|
На жаль, батько рано пішов в небуття. А я так мало розпитав про його життя.
Цей продукт
незаслужено таврували шкідливим багато десятиліть. Однак виявилося, що він не
тільки не шкідливий, але навіть дуже корисний! Реабілітація відбулася миттєво.
Адже навіть за часів гонінь мало хто міг відмовитися від скибочки смачного,
ніжного сала на користь \'здорового способу життя\'. Так що ж це таке,
сало? ЩО ТАКЕ САЛО І ЧИМ ВОНО КОРИСНО Сало - це тваринний жир, і потрібен він
організму так само, як і жир рослинний. Це не просто жир, а жир підшкірний, в
якому містяться клітини і збережені біологічно активні речовини. Добова частка
жирів - 60-80 грам в день, з них рослинні жири становлять одну третину. Сало
близько до рослинних масел за змістом незамінних жирних кислот: олеїнової,
ліноленової, лінолевої, пальмітинової - ці кислоти називають вітаміном F. Ще
сало містить арахідонову кислоту, яка відсутня в рослинних оліях, і якої
потребують гормони та імунні реакції. Це одна з незамінних жирних кислот, що є
частиною ферменту серцевого м\'яза і бере участь в обміні холестерину. Ці
незамінні кислоти чистять судини від холестеринових відкладень. У салі великий
вміст вітамінів А, Д, Е і каротину. Судячи з його складу, сало є необхідним
продуктом для підтримки імунітету і загального життєвого тонусу, що особливо
актуально в холодні періоди. Адже біологічна активність сала вище біологічної
активності яловичого жиру і вершкового масла в п\'ять разів! ІСТОРІЯ САЛА
Батьківщиною сала правильніше вважати Італію. Саме там три тисячі років тому
з\'явилася ідея використовувати свинячий жир як дешеву і калорійну їжу для
рабів, які працювали на мармурових каменоломнях. Сало було завжди продуктом
харчування бідних людей, бо кращі шматки свинячої туші діставалися, тим хто,
міг за них заплатити або відняти. Ось і навчилися бідняки заготовляти сало про
запас шляхом засолювання, іноді копчення, і подальшого визрівання. Практично
кожен народ стверджуватиме, що саме їх сало - краще в світі. Росіяни й
українці, будуть за своє «сало», білоруси за своє «сала», німці за «шпек»,
балканські слов\'яни за «сланіну», поляки за «слоніну», американці за «фетбек»,
і т.д. Але якщо, хто коли-небудь пробував «Lardo di Colonnata» або «Valle
dAosta Lardo dArnad» навряд чи посміє заперечувати перевагу двох останніх.
«Lardo di Colonnata» відбувається з маленького гірського містечка, якщо не
сказати села, Колонната, розташованого поруч зі знаменитими мармуровими
розробками Каррара, що в Апуанскіх Альпах північній Тоскани. Місцеві чоловіки в
основному зайняті в каменоломнях, традиційно брали з собою на перекус Лардо,
вживаючи разом з іншими типовими для Італії продуктами - хлібом, оливками і
помідорами. В даний час Лардо перестало бути їжею бідняків, а перетворилося на
місцеву визначну пам\'ятку, що затьмарила славою навіть каррарський мармур. Так,
своєму існуванню Колонната зобов\'язана мармуру, а своїй популярності - салу. Не
минуло й тисячі років, як сало визнали і в Іспанії. Хамон - в перекладі з
іспанського - шинка, окіст. Хамон практично не містить холестерину і з тих
самих пір залишається улюбленим м\'ясним продуктом в Іспанії. Вважається, що
Колумб зміг дістатися до Америки завдяки тому, що серед припасів у нього було
багато окостів і сала, яке може зберігатися до півроку, містить багато калорій,
причому ці калорії довгограючі - сили і енергія у поевшего сала (в міру!)
Відновлюються надовго , калорійність продукту складає 770 ккал на
матроси б у нього озвіріли дуже скоро ... Так сало внесло свій неоціненний
внесок і в світову історію - адже не об\'явив би Колумб Америки, і не було б у
нас помідор, а без помідор не звариш борщу, а без бо рща - яка ж це взагалі
культура ?! Люди Середньовіччя їли сало у великих кількостях. Сам Святий
Бенедикт, засновник ордена бенедиктинців, дозволив ченцям є сало. Ченці
говорили, що «сало і свиня так само зв\'язані один з одним, як виноградна лоза і
вино». Сало не тільки їли - в середньовіччі ще і робили з нього свічки. Пахли
вони не дуже, коптили, але світло все-таки давали. Тільки треба було стежити,
щоб сальні свічки щури не зжерли, вони ж теж не дурні. При свічках ченці
переписували книги - так в темряві середньовіччя сало допомогло зберегти світло
культури і передати його нам. А знаменита англійська яєчня з беконом? бекон -
це вам що? Воно саме. Англійці ж - народ здоровий, розсудливий і вчений, і про
своє здоров\'я піклуються добре. Поснідавши таким корисним і приємним чином,
англійці підкорювали моря, розвивали капіталізм, винаходили парові машини і
відкривали теорію еволюції. Так що сміливо махнемо рукою на міфи про шкоду
сала, в нашому-то холодному кліматі воно в розумних кількостях абсолютно необхідно.
МІФ 1: \'ВІД САЛА товстіють!\' Видужують немає від сала, а від його
кількості! Якщо ви ведете звичайний сидячий або близько того спосіб життя, вам
належить 10-
сала на день. Якщо вже страждаєте ожирінням і вам запропонована низькокалорійна
дієта - не більше
в день. Найкорисніше сало - просто солоне, з часником чи перцем.
Добре і копчене, але тільки \'домашнім способом\', здимком. На м\'ясокомбінатах сало, грудинку і інші свинячіпринади коптять в рідині, і це не комільфо, властивостіпродукту міняються не в кращу сторону. МІФ 2: \'САЛО -ВАЖКА ЇЖА\' Не зовсім так. У здорової людини знормальним шлунком справжнє свиняче сало дуже добрезасвоюється і не перевантажує печінку. Взагалі найціннішідля нас жири - з це ті, які плавляться при температурінашого тіла, тобто близько 37,0. Вони повніше і швидшеза усіх інших перетравлюються і всмоктуються.
Їх список якраз і очолює свиняче сало. МІФ 3: \'В САЛЕСУЦІЛЬНИЙ ЖИР\' І прекрасно! Тому що це прекраснаструктура - підшкірний жир, в якому збереглися клітини ібіологічно активні речовини. Наприклад, найцінніша зжирних кислот - полиненасыщенная арахидоноваякислота. Вона зустрічається дуже рідко, в рослинних оліяхїї взагалі немає. Прожити ж без неї ніяк не можна. Арахидоновая кислота входить до складу усіх клітиннихмембран і потрібна сердечному м\'язу.
До того ж без неї ніяк не обходяться гормони, імунніреакції і обмін холестерину. Не забудьте про жиророзчиннівітаміни А, Д, Е, а також каротин. У результаті біологічнаактивність сала в 5 разів вища, ніж у олії. Так що взимку\'свинячий продукт\' - якраз те, що потрібно для підтримкижиттєвого тонусу і імунітету. МІФ 4: \'ЦЕЙ СТРАШНИЙХОЛЕСТЕРИН\' Так, він тут є присутнім, але навіть менше, ніж в коров\'ячому маслі. І нічого страшного в нім немає.
Думаєте, негайно почне відкладатися на стінках артерій іпочнеться атеросклероз? Нічого подібного! Лікарі давновстановили, що кількість холестерину в крові і тканинахмало залежить від того, скільки ви його з\'їли. Ця речовинапрекрасно синтезується, навіть якщо ви взагалі його неїсте. МІФ 5: \'ЗДОРОВИЙ ЖИР - ТІЛЬКИ РОСЛИННИЙЖИР\' На долю жирів повинно доводитися приблизно30алорий за день.
(Зверніть увагу: не з\'їдати 30иров, аотримувати від них 30сей енергії.) Простіше кажучи - 60-80 г в день. І серед них тільки третина - рослинні жири.
Нам треба 10олиненасыщенных жирних кислот,
30асыщенных, і цілих 60ононенасыщенных. Такеспіввідношення кислот є в: так-так, свинячому салі, атакож в арахісовому і оливковому оліях. МІФ 6: \'СМАЖЕНЕ САЛО - ШКІДЛИВО\' Так, при жарінні саловтрачає частину своїх корисних властивостей і придбаваєтоксини і канцерогени. Але і рослинні олії поводятьсяанітрохи не краще. Варто їх ненадовго нагрівати, як вонирізко перестають засвоюватися. А ось підігріте салонавпаки, засвоюється краще, ніж в холодному або гарячо-смаженому.
Так що вихід простий: сало потрібно не смажити до станушкварок, а гріти на слабкому вогні. МІФ 7: \'З ХЛІБОМ? НІУ ЯКОМУ ВИПАДКУ\'! Парадокс: сало з хлібом - якраз те, що доктор прописав! Зрозуміло, маються на увазі небулочки-пампушки, а зерновий хліб, з борошна грубогопомелу або з додаванням висівок. Звичайно, це дляздорових людей, що не страждають ожирінням іпроблемами з травленням. При схудненні сало теж незабувайте: це прекрасне джерело енергії. Дієтичнийваріант - є сало з овочами, наприклад, з капустою.
Можна вприкуску, а можна зробити з ним солянку, тількине пережарте. А ось гастрономічні радощі типу беконукласти на хліб дійсно не варто. Вони взагалі при схудненнідозволені в мікроскопічних кількостях - близько 5 р. Затецього цілком достатньо, щоб надати смаку, наприклад, черговій тушкованій капусті. МІФ 8: \'КРАЩЕ ПІД ГОРІЛКУ\'Ось це чиста правда - сало прекрасний супутникалкоголю. Головним чином тому, що воно не дозволяєшвидко сп\'яніти.
Жирненьке сало обволікає шлунок і не дає напою зградусами вмить там всмоктатися. Звичайно, алкоголь всеодно вбереться, але вже пізніше, в кишечнику, і поступово. Спиртне ж, зі свого боку, допомагає швидше переваритижир і розкласти його на компоненти. САЛО І МЕДИЦИНАІнша іпостась сала - це його застосування в токсикології. Природний продукт, виявляється, ідеально підходить длязв\'язування радіонуклідів і виводить інші токсини зорганізму. Головне - це регулярність вживання.
Само собою, поїдання сала рекомендоване якпрофілактичний захід. Навколо нас стільки хвиль, радіаційі випромінювань, що вийти з будинку і навіть простозалишатися в нім незахищеним для людини сталонедозволеною розкішшю. А з салом нам нукліди дарма. Застосування сала в якості зовнішнього засобу маєширокий спектр рекомендацій. Ця процедура показанапри артралгіях, артозах, артритах будь-якої етіології, якзасіб реабілітації після операцій і травм опорно-руховогоапарату.
Зустрічаються вказівки на виражений позитивний ефектсала при зовнішній терапії маститів і термічних опіків, поверхневих ран і відморожень. Вражає, що салоефективно лікує шпору п\'яти, знімає зубний біль івиліковує екзему. Досить тільки зовнішнього регулярногозастосування. Сало містить і безліч інших цінних жирнихкислот, які беруть участь у будівництві клітин організму, атакож грають велику роль утворенні гормонів і обмініхолестерину. Вони зв\'язують і виводять з організмутоксини.
Причому, за змістом цих кислот, сало випереджаєвершкове масло. Саме у салі в оптимальному, добрезасвоюваному виді міститься селен.
. А спортсменам, щогодують матерям, вагітним і курцям цей мікроелементпросто життєво потрібний. До речі, в часнику, який частовживають разом з салом, теж міститься велика кількістьселену. Якщо з\'їдати пару шматочків сала на голоднийшлунок, то можна швидко добитися відчуття ситості. Це недозволить вам переїдати, і ви зможете зберегти хорошуфігуру.
Нині, навіть з\'явилися дієти для схуднення, грунтовані напомірному споживанні сала. А ВЗАГАЛІ: Салу можнаскладати вірші і оди, співати про нього пісні. Адже навітьпобачити сало уві сні обіцяє багатство і здоров\'я. Саловикористовують для приготування їжі, на нім смажать ітушать овочі, його додають в каші. Сало солять, варять, коптять. \'Чим натуральніше жир, тим краще\'! Солонесвиняче сало якнайкраще відповідає цій вимозі сучасноїдієтології. Найкорисніше сало - 2,5 см.под шкіркоюШматочок сала - прекрасний \'снэк\' в робочий час.
Воно добре засвоюється, не перевантажує печінку і даєаж 9 ккал енергії на 1 г продукту. Це набагато корисніше, ніж навіть найдорожча ковбаса, булочка або пиріжки. Українське сало обов\'язкове з часником, угорське -обваляне в червоному перці, естонське - копчене. А осьчукотське сало - підшкірний жир зовсім не свиней, атюленів!UK'>
Вони дуже близькі за складом і, як недивно, за смаком.UK'>
сьогодні День народження
мого тата.
Йому
було б 95 років.
А
тато не дожив 40 днів до свого
50-ліття.
Я
часто задаю собі питання:
Чому
я не розпитав тата про його
дитинство,
про Голодомор. про війну, про працю на
шахтах Донбасу.
про вчителювання в маленьких селах, де один вчитель на
всю школу?
Чому???
Я ЗРОБИВ ВСЕ ЩО МІГ
Я зробив все що міг, більше просто не дали, Найдорожче віддав, що у мене було. Ми змінити життя і країну бажали, Чи даремно нас тут більше ста полягло? Я запитую тих, хто залишився жити, Хто знамено підняв, яке випало з рук, Що Ви браття змогли за два роки зробити? Чи даремно ми кров тут пролили на брук? Я звертаюсь до Вас, побратимів Майдану, Що мов діти малі повірили владі,– Ви невже не відчули нового обману, Як влада реформам стає на заваді? Чому Україну віддали на поталу? З\'їдає державу корупційна іржа. Ми проти сваволі, беззаконня повстали, А у Вас де терпінню проходить межа? Став іншим народ, влада лишилась старою, Хвилі Майдану вгору підняли сміття. Не буде у нас миру, порядку, споко?ю Поки старе не піде уже в небуття. Годі чекати, руки складати зарано, Вам випало жити, тож боріться за нас. Перемога знеболить кривавії рани, Небо вже ми буде?мо тримати для Вас. 27.02.2016 р. Мирослав Ве |
А ДУША НЕ СТАРІЄ
Мчать роки, наче вітер гонить листя
осіннє.
Озираюсь в минуле —
світлий спогад зрина.
Там роки мої юні і кохання нетлінне,
Там для першої пісні забриніла струна.
Приспів:
А душа не старіє, а душа вічно юна.
Ті ж думки й почуття,
що і в двадцять були.
Просто сил трохи менше,
але серцем відчув я,
Наче дні молодії знов до мене прийшли.
Так люблю — як любилось,
так живу — як хотілось,
Мрію так — як в юнацтві
і це не дивина.
Кожній квітці радію, а від пісні хмілію,
Ну і що, що на скронях
вже давно сивина.
Кажуть: «Вік вже поважний,
треба це пам’ятати».
Я сміюсь і не хочу рахувати роки.
Будем жити на повну,
для людей працювати,
Будем друзів любити, дружбу їх берегти.
Приспів.
Прокидаюся вранці і до Бога звертаюсь,
Прошу сил і натхнення, щоби пісня була.
Хай в ній радість іскриться,
ясний день золотиться,
Щоб від пісні такої враз душа розцвіла.
Приспів.
Олександр СВЕРДЮК.
м. Шпола.
\'Шполяночка+\'
ЦЯ ТЕЖ КОЛИСЬ ЗАКІНЧИТЬСЯ ВІЙНА
Ця теж колись закінчиться війна,
Позаростають бліндажі, окопи…
Але натомість виросте стіна,
Відділить тих, хто нас назвав – «Укропи»!
Стіна не на кордоні – в головах,
З імен полеглих складені цеглини,
Їх поминати будуть в молитвах,
Навколішки стрічали домовини…
На крові розчин і сльозах сиріт,
Замішаний на муках, болі, горі.
Від нас назавжди відгородить світ
В якому зомбі і психічно хворі.
Там, за стіною, нечисть, звірина,
Отруєна і збочена бидлота,
Там «руССкій мір» і «братская страна»,
Що рівноцінно значенню гидота!
Це не народ, що ненавидить всіх
Біснується в рашистській істерії.
Вбивати інших – подвиг, а не гріх, -
Обличчя сатанинської Росії.
Прогрес і час не змінять цю орду
Тому потрібно жити без ілюзій, -
Вони одвічно несли нам біду
І там ніколи в нас не було друзів.
Ми зовсім різні – небо і земля
І прірва з часом шириться між нами.
То ж те, що було зорями Кремля
На вежу табірну подібне з ліхтарями.
Нехай живуть у смороді своїм,
Нехай конають в п’янім перегарі.
Ми більше їх не впустимо в свій дім,
В світлиці ж бо немає місця тварі.
14.03.2015 р.
МИРОСЛАВ ВЕРЕСЮК |
СТІКАЄ КРОВ’Ю УКРАЇНА
Стікає кров’ю Україна,
Душа обвуглена від втрат
І зустрічає на колінах
Полеглих у боях солдат.
Чиїсь батьки, онуки , діти,
Чиїсь чоловіки, сини…
Їм би любити та радіти
І роздивлятись мирні сни.
Вони пішли на бій кривавий,
На захист рідної землі…
Великий Боже, Боже правий
Скарай антихриста в Кремлі!
Скарай Московію рашистську,
Тих хто на троні і під ним.
Це не народ, що впав так низько,
Ще стане кісткою їм Крим…
Їм наші сльози віділлються,
Кров українців на руках.
Серця допоки наші б’ються
Ця пам'ять житиме в віках.
Про те, як йшов кацап війною,
Вбивав, палив і руйнував…
До зброї браття і до бою
Вже вкотре знов кацап напав!
27.02.2015 р.
МИРОСЛАВ ВЕРЕСЮК |
После трагических событий на Майдане украинский позт Йван Гентош написал стихотворение, посвященное львовянам, спасшим протестующих в ночь на 19 февраля. Оно так и назьывается — «Львівська сотня».
Сил нема. Надії розіп’яті.
Рідша дим. Багаття догора...
Де усі? Останній штурм о п’ятій... Молимось. Прощатися пора.
На усе Господня воля й ласка —
Під кінець не дай упасти в страх! Вже ідуть - з щитами і у касках,
Як один - із бітами в руках...
Бій останній приймем за багаттям - Снайпер ціль вишукує живу...
«Вибачайте - запізнились, браття, Ми готові на передову!»
і уже немов нема загрози - Боже, перемогу нам зішли!
Не встидались - витирали сльози, ... Обнялися - і вони пішли...
Ще не знали — в заметіль криваву, Проти «беркутні», наруги-зла.
Львівська сотня вирішила справу, Але за годину полягла...
За свободу, нас усіх заради,
Що на Україні воскреса!
Нам здалось — пішли на барикади, А вони - у вічність, в небеса...
Потім сум і розпач серце виїв - ': Де той снайпер, що по них стріляв? . Де ДАІ, що не пускала в Київ?
Де той кат, котрий команду дав?
Бог воздасть. Праві і винуваті — Суд Страшний відбудеться
без сурм,
Бо вони щоранку тут о п'ятій
Відбивають той останній штурм...
«ФАКТИ» 20.02.2015Р.
УКРАЇНО МОЯ!!!
|
|
Закрити |