Форум Хоружівки

Теми для публікацій та розмов


Новини
11 липня 2019 Григорій Поперека

ХОРУЖІВКА
23 квітня 2019 Григорій Поперека

Хоружівка в іменах
13 квітня 2019 Григорій Поперека

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека

ВІЗИТ ТРЕТЬОГО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВІКТОРА ЮЩЕНКА ДО НАВЧАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ ДНЗ «СУМСЬКИЙ ЦЕНТР ПТО ДСЗ» У С. ХОРУЖІВКА


Кількість переглядів: 29


  10 квітня  до Державного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості» уселі Хоружівка  завітали Віктор та Петро Ющенки.
Під час візиту до навчального закладу вони оглянули навчальні майстерні та лабораторії для підготовки фахівців з бджільництва, навчальні кабінети садівництва, завітали до музею «Код нації».
У Центрі сприяння розвитку об’єднаних територіальних громад присутні ознайомилися з інформаційною базою, організованими робочими місцями для фахівців об’єднаних територіальних громад, що дають змогу працювати віддалено, матеріально-технічним забезпеченням, методичними та презентаційними матеріалами для громад, сільських та селищних рад.

 
Під час зустрічі за участю  Віктора  та Петра  Ющенків, директора Сумського обласного центру зайнятості Володимира Підлісного, директора навчального центру Михайла Гузя, депутата обласної ради Віри Лаврик, представників адміністрації та органів місцевого самоврядування були обговорені перспективи розвитку навчального закладу, співпраці місцевої влади, служби зайнятості та навчального закладу у напрямку навчання фахівців для об’єднаних громад, сільських та селищних рад.
           У книзі побажань Віктор Андрійович залишив свої враження від перебування у навчальному закладі та схвальні відгуки про організацію роботи Центру.

https://rada.info/up... style="margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; box-sizing: border-box; max-width: 100%; height: 375px; width: 500px;">

15 квітня 2019

Поперека Григорій, користувач 1ua
Григорій Поперека
ЮЩЕНКО  Віктор  Андрійович
Народився 23 лютого1954 року, с. Хоружівка. Державний діяч, кандидат економічних наук (1998), заслужений економіст України (1997). Народився у сім’ї вчителів. Закінчив у 1970 р. Хоружівську середню школу, у 1975 р. -Тернопільський фінансово-економічний інститут, у 1984 р. - аспірантуру Українського науково-дослідного інституту економіки та організації сільського господарства (сектор «Фінанси та кредит»). Керував відділенням Держбанку СРСР у смт Улянівка Сумської області, з 1985 - заступник начальника управління Української республіканської контори Держбанку СРСР, потім - заступник голови правління Українського республіканського агропромбанку, перший заступник голови правління Акціонерного комерційного агропромбанку «Україна». З 1993 р. - голова правління НБУ. Відіграв провідну роль у формуванні грошово-кредитної та валютної політики, розвитку банківської та фінансової систем держави. У тісній співпраці з Адміністрацією Президента, ВР України та Урядом Національний банк під головуванням В.А.Ющенка створював платіжну систему України, Банкнотну фабрику та Монетний двір. У 1997 р. за рейтингом всесвітньо відомого журналу «Global finance» В.А.Ющенко визнаний одним із шести найкращих банкірів-керівників центральних банків світу. Був керуючим від України у Міжнародному валютному фонді, заступником керуючого від України в Європейському банку реконструкції та розвитку, співголовою робочої групи «Банки» українсько-німецької коопераційної ради.
З 22 грудня 1999 року по 26 квітня 2001 року - Прем’єр-міністр України. Здійснював кардинальні кроки щодо прискорення економічних реформ, виступав за скасування необгрунтованих пільг і преференцій, за зниження податкового тиску, за рівні умови господарювання, здійснював адміністративну і пенсійну реформи, реформ у сільському господарстві. З серпня  2001 р.  - директор Українсько-Російського інститутуту менеджменту і бізнесу ім. Б. Єльцина, голова виборчого блоку «Наша Україна». Автор наук, і публіцистичних праць з державного управління, економіки, фінансів, історії грошей, інвестиційної та монетарної політики. Сприяв відкриттю в Сумах Української Академії банківської справи. Почесний доктор Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Острозької академії, академік Академії економічних наук України, Академії економічної кібернетики. Нагороджений   Почесною   відзнакою   Президента України (1996). 
На  президентських виборах 2004 року обраний Президентом України.

13 квітня 2019

Сова Микола, користувач 1ua
Микола Сова

«Ми – щит і меч твій, Україно!»

Дата: 16.10.2018 11:09
Кількість переглядів: 10
   

          В багатому на подвиги літописі українського воїнства було безліч битв і дат, гідних стати святом, проте ще з козацьких часів день Покрови Пресвятої Богородиці був святковим днем захисників Вітчизни, козацькою Покровою. Згідно з указом Президента України, з 2014 року 14 жовтня встановлено Днем захисника України. І тепер цей день став не просто державним святом, а всенародним святом тих, у чиїх душах розгорнувся синьо-жовтий прапор, а Гімн зазвучав, як головна пісня держави!

         Ми з гордістю вшановуємо подвиг нескорених українців і висловлюємо слова щирої вдячності  людям, які захищали соборність  і незалежність України в ХХ столітті 

і продовжують її відстоювати в ХХІ столітті.  Дякуємо за подвиг і вірність Україні військо-вим Національної Гвардії  та Збройних сил України, котрі були і є учасниками неоголо-шеної війни на сході України.

         13 жовтня у Хоружівському СБК відбулись урочистості з нагоди тих, хто під свист воро-жих куль та «мелодію» градів боронить українське сьогодення, тих, хто ладен ціною колосальних зусиль будувати українське завтра, і тих, хто жодного разу не піддавав сумніву українське майбутнє, котре неможливе поза європейською спільнотою — Захисників України.

    Прозвучали святкові позивні і ведучі Ольга Токмань та Віталій Садовий  розпочали захід. Зі святковим  вітанням  до присутніх звернулася в.о.Хоружівського старости

Ольга Михайлівна Гордієнко. Слова шани і поваги адресувала військовослужбовцям, добровольцям, усім, хто бере участь в антитерорис-тичній операції на сході. Від щирого серця вона побажала миру, добра, щастя, злагоди і благополуччя кожній родині. Здоров’я і довголіття ветеранам, успішної служби солдатам і офіцерам. Щоб це свято відважних і патріотичних людей завжди було мирним і радісним.

        У хвилині мовчання схилили низько голови перед пам’яттю славних синів України – героїв Небесної Сотні, героїв АТО, усіх тих, хто відав своє життя за Україну, а розмірений хід хронометра відчеканив час скорботи, душевного болю і жалю усіх присутніх заходу.   

       Свято продовжилося чудовим патріотичним концертомВиступи дитячих та дорослих колективів з душевними народними піснями, теплі слова привітання та квіти були присвячені усім захисникам України. Святковий настрій всім присутнім дарували солісти-вокалісти  Хоружівського СБК Ольга Токмань, Людмила Доценко, Лєра Майбо-рода, Лєна Пономаренко. Яскравих вражень додали патріотичні та ліричні пісні у виконанні жіночого вокального ансамблю «Сусідоньки» (керівник Л.Доценко) та «Балада про дві душі» у виконанні Олени Ярмоленко.  З неймовірним захопленням глядачі спостерігали за виступом танцювального колективу «Імпульс» (керівник А.Малько).Незабутні хвилини сміху подарували глядачам учасники драматичного

гуртка Світлана Гавришенко та Віра Шмат, які  разом з жіночим вокальним ансамблем «Сусідоньки» виконали жартівливу інтермедію «Сусідоньки за то, щоб закінчилось АТО».

       З нагоди свята працівники культури та бібліотеки організували привітання.

Діти вручили квіти зі словами вдячності за відвагу, мужність та героїзм нашим воїнам. Святкові вітання цього дня линули на адресу воїнів-односельчан Сергія Ростоки, Олександра Кириленка, Олега Барана, Андрія Ющенка та Віталія Клименка.

Святковий концерт подарував чудовий настрій усім присутнім.  Гарно оформлена сцена, патріотичні номеривдало розкрили тему заходу. Музичне оформлення заходу забезпечив звукорежисер клубного закладу Юрій Доценко.

Час сплинув непомітно — прекрасна енергетика самодіяльних артистів передалася в зал глядачам, які підтримували учасників самодіяльності бурхливими оплесками.


16 жовтня 2018

У Хоружівці загадково зникла школярка - читати далі...

7 грудня 2016

Запитання
Пам'ятки
Відповідь
Коцур Анатолій, користувач 1ua
Анатолій Коцур
Див. фотоальбом Хоружівка-2011

22 травня 2016

Лісний Микола, користувач 1ua
Микола Лісний
Запрошую всіх відвідувачів сторінки до перегляду 7-и фоторепортажів з коментарями (від першої особи) про події на Євромайдані у Києві, на неофіційному сайті 'Дика Слива' (смт. Терни, Сумщина) http://terny.ucoz.ru

26 січня 2014

Лісний Микола, користувач 1ua
Микола Лісний
http://honchar.org.u... getParams='null'>http://honchar.org.u... width=195 height=140>-Замріяно вдивляючись в ліси,
                                          На почуттях замішуючи фарби,
                                          Художники дарують людям скарби
                                          Відкритих ними поглядів краси.(Григорій Білоус, присвята Н.М. Кизенку)

Незбагненною є таїна людської творчості… Що змушує простого селянина у заклопотаному щоденні брати до рук убогого пензля і на полотні-мішковині народжувати омріяні ідеали? Перехоплює дух від зустрічі з такими митцями від Бога. Без фахового вишколу й визнань офіціозу тихо і самозречено вони творять мальовничий літопис України. У цьому – поклик їхньої душі й одвічна харизма. І скільки таких малярів-самоуків безвісті кануло в лету і нині приречено на забуття і самоту? Лиш зрідка доля усміхається своїм поодиноким обранцям. Згадаймо Марію Приймаченко, Катерину Білокур, Надію Білокінь, Тетяну Пату…

Так сталося і з Нестором Кизенком – запримітив його на схилі життя один колекціонер, збагнувши непересічний талант сільського маляра. Добродійна підтримка дала буйноцвіт – за останні кілька років митець створив те, що вимріював усе своє життя…

Мальовничий слобожанський край… Хутір Біж побіля Хоружівки – тут народився майбутній художник. На околицях села змалку випасав овець, проникливо вдивляючись у неозорі обрії українського степу. Дитячі враження прагнув відобразити в малюванні – чим прийдеться, то були перші кроки до недосяжного Парнасу. А потім – вир життя: чотири класи школи, війна – примусові роботи в Німеччині, 12 довгих років армійської служби в Болгарії та на Кавказі. І гострий сум за Україною… Лише 1956 року повертається до рідного краю, де працює художником у будинку культури, навчає дітей, а у вільний час малює, малює.

Він прагне передати на полотні навколишній світ, в який вдивляється його тонка душа. Так виникає галерея портретних образів односельців – достойних і красивих людей, пробує себе у натюрморті й у розписах церкви. З особливим захопленням Нестор Кизенко оспівує місцеві краєвиди. Він майстерно зображує мінливі миті природи: літнє небо перед грозою, ранкові тумани, захід та схід сонця, золото осіннього листя, місячну зимову ніч… При цьому митець реконструює давній український краєвид, вводячи у свої пейзажі елементи села: біленькі хати під соломою, крилаті вітряки, рибальські човни, давні церкви, а також історичні реалії – колоритні ярмарки, козаків, кобзарів, чумаків. У такому поєднанні картини набувають особливої символіки та філософського звучання, адже перед глядачами постає вже втрачений навколишній світ народних ідеалів. І в цьому відчувається туга митця за тим гармонійним середовищем, в якому з правіку жили його предки і який так швидко зникає у сьогоденні.

Стиль письма Кизенка є своєрідним: від простих етюдних зарисовок природи до створення синтезного образу українського пейзажу. Усім його роботам притаманна яскраво виражена настроєвість, багатий колорит. Художник майстерно володіє планерним живописом, вдало відтворює глибину простору. У його композиціях феєрично розгортаються природні стихії: від ландшафтного розмаїття землі до містерій неба й світла, що виявляє романтизм і поетичну душу митця.

Творчий злет Н.Кизенка зумовлений також і його дивовижною працездатністю. Попри відсутність належних умов для творчості з-під його пензля за кілька годин може постати складний і великий за розмірами твір. І хоча Нестору Митрофановичу вже 75, творчий неспокій не полишає його – лише за останній рік він намалював більше 30 картин. Так і творить він у своєму мальовничому селі на Сумщині, під своїм непримітним навісом, у повній самозаглибленості й умиротворенні, шукає-відшуковує своє місце на цій землі, прагне зафіксувати красу, що полишає нас…

Феномен “співця українського краєвиду” Нестора Кизенка став несподіванним і бурхливим відкриттям, яке збагатило і національне мистецтво українців, і світову культурну спадщину. А скільки ще таких відкриттів чекає на нас – лиш будьмо спроможні вийти з виру заполітизовано-прагматичної суєтності й віднайти золоті ключі та глибокі колодязі правдивої мистецької творчості…

Тетяна Поршивайло,
мистецтвознавець

7 вересня 2011

Лісний Микола, користувач 1ua
Микола Лісний
Імена пов'язані з селом.

http://terny.ucoz.ru... width=154>
Уродженці с. Хоружівка.
 
http://terny.ucoz.ru... align=left> 
     Юрій Іванович Горобець http://terny.ucoz.ru...>Фізик, доктор фізико-математичних наук, (1982)  професор (1983),  член-кореспондент http://terny.ucoz.ru...>АПНУ ( 2001), http://terny.ucoz.ru...>заслужений діяч науки і техніки України.
      Народився http://terny.ucoz.ru...>1 квітняhttp://terny.ucoz.ru...>1949року в c. http://terny.ucoz.ru...>Хоружівка http://terny.ucoz.ru...>Недригайлівського району Сумської області.
      У 1995—2000 заступник http://terny.ucoz.ru...>міністра освіти України, з http://terny.ucoz.ru...>2000 — начальник департаменту http://terny.ucoz.ru...>Міністерства освіти і науки України.
       Заступник директора інституту магнетизму НАНУ, завідуючий відділом фізики магнітних матеріалів та нанокристалічних структур.
 
              Область наукових інтересів
    Основні наукові інтереси: теоретична фізика, фізика магнетизму і магнітних матеріалів, надпровідність і фізика твердого тіла.
Інші наукові інтереси: магнітні домени, фізика наноструктур.
 
          Публікації
    Автор і співавтор більш ніж 240 статей в провідних журналах.

         Відзнаки і нагороди
           Лауреат премії ім. академіка Пекаря НАН України, лауреат Республіканської премії ім. М. Островського в галузі фізики.

22 липня 2011

Лісний Микола, користувач 1ua
Микола Лісний

      http://terny.ucoz.ru... target=_blank>http://terny.ucoz.ru... align=left>                                       
                                                      ХОРУЖІВКА
 
       Хоружівка  — http://terny.ucoz.ru...>село, Хоружівська сільська рада, http://terny.ucoz.ru...>Недригайлівський район, http://terny.ucoz.ru...>Сумської  області.   Є  адміністративним центром Хоружівської сельскої ради, в котору,  входять села  Біж,  Дараганове,  Лаврове,  Омелькове та http://terny.ucoz.ru...> Спартак.
        Знаходиться на березі річки Хусь, за 12 км від райцентру та 52 км від залізничної станції Ромни. Населення - 1970 р.- 1700 осіб,, 1979 р. - 1420 осіб.,  2001 р.- 813 осіб.
        Перша писемна згадка датується 1708 роком.
        На північно-східній околиці села знайдено поселення ранньої залізної доби, а на території  села - Черняхівської культури ІІІ - V ст.
       
   Уродженцями Хоружівки є - 

21 липня 2011

Ip: 194.44.59.107 Тыльки в 2004 році дізналася,що таке село існує.Це якесь дуже забите село було,чи як? Бо навіть у гірських селах після війни директори шкіл були хоча б з середньою спеціальною освітою.А у вас-Ющенків невчений батько.Така у вас там всіх і освіта,що тільки й вмієте,що по-українськи балакати.Хіба ж це вершина всіх наук?
Чи є у вас люди з ширшими знаннями?

13 березня 2010


1


  Закрити  
  Закрити