Форум Львова

Теми для публікацій та розмов


Поетичні зізнання у коханні до Львову
26 червня 2012 Світлана NIKI

Клубне життя, відпочинок
25 вересня 2010 Світлана NIKI

Так то так!
27 квітня 2010 (львівянин)

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

... 4

C , користувач 1ua
C

Базар Мед!а  № 44 (685) 5 листопада 2015 року

 

Книжкова полиця

 

ІЛОВАЙСЬК

 

Фрагмент із нового роману Євгена Положія

 

Думаю, буде правильно, якщо ми присвятимо її бійцям, загиблим в «Іловайському котлі».

 

Вступ

   Трохи більше року тому наступ українських Збройних Сил і добровольчих батальйонів на сепаратистів було зупинено російською армією, яка перейшла кордон України, Під час боїв загинули щонайменше 366 захисників України. Цей художній текст написано за мотивами історії солдат та офіцерів, що вижили в «Іловайському котлі». Один рік – занадто короткий термін, щоб достеменно розібратися в причинах «Іловайського котла» - майже всі люди, що приймали тоді ключові рішення, живі й займають високі посади в армії та уряді, а більша частина інформації, у тому числі й щодо кількості загиблих, зниклих безвісті та поранених, утаємничена. Тому в романі немає й не може бути прямої відповіді на запитання: хто винен у цій трагедії. Шукати таку відповідь мусять військова прокуратура, слідча комісія Верховної Ради та історики-документалісти.

   Однак 365 днів достатньо для того, щоб записати та переказати історії солдат та офіцерів, що вижили. Деякі з цих історій читач легко впізнає – вони звучали в медіа. Та ще більше страшних та героїчних історій не потрапили ані в медіа, ані в книгу – трагедію і біль тих днів неможливо вмістити в жоден роман.

   Книжка писалася двома мовами – українською та російською – в залежності від того, на історію якого бійця спирався автор, створюючи ту чи іншу главу. Якщо респондент говорив українською мовою – глава створювалася українською, якщо респондент говорив російською – то  російською. «Іловайськ» - художній текст, роман, у якому серед героїв, що мають реальних прототипів, живуть, здійснюють подвиги та помирають вигадані персонажі. І якщо учасники тих подій знайдуть у тексті деякі невідповідності зі своїми спогадами, ми просимо взагалі до уваги, що це документальна повість, хоча автор і намагався бути максимально точним. У цьому йому допомагали бійці добровольчих батальйонів «Донбас», Дніпро-1», «Херсон», «Миротворець», 39-о («Дніпро-2), 40-о («Кривбас», 42-о батальйонів територіальної оборони, солдати та офіцери 17-ї танкової бригади, 51-ї, 92-ї, бригад ЗСУ, прикордонники Сумського пересувного загону. Без них ця книжка б ніколи не відбулася. Вони та їхні подвиги – і є ця книга.

   Матір Божа попередв,

   Синку Божий позаду,

   Янголи по сторонам,

   Що буде мені, то й буде вам.

   Коли прощаєтесь, обійми мусять бути міцними, тоді ви начебто залишаєтесь поруч із близькою людиною, Вона збереже на своєму тілі відбиток вашого тіла стільки. Скільки здатна вас пам`ятати – так, буцімто ви нікуди і не йшли.Ліпше за всіх це розуміють пристрасно закохані жінки – вони завжди намагаються пригорнутися якомога щільніше. Матерям міцні обійми необов`язкові, відбитки тіл їхніх дітей назавжди закарбовані всередині кожної. Вона носить своїх дітей у собі все життя. Батькам ніколи цього не зрозуміти. Те, чого так часто не вистачає синам,- це міцних чоловічих обіймів своїх батьків на прощання.

Коли прощаєшся, Греже

   Обличчя то з`являлися, то зникали, начебто фотоапарат опускали в рідину тремтячою невпевненою рукою, і фотограф-аматор боявся, що пінцет вислизне, і цінний знімок розчиниться назавжди. Грег розумів, що зображення не може водночас і з`являтися, і зникати, але саме так зараз і відбувалося. Крізь туман у голові і гуркіт двигуна вантажівки він намагався зосередитись і згадати, де він міг бачити цю картинку раніше: мама у святковій красивій сукні, він – ще підліток років одинадцяти-дванадцяти, у довгих шортах і світлій сорочці з коротким рукавом, і батько, на обличчі якого камера зафіксувала безтурботну посмішку, яку вони зазвичай так рідко бачили. На місці фігури батька контуром чорнів негатив. Грег просто пам`ятав. Що батько в той момент посміхався, але за яких обставин зроблений знімок. Випало з пам`яті.

   Дуже хотілося пити, і він подумав, що якби той чоловік, який всю дорогу поправляє йому бинти, дав хоча б кілька крапель води або просто змочив губи, то він би згадав. Йому захотілося облизати губи, але язик наче збільшився вдвічі і не хотів слухатися.. Чиїсь пальці, що смерділи соляркою та порохом, вклали під язика, наче пігулку від спраги, шматок пожованої вологої марлі.

   Вантажівка на вимикаючи двигуна, зупинилася – здається, помер ще один важкопоранений боєць, і Грег крізь пелену знеболюючого почув чужі незадоволені голоси. Він мріяв. Щоб машина якомога довше – на ямах поранених у кузові підкидало так, що не померти було складно. Рятувало те, що хлопці лежали майже один на одному, і ті, хто ще не втратив свідомість, міцно трималися за борти та за своїх напівживих товаришів. Грегові захотілося відкрити очі, щоб подивитись, що там відбувається і хто саме помер, але в нього не вистачило сил. «Давай!» - гучно закричали над головою, і вантажівка, ковтнувши в кузов пилюки, застогнала зчепленням, смикнулася і поїхала, набираючи швидкість.

   Першим зник негатив, що сховав у собі посмішку батька, потім зникла мамина сукня і сама мама. Грег хапався подумки за її зображення із останніх силд, але мама вислизнула, зникла зі свідомості, як і хвалькуватий підліток поруч. Вантажівку підкинуло на ямі. І по білому прямокутнику фотопаперу пішли дрібні брижі, перетворюючись на хвилі, кожна з яких била по півкулях мозку, спричиняючи нестерпний біль. Біль – більше Грег нічого не знав.

   Батько помер у середині березня. Він довго-довго хворів. Однак залишався таким же енергійним і владним старим. Який намагався не випускати з-під контролю жодної домашньої дрібниці. Хіба що міль тепер, вилітаючи із шафи, не запитувала у нього дозволу – батько майже не вставав із крісла. Телевізор його дратував, Інтернетом він не користувався, сучасні газети вважав убогим читанням для дебілів, тому новини сприймав лише з маленького чорного радіоприймача з довгою антеною. Тільки там. Вважав він, ще залишилися працювати справжні професіонали, хоча взимку і навесні 2014 року і тих коротких єфірних новин було вдосталь, щоб втратити спокій і сон навіть здоровій людині, Почуте він обговорював із дружиною, а коли приходив Григорій. То і з сином, дозволяючи собі випити категорично заборонені п`ятдесят грамів гарного вірменського коньяку. Батько добре знався і на житті, і на коньяку – визнавав лише «п`ять зірок», жив за гамбургсько-вірменським рахунком, як частенько дозволяв собі жартувати, але й так само добре розумів, що і першого, і другого йому відпущено мало.

   Останні місяці батько полюбив розмовляти. Раніше він віддавав повну перевагу дії – його колюча владна енергія гучно ляскала, наче батіг табунника, відраховуючи кар`єрні висоти чи не на всіх важливих будівельних майданчиках міста, але зараз спілкування залишалося єдиною функцією, де хвороба не обмежувала його фізично. Співрозмовників обирав ретельно: «Йдуть люди, дрібнішає народ!» - часто підкреслював марність амбіцій теперішнього часу перед величчям минулого. Алкоголь, наркотики, неробство, розпад родини – загинав засохлі кістляві пальці батько, тавруючи виразки постсоціалістичного суспільства, торкаючись чарчини вишуканого коньяку і позираючи на Грега поверх окулярів вицвілими очима. Скільки ще потрібно нарахувати апокаліптичних прикмет сьогодення і як його можна порівнювати  з досягненнями індустріалізації та народного господарства?

   Про альтернативну енергію, айфони або електромобілі батько звісно ж. і чути не хотів – такі речі виробляли десь там.  За океаном, а тут йдеться про територію, на якій вони існують. Однак справа навіть не в території – батько категорично не вірив у нинішніх людей, у їх здатність створювати масштабні проекти, організовуватися в креативні групи, конструктивно і послідовно проводити зміни. Йому подобалося ставити сильні, справжні, у повний зріст глобальні запитання і спостерігати, як син шукає переконливі аргументи відповідь. 

   Із роками в дискусії починаєш цінувати не перемогу, а процес. Звісно, Грег категорично відмовлявся брати за аксіому батьківський масивний хрест на своєму поколінні і, як наслідок. На країні. Він дивився на світ і мету свого існування зовсім іншими очима: жив виключно для себе і своєї родини, а не для держави, давно і успішно займався бізнесом – тримав фірму з установки систем безпеки. Усі матеріальні трудності, на які він добровільно себе примусив, коли одружився і з`їхав від батьків в орендовану квартиру, давно залишились позаду. Батьки, звісно ж, бажали, щоб усе сталося навпаки -  спочатку потрібно стати на ноги, а потім одружитися, але Грег такі рішення не обговорював. Тепер, десять років по тому. Вони з дружиною створили свій дім: мав улюблену справу. Жили у великій трикімнатній квартирі із вражаючим око видом на Дніпро, донька ходила до гарної школи з ухилом на англійську мову, і ніщо, здавалося, не могло похитнути їхнього безхмарного майбутнього.

   Із батьком у Грега стосунки складалися по-різному, певне, як і у всіх батьків та синів. Однак останні два-три роки у важкохворого батька з`явилося багато вільного часу, і їхні розмови стали значно довірливішими і теплішими. Та тепер все перевернулося, і вже Грег постійно поспішав, говорив по телефону, вирішував свої ділові справи, а батько терплячи  чекав на нього, як колись він, маленький хлопчик, із нетерпінням прислухався до кроків по східцях вічнозеленого під`їзду і обертів ключів у дверному замку. Але зараз, за кілька місяців, а може, і тижнів до смерті батька, не зважаючи на всі розбіжності у поглядах, вони стали, нарешті, справжніми друзями.»Ти зрозумій ключовий момент, синку: от ми зараз із тобою сваримося до піни в роті, та й ти правильно кажеш, що я – це минуле,- говорив батько. – Однак проблема ж в іншому – це конфлікт не поміж минулим, як ти вважаєш, і майбутнім, ні. Проблема в тому, що конфлікт поміж нами -  це конфлікт між сьогоденням і сьогоденням. Сьогоденням, Григорій, а не майбутнім! Розумієш, сину., цей тонкий момент? Ви, ваше покоління, нічого не створюєте для майбутнього, а це6 значить, що рано чи пізно за це доведеться заплатити!»

   Мама та дружина під час бурних чоловічих дебатів про долю країни та світу пили каву та обговорювали сукні і зачіски, але Грег знав, що вони – на його боці. Проте у дискусії вони не втручалися, вважаючи своїм головним завданням вчасно запропонувати розійтися по домівках. Але звідти телефоном лунали суперечки. Батько говорив, що майбутнє проростає з минулого і тримається на союзі з Росією, і там – наше щастя. а Грег вважав, що минуле нехай собі там і лежить, де лежало, під перегуки патріархальних дзвонів, а рухатися потрібно до Європи. Він об`їздив цю «стару даму» уздовж і впоперек – від Дубліна до Бухареста, пам`ятав різко збіднілу, нікому непотрібну Польщу 90-х, натомість бачив, як зросла економічно ця країна зараз, і мріяв, щоб в Україні люди жили хоча б так. Батько, звісно ж, сучасної Польщі не бачив.

   …Він агітував за те, що пам`ятав сам, за ту країну, де йому та його родині жилося комфортно, за той час, в якому почувався добре. Він стверджував, що Росія ніколи не вчинить із українцями нічого поганого, і за неї потрібно триматися міцніше, обома руками: там нафта, там газ, там наші брати. «Нам немає чого боятися, синку,- стверджував він. – Ніхто не посміє зіштовхнути лобами два братніх народи! А історія… що було – те загуло! Жити потрібно сьогодні, дбаючи про завтра». І ця їхня суперечка до часу «Х» не мала  однозначної правильної відповіді для обох диспутантів. На Майдан Грег не ходив. Сидів на дивані, тупотів ногами, писав гнівні пости у «Фейсбуці» проти Януковича, передзвонювався з друзями, однак там, посеред зими на маленькій площі, себе потрібним не відчував. У розпал протистояння подзвонив брат дружини з Владивостока і знервовано запропонував допомогу:

 

-         Якщо потрібно, Григорію, давайте за Маринкою до нас, поки в Хохляндії всіх бандерівців не перестріляють!

-         Так-так, дякую, Віталику, зачекай, не клади слухавки! Я вікна фанерою затулю,- розізлився на жарт Грег,- ми ж із Мариною російською говоримо, так нам фашисти кожного ранку шибки б`ють!

-         І це в Дніпропетровську!  здивувався, не оцінивши іронії, шурин. – Що ж тоді в Києві  коїться?!

   Марина з ним посварилася на політичні теми одразу ж, не відходячи від телефону.

   А через кілька днів Майдан вистояв – і переміг. Однак радості від перемоги не відчувалося. У центрі Києва розстріляли майданівців – Небесну Сотню на вулиці інститутській на тисячах рук на людському морю труни з хлопчаками, яких застрелили снайпери: на київському майдані, розтікалася по Україні, жалібна пісня «Пливе Кача». Міста і села багатотисячними похоронами прощалися зі своїми Героями. Горе та розпач розлилися по країні. Коли Росія «віджала» Крим, Грег заметушився по квартирі, не знаходячи собі місця. Маринка намагалася його заспокоїти, відправити з донькою в кіно або на ролером, та він ніяк не заспокоювався: знову дзвонив друзям, про щось шепотівся з ними, нишпорив Інтернетом, видивлявся новини по телевізору.

   - Ти щось задумав? – стривожено перепитувала дружина. – Зізнавайся!

   Грег відмовчувався

-         Батьку,- подзвонив він у неділю ввечері в день кримського референдуму,

-         Тобі не здається, що пора йти Батьківщину захищати? – Грег не запитував дозволу. Він шукав поради.

-         Ні,- гаряче відповів батько. – Там все домовлено! Подивися, за Крим же ніхто не воює!

   І помер наступного дня. Але поміж відповіддю синові і смертю старий встиг змінити віру. Він зрікся минулого, розірвав його і викинув на смітник разом із нікому не потрібним, але ретельно захованим у шухляді квитком члена КПРС.

   Мамі Грег пообіцяв, що не піде добровольцем у найближчі сорок днів – заради пам`яті  про батька. Однак він знайшов, чим себе зайняти: у місті організовувалися патрулі, чоловіки стояли з палками і мисливською зброєю на блокпостах, чергували в штабі добровольчого батальйону «Дніпро-1», що тільки починав формуватися. А в цей час на сході країни вже на всю вирував сепаратизм: у містах і селищах Донецької та луганської областей над адміністраціями будинками чи не кожного дня піднімалися російські триколори та прапори самопроголошених республік «ЛНР» та «ДНР», у Слов`янську вже сидів «некій» Ігор Стрелков і сповіщав про неминучу перемогу «російської весни», лунали заклики до створення «Новоросії». Під шумок там почали грабувати магазини, «віджимати» автомобілі, стали зникати люди. Яких потім знаходили мертвими зі слідами катувань. Словом, справи з кожним днем ставали геть усе паскуднішими.

   Свою заяву добровольця Грег відніс до військкомату на початку травня і місяць чекав. Коли його викличуть. Періодично він дзвонив туди, однак кожного разу розмова не складалася, у співробітників військкомату завжди знаходилися причини не видавати йому військовий квиток. Свій перший, той самий, що дають у шістнадцять років, Грег давно загубив – усі проблеми із проходженням військової служби тоді вирішилися шляхом стандартного хабара із наступним записом:»До проходження військової служби за станом здоров`я не здатен». І ось, потрібно ж такому статися у житті – тепер він сам буквально осаджав військкомат із вимогою  зарахувати у лави військовозобов`язаних. У військкоматі на таких, як Грег, дивилися косо, звинувачуючи в бажанні зрубати бабла в добровольчих батальйонах і небажанні служити в лавах регулярної армії. Ось тут воєнкомів Грег розумів добре – план мобілізації руйнувався на очах. Там більше були незрозумілі такі бюрократичні затримки, і Грег страшенно лютував. Але всю його злість зникала, коли він бачив очі солдат, які повернулися з АТО – байдужих до всього вояк у брудній формі, що приїжджали під їхній штаб у кузовах вантажівок разом із двохсотими, упакованими у великі чорні целофанові мішки.

-         Я йду на війну,- нарешті в середині літа сказав він матері.

   Дружина вже давно змирилася з майбутнім від`їздом, вона вважала, що війна – це таке рішення, яке чоловік знаходить сам.

-         Синку,-  сказала мати,-  усяка робота небезпечна, на всякій  роботі можуть вбити. Ця робота просто трохи небезпечніша, ніж ті,. що ти мав раніше Я завжди говорила батькові, що за незалежність, України доведеться повоювати. Не йому, дак дітям. Він до найостаннішого дня не вірив. Ну ось… просто так нічого не дається людям.

     Так що йшов Грег на фронт легко. У штабі батальйону, де бійці із самого ранку до пізнього вечора  чекали на відправку до зони АТО, приїхали попрощатися двоюрідні сестри, які збиралися через тиждень до Німеччини – білявки-близнючки подарували класний німецький ніж, сусід порадував новим броне чохлом, куди Грег перекинув свої броне плити, а під вечір дружина привезла тільки-но отримані на замовлення американські берці, саме такі, про які він мріяв – водостійкі, із пластиковою підошвою, їх можна не знімати п`ять днів, і для ніг буде о`кей.

Тепер він був готовий до війни…

   … У Старобешеве прибули близько другої години ночі й одразу впали спати. Десь о пів на п`яту почали працювати «гради», і Грег із спросоння лише через кілька секунд після початку обстрілу зауважив. Що кудись біжить. Куди, він не знав, однак біг він дуже швидко, наче молодий тарган. Такими ж молодими тарганами неслися ховатися поза товстими стінами і всі інші новобранці. Це було по-справжньому страшно. Нестерпно захотілося додому: у тишу, під ковдру, під бік до сплячої дружини – піт по спині рікою стікав у штани. Як висловився потім Славка: «… Ми какали ось такими цеглинами!» - і показував цеглину розміром з чималу каменюку. Повернувшись на своє місце, Грег побачив, що практично всі бійці, що раніше вже бували під обстрілами, мирно сплять, і здивувався їхніц витримці.

   «Яка там витримка?- пояснив йому Макс, коли вони на ранок очікували команди на штурм під Кутейніково.- Просто коли ти під обстрілами не перший раз, то сам вже чуєш – і звідки стріляють, і куди летить. Так  що ніякої хоробрості, звичайний розрахунок».

-         Увага! – від розмов відволікала команда. – Зараз підемо у розвідку боєм!

-         Блін! – роздосадував Макс. – А розумніше нічого вони не придумали?

Він очевидно, добре знав, що таке розвідка боєм: ти йдеш у наступ, а по тобі веде вогонь противник, вогняні точки якого має знешкодити по ходу розвідки ваша артилерія. Питання тільки в тому, хто кого раніше знищить: противник – атакуючих чи арта – противника. Надійшов наказ витягнути з мобільних телефонів акумулятори і не торкатися на дорогах до сторонніх предметів. «Бачиш щось підозріле – краще відійди подалі і стріляй туди,- порадив Макс. – Завжди вірний засіб залишитися живим, повір мені не слово!» Уперед пішли БМП, за ними – бійці. За якими їхали білі броньовані міні-автобуси із зеленими надписами «Приватбанк», за міні-автобусами тягнули «Рапіри». «Сапери думають, - жартували хлопці,- що це в «приватівських» бусиках нам гроші від Бені везуть. За кожного сапера – по десять тисяч баксів!»

   У цих місцях зовсім нещодавно йшли бої, із асфальту стирчали хвостики мін, на узбочинах валялися рештки тіл. Від яких на спекотному сонці йшов жахливий трупний сморід. У полях, здалеку схожі на апарати Єлізарова, можна було побачити остови касетних боєприпасів, нерозірваних снарядів «ураганів» та «смерчей». Коли проходили повз мінометну батарею, мінометники вирішили трохи полякати ворога і дали залп, на який необстріляна частина батальйону відреагувала миттєво – як на команду «лягай!». Усвідомивши, що вони дарма падали мордякою в пилюку, новачки здіймалися на ноги і, поправляючи автомати, зніяковіло посміхалися й обтрушували камуфляжі. Бійці, які залишилися на ногах, гучно реготали, особливо самі мінометники: мовляв, нічого, хлопці, до всього призвичаїтесь!

   Біля мосту Грег побачив зрешечену і прошиту наскрізь кулями і осколками «ГАЗелку», яка вткнулася білим капотом у бетонну палю. На склі крізь»сніжинки» від куль він нарахував усередині не менше дев`яти трупів – незрозуміло, чи то сепаратисти, чи то мирні мешканці потрапили під обстріл. Поруч стояло розбите в друзки сріблясте «Шевроле авео» - у ньому три людини сиділо, схиливши голови одна на одну, немов п`яні; водій, обсипаний дрібними бризкаи скла. Лежав головою на кермі. Грегу стало зле. Він ніколи не уявляв собі війни з цього боку, і йому не хотілося думати про те, що під кулями або бомбами можуть гинути мирні люди. Він чітко знав, для чого і чому він тут, і що зобов`язаний робити, щоб війна не прийшла в його рідне місто і не вбила його рідних – він повинен прийти сюди зі зброєю в руках і змусити тих, хто бажає його країні і його родині зла, капітулювати. Загинуть вороги чи втечуть, або здадуться в полон, його мало цікавило, він прийшов сюди захищати свій дім. Однак такі моменти, як сріблястий «Шевроле авео» та біла «ГАЗелька», повні небіжчиків, не вписувалися в удавану картину.

   «Там, усередині,-  заспокоював він себе,- могли ж бути і сепаратисти. Хто знає?» Хто знає взагалі, як і за якими критеріями проводити цю межу: між сепаратистами зі зброєю в руках і тими, хто їх підтримує морально, і тими, кому байдуже? Між тими, кому байдуже, і тими, хто тайно вірить, що Україна повернеться на донбас? Як відокремити винних від невинних?

   Грег не мав відповіді на це питання.

-         Нічого страшного.- підбадьорював його Макс, який пройшов Балканську війну,- звикнеш. Війна – це бруд і кров, ще й не таке тут побачиш. Просто викинь із голови все, що ти уявляв собі про війну вдома, так легше. А невинних тут немає…

 

                                                           Підготувала Валентина Йотка за матеріалами (ІП)

 

9 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

Ще 20 жовтня, у відрах посіяли насіння помідорів і виставили на вікно проти сонця. Всі проросли.

   4 листопада, у одному з відер провели пікіровку. Вони набирають силу, буйно зеленіють.

   Сьогодні , 8 листопада, проводимо пікіровку й в іншому відрі. Перед висіванням, землю прогріваємо, потім висіваємо. Коли оті пікіровані помідори почнуть підніматися в вишину, виставляємо підпори, до яких їх кріпимо, щоб не полягли. З часом вони розцвітають. З`являються плоди а під новий рік достигають.

   А на весні, коли пригріває сонце, всі стебла з плодами і цвітом висаджуємо на грядку і якщо не буде заморозків то вже в середині травня плоди достигають. Почувши волю, ростки розростаються, пускають нове пагіння, все  потрібно добре підгорнути. Поливати не потрібно, вологу вони знаходять самі.

   Аж до осені вони плодоносять і дають гарний урожай.

   Десь в лютому місяці, висіваємо і насіння цибулі, щавелю, кавунів, огірків. Весною ростки цибулі розкладаємо в борозну, яку перед тим гарно поливаємо і загортаємо. Більше поливати не потрібно. Так робимо й з іншими ростками. Але чим раніше те провести тим краще для рослин, краще плодоносять.

   І як радіємо отому, що так обманувши зиму, маємо в кімнаті літо.

8 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

Все ближче і ближче до того дня, коли Верховна Рада України прийме Закон про перейменування назв незаконно відібраних.

Я подав заяву про МІСТЕЧКО РАШІВКА до сільської ради. 15 листопада буду йти до секретаря, щоб повідомила вона мені, чи дивилися мою заяву сільські депутати. А можливо вони з головою сільської Ради посміялися і поклали мою заяву під сукно.

Звертаюся в Гадяч і Полтаву, щоб депутати тих Рад подивилися мою заяву, вона  є тут надрукована. Час наближається. Без відправлених документів до Верховної Ради України ми лишимося в тіні.

7 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

Хочу написати. Можливо, я й помиляюся але раніше в пресі я ніде не зустрічав про ті зміни, які відбулися. Ото раніше. Можливо, з місяць по тому, я підняв питання про економію в отих 200 кубах газу. Я тоді писав, щоб за його оплачувати, а коли його використовувати то справа кожної сім`ї. Можна той газ передати й онукам.

Так потрібно творити й з субсидіями. В тому велика економія. Так повинно творити й з електроенергією.

Напевно, то збіг обставин але Уряд зробив так, як піднімав те питання я. Писав я і про оті гноївки. Ось приїдьте, якщо не вірите і подивіться скільки його є на фермі та отам в полі куди його вивозять та складують. Кожного дня  машини, чи трактори, везуть і везуть оте добро. Там  де гноївку звалюють, відбувається реакція, все дихає, віддаючи в повітря колосальну енергію. Оті товариства, що орендують землю мали б великі доходи від тієї енергії. Потрібно оте скрите тепло взяти і пустити людям на добро. Вкласти кошти але ті кошти окупляться.

Зараз у світі, щось відбувається. Новини повідомляють. До чого йдемо?  

7 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

Полтавська думка №45 (1094) 5 листопада 2015 року    Обласна газета

 

 

Про  повернення відведеної зброї

 

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив щодо ситуації на сході країни: «У разі подальших про вокативних дій з боку російських окупантів, , що загрожують життю та безпеці українських військових та мирних громадян, озброєння та військова техніка негайно будуть повернені на місця попереднього розташування, а українські військові будуть діяти відповідно наявним викликам з боку російських окупантів».

 

9країн ЄС заявили про загрозу від РФ

 

Дев`ять країн Центральної та Східної Європи, що входять до складу НАТО, виступили з попередженням щодо загрози, яка виходить, на їхню думку, з боку Росії і закликали зміцнювати сили Північноатлантичного альянсу для стримування Москви.. у декларації прийнятій Литвою, Латвією, Естонією, Польщею, Румунією, Чехією, говориться, що НАТО слід зміцнювати свій східний фронт, тому що Росія в Україні та регіоні «підривають архітектуру безпеки Європи». У документі, оприлюдненому під час зустрічі керівників регіону в Бухаресті, говориться, що в липні наступного року саміт Альянсу у Варшаві – це «відповідний час» для прийняття рішень про гарантії безпеки та адаптації процедур, збройних сил та оборонної інфраструктури.

 

Українці платитимуть за газ і опалення по-новому

 

Як використовувати газ за пільговими цінами для опалення своїх осель, українці відтепер вирішуватимуть самі. Кабмін дав можливість раніше виділені 200 кубометрів за ціною 3600 грн «переносити» на наступні місяці, тобто виділили 1200 кубометрів на 6 місяців. Коли саме і як їх використовувати, українці можуть вирішувати самі. Також є зміни і в нарахуванні субсидій. Крім того, централізоване теплопостачання може здійснюватись

 тепер по-новому-за задумом Уряду, комунальні котельні тепер зважатимуть на температуру повітря надворі. Про все , серед іншого, повідомив прем`єр Арсеній Яценюк.

 

 

Світові гроші на дорогу від Полтави до Харкова

 

Світовий банк схвалив виділення 560 мільйонів доларів на ремонт українських доріг. Про це повідомив голова Мінінфраструктури України Андрій Пивоварський: «Світовий банк погодив третій проект з відновлення автодоріг України на 560 млн доларів. М-03 (Київ-Харків) буде на всій протяжності 1-ї категорії». Раніше в міністерстві повідомляли, що кошти планується скерувати на ремонт дороги М-03 на ділянці від Полтави до Харкова., а також найбільш зношених ділянок доріг Н-02 Львів-Тернопіль, М-12 Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам`янка, М-13 Кіровоград-Платонове, Н-14 Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв і М-14 Одеса-Мелітополь-Новоазовськ від м. Миколаїв у м. Херсон.

 

Україна – у лідерах з експорту зерна у світі

 

   Україна увійшла до топ-3 світових експортерів зерна в сезоні 2015-2016 маркетингового року з показником 36 млн тонн. Про це повідомив міністр аграрной політики України Олексій Павленко. Перше місце в трійці лідерів зайняли США, експорт яких в зазначений період склав 84,5 млн тонн зерна,, на другій позиції – країни Європейського союзу, що експортували 42 млн тонн.

 

А ціни ростуть

 

За січень вересень на Полтавщині  ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 33,8%. Найбільш подорожчали хліб, фрукти, безалкогольні напої та соняшникова олія (на 47,6-64,9). Підвищились ціни на рибу та продукти з риби на 43,1%, овочі – на 23,2%, м`ясо та м`ясо продукти – на 22,7%, сир і м`який сир (творог) – на 17,4%, масло – на 15,3%, яйця – на 13,7%, молоко – на 13,3%, повідомили в Головному управліннї статистики Полтавської області.

 

Безробіття

 

Кількість зареєстрованих на Полтавщині безробітних на кінець вересня 2015 р. становила близько трьох тисяч осіб і порівняно з кінцем серпня 2015 р. збільшилася на 0,6%, а порівняно з кінцем вересня 2014 р. – на 22,9%. Серед зареєстрованих безробітних жінки становили 67,6%, молодь у віці до 35 років – 47,2%. Про це повідомили в Головному управлінні статистики у Полтавській області. У січні-вересні 2015 р. було працевлаштовано близько 1300 осіб, які мали статус безробітного протягом цього періоду, або 16,4% від їх загальної кількості, у т.ч. у вересні 2015 р. – 169 осіб, що в 1,9 разів більше, ніж у серпні поточного року.

 

Є понад 4 мільйони тонн урожаю

 

Станом на 2 листопада у всіх категоріях господарств полтавської області намолочено 4 млн 153 тисячі тонн зерна з площі 777 тис. га. Це 84% до загальної площі посіву. Середня врожайність склала 53,; ц\га, що на 5,8 ц\га більше показників минулого року. Зокрема кукурудза зібрана на площі 353 тис га (72% усіх площ). Урожайність склала 68,6 ц\га (більше проти минулого року на 15,3 ц\га). Намолочено 2 млн 422 тис тонн зерна кукурудзи. Соя зібрана на площі 1290 тис га, намолочено 415 тис тонн. Середня врожайність склала 21,9 ц\га, що більше на 6,3 ц\га до урожайності минулого року. Соняшник зібрано на площі 295 тис га (96%), намолочено 770 тис тонн при середній урожайності 26,1 ц\га. Цукрові буряки викопано на площі 18,9 тис га (59%), накопано 840 тис тонн при середній врожайності 497 ц\га.

 

Пересіватимуть озимину

 

Відсутність продуктивної вологи спричинила що половина посівів озимини. А саме 64 тис га на Полтавщині перебувають у слабкому та зрідженому станах. Тому Аграрії Полтавщини вже готуються до того, що навесні частину посівів доведеться сіяти заново. Про іе повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку полтавської ОДА Олег Палій. Озимими культурами засіяли 250 тис га. Це 90% до прогнозованої площі. «Добрий стан має озимина лише на 20% площ, задовільний – на 31%. Решта, на жаль, перебувають у слабкому та зрідженому стані», - повідомив о. Палій

 

Пожежі та аварії

 

За останній тиждень на Полтавщині сталося 85 надзвичайних подій, внаслідок яких загинули 10 людей, постраждали або травмовані 33 людини, з них 4 дитини, а 3 дитини врятовані. Виникло 60 пожеж, внаслідок яких 1 людина загинула, 6 людей травмовані та 1 людину врятовано. Кількість пожеж, вибухів з початку року (2018) на 23% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Під час пожеж в цьому році загинули 59 людей (в т.ч. 4 дитини), що на 22% менше показника минулого року. Сталося 36 дорожньо-транспортних пригоди. Внаслідок яких 17 людей загинули.

 

Після війни до роботи

 

Центри зайнятості протягом жовтня працевлаштували 375 учасників АТО. Як повідомляє прес-служба Державного центру зайнятості, у жовтні в  центри зайнятості звернулися 3410 учасників АТО. На Полтавщині 21 учасник АТО працевлаштований, а звернулися 233 бійці. Найбільше учасників АТО працевлаштований в Кіровоградській області – 37 осіб (звернулися 203)

 

Будівельникам встановили термін

 

У діагностично-лабораторному корпусі Полтавського обласного протитуберкульозного диспансеру у розпалі внутрішні облицювальні роботи. Також почали реконструкцію тепломережі – з роботами поспішають аби встигнути до зимових холодів. Під час чергової наради на будівництві за участю керівників області встановлено термін здачі всіх комунікацій і тепломереж – 20 листопада.

 

Сплеск дитячої злочинності

 

Цей невтішний факт констатувала начальник кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Полтавській області Жанна Ахіджанян. Вона повідомила, що найтяжчі з цих злочинів – крадіжки, грабежі, розбійні напади та злочини, пов`язані з наркотиками, 70% зареєстрованих злочинів були скоєні в період з 15:00 до 21:00, тобто коли діти після школи не були нічим зайняті. Причому учасниками протиправних дій стали 195 неповнолітніх. З них 75 – школярі та 60 учнів ПТУ; 42 – раніше судимі.

 

Засуджено трьох міліціонерів, які збували наркотики

 

29 жовтня вироком Ленінського районного суду м. Полтави за ч.2ст.307 та ч.1ст.364 КК України до 6 років позбавлення волі, з конфіскацією частини належного майна, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на 3 роки, з штрафом у 400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, зі спеціальною конфіскацією та позбавленням спеціального звання засуджено  трьох працівників ВНБНОН Полтавського МУ УМВС України в Полтавській області. Про це повідомив прокурор Полтавської області Сергій Попов: «Працівники прокуратури в суді навели достатньо доказів того, що іказані працівники міліції систематично займались незаконним збутом особливо небезпечних наркотичних засобів та зловживали службовим становищем. У правоохоронців вилучено 50\г макової соломи та понад 500 г канабісу».

 

6 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

ТАРАС ШЕВЧЕНКО

 

           КОБЗАР

 

 

       І МЕРТВИМ, І ЖИВИМ,

І НЕНАРОДЖЕНИМ ЗЕМЛЯКАМ МОЇМ

          В УКРАЙНІ І НЕ В УКРАЙНІ

            МОЄ ДРУЖНЄЄ ПОСЛАНІЕ

 

                                   Аще кто речет, яко люблю бога,

                                   А брата свого ненавидит, лож есть.

                                                          Соборное посланіе Иоанна

                                                          Глава  4, с. 20

 

 

 

І смеркає, і світає,

День божий минає,

І знову люд потомлений

І все спочиває

Тільки я. мов окаянний,

І день і ніч плачу

На розпуттях велелюдних,

І ніхто не бачить,

І не бачить, і не знає –

Оглухли, не чують;

Кайданами міняються,

Правдою торгують.

І господа зневажають,-

Людей запрягають

В тяжкі ярма. Орють лихо,

Лихом засівають,

А що вродить? Побачите,

Які будуть жниви!

Схаменіться, недолюди,

Діти юродиві!

Подивіться на рай тихий,

На свою країну,

Полюбіте щирим серцем

Велику руїну,

Розкуйтеся, братайтеся!

У чужому краю

Не шукайте, не питайте

Того, що немає

І на небі, а не тілько

На чужому полі.

В своїй хаті своя й правда,

І слава, і воля.

Нема на світі України.

Немає другого Дніпра,

А ви претеся на чужину

Шукати доброго добра,

Добра святого. Волі! Волі!

Братерства братнього! Найшли,

Несли, нессли з чужого поля

І в Україну принесли

Великих слов велику силу,

Та й більш нічого. Кричите,

Що бог создав вас не на те,

Щоб ви неправді поклонились!...

І хилитесь, як і хилились!

І знову шкуру  дерете

З братів незрячих. гречкосіїв,

І сонця-правди дозрівать

В німецькі землі, не чужії,

Претеся знову!.. Якби взять

І всю мізерію з собою,

Дідами крадене добро,

Тоді оставсь би сиротою

З святими горами Дніпро!

 

Ох, якби те сталось, щоб ви не вертались

Щоб там і здихали, де ви поросли!

Не плакали б діти, мати не ридала,

Не чули б у бога вашої хули.

І сонце не гріло б смердячого гною

На чистій, широкій, на вольній землі.

І люди б не знали, що ви за орли,

І не покивали б на вас головою.

 

Схаменіться! Будьте люди,

Бо лихо вам буде,

Розкються незабаром

Заковані люде,

Настане суд, заговорять

І Дніпро, і гори!

І потече сторіками

Кров у синє море

Дітей ваших… і не буде

Кому помагати.

Одцурається брат брата

І дитини мати.

І дим хмарою заступить

Сонце перед вами,

І навіки проклянетесь

Своїми синами!

Умийтеся! Образ божий

Багном не скверніте.

Не дуріте дітей ваших,

Що вони на світі

На те тільки, щоб панувати…

Бо невчене око

Загляне їм в саму душу

Глибоко! Глибоко!

Дознаються небожата,

Чия на нас шкура,

Та й засадять, і премудрих

Немудрі одурять!

 

Якби ви вчились так, як треба,

То й мудрість би була своя,

А то залізете на небо:

«І ми не ми, і я не я,

І все те бачив, і все знаю,

Нема ні пекла, ані раю,

Немає й бога, тільки я!

Та куций німець узлуватий,

А більш нікого!..» - «Добре, брате,

Що ж ти такеє?»

                             «Нехай скаже

Німець. Ми не знаєм».

Отак-то ви навчаєтесь

У чужому краю!

Німець скаже: «Ви моголи».

«Моголи! Моголи!»

Золотого Тамерлана

Онучата голі.

Німець скаже: «Ви слав`яне».

«Слав`яне! Слав`яне!”

Славних прадідів великих

Правнуки погані!

І Коллара читаєте

З усієї сили,

І Шафарика, і Ганка,

І слав`янофіли

Так і претесь… І все мови

Слав`янського люду –

Всі знаєте. А самі

Дастьбі… Колись будем

І по-своєму глаголить

Як німець покаже

Та й до того історію

Нашу нам розкаже,-

Отоді ми заходимось!..

Добре заходились

По німецькому показу

І заговорили

Так, що й німець не второпа,

Учитель великий,

А не те, щоб прості люде,

А ґвалту! А крику!

«І гармонія, і сила,

Музика, та й годі.

А історія!.. поема

Вольного народа!

Що ті римляни убогі!

Чортзна-що – не Брути!

У нас Брути! І Коклеси!

Славні, незабуті!

У нас воля виростала,

Дніпром умивалась,

У голови гори слала,

Степом укривалась!»

Кров`ю вона умивалась,

А слава на крупах,

На козацьких вольних трупах,

Окрадених трупах!

Подивіться лишень добре,

Прочитайте знову

Тую славу. Та читайте

Од слова до слова,

Не минайте а ні титли,

Ніже тії коми,

Все розберіть… та й спитайте

Тоді себе: що ми?..

То й побачите, що ось що

Ваші славні Брути:

Раби, подножки, грязь Москви,

Варшавське сміття – ваші пани,

Ясновельможнії  гетьмани.

Чого ж ви чванитесь, ви!

Сини сердешної України!

Що добре ходите в ярмі,

Ще лучче, як батьки ходили.

Не чваньтесь, з вас деруть ремінь,

А з їх, бувало й лій топили.

Може, чванитесь,  що братство

Віру заступило,

Що Синопом, Трапезундом

Галушки варило.

Правда!.. правда, наїдались,

А вам тепер вадить.

І на січі мудрий німець

Картопельку садить,

А ви її купуєте,

Їсте на здоров`я

Та славита запорожжя, А чиєю кров`ю

Ота земля напоєна,

Що картопля родить,-

Вам байдуже. Аби добра

Була для г ороду!

А чванитесь, що ми Польщу

Колись завалили!..

Правда ваша: Польща впала,

Та й вас роздавила!

 

Доборолась Україна

До самого краю,

Гірше ляха свої діти

Її розпинають.

Замість пива праведную

Кров із ребер точать.

Просвітити, кажуть, хочуть

Материні очі

Современними огнями,

Повести за віком,

За німцями, недоріку

Сліпую каліку

Добре, ведіть, показуйте.

Нехай стара мати

Навчається, як дітей тих

Нових доглядати.

Показуйте!.. за науку,

Не турбуйтесь, буде

Материна добра плата,

Розпадеться луда

На очах ваших неситих,

Побачите славу,

Живу славу дідів своїх

І батьків лукавих.

Не дуріте самі себе,

Учітесь, читайте

І чужому научайтесь,

Й свого не цурайтесь,

Бо хто матір забуває,

Того бог карає,

Того діти цураються,

В хату не пускають.

Чужі люди проганяють,

І немає злому

На всій землі безконечній

Веселого дому.

Я ридаю, як згадаю

Діла незабуті

Дідів наших. Тяжкі діла!

Якби їх забути,

Я оддав би веселого

Віку половину

Отака-то наша слава,

Слава України.

Отак і ви прочитайте,

Щоб не сонним снились

Всі неправди, щоб розкрились

Високі могили

Перед вашими очима.

Щоб ви розпитали

Мучеників: кого, коли,

За що розпинали!

Обніміте ж брати мої,

Найменшого брата,-

Нехай мати усміхнеться,

Заплакана мати.

Благословить дітей своїх

Твердими руками

І діточок поцілує

Вольними устами.

І забудеться срамотня

Давняя година,

І оживе добра слава,

Слава України,

І світ ясний, невечірній

Тихо засіяє…

Обніміться ж, брати мої,

Молю вас. Благаю!

 

14 декабря  1845

Вьюниша

 

 

5 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

Віктор Гюго

    Мазепа

     поема

 

          I

 

Коли Мазепа з ревом і у сльозах лютих

Відчув, що тіло все, від рук до ніг, у путах,

         І з шаблі бік горить,

І кінь баский під ним, годований травою

Хвиль морських, аж пашить огнистою .агою

         Із ніздрів та копит –

 

Коли гадюкою звивався під шнурами,

Безсиллям скаженілий, дарма, до нестями

          При втішених катах,

І падав на грізний кінський хребет поволі

З піною на губах, у поті весь на чолі

         І з кров`ю  на очах –

 

Неждано знявся крик: - і ось нараз без стриму

Людина й кінь летять у далечінь незриму

           Крізь вибалки пісків,

Самі, у гомоні та куряві пустари,

Мов блискавка зміїна ріже чорні хмари

         У здогоні вітрів!

 

Летять… Долинами, здається, подув бурі,

Немов борвій, що гори з`юртував похмурі,

         Як розторілий щит…

Раз як сіренька крапка, що у мряці гине,

То знову виривають білим бризком піни,

         Що б`є в морський блакит.

 

Летить. Простору досить. Око і не вловить

Пустелю непочату й неосяжний овид –

          Пірнули у безмеж.

Їзда їх наче лет, в якому ось-ось щезне

Під ними гір зчорнілих пасмо величезне,

          Тінь міст, дерев і веж.

 

Та скільки раз сердега вдарить головою

Від бунту, кінь здригнеться з остраху, стрілою

         Понад вітрами птах.

Жене все глибше й глибше в поле опустіле,

Де ледве зморшками піски замерехтіли,

         Мов сукня у пружках.

 

Чудними плямами танцює світ довкола,

Мигтіють довгі хмари, лісів горді чола,

          Останки башт-руїн,

І бачить: променем золочені гір рями,

І коні, що за ним рвонулись табунами,

         Прямують навздогін…

 

І небо, де вже вечір ставить перші кроки

У переливах хмар, що тануть у глибокі

          Плави хмарин нових,

І сонце, що мов човен хвилі його поре,

Купає своє коло мармурн-прозоре

          Все в жилках золотих.

 

Блукає зір їздця, волочиться чуприна,

Повисла голова, багріє у краплинах

          Пісковина й кущі;

А посиніле тіло мотузи обвили,

Як змій, що душить жертву з усієї сили

          Й бере її в кліщі.

 

А кінь, не чуючи сідла вже ні вудила,

Скервавлений, жене вперед, щосили, з тіла

         Шматки собі рвучи;

За ним новий табун… за стадом полохливим,

Що розкудовчили у гоні свої гриви,

          Вже й галичі ключі!

 

Сичі за гайворонням сунуть без вагання.

Орел із побоєвищ і надморська каня,

          Хоч день її сліпив,

Підзорні сови, дужий трупоїд-шуліка

Якого гола шия, наче рука дика,

         Розрізує мерців!

 

Злітає все на ці воздушні похорони,

Все кидає гніздо: Старих дубів корони,

          Старезні хуторі,

Мазепа ж, очманілий, нечутний на крики,

Питається себе: - Хто там простяг велике

          Це віяло вгорі?

 

Надходить ніч без зірки, схована у мряки.

Завзялися звірі, як нагнані собаки,

         На бідного їздця;

Між ним і небом, наче темінь хуртовини…

Він бачить їх, то тратить, чує, як із тіней

          Жене ватага ця.

 

Нарешті по трьох днях безглуздої погоні

Крізь бори та степи, пустель і оболоні,

        Як леди рік пройшов,

При криках хижаків кінь падає при смерти,

Звалився на каміння, на гамуз розтерте

         При блискавках підков!

 

А обік впала голова, зломана людина,

Покрита вся кервою, більше, ніж калина,

          Коли заквітне ліс;

 

Над нею хмара птах кружляючи гогоче

І не одна бажає виколоти очі,

        Розпалені від сліз.

 

Та що ж! цей труп живий, що повзаючи гине

Колись іще буде народом України

          Звеличаний як князь;

Шулікам і вірлам він дасть свою відплату,

Невкритими гробами вкриє піль багато,

           Де кров його лилась.

 

Страхітна його велич з його мук повстане.

Колись кирею вдягне прадідних гетьманів

           У сяєві зіниць,

А як у ній з`явиться – степові народи

Пішлють йому назустріч фанфар хороводи

         І падатимуть ниць!

 

 

 

                       II

 

Так само і ти линеш на уяви крилах,

Звичайний смертнику, коли на тебе сплил:

          Таємна міць богів:

Даремне не даєшся, верхівець,- твій геній

Несе тебе насильно в шамотні саженній

          За овиди світові.

 

Минаєш старі гори та снігові шпилі,

Пустині, океани, десь на небосхилі

           Підхмарну далену,

В утечі позаземній тягнеш за собою

Ряди нечистих духів, що самі юрбою

         Прокинулись зі сну.

 

У пориві натхненнім переходиш межі

Всієї дійсно ти і п`єш на безбережжі

         Із вічної ріки…

Ніч зоряна і темна прибрана, поете,

Волоссям, що його розкинули комети,

          Виводячи танки.

 

І бачиш нові зорі, Сатурна перстені,

Підбігунових ночей заграви всміхнені

          Посеред білих криг,

Ніщо тебе не томить, світ – життя безкрає,

І кожним порухом його кінці зміняє

           Твій невгамовний біг.

Хто коли-небудь знає – янголи, демони?! –

Яка це страшна мука – твої перегони.

           Чим у твоїх очах

Ті дивні блискавки? Якими це вогнями

І крилами примар пече тебе ночами

           Невисловлений жах?

 

Кричиш від остраху і, далі незворушний,

Женеш, блідий, охлялий… злітаєш. Бездушний,

            На землю з гордих хмар…

За кожним твоїм кроком ближче до могили,

Падеш… ось край… ще раз зібрав ти свої сили,

             Встаєш, ти – володар!

 

1828

                               Переклав М. Рудницький.

 

 

 

4 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

Льорд  Байрон

                МАЗЕПА

                   поема

 

В мене ще стільки сил було,

Щоб глянути, як надо мною

Востаннє сонце вже зійшло.

В душі відчай – такий глибокий,

Що мирить вас в останній час

Із тим, що в попередні роки

Найгіршим злом було для нас.

Це неминуче – це не зло,

А дехто й благо в нім знаходить

Не менше від того, що воно

Так рано інколи приходить,

Але ж ми всі що певну ласку

Дбайливо хочем обминуть,

 Бо в ній ми бачимо, мабуть,

Якусь незрозумілу пастку,

Куди обачний не впаде.

А дехто й сам на його жде,

До нього молиться з благанням,

Шука його з мечем своїм…

Цей осоружний, темний скін,

Кінець хоч би й яким стражданням,

А завжди непривабний він!

Й сказати чудно, діти втіх

Що то проводять кожен день

Серед бенкетів та пісень,

Нестримні в забагах своїх,

В багатстві, в розкоші та славі,-

Вмирати легко, легше навіть,

Ніж ті, що мучаться весь вік.

Бо тим, що вже дізнали всього,

Що є прикрасного й нового,

Вже кидати нічого тут,-

Нових утіх вони не ждуть!

За чим на світі пожалкує,

Хто все вже звідав на землі?

Хіба крім смерти, що її,

Чи були добрі ми, чи злі,

 Уява ріжно нам малює.

Кінця всіх мук чекає страдник,

А друг його – спокійна смерть,

В очах, що повні болю вщерть,

З`являється, як злодій, зрадник,

І нагороду відбирає –

Як ждеревце в небеснім раї,

За пережиті злидні й зло –

Те «завтра» все б йому дало,

Те «завтра» може й мало бути

Початком безконечних літ,

Без горя, без плачів і скрути,

І враз йому б відкрився світ! –

Життя привабне і багате,

Що й очі сліпли б від краси,

Було б йому замісто плати,

За сльози, за тяжкі часи

Він мав би владу, був би в силі

Блищать і тратить, рятувать –

Невже ж те «завтра» на могилі,

Аж на могилі має встать?

 

               XVIII

 

Вже сонце сіло… Все ще я

Лежу, прив`язаний до трупа

Вже задубілого коня,-

Я вже гадав. Що в спільну купу

Змішається наш порох тут…

Туманні очі смерти ждуть –

Рятунку я не ждав для себе.

Востаннє глянув я по небі

Пригаслим зором вздовж і вшир,

І бачу, як німим простором,

Уже побачивши свій жир,

Кружляє нетерплячий ворон;

Навряд чи схоче ждати він,

Поки настане жертві скін!.

Спускався він все нижче й нижче,

Ще трохи покружляв і сів,

І знову дали полетів,

І знов сідав – щоразу ближче.

Я бачив тріпотіння крил,-

Так близько був він наді мною,

Що я б дістав його й рукою,

Коли б на це мав більше сил.

Та досить і слабого руху,

Одного шурхоту піском

І кволого, хриплого звуку,

Щоби прогнать його цілком.

А більш нічого вже не знаю,

Хіба одне – в останнім сні

Якась чарівна зірка з раю

У вічі сяяла мені

Із мерехтливого проміння…

А там – холодне отупіння,

Важке, незглибне почуття,

Як я вертався до життя,

То знову наближавсь до смерти…

А потім знов дихання сперте,

Легонька дрож… і забуття…

Що серце й жили похололи –

Вже й іскор у мізку нема –

Важке зідхання… гострі болі…

Ще стогін – і… нарешті тьма…

 

                XIX

 

Прокинувсь… Де я?...Чи ж оце

Людське схилилося лице

Ласкаво, ніжно наді мною?

На ліжку я лежу чи ні?

Чиї ж це очі неземні

На мене дивляться так мило?

Тут я свої примкнув на хвилю,

Бо сумнівався ще, чи я

Очуняв дійсно з забуття,

Дівчатко з довгою косою,

Струнку, вродливе і ставне –

Сиділо в хаті під стіною

І пасло поглядом мене.

Як тільки я прийшов до тями,

То стрітився з її очами,

Бо час від часу ці дівочі

Великі й ясні дикі очі,

Повнісінькі співчуття і жалю,

На постіль падали мою

Дививсь я довго… аж тепер

Я зрозумів , що ще не вмер,

Що це й не сон, бо хтось не дав

Мене на жир шулік і гав.

Побачила дочка козацька,

Що очі я відкрив на мить,

І посміхнулась… я зненацька

Схопився, хотів заговорить,

Але не зміг… Вона ж на рота

Поклала пальчики мені,

Щоб я й не намагався доти,

Аж сили вернуться мої.

За руку узяла з любов`ю

І до порога навшпиньках –

Когось гукнула… в тих устах

Солодкий голос! А в ході

Звучала музика тоді…

Та ті, кого вона гукала,

Не прокидались, і вона

З кімнати вибігла сама…

Та перед тим вона кивнула

Веселим поглядом мені,

Що я не сам, що я в сім`ї,

Що нічого мені боятись,

Бо всі близенько. І в потребі

Я їх побачу біля себе,

Готових у пригоді стати,

Що хутко вернеться й сама.

Я бачу, що її нема,

Що вийшла з хати,- і чогось

Мені нещасному здалось,

Що я зоставсь такий самітний,

Такий покинутий, безрідний.

 

                XX

 

Вона вернулася з батьками –

Що ще сказать? – Я б не хотів

Надокучати вам згадками,

Як гостював я в козаків.

Вони знайшли мене в долині,

Внесли мов трупа в ближчий дім

І врятували.. А потім

Я став гетьманом в їх країні.

Безумний, що в гніві палкому

Помстивсь так люто на мені

І в`язня голого із дому

В пустиню вигнав на коні,

Він путь проклав мені до трону.

Хіба ж ту долю нам збагнуть?

Забудь печаль, одчай забудь!

Ще завтра вгледить Бористен,

Як на його турецькім боці

Спокійно коні попасем…

Як радо річку стрінуть очі,

Якщо до завтра доживем.

Добраніч, друзі!»

                           І гетьман

Під дубом, що розвісив стелю,

Простерся на тверду пустелю,

Та вже привичну,- спав він там,

Де тільки ніч його заскочить,-

І сон стулив йому вже очі.

 

Та ви дивуєтесь, чому

Король не дякував йому

За повість? Він причину знав

Король уже з годину спав.

 

1818

           Переклав Д. Загул.

 

3 листопада 2015

C , користувач 1ua
C

Учора скопали грядку. Земля суха. Грудки. Ії порозбивали і все заскородили. Зранку приступив до посадки. Висадив часник, двох сортів цибулю. Висіяв в зиму і насіння сіянки цибулі. Привіз трішки і дров, це було вчора. Розпиляли. Їх не так багата привожу велосипедом, але бджоли носять по малій кількості. Відкладають і разом виходе чимало.

Отож і я не мушу сидіти. Оті розпиляні дрова склав, щоб зимою легше брати з під снігу.

 

 

Льорд Байрон

    МАЗЕПА

       поема

 

         VII

 

Кохав я і коханим був…

Та ви ще слабість цю солодку

Не відчували – так я чув…

Ну що ж! То я й скінчу коротку

Свою поему мук і втіх.

Безглуздим ви назвали б їх!

На трон родитись – не для всіх,

Щоб стати вище від природи,

Перемогти себе й народи!

Я князь… чи то я був такий…

Міг кидать тисячами в бій

На певну смерть… А над собою

Я завши тратив силу й волю.

Та доведу вже до кінця…

Хоч і щаслива доля ця.

 А все ж кінець її – страждання.

Ми потай бачились… Той час,

Як ми зустрілись перший раз,

Був повен туги і чекання.

Не пам`ятаю днів, ночей,

Нічого – тільки час оцей

Повік не зможу я забуть.

Я всю віддав би Україну,

Щоб пережить таку хвилинеу

І знову тільки пажем буть –

Отим щасливим паничем

Із ніжним серцем та з мечем,

Без скарбу – крім дарів природи:

Здоров`я, юности та вроди…

Ми нишком бачились. Це здасться

Для декого потрійним щастям –

Не знаю… Я б життя віддав,

 Щоб перед небом і землею

Я міг назвать її моєю…

Я так тужив і сумував,

Що тільки змогу мав

Десь нишком бачитися з нею.

 

           VIII

 

На світі стільки є очей,

Що люблять стежити ночами

У слід закоханих людей…

Так само це було і з нами.

В таких випадках чорт – і цей

Хоч трохи, а повівся б чемно.

Боюсь, що я його даремно

Отудив… Може, то святець,

Що, втративши нудний терпець,

Дав вихід святобливій жовчі…

І нас двох одної ночі

Схопила зграя шпигунів…

Від гніву граф оскаженів –

А я голіруч – як на сміх!

Та тут – один супроти всіх –

Нічого б я, мабуть, не зміг

І в зброї з голови до ніг

Було це саме на світанку

Поблизу графового замку…

Підмоги з міста я не ждав,

Бо й не гадав дожить до ранку.

Марію-Діву я благав

І двох чи трьох святих… а там

Скорився долі… І юрба

Мене у двір поволочила.

Яка Терезина судьба,

Не скажу вам – не знаю й сам.

Отак нас доля розлучила!

Але ж і лютий був, аж страх,

Прегордий воєвода-граф!

На це він досить мав причин,

Найбільш розлючений був тим,

Що наслідки цього випадку

Могли відбитись на нащадку…

Не менше вражений ще й тим,

Що герб його дістав цю шкоду

В той час, як він був паном роду…

Він сам для себе був святий

І думав, що в очах народу,

Як і в моїх, він теж такий…

Ах, чорт візьми! Коли б отут

Застав він пана короля,

То примирився б ще, мабуть,-

Але ж це паж!... Сьогодні я

Злість графа добре розумію,

Та описати – не зумію.

 

            IX

 

«Коня сюди!» - Коня ввели…

Це справді був шляхетний кінь –

Ка Україні виріс він.

 

Прудкі, мов ті думки, були

У нього ноги…Дикий звір,

Мов серна лісових уз гір,

Не знав вуздечки, ні стремен,

В неволі був один лиш день;

Він їжив гриву, і хропів,

І рвавсь, і сапавсь мов саженний –

Дарма! Годованця степів

Ведуть спітнілого до мене.

Мене десяток гайдуків

Йому до спини прикрутв

Тугим ремінням – і пустив…

Свисток, батіг.. і кінь побіг,

Що так би й водопад не зміг.

 

                  X

 

Вперед, вперед! Скаженний рух,-

Куди – не бачив я нічого…

Від бігу дикого, прудкого

У мене в грудях сперло дух…

Помалу никли ночі тіні,

А кінь летів, увесь у піні.

Останній звук із вуст людських,

Як я помчав від ворогів,

Був дикий, невгамовний сміх

З юрби зухвалих гайдуків,

Що з вітром долетів крізь темінь,

Я рвучко голову підвів –

На кінській шиї тріснув ремінь,

Що горло зв`язував мені –

Я обернувся на коні

І їм прокляття прохрипів…

Але ж за тупотом копит

Мій крик до них не долетів.

Досадно, прикро!.. Я ж хотів

За глум той глумом відплатить!

Від брами замку я й цеглинки,

Ні камінця не залишив,

З містка також ні деревинки,

А в квітнику ні стебелинки,

В покою, де стояв камін.

Окрім трави на рештці стін,

І ви, йдучи повз тих руїн,

Фортеці б навіть не вгадали…

Ті башти весело палали!

Із тріскотом зубчастих стін,

Що проти помсти не вціліли,

З дахів. Що вуглям обгоріли,

Мабуть, не снилось там нікому,

Спливав свинця гарячий плин.

Коли від них лихого дня

Помчав я швидше блиску, грому,

На згубу пущений в поля,-

Що прийде день і я вернусь

З десятком тисяч верхових

І за ганьбу свою помщусь,

І дяку графові складу

На тих зухвалих дворових –

За негостинну ту їзду.

Вони пекельний жарт зо мною

Собі заграли того дня,

Як віддали мене на волю

Палкого, дикого коня,

Прип`явши туго ремінцями

До вкритих піною боків…

Та потім я і хм тим самим

Пекельним жартом відповів.

За все приходить час відплати,-

Зумій лиш час підстерегти!

Ніхто не зможе утікати,

Як серце месника завзяте

Шукає засобів до мсти.

 

               XI

 

Вперед, вперед! – мій кінь і я

Помчали, мов на крилах вітру.

Міста, і села, і поля…

Неначе в ніч морозну світлу

На небі метеор між зір,

Так ми чекаємо простір…

А на шляху ні міст. Ні сіл –

Крім степу. Дикої країни

У чорнім обводі лісів.

Лиш де-не-де зубчасті стіни

Фортець, збудованих колись

Проти татарської орди.

Безлюдно, скільки не дивись!

За рік проходило сюди

Турецьке військо…Всюди, де

Ступали спагів тих копита,

Там кров`ю вся земля полита,

І зелень довго не росте.

Похмуре небо, сірувате,

Покрите млою…Вітру лет

На мене набігав з риданням,-

Я б відповів йому зідханням,

Та швидко мчали ми вперед,

 Що ні зідхати, ні благати…

По кінській гриві пелехатій

Поллявся мій холодний піт,

Немов дощу краплиста злива,

 А він скаженно, полохливо

Сопе і мчить далеко в світ.

Я ніби згодом спостеріг,

Що він зменшив свій лютий біг,

Та ні! Моє безсиле тіло.

Що зв`язане на нім висіло,

Для диких сил було мов пух.

І кожний мій болючий рух,

Звільнити ноги, спину, руки,

Напухлі від страшної муки,

Будили жах його і гнів,

Мов гострий дотик острогів.

Я зваживсь крикнуть – кволо й глухо

Звучав оцей безсилий крик –

Мій кінь здригнувсь від того звуку,

Як від удару – мчить щодуху,-

Неначе вчув фанфари рик,

Прсякнув кров`ю вже ремінь,

Бо кров з натертих ран текла;

І спрагу вже почув язик,

Що як вогонь його пекла.

 

               XII

 

Вже ось до ліса ми добрались…

Це був безкраїй, дикий праліс

Кремезних вікових дерев,

Що вже не гнув їх вітру рев,

Лиш хмиз обламував з дубів,

З сибірських вибігши степів,

Старі дуби росли там рідко,

Та буйно слався серед них

Густий, зелений чагарник,

І листом він пишався влітку,

Аж доки ув осінній млі

Те листя ляже не землі,

В криваво-жовтих багрянцях,

Мов кров присохла на мерцях,

Що полягли на полі бою,-

І жовті голови зимою

Так і лежать без похорон,

Такі обмерзлі, задубілі,

Що зграя круків і ворон

Уже й клювати їх не в силі.

Була це дика площина,

Хащем покрита рівнина,

Там де-не-де росла ліщина,

Могутній дуб, міцна сосна.

Але ж росли вони не в купі,

На щастя! бо  коли би ні –

Не те судилось би мені!

Тонкі сучки й гілляки грубі

Не завдавали тілу ран,

Бо перед ними розхилялись…

І жити я ще силу мав.

В вечірній холод і туман

Помалу рани затягались,

А впасти – ремінь не давав.

Крізь листя вітром кінь летів,

Лишав далеко за собою

Кущі, дерева і вовків,

Що ззаду гналися юрбою…

Вночі на тропах лісових

Я чув я довге плиг та плиг,

 Що злість собак перемагає

І влучні вистріли стрільців,-

Куди б мій кінь не полетів,

За ним по п`ятах вовчі зграї,

Що їх і сонце не злякає!

Я вранці з близька бачив їх,

Не дальше, ніж отой сучок,

 Вночі ж я чув іх шурхіт-біг,

Злодійський обережний крок

Невтомних,невідступних ніг.

Як прагнув я списа, меча!

Коли судилось помирати

В цій вовчій зграї, то хоча

Чимало й їх порозтинати!

Як дуже я раніш бажав,

Щоби ослаб саженний біг,

Тепер тремтів, як лист дрижав.

Що дикий кінь звалиться з ніг.

Даремний страх! Чимало сил

Дістав від предків він своїх!

Не швидше лине сніжний пил,

Що сліпить очі, валить з ніг,

Заносить снігом селянина,

І хоч він бачить свій поріг,

Таки від хуги там загине.-

Так нісся кінь мій по лісах,

Невтомно, дико, без упину,

оцінка запису: 1оцінка запису: 2оцінка запису: 3оцінка запису: 4оцінка запису: 5

оцінка запису: 5
(0|0)
Щокін Валентин, користувач 1ua
Валентин Щокін
США ПІДГОТУЮТЬ ШІСТЬ БАТАЛЬЙОНІВ АРМІЇ УКРАЇНИ.
Сполучені Штати розширюють програму Fearless Guardian, яка спочатку була спрямована на підготовку військовослужбовців Нацгвардії, і мають намір приступити до підготовки шести батальйонів армії України 23 листопада.

Представник командування сухопутних військ США у Європі Дональд Ренн заявив, що Пентагон має намір 23 листопада приступити до навчання шести батальйонів збройних сил України в рамках надання військової допомоги Києву, повідомляє видання ZN.UA.

Ренн зазначив, що підготовку 'до п'яти батальйонів міністерства оборони і одного батальйону сил для проведення спеціальних операцій' передбачається здійснити в рамках 'другого етапу' американської програми Fearless Guardian. Спочатку ця програма була спрямована на навчання та оснащення Національної гвардії України. Тепер програму планується поширити і на збройні сили України.

'В доповнення до підготовки зазначених шести батальйонів ми будемо працювати з українським Міністерством оборони над розвитком інституціонального рівня, а також навчального центру та кадрового складу', - повідомив Ренн.

За його словами, навчанням українських солдат будуть, як і у випадку з Нацгвардією, займатися у міжнародному центрі миротворчості та безпеки на базі Яворівського полігону у Львівській області близько 300 військових радників та представників персоналу підтримки США.

Він зазначив, що розширення програми Fearless Guardian на українську армію 'є частиною наших тривалих зусиль, спрямованих на те, щоб внести вклад в довгострокову військову реформу і підвищення професіоналізму українських військовослужбовців', а також допомогти країні 'поліпшити здібності по внутрішній обороні і підготовці особового складу'.

Ренн нагадав, що США з 2014 року направили на здійснення різних проектів з надання Україні допомоги у сфері безпеки загалом понад $266 млн.

Нагадаємо, у серпні Україна отримає додатково $500 млн допомоги від уряду США на фінансування навчань військовослужбовців Збройних Сил України та Нацгвардії.

2 листопада 2015


... 4


  Закрити  
  Закрити  

Розробка вебсайтів/мобільних додатків
+Реклама, питання по сайту
+380935941984 (Viber, WhatsApp, Telegram)