Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Морочненська громада самоорганізувалась для добрих справ - читати далі...

7 липня 2020

У селі Морочне Зарічненського району на Рівненщині чоловік до смерті побив свого роботодавця - читати далі...

25 травня 2020

Морочненська громада гуртується на добрі справи: цього разу очистила ставок - читати далі...

20 травня 2020

Морочненська громада гуртується на добрі справи: цього разу очистила ставок - читати далі...

16 травня 2020

У Морочному Зарічненського району вже є і дорога, і медицина - читати далі...

8 квітня 2019

У Морочному розпочали будівництво сільської амбулаторії - читати далі...

3 листопада 2018

села Морочне Вічний, користувач 1ua
Вічний села Морочне

Дуже відомим вихідцем з села Морочне є РЕПЕЦЬКИЙ Станіслав Петрович, доктор фізико-математичних наук, професор кафедри фізики функціональних матеріалів Київського національного університету імені Тараса Шевченка (КНУ). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Засновник наукової школи.

Особисті дані:

       Народився 10 травня 1943 р. в с. Морочно, що на Рівненщині, в родині селян. У 1965 р. закінчив фізичний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченкаbза спеціальністю «фізика»(спеціалізація – «теоретична фізика»). З 1965 поb1968 рр. Працював інженером в Київському інституті мікроприладів.

      З 1968 р. по 1971 р. навчався в аспірантурі при Київському державному університеті ім. Т.Г. Шевченка,де з 1971 по 1975 рр. працював асистентом кафедри загальної фізики, з 1975 по 1978 рр. – старшим викладачем, а з 1978 по 1994 рр. – доцентом. З 1994 по 2002 рр. Репецький С.П. обіймав посаду професора кафедри радіаційної фізики, а з 2002 р. і по цей час – професора кафедри фізики функціональних матеріалів фізичного факультету. У 1972 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю «фізика твердого тіла» – «Теорія дифузійного розширення мессбауерівської лінії в неідеальних кристалах». У 1993 р. Захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук за спеціальністю «теоретична фізика» – «Теорія електронної структури та електропровідності сплавів, що упорядковуються».

      Наукова діяльність професора Репецького С.П. стосується теорії невпорядкованих конденсованих середовищ (сплавів, невпорядкованих напівпровідників, магнітних матеріалів). Його основні наукові досягнення полягають у розвитку методів розрахунку спектрів елементарних збуджень, рівноважних і кінетичних властивостей невпорядкованих систем та їх застосуванні для пояснення зміни властивостей сплавів, невпорядкованих напівпровідників, магнітних матеріалів при структурно-фазових перетвореннях. Результати цих наукових розробок широко відомі як серед українських, так і закордонних вчених.

      Репецький С.П. є автором більше 150 наукових праць, монографії «Методи теорії невпорядкованих систем» та навчально-методичних посібників. Під його керівництвом захищено 9 кандидатських дисертацій за спеціальностями «теоретична фізика» та «фізика твердого тіла».

     Проф. Репецький С.П. створив при Київському Національному університеті імені Тараса Шевченка наукову школу з теорії невпорядкованих конденсованих середовищ, яка плідно співпрацює з провіднимиbнауковцями Інституту металофізики НАН України, Інституту магнетизму НАН України та інших наукових закладів України. Робота сприяє створенню наукових зв’язків між вченими Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, Національної Академії наук України та Ок-Ріджської Національної лабораторії США. Проф. Репецький С.П. – не тільки відомий науковець, але й талановитий педагог – на високому навчально-методичному рівні читає для студентів фізичного факультету лекції з фундаментальних та спеціальних курсів теоретичної фізики: «Електродинаміка», «Теорія функціональних матеріалів»,«Теорія бімолекулярних матеріалів», «Теорія електронної структури», «Теорія наноструктур».

1 лютого 2011


1


  Закрити  
  Закрити