Форум Старого Угриньового

Теми для публікацій та розмов


Бандерія
12 червня 2010 (адм.)

ОГОЛОШЕННЯ!
12 червня 2010 (адм.)

Новини
24 лютого 2010 (журн.)

Політика і влада
12 січня 2010 (доп.)

Угриновія
20 грудня 2009 t.fedoriw (краєзнавець)

Дивитись всі теми села

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Ip: 93.170.64.101 Тема: Бандера
Бандерівські села просять Президента вшанувати Бандеру
Напередодні 50-их роковин трагічної смерті Провідника ОУН Степана Бандери в Мюнхені (Німеччина) представники ряду громад, які пов»язані з його біографією (село, де він народився, населені пункти, де мешкав він чи члени його родини, місцевості, де встановлені пам»яники національному герою, воякам ОУН-УПА, органи самоврядування, що співпрацюють між собою) звернулись до Президента України Віктора Ющенка з проханням підписати Указ про визнання лідера українського націоналістичного руху Героєм України (посмертно).
Президенту надіслано звернення, що було ініційоване активістами громадської організації «Бандерівське земляцтво», затверджене ХХ сесією Середньоугринівської сільської ради, що відбулась 6 березня 2009р. і підтримане кільканадцятьма радами «Бандерівських сіл», зокрема, відповідні рішення на своїх сесіях прийняли Підмихайлівська, Завійська, Голинська Калуського району, Петранківська Рожнятівського району, Угринівська, Микитинецька Тисменецького району Івано-Франківської області, Угринівська Підгаєцького району Тернопільської області, Угринівська Сокальського району Львівської області;
Також текст звернення було схвалено на засіданні Асоціації молодих сільських голів Прикарпаття, що відбулось 2.07.2009р.
Всі підписанти сподіваються на добру волю Президента України.

З В Е Р Н Е Н Н Я
Нещодавно патріотична громадськість України урочисто відзначила 100-річний ювілей Степана Бандери - славного уродженця села Старий Угринів, Провідника Організації Українських Націоналістів, ідейного натхненника створення Української Повстанської Армії та керівника її багаторічної героїчної боротьби проти окупантів, визначного політичного діяча, загальновизнаного лідера національно-визвольного руху українського народу ХХ ст.
Восени, 15 жовтня 2009р. виповниться 50 років з дня трагічної загибелі Великого Українця на чужій землі, в умовах вимушеної еміграції.
Ім»я Степана Бандери стало символом незламної віри в свободу народів і кожної людини, значення його громадсько-політичної діяльності та національно-визвольної боротьби виходить далеко за межі суто української території. Соборність України завжди була лейтмотивом життєдіяльності родини Бандерів: Степан Бандери був активним поборником комуно-більшовизму як історичного ката України, організатора Голодомору на Великій Україні. За єднання і взаємну підтримку всіх українців всупереч кордонам і окупаційним режимам у своїх проповідях виступав о. Андрій Бандери, безневинно розстріляний у Києві в липні 1941р. (стосовно священика-мученика вселенською церквою розпочато беатифікаційний процес). У складі Південної Похідної групи ОУН загинув у1943р. в с. Піски на Миколаївщині брат Провідника – Богдан Бандера, два інші брати були замордовані в фашистському концтаборі «Освенцим». Все життя провели в сталінських таборах сести Бандери.
Свідченням всеукраїнського авторитету Провідника ОУН є географія вшанування його пам»яті: його пам»ятники вже встановлені в багатьох містах і селах України, повертається до українців його багата творча спадщина, досліджується життєпис визначної особистості.
Про те, що пошана до С.Бандери є всезагальною, давно здолала кордони Галичини і навіть Західної України свідчать, наприклад, результати проекту «Великі Українці», в ході якого за лідера українських націоналістів як уособлення українства проголосувало більше чверті мільйона учасників (більше 16%): мешканців усіх українських земель. Тисячі людей з усього світу щороку відвідують музеї С.Бандери в Старому Угринові, Дублянах, Волі-Задеревацькій, Тростянці, Стрию, Ягольниці, Івано-Франківську, беруть участь у масових заходах, приурочених до різних даних. Всупереч багаторічній практиці оббріхування і перекручувань справжня біографія цілої славної родини, яка поклала на олтар волі свої життя повертається до наших громадян у всій своїй чистоті й величі.
Постановою Верховної Ради України ювілейні дати з життя Степана Бандери передбачається відзначити на державному рівні.
Враховуючи суспільно-національну значимість історичної місії Степана Бандери, важливість пізнання його життєвого шляху, як жертовного подвигу багатьох поколінь українських патріотів для самоусвідомлення українців, особливого молодого покоління, пропонуємо:
1. Присвоїти Степану Бандері звання Героя України.
Розробити і забезпечити реалізацію на загальнодержавному рівні програми заходів з підтримки закладів і установ, які досліджують і популяризують життя та діяльність С.Бандери, збройну боротьбу ОУН-УПА та інших збройних формувань, що відстоювали незалежність нашої Батьківщини.
2. Урочисті заходи з нагоди 50-их роковин смерті С.Бандери підготувати й провести на загальнодержавному рівні.
3. Проголосити 2009-й - роком Степана Бандери.
4. Ініціювати перевезення праху Провідника ОУН на Батьківщину і перепоховання у рідній землі.
Активізувати дії, спрямовані на прийняття законодавчих актів щодо визначення статусу борців за волю й незалежність України, в тім числі ветеранів національно-визвольного руху 30-50-их рр. ХХ ст. під стягами ОУН-УПА, забезпечити достойний рівень їхнього соціального захисту.



11 жовтня 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Бандера

1 січня 2009 р. в селі Старий Угринів відбулось урочисте віче на 100-річчя з дня народження провідника УПА Степана Бандери.

DSC
ВО «Свобода» — будь сильний, як Бандера!15 views
DSC
На віче з’їхались люди з цілої України16 views
DSC
с. Старий Угринів12 views
DSC
Вулиця Степана Бандери11 views
DSC
Виступ голови УПА15 views
DSC
Хор з Калуша12 views
DSC
Воїни УПА14 views
DSC
Виступ Олега Тягнибока12 views
DSC
Комплекс-музей10 views
DSC
Будинок родини Бандери11 views

10 січня 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Бандера
світає
Новий год - я звісно не святкую.  Вважаю  шо примітивно святкувати зміну дати в календарі. То моя думка. Планував відсидіти вдома, нікуди не вештатись і пошвидше лягти спати - бо на наступний день було заплановано поїхати до музею в с. Старий Угринів та на відкриття пам'ятника С. Бандері в Івано-Франківськ. Всі ці урочистості були присвяченні сторіччю з дня народження провідника. Але моя майбутня кума запросила в гості, тому мені не пасувало сі відмовлєти. Отож, формально - новий год зустрічав. Після 12:00 ходив до ялинки, цього року вона в Долині - жива, а не зрубана. як було завжди. Багато пяних та різнорідних бариг, хаотичні вибухи пітард та салютів.... шкода тих батьків, що брали з собою малих дітей.  
Зранку, 1 січня о 9:00, біля Долинської РДА було доволі людно. В Угринів збиралось їхати багатенько людей, чоловік так 150 переважно літні люди. Молоді дуже мало. В 'свободівців' навпаки - тільки молодь. Їхали як кільки в консерві, в шкільному автобусі. Десь о 10:00 були на місці.


На передньому плані зруйнований колись памятник Бандері, на задньому плані - відреконструйована рідна хата родини Бандерів. До хати не поскули. так як було дуже багато бажаючих. Можна було тільки подивитись в вікно.


Репетиція показового залпу, білі відреконструйованої хатинки. Муштрували хлопців сильно, а вони чомусь перелякались і у них нічого не виходило. )) 

Священників було добрих три десятки, переважна більшість греко-католицькі.





Людей в Угринові було дуже багато, приблизно тисяч пять. Після молебню та залпу виступали різного роду чиновники та політики. Ніхто нічого мудрого не сказав, навіть Тягнибок, якому слово вирішили дати тільки в останній момент. Очікуваний приїзд Ющенга - не відбувся. Я проспорив пиво. )) Зустрів багато достойних людей, знайомих, не дуже знайомих, і взагалі не знайомих - з якими познайомився. ))

На хвото я, та колишній член ОУН, випускник старшинської школи УПА в Яворинах, десидент - долинянин Петро Січко.
З Угринова в Івано-Франківськ їхали іншим автобусом, попросились до добрих людей. Наші, виділені владою - повернулись додому. Приїхали на 14:00. Відкриття о 14:30, тому встигаєм відвідати меморіальний музей. Музей ше пустий, експонатів - окрім картин на стінах та деяких світлин - нема взагалі.


Далі було офіційне відкриття. Понад 10 тисяч присутніх.



До самого кінця не був,  мав обговорити деякі важливі питання з франківськими друзями. Додому повернулись десь о 18:30.

3 січня 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Бандера

3 січня 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Бандера

Роль Степана Бандери у національно-визвольному русі XX століття

12 Грудня 2008, 9:40, Суспільство, Переглядів: 79

 

11 грудня в Прикарпатському національному університеті ім.Василя Стефаника відбулася Міжнародна наукова конференція “Степан Бандера в українському національно-визвольному русі XX століття”. Конференція проходила напередодні святкування 100-літнього ювілею з дня народження Провідника ОУН, повідомляє прес-служба ОДА.

Науковці доповідали про постать Степана Бандери в контексті офіційної політики пам’яті; про полеміку навколо особи Степана Бандери і процес формування нової історичної свідомості в Україні; про ОУН і УПА в сучасних соціологічних дослідженнях США; про розвідувальну і контррозвідувальну діяльність як важливу складову українського національно-визвольного руху 40-50-х років XXст.

Співорганізаторами Міжнародної наукової конференції виступили: Міністерство науки і освіти України, Науково-дослідний інститут історії, етнології і археології Карпат; науковий центр дослідження українського національно-визвольного руху Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника та інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. Івана Кураса НАН України, Всеукраїнське Братство ОУН-УПА імені Романа Шухевича.

 

 

Третій пам’ятник Степанові Бандері

Мар’яна П’ЄЦУХ

 

За тиждень до відзначення 60-річчя УПА в Дублянах біля старого корпусу Львівського державного аграрного університету відкрили уже третій на Львівщині пам’ятник провідникові українського визвольного руху ОУН та УПА Степанові Бандері.

На освяченому три роки тому місці перед закладом, у якому в 30-х роках навчався досі не визнаний в Україні національний герой, у камені і бронзі постав образ Бандери-студента з книжкою в лівій руці. Автори пам’ятника – архітектори Микола Шпак, Володимир Бласюк та скульптори Володимир і Ярослав Лози. Оскільки вшанувати пам’ять національного героя виявили бажання як представники влади, так і опозиції, церемонія відкриття пам’ятника перетворилася на політичну акцію.

Після низки стандартних виступів про героїчність та вагомість непересічної для української історії постаті Степана Бандери політики провели аналогії між ідеями Бандери та реаліями сьогодення. “У словах Бандери я чую, що революція продовжується, що ми не маємо ані українського президента, ані українського уряду”, – проголосив народний депутат Олекса Гудима. Участь в акціях протесту “Повстань, Україно!” назвав найкращим ушануванням ідей провідника УПА громадський діяч, син легендарного повстанського генерала Чупринки Юрій Шухевич, який переконаний, що сьогодні при керівництві держави люди, “спільні за духом з убивцями Бандери”.

Натомість голова львівського крайового проводу ОУН-УПА Олесь Гуменюк та Михайло Вовк зазначали, що народним депутатам немає сенсу доводити свою патріотичність на мітингах, а краще у Верховній Раді “лягати і голодувати” доки УПА не визнають воюючою стороною.

Cлід зазначити, що того ж дня у селі Воля Задеревацька Стрийського району, де розташований музей-садиба Степана Бандери, не з меншим пафосом були урочисто відкриті та освячені барельєфи визначним борцям за незалежність України Симонові Петлюрі, Євгенові Коновальцю, Романові Шухевичу, Ярославу Стецьку та Олексі Гасину (скульптор барельєфів – Тарас Білас). Це відкриття теж було присвячене відзначенню ювілейної 60-ї річниці від дня створення Української повстанської армії. Однак львівських опозиціонерів на два заходи одразу не вистачило, і, на відміну від Дублян, у Волі Задеревацькій превалювала адміністративна офіціозна риторика.

 

Бандера повернувся додому

У селищі Дубляни споруджено пам’ятник Степанові Бандері. Він зведений на території Львівського державного аграрного університету невипадково. На рільничо-лісовому факультеті колишньої Львівської політехніки Степан Бандера вчився з 1928 по 1933 рік. Правда, диплома так і не отримав: його заарештували за підпільну діяльність і на кілька місяців відправили до в’язниці. А коли вийшов з неї, то на науку вже не мав часу, бо, як мовиться, з головою занурився в підпільну роботу. До речі, про студентські роки Бандери розповідає експозиція в музеї його імені, в тому ж таки аграрному університеті. Інші документи, а також його особисті речі, зберігаються в Лондоні. У селі Воля Задеревацька Стрийського району, де розташований музей-садиба Степана Бандери, не з меншими урочистостями було відкрито та освячено барельєфи Симонові Петлюрі, Євгенові Коновальцю, Романові Шухевичу, Ярославу Стецьку, Олексі Гасину. Цей захід теж було присвячено відзначенню 60-ї річниці з часу заснування УПА. До цієї дати Львівська облдержадміністрація виготовила пам’ятні медалі. Медаллю за номером один посмертно удостоєно головнокомандувача УПА, генерал-хорунжого Романа Шухевича, за номером два — останнього головного командира УПА Василя Кука, який нині проживає в Києві.. Пам’ятну медаль вручено також синові Романа Шухевича — Юрію. Всього ж у планах обладміністрації нагородити такими ювілейними медалями близько тисячі колишніх вояків ОУН-УПА, які мешкають на Львівщині, та 200, що проживають у Києві, повідомляє Юрій КРІЛЬ , «День».

№184, четвер, 10 жовтня 2002

 

У  Верховній Раді зареєстровано проект Постанови (№2111) “Про відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери”

Співавтори проекту Постанови народні депутати фракції Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона” Роман Ткач, Іван Стойко, Ярослав Кендзьор.
Проектом Постанови передбачається у 2009 році відзначити на державному рівні 100-річчя з дня народження Степана Бандери; рекомендувати Кабінету Міністрів:
1. У двотижневий термін з дня прийняття Постанови утворити організаційний комітет з підготовки і проведення заходів щодо відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери.
2. У місячний термін після утворення організаційного комітету розробити і затвердити план заходів з підготовки, проведення та фінансування відзначення 100-річчя з дня народження Степана Бандери;
Доручити Державному комітету телебачення та радіомовлення України забезпечити широке висвітлення у ЗМІ заходів, що проводитимуться у зв’язку із відзначенням 100-річчя з дня народження Степана Бандери, організувати тематичні радіо- та телепередачі, присвячені цій річниці; рекомендувати Національному банку здійснити випуск ювілейної монети до 100-ї річниці з дня народження Степана Бандери; запропонувати Президенту України:
1. Оголосити 2009 рік – “Роком Степана Бандери в Україні”;
2. Присвоїти Степану Бандері звання “Герой України”.

 

Степан Бандера-молодший: “Для мене дід є символом цілого покоління революціонерів, готових віддати за Україну життя...”


Напередодні президентських виборів в Україні до нас дедалі частіше приїжджають знані іноземці. Днями до Києва з Канади завітав онук Степана Бандери, який волею долі й батьків носить таке саме ім’я та прізвище, як його відомий дід. За словами молодого Бандери, він прибув на батьківщину славного предка, щоб зібрати матеріал для книги про нинішні перегони. Агітувати за когось із кандидатів, порушуючи тим самим законодавство, Степан не збирається. Проте з часом планує офіційно стати громадянином нашої держави (жартує, що до пенсії обов’язково це зробить) та одружитися з українкою.

— Пане Степане, як ви вважаєте, чи змінилося ставлення до вашого діда Степана Бандери в Україні за часів її незалежності?

— Змінилося. Про Степана Бандеру, який очолював провід ОУН, нині відомо більше правди. Зокрема, архіви як у Києві, так і в Москві стали відкритими. Тож охочі мають змогу дізнатися про мого діда не лише як про політичного діяча, а й як про просту людину, сім’янина. Скажімо, двох його рідних братів закатували у німецькому концтаборі Освенцим. Про це раніше мало хто знав. На жаль, багатьох ще й досі лякають розмови про бандерівців. Тому потрібно надавати людям доступ до правдивої інформації, а висновки народ зробить сам.

— Ким ви вважаєте Степана Бандеру: відомим родичем, національним героєм?

— Мені не довелося спізнати його особисто, адже я народився аж у 1970-му. Для мене дід є символом цілого покоління революціонерів, готових віддати за Україну життя.

— Нині про лідера Організації Українських Націоналістів видають багато книжок, знімають фільми. Скажіть, будь ласка, чи звертаються до вас автори за коментарями та оповідками?

— Скоріше, я сам збираю розповіді, аби більше довідатись про життя Степана Андрійовича. Ось, скажімо, Володимир Бандера, професор економіки, котрий нині викладає у Філадельфії, розповів таку історію. Якось на весіллі сидів він поруч зі Степаном. Коли виголосили тост за майбутнього президента України, мій дід подивився на дванадцятирічного хлопця і сказав: це, мабуть, про тебе, Володю.

А в мене зазвичай просять дідові особисті речі. Наприклад, у музей Степана Бандери, що неподалік Калуша на Івано-Франківщині, ми дали сімейні світлини, водійські права, посвідчення журналіста. А нещодавно мене попросили допомогти у створенні фотоальбому про складну історію оунівського руху.

— Як відомо, в Мюнхені могила вашого дідуся. Чи планує родина перепоховати його тіло в Україні?

— Перепоховувати ще трохи зарано. Родина за те, щоб він покоївся у рідній державі, адже думаємо, що німецька земля, де він нині лежить, йому чужа і холодна. Але нині в Україні з цього приводу багато дискусій...

— Я знаю, що ви хотіли стати громадянином України. Чи вдалося вам це?

— На жаль, ні. Я поки що громадянин Канади. Народився у Вінніпегу, зростав і навчався у Торонто. Та з часом, думаю, візьму українське громадянство. Знаєте, як на мене, українець — це стан душі...

— Чим займаєтеся у Канаді?

— Я журналіст, перекладач. Редагую англомовні сторінки діаспорської газети “Національна трибуна”. Щоправда, виходить вона у Нью-Йорку.

— Певний час ваші статті друкували в нашій країні. Можете сказати, чим відрізняється канадська журналістика від української?

— Передусім у Канаді влада виявляє більше поваги до преси. Отож вони спокійно й легально можуть дістати потрібну інформацію. До того ж там не вбивають журналістів. Ще в українських засобах масової інформації є багато суб’єктивних думок, немає чіткої межі між, приміром, репортажами й коментарями.

— Подейкують, що ви прибули в Україну, аби підтримати одного з кандидатів у президенти...

— Оскільки я громадянин іншої держави, то не маю права агітувати за когось. Мене цікавить лише сам процес виборів, їхні технології.

— Деякі українські політики вважають, що багато кандидатів — ознака демократичності. Ви погоджуєтесь?

— Можливо. Чим більший вибір, тим краще, але ж треба й міру знати: у вас кандидатів аж двадцять шість!

— Як ви оцінюєте рішення Київського міського голови Олександра Омельченка балотуватися в президенти?

— Позитивно. Добре, що ваш мер, який багато зробив для Києва, бере участь у виборах. До того ж він очолює Асоціацію міст України. Олександр Олександрович представляє тих політиків, котрі вимагають надати більше прав територіальним громадам, самоврядуванню. Він має великий досвід захисту реальної демократії.

З паном Омельченком ми особисто познайомились 2003-го у Нью-Йорку, коли йому там вручали диплом “Українець року” Українського Інституту Америки, де я тоді працював.

— Ходять чутки, що ви хочете одружитися тільки з дівчиною з України. Чи маєте вже когось на прикметі?

— На жаль, поки що ні. Втім, мене не покидає мрія створити справжню українську сім’ю, щоб моя дружина знала національну культуру, мову, традиції. А ще так, як наші жінки, своїх чоловіків не любить ніхто.

                                                                                                                                    Олена КУЗЬМЕНКО “Хрещатик”

 

[10.02.2008 13:16]  

Степан Бандера стане героєм України?

 

На Тернопільщині Конгрес українських націоналістів розпочав збір підписів за присвоєння провіднику ОУН Степану Бандері звання героя України.

Як повідомив кореспонденту УНІАН голова міського осередку КУН Богдан ДРИГУШ, наразі члени організації збирають підписи лише щонеділі.

“Ми ставимо намет біля кафедрального собору: після богослужіння люди підходять, підписуються. Уже зібрали тисячу підписів”, - сказав Б.ДРИГУШ і додав, що підписні листки отримали й усі керівники районних осередків КУН, а тому вже розпочато збір підписів у районах.

“Зараз плануємо залучити більше молоді до цього процесу. Тоді підписи збиратимемо не раз на тиждень, а через день і по цілому місту”, – поділився планами Б.ДРИГУШ.

За його словами, “кунівці” планують зібрати на Тернопільщині як мінімум 15 тис підписів. Після цього через керівництво своєї організації передадуть їх до Секретаріату Президента України.

“Маючи стільки підписів Віктор ЮЩЕНКО (Президент України – УНІАН) матиме підстави підписати указ про присвоєння Бандері звання героя”, – пояснює мету акції голова тернопільського КУНу.

Він повідомив, що наразі підписи збирають лише на Тернопільщині, однак невдовзі аналогічні акції будуть проводити й інші обласні осередки КУН. Орієнтовно підписи збиратимуть до червня.

“Ми хочемо встигнути, щоб звання героя Степану Бандері присвоїли ще цього року, адже 1 січня 2009 року минає 100 років від його народження. Вже дали звання героя провіднику УПА Роману Шухевичу - це добре, але Бандера так само заслуговує на це звання. В свідомості жителів нашого краю він є навіть більш значима постать”, – зауважив Б.ДРИГУШ.

На його думку, присвоєння С.Бандері звання героя стане визнанням всього бандерівського руху, який чинив супротив більшовизму і завдяки цьому зменшиться негативне ставлення до бандерівців у жителів Східної України.

                                                                                                                                                                             УНІАН

 

Будні і свята музею Степана Бандери в Дублянах

Музей Степана Бандери в Дублянах – явище небуденне і не рядове. І не лише для аграрного університету, при якому він діє, а й для всієї України. Маючи у своєму підґрунті той історичний факт, що Степан Бандера навчався у нас на агронома, ректор університету, академій УААН, професор Володимир Снітинський доклав усіх зусиль, аби музей став реальністю.
У 1999 році було створено творчу групу, яку очолив тодішній проректор з навчально-виховної роботи Петро Чайковський. До неї увійшли завідувач кафедри українознавства, професор Василь Плисюк, ст. викладач цієї кафедри Микола Чоповський, вчений, учасник визвольних змагань Григорій Дем'ян, художник Микола Шпак, викладачі і студенти університету. За короткий термін музей набрав чіткого образу установи пропагандистсько-виховного характеру з укомплектованими необхідними матеріалами у вигляді книг, періодичних видань, фотоілюстрацій, макетів, оригінальних предметних експонатів. Художникові Миколі Шпаку, при розробці дизайну музею, вдалося створити високоестетичний просторово-візуальний образ музею, починаючи від центрального акценту у формі латинської літери Вікторія – Перемога – символу і повстанської боротьби, і самого музею – до кольорового вирішення рам стендів і столиків-вітрин, їх форми і розміру, функціональної доцільності.
Матеріали збиралися з різних джерел. Директорові Державного архіву Львівської області В'ячеславові Куцинді вдалося відшукати кілька листів особової справи і фото Степана Бендери – студента. Портрет Степана, писаний художником П.Зайченком у 1945 році (можливо, з натури) 'викопав' на Яворівщині сам фундатор музею академік В.Снітинський. Інші портрети Степана Бендери створили співробітники університету: заслужений художник України Станіслав Серветник та випускник архітектурного відділення ЛДАУ Степан Пісьо. Є й два скульптурні зображення Степана – студента: погруддя і скульптура в повен зріст роботи Львівського скульптура Ярослава Лози (до речі, останню взято за основу при створенні пам'ятника, що будується у Дублянах біля академічного корпусу, в якому С.Бандера навчався). Ще одне цінне іконографічне зображення Степана Бандери-студента поступило в музей від доктора Володимира Леника з Українського Вільного Університету в Мюнхені /Німеччина/: він подарував марку підпільної пошти України. Звідти ж поступив і останній прижиттєвий фотопортрет Степана. Інші ілюстративні матеріали із зображенням Степана Бендери – у копіях.
Надзвичайно цінний фотознімок родини Білецьких-Бандерів подарував музеєві випускник нашого університету Ігор Друль з Луцька: на ньому брат Степанової матері м.Мирослави о.Микола Білецький з дружиною Єфросинією, батько Степана о.Андрій Бандера, його брат Осип та сестра Клементина Бандери, інша родина. Не менш цінну світлину вдалося виготовити фотографу ЛДАУ Степанові Гуку під час наших відвідин у Стрию сестер Степана Бандери – сл.п.Володимири Бандера-Давидюк і Оксани Бандери. В цьому ряду й фотоматеріали фотокора 'ЗВУ' Володимира Саквука, С.Гука і мої власні, на яких зафіксовано внуків С.Бендери – Степана, Олену, Тетяну Бандерів /Канада/, Ореста Куцана /Німеччина/, двоюрідного брата Володимира Бандеру /США/, племінників Зеновія і Миколу Давидюків, племінницю Мирославу Давидюк /Україна/, інших представників славетного роду, який з'їхався до Стрия на урочистості 10-річчя незалежності України та відкриття садиби Бандерівського роду, де він мешкав з 1797 року. Внука – Степана Бандеру вдалося зазняти й під час виступу на відкритті пам'ятника його славетному дідові в Дрогобичі. А ще – світлини з рідного Степанового села Старого Угринова – з залишками рідного дому, пам'ятником, могилами матері Мирослави, сестри Марти, нової будівлі музею провідника ОУН, з музею у с.Воля Задеревацька. Цей список можна продовжувати і продовжувати.
Музей скрупульозно збирає й літературу, присвячену Провідникові і визвольній боротьбі. У першу чергу, це твори самого С.Бендери: 'Перспективи української революції' (три видання), праця '3 невичерпного джерела', збірник 'Большевизм і визвольна боротьба', автобіографія 'Мої життєписні дані', двотомний біографічний нарис Петра Дужого 'Степан Бандера – символ нації', нариси життя 'Степан Бандера – символ революційної безкомпромісовости ' Петра Мірчука, 'Спогади про Степана Бандеру' Степана Мудрика-Мечника, '...

 

 

Пам'ятник Степану Бандері в Коломиї 

Пам»ячник  визначному українському політичному і військовому діячу, ідеологу, натхненнику національно-визвольної боротьби ОУН і УПА.

Відкритий 18 серпня 1991 у дні відзначення 750-річчя Коломиї, на день до початку державного перевороту в СРСР, на розі вулиць Степана Бандери та Івана Крип'якевича, біля вокзалу.

Складається з бюста і постаменту, які виготовлені зі штучного світлого каменя. На постаменті вимуровапа табличка з чорного граніту з написом «Степан Бандера».

Автор — скульптор Віталій Рожик. Постамент робив кооператив «Пам'ять» з міста Галича. Реконструкцію прилеглої території проведено за проектом архітектора Віктора Мицая, 1992 позаду пам'ятника встановлено металеву огорожу.

Пам'ятник Степанові Бандеру у Коломиї — точна копія пам'ятника, встановленого у рідному селі Степана Бандери — Старому Угринові Калуського району Івано-Франківської обл., що його руйнували невідомі диверсанти (очевид

2 січня 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Бандера
Луцьк відвідає Степан Бандера
27 грудня 2008 року в конференц-залі готелю 'Україна' о 12.00 відбудеться зустріч луцької молоді з внуком Провідника ОУН Степана Бандери - Степаном Бандерою. В програмі зустрічі:
- неформальне спілкування;
- перегляд архівних фотографій Степана Бандери;
- перегляд фільму про Степана Бандеру, що був знятий в рамках проекту 'Великі українці';
- патріотична бардівська пісня.
Вхід вільний!
Організатор заходу: Відділ у справах сім'ї та молоді Луцької міської ради та Національний Альянс. Підтримка: Конгрес Українських Націоналістів.
Телефон для довідок: 777-946; <38-097-105-05-72

У Луцьку відбудеться турнір з кульової стрільби, присвячений 100-річчю з дня народження Степана Бандери
28 грудня 2008 року в приміщенні загальноосвітньої школи № 25 відбудеться турнір з кульової стрільби серед представників молодіжних громадських організацій та органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів міста Луцька. Турнір присвячений 100-річчю з дня народження Провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери.
Змагання організовує Відділ у справах сім’ї та молоді Луцької міської ради за сприяння Волинської обласної організації Товариства сприяння обороні України та ФСТ «Україна».
Змагання будуть проходити як в командному, так і в одиночному заліку серед хлопців та дівчат віком від 14 до 30 років, які являються представниками вищезгаданих молодіжних структур. Телефон для довідок: 777-946; <38-097-105-05-72


НОВИНИ


До уваги громадськості!

Урочисту академію, присвячену 100-річчю від дня народження Степана Бандери, що мала відбутися сьогодні в народному домі 'Просвіта' о 15.00 годині, перенесено в зв'язку з оголошенням в Україні дня жалоби. Вона відбудеться в понеділок, 29 грудня о 14.00 годині в народному домі 'Просвіта'.


Не визначено переможця кращого проекту пам’ятника Степану Бандері в Луцьку
Члени конкурсної комісії з визначення кращого проекту пам’ятника Бандері в Луцьку не назвали переможця конкурсу. Вони висловили невдоволення представленими проектами, зазначивши, що в жодному не відтворений справжній Бандера. Крім того, члени комісії зауважили, що можливою причиною такого результату було невдало обране місце для розташування пам’ятника. Адже РАЦС – це місце, де відбуваються урочисті події розважального характеру, а тема Бандери є надто серйозною для розміщення біля такого закладу.

Тому комісія вирішила звернутися до міської ради із рекомендаціями про перенесення місця розташування пам’ятника. Вони зазначили, що доречним було б розташувати пам’ятник Степану Бандері біля історичного факультету чи, наприклад, Палацу учнівської молоді або перед Волинським краєзнавчим музеєм.

Загалом, у конкурсі взяли участь автори з трьох західних областей України: Волинської, Львівської та Рівненської. Вони представили по декілька проектів. Відтак, члени комісії проголосували, щоб призовий фонд у розмірі 15 тисяч гривень був розподілений порівну між трьома учасниками конкурсу.

Директор департаменту містобудування Луцької міської ради Георгій Шевчук висловив думку, що наступним етапом має бути оголошення відкритого конкурсу ідей та місця встановлення у Луцьку пам’ятника Степану Бандері.

2 січня 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Бандера

Черкащина відзначила 100-річчя Степана Бандери

Розмістив: admin | Грудень 25, 2008

Не лише багато літніх людей, а й молодь зібралася в залі Черкаського обласного краєзнавчого музею на честь 100-річного ювілею з дня народження Степана Бандери. Організатором заходу виступила ще не зареєстрована обласна громадська організація “Воля”, до якої, за словами заступника голови обласного братства ОУН-УПА Олени Шубінової, входять представники різних партій, що є поміркованими націоналістами. Націоналістами учасники заходу вважають тих, хто любить свою землю, свій народ, свою мову і свої традиції. Так розумів слово “націоналіст” і Бандера.

– Ця людина в 1930-ті роки стала на вістрі українського руху. Такі як Бандера засвідчували, що українців не можна просто розтоптати і знищити як народ, – говорить настоятель церкви священномучеників Купріяна і Юстини УАПЦ отець Андрій Буць. – До речі, прізвище Бандера з іспанської перекладається як військовий стяг. Отже, він став військовим стягом українського націоналізму. І коли в Черкасах я чую за спиною слово “бандерівець”, то люди не розуміють, що це для мене комплімент, а не зневага. Адже Бандера віддав своє життя служінню українському народові.

В той же час, сьогодні з Угринова, що на Івано- Франківщині, дійшла сумна звістка: тут сьогодні, 25 грудня ховають сестру провідника ОУН, Оксану Бандеру. В сотанню путь проваджають рідні та друзі пані Бандери, а також керівництво міста Стрий. Старий Угринанжів – рідне село родини. О 14.00 розпочався останній молебень…

Степан Бандера

В останні дні доглядала за Оксаною Бандерою доглядала донька племінниці Мирослави – Оксана.

Почесна громадянка Стрия спочине поряд із своєю сестрою Володимирою. 22 грудня Оксані Бандері виповнився 91 рік. До останнього лише з вуст саме її, а менше інших представників родини, записували спомини про Степана Бандеру. Адже могла до останньої миті чітко висловлюватися і мала чудову пам’ять , згадуючи навіть зовсім несуттєві на перший погляд дрібниці.

Родина Бандер часто поневірялася. Її було репресовано. Батька сімейства, отця Андрія Бандеру розстріляли радянські солдати, а троє рідних братів загинули від рук фашистів. Оунівці Василь та Олександр свою останню мить провели в «Освєнцімі» 1942 року, а Богдана убили на Херсонщині у 1943 році. Сам Степан Бандера загинув у Мюнхені. Сестри Бандери поневірялися по таборах та у засланні.

Оксана - наймолодша із сестер,через майже 50 років поневірянь повернулася на батьківщину лише 5 серпня 1989–го. Після клопотання Стрийської організації КУН тодішній голова Стрийської об’єднаної ради Роман Шрамов’ят (нині голова міста) виділив у 1996 році сестрам Провідника ОУН Оксані й Володимирі (померла у 2001 р.) трикімнатну квартиру.

2 січня 2009

TF
ж-т
Тема: Бандера
Заходи до 100-річчя Степана Бандери на Хмельниччині
Автор: чортополох   
22.12.2008 17:55

В Старокостянтинові відбулася конференція на честь 100-річчя Степана Бандери. В рамках святкування 100-річчя Степана Бандери Хмельницька обласна організація Конгресу Українських Націоналістів провела 21 грудня в Старокостянтинові конференцію «Степан Провідник Нації». Участь у заході взяли члени КУНу, представники громадськості, науковці, вчителі, місцева молодь та школярі.

Із науковими доповідями перед присутніми виступили гості зі Львова: журналіст, історик, автор багатьох праць з історії націоналістичного руху Ярослав Сватко, Президент «Літопису УПА», дослідник життя і діяльності Степана Бандери Микола Посівнич. Вони детально проаналізували умови формування особистості Степана Бандери, його внесок у боротьбу за незалежність України, розвиток націоналістичного руху, повідомили цікаві та маловідомі широкому загалу факти його біографії, розкрили суть феномену Бандери, символічність його постаті. Виступили також і заступник голови КУНу Володимир Борейчук, голова Хмельницької обласної організації КУН Анатолій Демид, голова Старокостянтинівської міської організації КУН Сергій Бондарчук, представники місцевої громади, вчителі історії.

Виступаючі наголошували, що Степан Бандери був і залишається «прапором» боротьби за Українську Національну Державу. І в нинішніх умовах, коли боротьба триває його символічна постать набуває нової актуальності. Після виступів присутні мали змогу переглянути фільм «Три любові Степана Бандери».

Хмельницька обласна організація Конгресу Українських Націоналістів розпочала комплекс заходів, приурочених 100-річчю Степана Бандери. 1 січня 2009 року Україна відзначатиме 100 років з Дня народження Провідника, людина, яка стала справжнім символом національно-визвольного руху Степана Бандери.

Хмельницькі націоналісти в рамках відзначення 100 річного ювілею Провідника підготувала настінний календар на 2009 рік. Його наклад – 5000 примірників. Заходи по вшанування Степана Бандери розпочалися з акції «Подаруй школі книгу». Школи та ВУЗи краю отримали від обласної організації КУН в подарунок книгу «Місія Бандери» Ярослава Сватка та настінний календар на 2009 рік із світлиною Провідника.

В окремих школах проведено бесіди із старшокласниками на «Степан Бандера – символ національно-визвольного руху».

Прес-служба Хмельницької обласної організації КУН.

2 січня 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Бандера
В Харькове отметили 100-летие Стапана Бандеры (ФОТО)


В Харькове сегодня прошли мероприятия, посвященные 100-летию со дня рождения лидера Организации украинских националистов Степана Бандеры.

Запланированное Харьковской областной организацией Всекураинского объединения «Свобода» факельное шествие не состоялось. Как сообщили корреспонденту «Главного» представители «Свободы», вчера поздно вечером апелляционный суд Харькова отменил постановление административного суда, который отказал в удовлетворении иска Харьковского горсовета к ВО «Свобода» о запрете мирных собраний. А именно, о факельном шествии.

Тем неменее, в Молодежном парке, у памятного знака воинам УПА собралось около сотни активистов «Свободы» и национал-патриотов. Они держали в руках портреты Степана Бандеры, гусударственные флаги, флаги ОУН и ВО «Свобода». Там же, у памятного знака, был отслужен молебен.

Порядок в парке охраняли несколько десятков милиционеров. Никаких провокаций не было.

2 січня 2009

Ip: 194.44.114.51 Тема: Бандера

Віче до 100-річчя Бандери відбулося в його рідному селі

Прикарпаття відзначає 100-річчя від дня народження провідника ОУН, визначного діяча національно-визвольного руху.

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в селі Старий Угринів.

Сьогодні у Старому Угриневі відбулося урочисте віче за участю представників влади і духовенства, політичних партій і громадських організацій, народних депутатів і учасників визвольних змагань, мешканців довколишніх сіл і гостей.

Після панахиди, яку відправили священики греко-католицької і православної церков, зі словами пошанування постаті Степана Бандери виступив голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук, наголосивши на відновленні історичної справедливості.

Очікували на приїзд Президента України Віктора Ющенка, який зараз перебуває на Прикарпатті. За словами заступника глави Секретаріату Президента Андрія Кислинського, Глава держави не зміг взяти участь в урочистостях «через боротьбу зі штучно створеними викликами, які загрожують незалежності України».

У вітанні від Віктора Ющенка Степана Бандеру названо «символом боротьби за незалежність України» і в його особі висловлено пошану всім героям, які боролися за Україну.

А от очікуваного наказу про присвоєння Степанові Бандері звання Героя України, що ініціювали обласні ради кількох західних областей, наразі нема.

Про дух провідника ОУН, що повинен об’єднати українців у «цей непростий час скрути», говорив у своєму виступі голова Всеукраїнського братства ОУН-УПА Михайло Зеленчук.

Від імені родини Бандер на віче виступив його онук – Степан Бандера. Назвавши діда символом нації, він наголосив: «ми всі – велика родина».

А в інтерв’ю Радіо Свобода зізнався, що, живучи в Канаді, навіть не сподівався, що сторіччя діда відзначатиме в Україні. За його словами, через стереотипи, дезінформацію, під впливом чужої пропаганди для багатьох українців сьогоднішній день не є святом.

У Старому Угринові, де є меморіальний комплекс Степана Бандери, поновлено експозицію, а також відкрито хату-плебанію священичої родини Бандер.

Саме в цьому селі був священиком батько провідника ОУН Андрій Бандера. Зі семи дітей двох синів замордували нацисти, двох доньок вивезли на Сибір, а його самого розстріляли енкаведисти.

А в Івано-Франківську сьогодні відкриють пам’ятник Степанові Бандері та музейний комплекс.

25 грудня рішення про відзначення на державному рівні 100-річчя від народження Степана Бандери ухвалила Верховна Рада України. Відповідно до цієї ухвали парламенту, в 2009 році офіційно святкуватимуть також 85-річчя від дня народження кінорежисера Сергія Параджанова, 170-річчя з дня народження фольклориста й поета, автора слів державного гімну України Павла Чубинського та 370-річчя від дня народження гетьмана Івана Мазепи.

2 січня 2009


1


  Закрити  
  Закрити