа.

День з морозцем – пшениця вродить.

На небі зірок на пальцях порахувати – кури на яйця жадібними будуть.

Шпаки на Благовіщення до ранньої весни і тепла.

Який день на Благовіщення, такий і на Великдень прийде.

Благовіщення – великий день для кожного з нас. Тому не забувайте про це і будьте щасливі в нашому тривожному світі.

7 квітня 2019

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
Спілкування з книгою

Ми всі живемо в час інтенсивного та швидкого розвитку інформаційних технологій, компютеризації та Інтернету. Та ніщо не може замінити спілкування людини зі справжньою книгою.

          У рамках проведення Міжнародного дня  дитячої книги 4 квітня  завідувач Іваницької сільської бібліотеки – філії  Олена Лиман  завітала до Іваницького ДНЗ  «Сонечко» та разом з вихователем Людмилою Бережною  провели з дітками літературний коктейль «Книжок країна чарівна чекає на гостину».  Юні читачі з великим задоволенням взяли участь у літературних іграх «Раз, два, три, в риму твори», «Упізнай літературного героя», інсценуванні казок «Колобок» та «Рукавичка».   Нові цікаві та яскраві  збірки казок, з якими діти познайомились під час проведення бібліографічного огляду літератури,  викликали  бажання прочитати кілька українських  народних казочок. 

          Книга крокує з поряд людиною все життя. Від умілого спілкування з книгою, від ставлення дитини  до читання будується подальше формування навичок успішної адаптації  маленької особистості в сучасному інформаційному просторі.

\"\"https://rada.info/up...\" style=\"margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; box-sizing: border-box; max-width: 100%; height: 480px; width: 502px;">

4 квітня 2019

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
Увага - пожежонебезпечний період!
   Пожежонебезпечний період - це частина року, коли виникають пожежі в природних екосистемах (з моменту сходження снігового покриву навесні до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву).

За статистикою саме в перші весняні місяці відбувається найбільша кількість загорянь в природних екосистемах. І першопричина цьому - не сонце, і навіть не сильні весняні вітри, що справді здатні роздмухати невелику іскорку у величезне некероване полум’я, а людська бездумність, безвідповідальність, а то й злочинна недбалість.

Не зважаючи на Правила пожежної безпеки, люди випалюють суху траву на своїх угіддях, вздовж доріг, просто перебуваючи на відпочинку в лісі. Вогонь перетворює на попіл верхній родючий шар грунту, нищить диких тварин, птахів, їх гнізда, комах. Некероване полум’я може розповсюдитись на величезних територіях, перекинутись на житлові будинки, службові споруди, ліси.

Для уникнення пожеж в природних екосистемах потрібно неухильно дотримуватися нескладних правил, що забороняють:

розводити багаття;
випалювати траву та проводити сільськогосподарські пали;
палити, кидати непогашені сірники й недопалки;
переганяти свійських тварин.
Нагадуємо: спалювання сухого листя та рослинності заборонено Законом! Про це свідчить стаття 5 ЗУ «Про рослинний світ» та стаття 39 ЗУ «Про тваринний світ». За самовільне випалювання рослинності або її залишків українським законодавством передбачено покарання у вигляді накладення штрафу: на громадян - у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто, від 170 до 340 грн.), а на посадових осіб - від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1190 грн.). Ті самі дії, вчинені в межах територій та об\'єктів природно-заповідного фонду тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів (від 340 до 680 грн.) доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів (від 1190 до 1700 грн.) доходів громадян.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили загорання сухої трави — негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків.

Бережіть своє життя, здоров’я та природу!

4 квітня 2019

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека

 Доброю традицією для  артистів Недригайлівської громади стали обмінні концерти, які проводяться в тих чи інших містах або селах за межами Недригайлова. Так, 2 березня у місті Ромни відбулося традиційне театралізоване свято Масляної «Щиро друзі вас вітаємо, разом весну зустрічаємо», де з обмінним творчим візитом побував народний аматорський вокальний жіночий ансамбль «Оксамит» Іваницького сільського будинку культури  - філії комунального закладу «Недригайлівський центр культури і дозвілля Недригайлівської селищної ради Сумської області» (керівник Віктор Псарьов).

     З перших хвилин концерту до останнього номеру на площі панувала надзвичайна атмосфера доброти, усмішок, захоплень. Артисти відразу зуміли завоювати прихильність глядачів. Кожна пісня у їхньому виконанні викликала бурю емоцій та шквал аплодисментів. Недригайлівці відчували велику  підтримку з боку роменчан.  Народний аматорський  вокальний  жіночий ансамбль «Оксамит», дует Віктора Псарьова та Ніни Кірної, соліст  Віктор Ломакін запам’яталися усім глядачам своєю майстерністю та артистичністю.Щирі та тривалі оплески стали підтвердженням гарного настрою та  подякою артистам з Недригайлівщини.

\"\"https://rada.info/up...\" style=\"margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; box-sizing: border-box; max-width: 100%; height: 375px; width: 500px;">

31 березня 2019

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
Про встановлення весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів

   Відповідно до Наказу Управління Державного агентства рибного господарства у Сумській області від 14.03.2019 № 30–ОД «Про встановлення весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах Сумської області у 2019 році» заборонене любительське і спортивне рибальство на період нересту риб та розмноження інших біоресурсів у рибогосподарських водоймах підконтрольних Управлінню Державного агентства рибного господарства у Сумській області, у такі строки: у всіх річках та їх кореневих водах (руслах річок з усіма діючими рукавами, затоками та затонами) з 01 квітня по 20 червня 2019 року включно;
у всіх водосховищах з 01 квітня по 09 червня 2019 року включно;
у придаткових водоймах (непроточних при найнижчому рівні води: протоки, гирла, озера, ставки та інші водойми, в тому числі ті, які тимчасово заливаються водою в період весняної повені) з 01 квітня по 30 червня 2019 року включно.
Заборонено всякий лов раків у період виношування ними ікри, личинок, першої линьки з 01 квітня по 09 червня 2019 року включно.

На водних об’єктах в період нересту забороняється використання всіх плавзасобів, за винятком суден контролюючих органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів.

Під час нересту забороняється проводити у рибогосподарських водних об’єктах та в прибережних захисних смугах днопоглиблювальні, вибухові, бурові роботи, видобуток гравію та піску, інші роботи, які негативно впливають на стан водойм.

30 березня 2019

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
Із сайту ВР \" 02.09.2016 Відповідно до Закону України \"Про добровільне об\'єднання територіальних громад\" у Сумській області: у Недригайлівському районі Недригайлівська селищна, Гринівська, Іваницька, Кулішівська, Маршалівська і Хоружівська сільські ради рішеннями від 1 та 2 вересня 2016 року об\'єдналися в Недригайлівську селищну територіальну громаду з адміністративним центром у селищі міського типу Недригайлів включивши до її складу села Біж, Бродок, Вакулки, Віхове, Гринівка, Дараганове, Зелене, Іваниця, Клин, Костянтинів, Кулішівка, Лаврове, Луки, Маршали, Нелени, Омелькове, Польове, Пушкарщина, Спартак, Хоружівка, Чемоданівка та Якименки.\"

27 березня 2019

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека

Іваницька церква


\"В 1776 році у Іваниці за кошти генерала-аншефа Івана Івановича Костюрина була побудована Троїцька церква.


Біля неї в церковній сторожці розміщалася книгозбиральня та приходська жіноча церковна школа. В ній навчалося 16 дівчаток с.Іваниці та двоє з Чемоданівки. Земське народне училище існувало окремо. В ньому здобували науку лише хлопці. Всі церковні споруди були дерев`яні, без підмурків. Церква мала 23 десятини землі для обробітку і десятину під забудовою. Члени приходу, а їх налічувалося разом з жителями с.Чемоданівка (в 58 дворах 320 осіб) 2089 душ, мали в громадському користуванні 1018 десятин орної землі та пасовищ. В 1894 році у Троїцькій церкві засвідчили свій шлюб 27 молодих пар. Народилося в двох селах 119 дітей. Померло за цей рік в Іваниці та Чемоданівці 90 жителів. До 1899 року службу Божу тут правив священик Григорій Федорович Семеновський. На зламі двох століть йому на зміну прийшов Микола Прохорович Семеновський (рідний племінник Григорія Федоровича). Тоді ж на посаду псаломника прийшов і Андрій Дмитрович Петровський, замість Дмитра Зубка, який працював до цього. Інший псаломник Григорій Львович Дручевський в церкві працював з 1885 року. Церковні справи вів староста селянин Пилип Михайлович Вінніченко. В свій час в Іваницькій Троїцькій церкві службу Божу справляли батюшка Прохір Федорович Семеновський (рідний брат Григорія Федоровича) та псаломник Іван Васильович Клепачевський.\"

(Скрипченко І.В., Абаровський І.К Недригайлівщина: у дзеркалі історії. - Суми: 

\"Собор\". - 2010.)

24 березня 2019

Запитання
хутір Комарицький
Відповідь
Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
тепер село Комарицьке біля Товстого

3 листопада 2017

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
http://forum.genoua....=2006

24 лютого 2016

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека

З наступаючим Новим роком! 
Хай Новий рік несе дива. 
Щоб не боліла голова,
Будь газ по тридцять, нафта двадцять, 
Хай, москалі, повеселяться! 
А нам, щоб жити без війни
Щоб снились кольорові сни. 
Щоб, кожен українець, брат! 
Щоб рід помножився в стократ. 
Ми стали вільними від нині, 
Здобудем Славу Україні!

НГ.JPG, 66.99 kb, 640 x 480

31 грудня 2015


5


  Закрити  
  Закрити