Форум Юрківки

Теми для публікацій та розмов


Церква та релігія
18 липня 2014 Валерій Бурій

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
http://www.silskivis... class='pict' width='300' style='color: rgb(255, 255, 255); margin: 5pt; float: left; border-width: 0px;'>
Четвер, 18 квітня 2013 року № 45 (18938) 
http://www.silskivis...=17359

  • Прошу слова

Обидва екзамени — на «двійку»

Катерина МІРОШНИЧЕНКО,

вчителька-пенсіонерка, інвалід ІІ групи.

Звенигородський район

Черкаської області.

«РОЗМОВИ не повинні розходитись з ділами», — сказав Президент, ведучи діалог з народом 22 лютого цього року. Розумна думка, та якби ж вона була щира. Іншого разу він заявив, що майже 20 років ми били байдики, нічого не зробивши через «незручності політичної ситуації». А хто ж її створив? Звичайно, найпростіше перекласти свої невдачі на попередників, як це бозна-скільки твердить провладна більшість. Проте в нас у згадці роки, коли члени Партії регіонів, перебуваючи в опозиції, безсоромно відмовлялися приймати потрібні людям закони, щоб довести нездатність «помаранчевих» керувати країною. Тоді вся президентська рать «мучеників за народ» разом з «одвічними друзями народу» — комуністами самовпевнено твердили, що вони знають, як вивести країну з прірви, і зроблять це, як тільки прийдуть до влади.

А коли прийшли, негайно стали на шлях розколу суспільства за принципом римських рабовласників — поділяй і владарюй, посіяли і продовжують сіяти ворожнечу між владою та опозицією, владою і народом, вибудовуючи брехливі конструкції обіцянок, а точніше — мильних бульбашок, які не витримували подиху часу і скасовувались самими ж обіцяльниками-«прагматиками», котрі буцімто все вміють і зроблять. І зробили: в Україну поплив різноманітний мотлох, експорт товарів взяв гору над імпортом, знекровлюючи економіку й спустошуючи держскарбницю. Урядова чехарда, розширення штату казнокрадів, розподіл матеріальних благ за правилом: хто ближче до корита — тому більше, ріст безробіття, корупції, бандитизму і безкарності й водночас озлиденіння народу — все це свідчення того, що зла сила взяла гору над правом.

Вминаючи жирний бутерброд, влада забула про свій народ. Споживчий кошик уже давно не переглядався, і це при тому, що ціни галопують, як розгнуздані коні, а той ганебний прожитковий мінімум прирівнюється хіба що до тюремної пайки.

Думка Президента про необхідність модернізації економіки країни на основі нових технологій та залучення інвестицій дуже слушна, але ж вона поки що нездійсненна. Олігархи, маючи захмарні прибутки та ще й різноманітні податкові пільги, не соромлячись навіть запускати лапу в державну скарбницю за матеріальною допомогою, вивозять свої капітали в зарубіжні банки, інвестуючи економіку чужих країн, бо Україна для більшості з них чужа. Вона — лише джерело збагачення, а пограбований хижими окупантами народ не має змоги інвестувати свою економіку, бо ледве зводить кінці з кінцями. То як же можна створити отой обіцяний добробут, коли бюджет не здатний забезпечити нормальні умови життя людям. Навіть украдені заощадження наша влада не змогла повернути нещасним калікам, дітям війни, ветеранам та іншим категоріям обділених і обкрадених за 20 років незалежності людей. А звідки ж узялись мільйони та мільярди «зелених» у наших «благодійників», які оточують Президента — май­стра пускати мильні бульки? Саме тому й розходяться його слова з ділом усупереч його ж твердженню.

Відома письменниця Ірина Вільде свого часу висловила дуже слушну думку: «Влада повинна скласти два екзамени: один — перед народом, другий — перед історією». Наша влада завалила обидва. Вона захищає олігархів і разом із тим принижує та грабує нас. Тому й заслуговує на осуд. Така влада нікому не потрібна і мусить зійти з історичної арени разом з комуністами, які підтримували й підтримують її.

14 лютого 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
http://www.silskivis... class='pict' width='300' style='color: rgb(255, 255, 255); margin: 5pt; float: left; border-width: 0px;'>
Четвер, 12 вересня 2013 року № 107 (19000) 
http://www.silskivis...=19236

  • Рядки з листів

Що чекає на правнуків?

От ми й відзначили 22-гу річницю Незалежності нашої неньки України. На превеликий жаль, омріяної справжньої незалежності не одержали, бо до влади прийшли кланово-олігархічні сили, які кинули український народ на дно безодні. Там, напевно, й причаїлось оте «світле майбутнє», до якого ми довго йшли, керовані хитромудрими керманичами. Новоспечене панство враз прикрутило хомути на шиях українських трударів, які скніють у злиднях та бідності. Тим часом пани-олігархи будують собі щасливе майбутнє в нових ринкових умовах, де, як казав наш перший президент — ідеолог КПУ пан Кравчук, будуть і багаті, й бідні. От тільки приховав, що будуть і супербагаті, тобто мільйонери та мільярдери, й супербідні. Скоробагатьки загребли заощадження народу з банківських рахунків, страховки, ваучери, що засвідчували право громадян колишньої соціалістичної Батьківщини на частку загальнодержавної (народної) власності й багато іншого. Ці упирі не пожаліли й дітей війни, які надзвичайно постраждали в житті, бо на своїх незміцнілих плечах винесли страхіття війни, голод, руїну, відбудову й перебудову. Тим часом «жирні коти», обтяжені непомірними капіталами, сидячи біля корита, не думають повертати борги отим нещасним дітям війни, що до часу постаріли, не звідавши, по суті, ні дитинства, ні юності. Усі реформи, обіцяні народові, влада спрямовує на потреби чиновної братії та силових структур. Оті президентські ініціативи, що мали «забезпечити перехід держави від стабільності до добробуту», лопнули, як мильні бульки.

Катерина МІРОШНИЧЕНКО,

учителька-пенсіонерка, інвалід II групи.

Звенигородський район

Черкаської області.

14 лютого 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
http://www.silskivis... class='pict' width='300' style='color: rgb(255, 255, 255); margin: 5pt; float: left; border-width: 0px;'>
Четвер, 6 вересня 2012 року № 104 (18844) 
http://www.silskivis...=14585

  • Добра вість

Ти — колиска моя, Юрківко

Катерина МІРОШНИЧЕНКО.

с. Юрківка

Звенигородського району

Черкаської області.

НАШЕ село Юрківка, що в Звенигородському районі Черкаської області, готується відзначити своє 250-річчя. Коли думаю про нього, перед очима завше постають працьовиті люди, які з діда-прадіда вміли й хліб ростити, і рідний край боронити від усіляких зайд, та ще й нащадкам своїм передали любов до рідної землі, що пахне чебрецем, м’ятою і євшан-зіллям. Це ніби про наше село співає Микола Гнатюк: «Ах, моє ти село — запах м’яти й ріллі, ти колиска моя на тривожній землі…»

Юрківка розкинулася на берегах тихої річечки Шполка, що губиться в густих заростях верб, берестів та осокорів. У цій мальовничій зелені й почали колись з’являтися перші біленькі глиняні хатини. Нині ж село забудоване гарними цегляними будинками з відповідною інфраструктурою — вимощеними дорогами, освітленими в нічний час вулицями, з водогонами і газовим опаленням. У ньому проживає понад три тисячі мешканців. Люди підтримують належний порядок біля установ, на вулицях, коло братської могили, обрамленої каштановою алеєю, та ін. Діє в селі прекрасна школа, учні якої неодноразово перемагали у різноманітних конкурсах та на олімпіадах.

Благоустроєм та затишком рідного села мешканці завдячують господині Юрківки — Валентині Григорівні Цегельній. Ось уже п’яту каденцію підряд вона — незмінний голова села. Ця чудова жінка наділена талантом керівника-організатора, що вміє працювати з людьми на благо громади, не цураючись будь-якої роботи. Зокрема, поставила на гідний рівень роботу Будинку культури. Тепер кожне свято в нас велелюдне й радісне. А звеселяють його своїми піснями створена нею хор-ланка, куди входять літні жіночки, та дитячі колективи вихованців школи й дитячого садочка. Маючи гарний голос, Валентина Григорівна і сама виходить із самодіяльними артистами на сцену.

Хочу розповісти ще про одну славну людину, яка заслужила шани й поваги всієї громади. Це наш пастор-духівник — ієрей Андрій Дубровець. По закінченні духовної семінарії він у 2007 році очолив нашу парафію. Людина молода, енергійна, відповідальна й працелюбна, А. Дубровець швидко знайшов спільну мову з селянами, і як результат цієї плідної співпраці у нас розпочалося будівництво величного трикупольного храму. Поки що єдина діюча церква в нашому селі розташована в пристосованому приміщенні колишньої земської школи. Сьогодні, коли у світі стільки зла й жорстокості, духовне єднання для людей дуже важливе, адже духовність споконвіку виховувала такі загальнолюдські цінності, як доброта, честь, гідність, любов до ближнього. Тож мешканці села сьогодні — хто словом, хто ділом, а хто й спонсорською допомогою — сприяють швидшому відкриттю храму.

14 лютого 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
http://who-is-who.ua... alt='СЕЛО ЮРКІВКА'>

13 лютого 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

Чорновіл Діана Олександрівна


http://kps-ua.net/pu... alt='' style='border: 3px solid rgb(87, 180, 222); margin: 5px 15px 5px 0px; width: 193px; height: auto;'>

Народилася 11 серпня 1952 року в с. ЮрківкаЗвенигородського району Черкаської області.

Закінчила Корсунь-Шевченківське педагогічне училище ім. Т.Г. Шевченка (1971), Уманський державний педагогічний інститут ім. П.Г. Тичини (1977).

Трудову діяльність розпочала в 1971 році на посаді старшої піонервожатої Ватутінської середньої школи № 1 Звенигородського району. З 1974 по 1983 рік на комсомольській роботі: спочатку секретар-завідуюча відділом учнівської молоді, з 1976 по 1983 рік – другий секретар Звенигородського райкому комсомолу. З 1983 по 1985 рік працювала вчителем початкових класів Звенигородської загальноосвітньої школи № 4. Голова Звенигородського райкому Профспілки працівників освіти і науки (1985–2003). З 2003 по 2005 рік начальник відділу освіти Звенигородської райдержадміністрації. З 2005 року методист по роботі з кадрами Звенигородського районного методичного кабінету відділу освіти.

Д.О. Чорновіл дбайливо ставиться до вирішення питань соціального, правового та економічного захисту інтересів працівників освітянської галузі, молоді, багатодітних, малозабезпечених родин, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З її ініціативи в 1990-х роках започатковані і стали традиційними в районі щорічні заходи до Дня матері, Дня захисту дітей, для дітей-інвалідів «Повір у себе», для дітей-сиріт «Чужої біди не буває», для працівників освіти щорічні фестивалі самодіяльності народної творчості «Душі криниця», спартакіада «Здоров’я», районне родинне спортивно-розважальне свято «Тато, мама, я – дружна спортивна сім’я».

Член Президії Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України (2000–2005). Делегат VIII Всесвітнього конгресу профспілок учителів у Болгарії (2002). З 1986 року голова районної організації спілки жінок Звенигородщини. Переможець обласного конкурсу «Жінка року Черкащини – 2000» у номінації «Жінка – неформальний лідер». Депутат Звенигородської районної ради (1998–2006).

Підготувала посібник «Атестація педагогічних працівників: методичний та нормативний аспекти», який експонувався на обласній виставці передових педагогічних технологій «Освіта Черкащини – 2006».

Заслужений працівник народної освіти України (1995). Нагороджена нагрудним знаком Федерації профспілок України «Профспілкова відзнака» (2002).

24 січня 2014

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

Інспектори ДАІ по гарячих слідах розкрили ДТП


8 грудня, близько 19.00, в селі Юрківка Звенигородського району, водій невстановленого автомобіля скоїв наїзд на велосипедиста.

Потерпілий, 55–річний житель міста Ватутіне, отримав забійну рану колінного суглобу та потиличної частини голови.

Інспекторам ДАІ не знадобилося багато часу, щоб встановити, як розвивались події того вечора. За 'гарячими слідами' працівники Державтоінспекції розшукали автомобіль та встановили, за яких обставин сталася дорожньо – транспортна пригода.

Як з’ясувалося під час попереднього розслідування, за кермом автомобіля 'ВАЗ–2109' був 19–річний житель м. Ватутіне, який перебував в стані алкогольного сп’яніння. В скоєному зізнався. Зі слов хлопця, після ДТП злякався відповідальності та втік з місця пригоди. Триває розслідування.

9 грудня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій

ОПЕРНИЙ СПІВАК РОДОМ З ЮРКІВКИ

 

Євген Костянтинович Горянський народився 1878 року в селі Юрківка, тепер Звенигородського району Черкаської області – український та російський оперний співак (тенор) Вокальну освіту здобув приватно у К. Массіні (Київ, 1900-02 рр.).  Артистичну діяльність розпочав у хорі М. Лисенка в Києві (90-ті рр.).

У 1902-05 рр. – соліст Опери Солодовникова у Москві, у 1905-06 рр. – театру «Акваріум» (Москва). У 1906-07 рр. – Тифліської, у 1907-08 рр.  – Ростовської опер, у 1908-09 рр. – Опери Кожевникова в Москві. У 1919-22 рр. – соліст Української республіканської капели під керівництвом О. Кошиця, з якою виступав у Західній Європі. У 1923 році гастролював у Софійській опері. Тоді ж здійснив концертне турне по Чехії. У 20-х роках з успіхом гастролював у Болгарії.

Партії: Герман, Ленський («Пікова дама», «Євгеній Онєгін» П. Чайковського), Синодал («Демон» А. Рубінштейна), Володимир («Дубровський» Е. Направникова), Баян («Руслан і Людмила» М. Глінки), Фауст («Фауст» Ш. Гуно), Каварадоссі, Пінкертон («Тоска», «Чіо-Чіо-сан» Дж. Пуччіні), Альфред («Травіата» Дж. Верді), Альмавіва («Сивільський цирульник» Дж. Россіні), Каніо («Паяци» Р. Леонкавалло).

У концертах виконував народні пісні та романси українських композиторів (в 1902 році брав участь у подорожі хору М. Лисенка по Україні).

 

Літ.: Лисенко І.М. Співаки України. Енциклопедичне видання / Іван Лисенко. – К. : Знання, 2012. – С. 128-129; Ростовська-Ковалевська М. Феноменальний тенор // Музична культура України. – К., 2008; Ипполитов-Иванов М. Письма. Статьи. Воспоминания. – М., 1986. – С. 125.

29 серпня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
с. Юрківка
01.08.2012 | Автор: admin


Церква Свято-Покровська. Збудована в 1765 році, дерев’яна. Належала до 5-го класу, землі мала 62 десятини. В середині XIX століття парафія налічувала 2117 осіб.

Ця церква служила мирянам майже століття. У 1870 році було збудовано нову, дерев’яну, однопрестольну церкву. Вона, як і її попередниця, належала до 5-го класу, землі мала 66 десятин.

У 80-х роках XIX століття парафія церкви налічувала 1160 чоловіків, 1163 жінки. В церковнопарафіяльній школі навчалося 45 учнів, в тому числі 5 дівчат.

Настоятелем церкви тоді був священик М. Д. Жмакін.

Зараз парафія села використовує для богослужінь освячене пристосоване приміщення. Настоятелем служить ієрей Григорій Бабченко.

Було… Коли парафія вирішувала будувати нову церкву, не завжди вона зводилась на місці своєї попередниці. Будівництво могло тривати кілька років, а парафія не бажала лишатись без храму. Тоді освячували місце для нової церкви неподалік від старої або навіть в іншому місці, бо могло змінюватись планування центральної площі села.

А там, де стояла стара церква, вже нічого не будували. На освяченому місці, де був вівтар, ставили надпрестольний камінь, хрест, обносили огорожею. Старші люди розповідають, що в дитинстві їм навіть не дозволяли ходити там чи гратись. Бо на тому місці стояла церква. Звідси молитви вимовляли людські вуста.

Було… Колись у кожному селі стояла церква, каплиця. Десятиліттями поглиблювалася прірва бездуховності. Хай ще не в кожному селі сьогодні зведено храм, достойний спілкування з Богом, та щирість молитви і віри від того не слабне. І мова серця, як світло згаслих зірок, вічно летить до Бога, долаючи час і простір. Вічним є прагнення людини до добра, справедливості, щастя.

13 серпня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Брокгауз-Ефрон и Большая Советская Энциклопедия
объединенный словник







Юрковка, посёлок городского типа в Звенигородском районе Черкасской области УССР. Расположен в 2 км от ж.-д. станции Богачёво (на линии Христиновка — Цветково). Население преимущественно работает на предприятиях г. Ватутино.


13 липня 2013

Бурій Валерій, користувач 1ua
Валерій Бурій
Административно-территориальное деление

Юрковка (укр. Юрківка) — cело, центр сельского совета Звенигородского района Черкасской области. В ХІХ столетии село Ерковской волости Звенигородского уезда Киевской губернии.
История

Вернуться к содержанию ?
Археологические памятники с. Юрковка

Курганы-3 скифо-сарматская эпоха VIIст.до н.э.-IIIст. н.э. №1,№2- 1км. на юговосток от села, №3-1,5км. на югозапад от села.
Наиболее распространенные фамилии по с. Юрковка на конец ХІХ –начало ХХ ст.А Б В
Аврамовщук Бабченко
Байда
Байденко
Бандела
Белоус
Биленко
Бондарь
Буга Вовенко
Г Д З
Гарбуз
Гончаренко
Горобец
Горовенко
Гриценко
Грогуленко
Гуляренко Диденко
Дымчук
Дьяченко Задорожний
Запарованный
Зубрицкий
К Л М
Кавун
Кириченко
Клименко
Кобылян
Коваленко
Ковтун
Коломацкий
Кравченко
Кудрявый
Кутненко Лаврик
Лавриченко
Лисенко
Лисогор
Лысенко
Лысогор
Любченко Мазуренко
Мартыненко
Матула
Мирошниченко
Музыченко
Муковоз
Н П Р
Неценко
Нечитайло Палаш
Панченко
Пироженко
Писный
Плахотник
Попович
Притула Радченко
С Т Х
Свердличенко
Снигур
Соловей
Степовенко
Стеценко
Стовбейко Татаренко
Толкач Халабуда
Ч
Ш
Я
Чайка
Чернишенко
Черновол Шевченко
Шинкаренко
Шкутенко Яременко

Похилевич Л. И. Сказания о населенных местностях Киевской губернии

Юрковка, село в 12-ти верстах от Звенигородки, по дороге в местечко Злотополь, при речке Шполке. Жителей обоего пола: православных 2117, евреев 14. В Юрковке находится волостное управление, к коему причисляется и село Ерки, а земли удобной и неудобной 5980 десятин; при селении одной удобной земли 2805 десятин.

Церковь Покровская, деревянная, 5-го класса; земли имеет 69 десятин Построена 1765 года.

Вернуться к содержанию ?
Метрические книги по селу Юрковка находящиеся на хранении в ГАЧО
Київська губернія
Київська єпархія
Покровська церква, с. Юрківка Звенигородського повіту Єрківської волості

Народження: 1847: ф.152, оп.45, спр.1; 1872-1875: ф.931, оп.1, спр.71; 1877-1881: ф.931, оп.1, спр.71; 1882-1887: ф.931, оп.1, спр.288; 1888: ф.931, оп.1, спр.390; 1889: ф.931, оп.1, спр.409а; 1890-1892: ф.931, оп.1, спр.390; 1893-1896: ф.931, оп.1, спр.495; 1897-1899: ф.931, оп.1, спр.409а; 1900-1903: ф.931, оп.1, спр.622; 1904-1906: ф.931, оп.1, спр.693; 1907-1911: ф.931, оп.1, спр.750; 1912-1917: ф.931, оп.1, спр.865
Шлюб: 1847: ф.152, оп.45, спр.1; 1875: ф.931, оп.1, спр.71; 1877-1880: ф.931, оп.1, спр.71; 1882-1887: ф.931, оп.1, спр.288; 1888: ф.931, оп.1, спр.390; 1889: ф.931, оп.1, спр.409а; 1890-1892: ф.931, оп.1, спр.390; 1893-1896: ф.931, оп.1, спр.495; 1897-1899: ф.931, оп.1, спр.409а; 1900-1903: ф.931, оп.1, спр.622; 1902-05.1904: ф.931, оп.1, спр.610; 1904-1906: ф.931, оп.1, спр.693; 1907-1911: ф.931, оп.1, спр.750; 1912-1917: ф.931, оп.1, спр.865

Смерть: 1847: ф.152, оп.45, спр.1; 1875: ф.931, оп.1, спр.71; 1877: ф.931, оп.1, спр.71; 1879-1880: ф.931, оп.1, спр.71; 1882-1887: ф.931, оп.1, спр.288; 1888: ф.931, оп.1, спр.390; 1889: ф.931, оп.1, спр.409а; 1890-1892: ф.931, оп.1, спр.390; 1893-1896: ф.931, оп.1, спр.495; 1897-1899: ф.931, оп.1, спр.409а; 1900-1903: ф.931, оп.1, спр.622; 1904-1906: ф.931, оп.1, спр.693; 1907-1911: ф.931, оп.1, спр.750; 1912-1917: ф.931, оп.1, спр.865

8 липня 2013


1


  Закрити  
  Закрити