Форум Лисичьей Балки

Темы для публикаций и разговоров


Церква та релігія
27 сентября 2013 Валерій Бурій

Вопросы-ответы Интервью Все записи

11 ...

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

НА ЧЕРКАЩИНІ ВІДНАЙШЛИ ПОКЛАДИ БУРОГО ВУГІЛЛЯ

 http://vikka.ua/news... class='views viewsfield' style='margin: 8px 0px 0px 20px; padding: 0px; color: rgb(31, 128, 255); display: inline-block; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; position: relative;'>275

Теплі перспективи. На Черкащині віднайшли поклади бурого вугілля. У селі Лисича Балка їх виявили майже 8 мільйонів тонн. Цього стане, щоб зігріти 5 областей. А головне – воно удвічі дешевше за кам’яне. Та ще й для Черкащини його продаватимуть із 20-ти відсотковою знижкою. Із подробицями – наші кореспонденти.
 
Ці запаси бурого палива першими віднайшли німці ще у далекому 42-му. Добувши першу партію, про родовище забули більш як на півстоліття. Нагадала енергетична криза, каже приватний підприємець Василь Терещенко. Саме він і відновив видобуток бурого вугілля в області. 
Василь Терещенко, директор ТОВ 'Енергетична інвестиційна компанія': 'Ми в минулому році добули першу пробну партію, відвантажили на експорт, це була Німеччина, Угорщина, Польща, там дуже схвально сказали про наше вугілля, і ми навіть розглядали ситуацію, що будем тільки на експорт, але ситуація в країні помінялася'. 
Буре вугілля, кажуть спеціалісти, практично нічим не поступається кам’яному. Та й придатне для використання у будь-яких котельнях.
Станіслав Феденко, головний інженер ТОВ 'Енергетична інвестиційна компанія':Використовується в енергетиці, для обігріву, також використовується як добриво, є ще використання в хімічній промисловості, в багатьох напрямках. 
Переваги бурого палива вже оцінили мешканці села, що всього в кількох кілометрах від копальні. Кажуть – із ним тепло та затишно. 
Володимир Храновський, житель с. Лисича Балка: 'Це пів відеречка вкинув раз, сірничком раз, ні соляркою, ні газом, ні бензином, зразу запалився. У нас там лежаночка, ми як натопим, то у нас сутки теплота, 25-27 градусів'.
Людмила Римар, сільський голова с. Лисича Балка: 'Пробували ми топити в жилих будинках, пробували топити в навчально-виховному комплексі, горить він дуже гарно, тепловіддача – велика, і думаю, що в цьому році ми продовжимо, навчально-виховних комплекс плануємо перевести на це вугілля, тому що це вигідно'. 
Обігрівати цим вугіллям планують комунальні заклади Черкащини. Голова обласної адміністрації Юрій Ткаченко вже домовився про вигідну ціну поставки із компанією-видобувачем. Вугілля в область продаватимуть із 20% знижкою. 
Юрій Ткаченко, голова Черкаської ОДА: 'Ціна насправді як раз відповідає реальності, тому що антрацитна група вугілля вона коштує близько 2000 тисяч гривень, риночна ціна, а це практично десь біля тисячі гривень. Тому ми і відкрили зелене світло, щоб цей інвестор почав видобування вугілля'.
Недорогим паливом, окрім Черкащини, підприємство готове забезпечити ще 5 областей України. Цих запасів, за прогнозами спеціалістів,стане на 30 років. 

4 октября 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

Вугіллям Черкащини цікавиться Німеччина


http://pres-centr.ck... width='250' alt='Іллюстрація до новини "На родовищі бурого вугілля"' style='margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-size: 8.80000019073486px; clear: both;'>
На родовищі бурого вугілля
Фото: https://www.facebook... title='' style='margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-size: 8.80000019073486px; color: rgb(102, 102, 102);'>https://www.facebook...
Під час поїздки на Катеринопільщину голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко побував на родовищі бурого вугілля, з якого цьогоріч заплановано видобути 100 тисяч тонн твердого палива.

Про це губернатор області написав на своїй сторінці у 'Facebook':

'Сьогодні побував на Катеринопільщині, де збирають 'врожай' – видобуте з надр у Лисичій Балці буре вугілля.

Розробкою родовища займається ВТО 'Енергетична інвестиційна компанія'. На 62,9 гектарах родовища орієнтовні запаси бурого вугілля — 7,7 мільйона тонн, цьогоріч заплановано видобути 100 тисяч тонн вугілля.

Бурим вугіллям з Черкащини цікавляться Німеччина, Болгарія, Польща та Угорщина, які вже отримали пробні поставки.

Проте в умовах, коли Донбас охоплений бойовими діями, вугілля Черкащини буде спрямовано для забезпечення внутрішнього ринку України.'


3 октября 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

В ЧЕРКАССКОЙ ОБЛАСТИ БУДУТ ДОБЫВАТЬ УГОЛЬ

10:37  http://timeua.com/it... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(255, 255, 255); text-decoration: none;'>Экономическая  http://timeua.com/re... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(255, 255, 255); text-decoration: none;'>Черкасская обл.
http://timeua.com/up... alt='' class='fullnewsimg' style='margin: 0px 5px 5px 0px; padding: 0px; float: left; max-width: 320px;'>

В Катеринопольском районе будут добывать уголь. Как пишет http://vikka.ua/novi... style='margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(0, 0, 0); text-decoration: none;'>vikka.ua, об этом во время заседания коллегии сообщила председатель Катеринопольской райгосадминистрации Ольга Николенко. 

На территории района уже давно обнаружены залежи угля. Сейчас начинается добыча полезных ископаемых. 

По словам чиновницы, на днях был подписан договор между областной администрацией и ООО 'Энергетическая инвестиционная компания'. Срок действия договора - 20 лет. 

Добытый уголь не нужно обогащать. Его можно использовать для отопления в первоначальном виде сразу после добычи. 

- Руководство предприятия утверждает, что цена будет приемлемой. Окончательно со стоимостью они определятся в течение недели, - отметила Ольга Николенко. 

По словам же главы Черкасской ОГА Юрия Ткаченко, с руководством компании уже договорились, что цена будет ниже рыночной на 20%.

26 сентября 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
У ЛИСИЧІЙ БАЛЦІ КАТЕРИНОПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ на Черкащині розпочнуть видобуток вугілля


Черкащина зможе обігріватись власним вугіллям. Його видобутком на теренах Катеринопільського району займатиметься ТОВ 'Енергетична інвестиційна компанія'.

Для області його реалізовуватимуть з 20-ти відсотковою знижкою. Про це під час учорашньої колегії повідомила голова райдержадміністрації Ольга Ніколенко.
– У нас поблизу села Лисича Балка є надра вугілля, днями між обласною державною адміністрацією в особі Катеринопільськї райдержадміністрації та ТОВ 'Енергетична інвестиційна компанія' була підписана відповідна угода, – зазначила вона. – Зі слів засновників та директора цього підприємства відомо, що видобуток уже розпочатий і його використовувати можна в первинному вигляді, воно придатне для отримання тепла в будь-яких котельнях, а якогось спеціального обладнання для використання цього вугілля не потрібно.
Як повідомив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, є домовленість, аби ціна для області була на 20 відсотків нижче, ніж на ринку України.
– Ціна не перевищуватиме 800 гривень для наших споживачів, різницю підприємство бере на себе. У наших котлах ми зможемо повністю використовувати це буре вугілля. Єдине, аби понизити виділення сіри, на тонну вугілля потрібно буде додавати десять кілограм вапна, – зауважила заступник управління ЖКГ Людмила Зарічна.
Окрім того, як повідомила перший заступник голови ОДА Наталія Старікова, в області було створено робочу групу з перевірки якості так званого 'чорного золота', яке надається закладам соціально-гуманітарної сфери. Каже: на жаль, результати показали, що не у всіх районах області, де здійснювалася перевірка, закупили якісне вугілля.

26 сентября 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
ГЕРОЙ З ЛИСИЧОЇ БАЛКИ
http://pres-centr.ck... alt='Іллюстрація до новини "Дмитро Богуш"'>
Учасник антитерористичної операції на Сході України, житель села Лисича Балка Дмитро Богуш, 1990 року народження, повернувся додому із зони бойових дій у Донецькій області.
Зі сльозами радості захисника держави зустріли батьки, родичі, друзі та односельчани.
Дмитро народився й виріс у Лисичій Балці у дружній багатодітній селянській родині. Батько Петро Богданович та мати Наталія Дмитрівна змалечку привчали дітей до праці, прививали любов до рідної землі. Після закінчення школи юнак освоїв хліборобську професію.
Коли прийшла пора служити в армії, він без найменших вагань прийняв рішення стати солдатом Збройних Сил України. Служив у Житомирській області, а після закінчення терміну продовжив службу контрактником. Саме тут, в українській армії, вбачав своє професійне майбутнє.
Коли на сході держави розгорівся воєнний конфлікт, Дмитро Богуш рішуче встав на захист України. Він добровільно вступив у лави територіального батальйону 'Миротворець', в складі якого брав участь у багатьох операціях, проявляючи мужність і відвагу.
Батькам довго не повідомляв про місце перебування, щоб не тривожити. У місті Ілловайськ бої були особливо запеклими і страшними. Батальйон 'Миротворець' зазнав страшних втрат, багато бійців полягло смертю хоробрих. Дмитру вдалося вижити.
І от нині боєць нарешті вдома. Ним гордяться як односельці, так і жителі всієї Катеринопільщини.
– Воїни антитеростичної операції – наші захисники. Вони справжні Герої, адже не шкодували свого молодого життя за цілісність і свободу України. Щира їм подяка та наш доземний уклін! Нині завданням влади є забезпечити їм максимум уваги й турботи, вирішити їхні проблеми. Вони заслужили на це своїм життєвим прикладом і солдатським подвигом, – наголосила голова райдержадміністрації Ольга Ніколенко під час зустрічі із захисником.

12 сентября 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Книга Українська шляхта з кінця XIV до середини XVII століття. в книжном интернет магазине Petrovka.ua. Курьерская доставка книгЦІКАВА МОНОГРАФІЯ - інтелектуальний бестселер

Давно хотів прочитати цю книгу – та все не випадала нагода. І ось – завідуюча Звенигородською бібліотекою для дітей Олена Павлівна Куцерук запропонувала переглянути книги, які нещодавно надійшли до бібліотеки, серед них і дуже цікаве видання:
Яковенко Наталя. Українська шляхта з кінця XIV до середини XVII століття. Волинь і Центральна Україна. - Київ: Критика, 2008. 

  

Монографію 'Українська шляхта з кінця XIV - до середини XVII століття. Волинь і центральна Україна' доктора історичних наук, професора НаУКМА Наталі Яковенко присвячено історії упривілейованого стану на теренах України у складі Великого князівства Литовського та Корони Польської, формуванню з розмаїтих груп військовослужбового населення та князівської верхівки єдиного 'шляхетського народу' та його розвитку протягом понад двох століть від входження руських земель до ВКЛ й аж до козацької революції 1648 року. Головним об'єктом авторської уваги є витоки та соціальна структура української знаті, її персональний і чисельний склад, правовий та майновий статус елітарних груп.
У книзі є деяка інформація і про осади нинішньої Черкащини – Черкаський повіт, Черкаси, Умань, Корсунь, Звенигородський повіт, Буки та ін.
Мені особливо приємно було читати про Петра Кулаковського, доктора історичних наук, професора Національного університету «Острозька академія», уродженця с. Лисича Балка Катеринопільського району Черкаської області і його науковий доробок, зокрема, у книзі згадуються його монографії: Канцелярія Руської (Волинської) метрики 1569–1673 рр. Студія з історії українського регіоналізму в Речі Посполитій. - Острог; Львів, 2002. - 304 с.; Чернігово-Сіверщина у складі Речі Посполитої (1618–1648): наукове видання.- К.: Темпора, 2006. - 496 с.
та інші  публікації.
Додам і таке: монографію Наталії Яковенко читачі давно вже вважають інтелектуальним бестселером.

27 августа 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
Походження назви села ЛИСИЧА БАЛКА

Назва населеного пункту Лисича Балка, на думку старшого наукового співробітника відділу ономастики Інституту української мови НАН України (Київ) кандидата філологічних наук І.В. Єфименка, утворилася поєднанням прикметника лисичий (від слова лисиця) та іменника (географічного терміна) балка в значенні яр; степовий яр; глибокий яр, порослий лісом; ліс на пагорбі; заглибина в степу, вимита водою; низина в степу, заросла травою; долина річки; невелике пониження земної поверхні. Можливо, у цій балці колись водились лисиці, тому її назвали Лисича Балка. Назва балки лисича могла бути пов'язана не з твариною, а з рослиною. Відомо, що лисицею в народі називають ліщицю мурову, яка росте, зокрема, в лісах, розташованих на схилах ярів та балок.

10 августа 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
У ЛИСИЧІЙ БАЛЦІ НАРОДИВСЯ ЗАСЛУЖЕНИЙ ДІЯЧ МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ ЕДУАРД НИКИФОРОВИЧ ЯВОРСЬКИЙ

         ... Колись, у ранньому дитинстві, його дуже зацікавив кишеньковий годинник батька, голови сільради з Лисичої Балки. Тож і вирішив з'ясувати, як влаштований цей чарівний предмет, після чого, зрозуміло, годинник довелось здати в ремонт. ''І хто ж то примудрився так його поламати?'' -  вразився майстер. ''Мій малий син'', - ніяковіючи, відповів батько. ''Ваш син - талановита дитина, резюмував мудрий годинникар. - Полагодити абсолютно неможливо!''. Трохи згодом сільський хлопчик до безтями і на все життя полюбив коней з їх обпікаюче таємничою красою - як дід, і так само, як він, навчився розуміти мову цих гордих тварин. Ще поважав музику (хоч то було трохи не по чоловічому), бо її любили і співали мати і бабуся.

        На початку 30-х років українська доля зірвала сім'ю з місця і закинула до Новосибірська й далі - у Татарію. Незадовго до початку війни приїхали до Києва. Тут нарешті він зустрів велику Музику, яка зненацька, мов перша любов, увірвалася в життя, і, як уміє лише любов, освітила весь подальший шлях. Сталося так, що його повели на концерт симфонічного оркестру у ''мушлі'' Першотравневого саду. Виконувалася сюїта з музики до драми Ж. Бізе ''Арлезіанка'' (запам'ятав на все життя). Яке ж диво-дивне оркестр! Диво-дивне усі його групи, їх поєднання, вся ця могуть і сила, чарівна краса мелодії! Едуард аплодував так, що горіли й боліли долоні, так сильно, що рідна тітка аж занепокоїлась.

         Відтак здібний, як виявилося, хлопчик був прийнятий до київської музичної школи №1, почав навчатися гри на віолончелі (все-таки він був ''переростком'', мав уже одинадцять років).

         У воєнний період з ним трапилося кілька подій, результати яких за всієї жахливої фантасмагоричності лихоліття до розряду ординарних не зарахуєш. Лишається тільки припустити, що йому була призначена певна місія. Наприкінці 1941 року Едуард із матір'ю, з'ївши останню ложку гарбузової каші з рештками чорного хліба, подалися пішки не більше, не менше - за 300 кілометрів. Ішли до рідних в Лисичу Балку. І врешті-решт дісталися бабусиної хати. Бог беріг - не загинули ні від голоду, ні від кулі. Це й же шлях йому довелося  в час війни пройти ще раз - і в тому ж самому напрямку. І знов щасливо! А між тим, буквально смертельними ''демаршами'' знову був Київ: мама дуже хотіла, щоб ''дитина'' продовжувала навчання.

          Вчився у консерваторії (точніше, в музичному училищі, яке тоді існувало при вузі - як повноправна частина). Підліток-студент в окупованому Києві 42-го року... Одного разу дивом не потрапив у облогу - мабуть, знову клопотався янгол-хранитель. Самотній, голодний, руки мало придатні навіть до віолончелі, адже то стали руки справжнього сільчанина: у Лисичій Балці був мужчиною, годувальником. Тепер же почалися голодні обмороки. Аби вижити, вдруге подався до села, а там змушений був півтора місяці ''прожити'' з братом у льосі: зовсім поряд кипів страшний котел останніх боїв з німцями.

         І довелося швидко дорослішати. Зрештою, по війні закінчив консерваторію і повернувся до рідної ДМШ №1 педагогом. Потім була й інша робота - редакторська на телебаченні, творчо-адміністративна - в столичному оперному театрі. І нарешті, з 1969 року, - посада головного редактора журналу ''Музика''...

         Окремі видання - ''Віталій Губаренко'', ''Зоя Христич'', ''Оскар Сандлер'' (разом з М. Михайловим), ''У світлі рампи'', ''Зоряний шлях Національної філармонії України'' - та численні статті Едуарда Яворського в газетах і журналах розповідають про творчість композиторів-класиків та сучасних митців, про концерти, оперні та балетні спектаклі. Е. Яворський - член багатьої спілок: музичної, журналістів, театральних діячів, композиторів України. Його ім'я внесене в довідник ''Життя славетних'' Американського Біографічного інституту.

          Високо поцінований він і як відомий лібретист оперних, балетних та опереткових творів.
          Помер Е.Н. Яворський 2 березня 2012 року.

          Кілька років поспіль я листувався з нашим славним земляком, написав кілька текстів про його життєвий та творчий шлях, маю матеріали, яких не знайти у наших музеях та бібліотеках навіть обласного рівня.

ПРО Е.Н. ЯВОРСЬКОГО:

*  Бурій В. Едуард Яворський: редактор, музикознавець, лібретист / Валерій Бурій // Місто робітниче. - 2003. - 25 лип. - С. 4.

*  Бурій В. Едуарду Яворському - 70 / Валерій Бурій // Катеринопільський вісник. - 1998.- 3 черв. - С. 3.

*   Бурій В. Наш земляк Е.Н. Яворський / Валерій Бурій // Авангард (Катеринопіль). - 1982. - 9 жовтня.

*   Бурій В. Твори нашого земляка / Валерій Бурій // Авангард. - 1983. - 2 квітня.

13 июля 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій

Енергетична інвестиційна компанія, розширює асортимент своєї продукції та пропонує споживачам новий продукт – окусковане буре вугілля БКО (25-100) Мокрокалигірського буровугільного родовища.

Серед переваг нового продукту, фахівці відзначають його високу калорійність. Так, теплота згорання БКО (25-100) майже на чверть (23 %) вища, ніж у бурого вугілля БР-1. Крім того, волога на робочий стан є удвічі меншою та складає 21,6% порівняно з 48,06% бурого вугілля марки БР-1, - інформують у прес-службі ЕІК.

За словами експертів, вдосконалений фракційний склад цієї марки вугілля дозволяє використовувати його як на промислових, так і роздрібних ринках. До першої категорії належать теплоелектростанції та тепломережі, котельні, та ін.., другу представляють звичайні домогосподарства.

Виробничі потужності підприємства дозволяють щомісячно продукувати до 10 тисяч тонн бурого вугілля марки БКО (25-100). Компанія планує реалізовувати цей продукт як на внутрішніх, так і зовнішніх ринках.

12 июля 2014

Бурій Валерій, пользователь 1ua
Валерій Бурій
http://www.dr.ck.ua/... width='218' style='margin: 0px; padding: 0px; border: 0px; font-family: inherit; font-size: inherit; font-style: inherit; font-variant: inherit; font-weight: inherit; line-height: inherit; vertical-align: baseline;'>

Енергетична інвестиційна компанія, розширює асортимент своєї продукції та пропонує споживачам новий продукт – окусковане буре вугілля БКО (25-100) Мокрокалигірського буровугільного родовища.

Серед переваг нового продукту, фахівці відзначають його високу калорійність. Так, теплота згорання БКО (25-100) майже на чверть (23 %) вища, ніж у бурого вугілля БР-1. Крім того, волога на робочий стан є удвічі меншою та складає 21,6% порівняно з 48,06% бурого вугілля марки БР-1, - інформують у прес-службі ЕІК.

За словами експертів, вдосконалений фракційний склад цієї марки вугілля дозволяє використовувати його як на промислових, так і роздрібних ринках. До першої категорії належать теплоелектростанції та тепломережі, котельні, та ін.., другу представляють звичайні домогосподарства.

Виробничі потужності підприємства дозволяють щомісячно продукувати до 10 тисяч тонн бурого вугілля марки БКО (25-100). Компанія планує реалізовувати цей продукт як на внутрішніх, так і зовнішніх ринках.

12 июля 2014


11 ...


  Закрыть  
  Закрыть